Wat zijn de voordelen van een smart TV?

voordelen van smart tv

▲ Smart TV © Pixabay

Een smart TV is steeds vaker de standaard als televisie voor in huis. Deze ‘slimme’ televisies zijn er in veel soorten, maten en van diverse merken. In deze blog zet ik de voordelen van een smart TV op een rij en geef ik interessante voorbeelden van verschillende situaties.

Verschillende Smart TV’s met allemaal nét wat uniekere toepassingen: zo is er bijvoorbeeld een Samsung smart TV die het patroon van de muur waar deze ophangt over kan nemen. Een soort van kameleon televisie, Samsung The Frame genoemd. Maar als we deze slimme varianten vergelijken met normale televisies, merk ik dat er toch voordelen aan een smart TV hangen waar ik zelf wel gelukkig van wordt. Onder andere het streamen van YouTube naar de televisie.

Een smart TV is tegenwoordig hetgeen wat je koopt als je een nieuwe televisie koopt. Sterker nog: je moet aardig je best doen om in deze tijd nog een standaard variant zonder slimme functies te kopen. Zo zijn webshops als Cooblue.nl en Mediamarkt gevuld met smart tv’s van bekende merken als Samsung en Sony.

Zelf was ik onlangs op zoek naar een vervangend model van mijn huidige televisie (die veel te klein is voor mijn woonkamer, waardoor het net een iPad lijkt…), waardoor ik nieuwsgierig werd wat de actuele functies zijn van zo’n slimme televisie. Ik zet de voordelen van een smart TV die ik ben tegengekomen voor je op een rij.

1. Gebruik handige apps op je televisie

netflix op smart tv voordelen

Een van de grotere voordelen is het gebruiken van Netflix op je smart TV.

Groot fan van Netflix? Dan is de keuze voor een smart TV snel gemaakt. Bij een smart TV heb je namelijk toegang tot heel veel verschillende applicaties die je kunt starten op je televisie. Het beste voorbeeld hiervan is Netflix, waarna je gewoon je favoriete series op je televisie kunt kijken.

De hoeveelheid apps en welke apps een smart TV heeft is niet vooraf te zeggen: het is afhankelijk van het merk, het model en het besturingsysteem welke applicaties je kunt gebruiken op je smart tv. Uiteraard zal er bijna altijd sprake zijn van standaard videodiensten als YouTube en Netflix. In onze top 10 smart tv’s vind je diverse modellen met verschillende mogelijkheden.

2. Stream je smartphone naar de smart TV

Het is ook mogelijk om bij een smart TV diverse applicaties van je smartphone te streamen naar de televisie. Hierbij kun je denken aan YouTube, waar je met een simpele uitvoerknop het filmpje op groot scherm kunt bekijken. Dit kan erg interessant zijn als je de hele familie de foto’s van je weekendje weg wilt laten zien, of wanneer je met een groep vrienden om en om de leukste YouTube video’s wilt laten zien.

Er zijn televisies waarbij je nog wel een apart streaming apparaatje moet kopen, waarvan Google Chromecast een goed voorbeeld is. Deze plug je heel simpel achter in je televisie, waarna je direct kunt streamen.

3. Te koppelen met andere apparaten

Hoewel dit op het gebied van een smart TV nog steeds in de kinderschoenen staat, is het wel steeds vaker mogelijk om een smart TV te koppelen met andere producten. Zo kun je bijvoorbeeld je smart TV koppelen aan Google Home, waarna je met spraak de televisie aan en uit kunt zetten!

Let op: ook hiervoor heb je een Google Chromecast nodig. Lees ook mijn handleiding voor het koppelen van een smart TV aan Google Home!

4. Goede kwaliteit en software achter de smart TV

In tegenstelling tot normale televisies, hebben vrijwel alle smart TV’s een zeer goede kwaliteit. Zowel het beeldscherm als de software die gebruikt wordt om de televisie smart te maken. Uiteraard dien je wel rekening te houden met het feit dat software per producent sterk kan verschillen. Lees reviews en ervaringen bij specifieke smart TV’s om erachter te komen of deze software is bevallen bij eerdere kopers.

Leuk weetje: er zijn momenteel smart TV modellen met het Android besturingssysteem (Sony en Philips). In combinatie met een smartphone met Android zul je de meeste voordelen in huis halen.

5. Prijs wordt steeds interessanter bij smart tv’s

Ik kan nog heel goed herinneren dat er net een Mediamarkt was geopend in Alphen aan den Rijn. Toen ik daar met Bram rondliep zagen we voor het eerst een smart TV dichtbij. Wat ons opviel? De prijs, die ongelooflijk hoog was voor die tijd.

Toen ik dus echter laatst op zoek ging voor een vervangende televisie in de woonkamer, kwam ik erachter dat de prijzen steeds minder hoog zullen zijn bij relatief goede televisies. Dit komt met name door het feit dat er op het gebied van tv’s flink door geïnnoveerd wordt. Hiermee worden smart tv’s steeds slimmer, en zijn dus reeds slimme modellen snel verouderd op het gebied van functionaliteiten.

 Black Friday 2022! 

Philips hue ambiance starterkit

Philips Hue Ambiance starterkit E27

Nog geen slimme lampen van Philips Hue, maar wil je dit wel? Dan kan deze Philips Hue starterkit een uitkomst voor je zijn. In dit pakket zit een bridge, schakelaar en twee E27 White Ambiance lampen. Ideaal om een start te maken met Philips Hue. Normaal betaal je voor deze set € 119,99, maar nu betaal je er € 64,99 voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts