Welke lampen werken met Hue

Welke lampen werken met Hue

Philips Hue is al geruime tijd een dominante speler op de smart verlichting markt. Dankzij hun topkwaliteit slimme verlichting kunnen ze gemakkelijk een hogere prijs vragen dan concurrenten. Hierdoor krijgen we regelmatig de vraag welke lampen geschikt zijn voor het Hue systeem. Dit is een logische vraag, aangezien er inderdaad enkele lampen zijn die goed werken met het Hue systeem en daarbij ook nog een stuk gunstiger geprijsd zijn.

Het is belangrijk om te weten dat lampen van Philips Hue communiceren via ZigBee, een protocol dat vergelijkbaar is met wifi of bluetooth. Als je op zoek bent naar alternatieven voor Hue lampen, kies dan voor een lamp die compatibel is met het ZigBee-netwerk. Om met alternatieve lampen te werken, moet je een Hue Bridge hebben, zonder die werkt het systeem niet. Houd er ook altijd rekening mee dat Philips Hue lampen het best zullen functioneren met het Hue systeem, zo reageren de lampen van Hue sneller en dimmen de lampen bijvoorbeeld fijner.

Welke lampen kun je koppelen met Hue

Er zijn tegenwoordig vele alternatieven voor Philips Hue die je kunt aansluiten op het Hue-systeem. Wij bevelen twee merken aan die naadloos samenwerken: Trust (KlikAanKlikUit) en Innr. Zowel Innr als Trust maken gebruik van het ZigBee-netwerk, waardoor ze eenvoudig te koppelen zijn aan de Hue Bridge. Let wel op dat Trust zich momenteel vooral op andere smart home producten richt en daarom bijna geen lampen van dit merk op de markt zijn. Aan de andere kant heeft Innr een brede selectie aan lampen en tal van accessoires die je kunt integreren met het Hue-systeem, zoals slimme stekkers en afstandsbedieningen.

innr smart home

Slimme lampen Innr

Innr is een merk dat bekend staat om zijn uitgebreide assortiment aan slimme verlichting. De lampen van Innr werken op het ZigBee-netwerk en kunnen gemakkelijk worden gekoppeld aan de Hue Bridge. Naast lampen biedt Innr ook veel accessoires zoals slimme stekkers en afstandsbedieningen die kunnen worden geïntegreerd in het Hue-systeem.

Naast Trust en Innr zijn er ook opties als Osram of IKEA TRADFRI. Osram biedt hoogwaardige lampen die werken op het ZigBee-netwerk. Let er wel op dat sommige Osram-lampen soms conflicten veroorzaken in combinatie met de Hue Bridge. Bijvoorbeeld, de GU10 lampen hebben regelmatig problemen met firmware en bepaalde commando’s worden later of helemaal niet ontvangen. Soms hebben ook de kleurlampen problemen hiermee. Het is het beste om voor Osram’s Tunable White lampen te gaan, aangezien deze zelden tot nooit problemen veroorzaken met de Hue Bridge.

Het merk IKEA is een belangrijke speler geworden op het gebied van smart home producten. Hun IKEA TRADFRI lampencollectie is een populaire keuze onder consumenten. Deze lampen zijn compatibel met de Hue Bridge, hoewel er enige verschil is tussen de kleurweergave in de app en de daadwerkelijke kleur van de kleurlampen. Gelukkig werken de Tunable White lampen uit de Tradfri collectie zonder problemen met de Hue Bridge.

Hoe kun je deze alternatieven koppelen?

Het mooie van het systeem van Philips Hue is dat het de mogelijkheid biedt om andere lampen eraan te koppelen. Hierdoor kun je verschillende soorten lampen gebruiken met één systeem, zoals bijvoorbeeld Innr lampen. Beide lampen kunnen via de app worden bediend en het creëren van scenes en scenario’s is ook mogelijk.

Voordat je en lamp wilt koppelen met het systeem van Philips Hue is het wel belangrijk om te weten hoe je dit doet. Het is vrij makkelijk en zo gedaan, wel kan het verschillen per lamp hoe je deze resetten moet. Hieronder leggen we uit hoe je dit met verschillende lampen kunt doen:

Eerst lamp resetten

Wanneer je lamp al eens verbonden is geweest, dan kun je deze het beste even terugzetten naar fabrieksinstellingen. Het verschilt per merk hoe je dit doet, dus leggen wij per merk uit hoe je deze kunt resetten.

Trust (KlikAanKlikUit): Zet de lamp in koppelmodus door deze 3 keer aan en uit te zetten met een wandschakelaar. De lamp gaat nu knipperen. Stuur met een handzender 5 keer een uit signaal en de lamp is gereset.

Innr: Schakel de lamp 6 keer aan en uit. Wanneer je lamp hierna 2 keer kort knippert, is de lamp gereset.

Osram: Wanneer je een lamp van Osram wilt resetten moet je de lamp 5 keer aan en uit zetten en elke keer als je de lamp aanzet 5 seconden wachten en na het uitzetten 5 seconden wachten. Bij de 6e keer aanzetten laat je de lamp aan. Als het goed is gegaan knippert de lamp nu twee keer.

Lamp koppelen met Hue

Om vervolgens de lampen te koppelen aan het systeem van Philips Hue, kun je de onderstaande stappen gebruiken:

  1. Open de Hue-app op je smartphone.
  2. Tik op het tandwiel rechtsboven.
  3. Selecteer “Lampconfiguratie” en druk op het plusteken om te zoeken naar beschikbare lampen.
  4. Zet de lamp aan die je wilt koppelen.
  5. De app zal de lamp nu detecteren en koppelen.
  6. Voeg de lamp eventueel toe aan een kamer of groepeer deze met andere lampen.
  7. Als de app de lamp niet kan vinden, probeer hem dan dichter bij de Bridge aan te sluiten of zoek het serienummer op en voeg de lamp handmatig toe in de app.
lampen die werken met Philips Hue

Wat kun je met deze alternatieven verlichting?

De meest aanbevolen alternatieven voor Philips Hue zijn Innr en Trust. Daarnaast kun je ook slimme lampen van Osram of IKEA aansluiten op de Hue Bridge. Innr en Trust bieden bijna dezelfde mogelijkheden als Philips Hue, met als belangrijkste voordeel een lagere prijs. Hoewel Philips Hue nog steeds als de beste wordt beschouwd, zijn er ook mensen die Innr en Trust zien als serieuze concurrenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts