Wat kun je met een Chromecast allemaal doen?

wat kun je met een chromecast
Sluit zowel de HDMI aan op TV als de USB op netstroom

▲ De Chromecast © Smarthomeweb

Je hebt vast wel eens gehoord van de Google Chromecast. Het kleine apparaatje wat je eenvoudig met behulp van een HDMI aansluiting in je televisie kunt pluggen. Hoewel iedereen weet waar ik het over heb, weet niet iedereen wat een Google Chromecast allemaal kan en waarvoor je hem het beste kunt gebruiken. In deze blog zet ik de belangrijkste functies van Chromecast op een rij.

Onze favoriete koppeling is de Chromecast koppelen met een smart speaker. Zo kun je bijvoorbeeld de tv bedienen met spraak. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Google Nest Audio. Start bijvoorbeeld Netflix door de Google Assistant een opdracht te geven.

Alle functies van Chromecast op een rij

De Chromecast van Google vind ik een interessante toevoeging voor televisies die nog niet ‘smart’ zijn. Zo kun je eenvoudig de Chromecast in de televisie steken (vaak aan de achterkant) en deze vervolgens gebruiken om van alles naar je televisie te ‘streamen’. Je veranderd je televisie dus als het ware in een smart TV! Ik zet hieronder op een rij wat je allemaal met een Chromecast kunt!

1. Streamen van muziek met Chromecast

Met Chromecast kun je eenvoudig muziekbestanden streamen naar je televisie. Dit kan onwijs interessant zijn als je de nummers op je smartphone op betere boxen wilt beluisteren. Zo kun je een Sonos speaker aansluiten op de TV, waarmee je dus geniet van een betere geluidskwaliteit dan van je smartphone. Chromecast ondersteunt veel verschillende muziekdiensten, waar ik straks meer over vertel.

2. Streamen van video met Chromecast

Iedereen kent wel de situatie op verjaardagen, waarbij iedereen een YouTube video wilt laten zien aan de rest van de personen in de kamer. Het voorovergebogen zitten voor een klein smartphone scherm is verleden tijd. Met Chromecast kun je namelijk eenvoudig video’s van bijvoorbeeld YouTube streamen naar de televisie. Zo kun je met z’n allen genieten van de video op groot scherm.

Tip: maak afspeellijsten aan in YouTube

Om het nog makkelijker te maken kun je ook een afspeellijst maken en deze af laten spelen via Chromecast. Krijgt iemand een idee voor een leuke video als vervolg? Dan kan degene deze video gewoon toevoegen aan de afspeellijst, die hem vervolgens in de goede volgorde afspeelt op je televisie.

3. Computer streamen naar TV met Chromecast

Eerder schreef ik ook een handleiding voor je laptop koppelen met Chromecast, omdat hier destijds veel vraag naar was. Waarom? Omdat je met het koppelen van je computer opeens kunt genieten van een veel groter scherm. Daarbij kun je een tabblad open laten staan op je televisie, zodat je op je laptop gewoon verder kunt werken.

Chromecast: perfect voor presentaties

In bijna elk kantoor is wel een vergaderruimte te vinden met een groot scherm aan de muur. Het is dan ook super interessant om je laptop te verbinden middels Chromecast, zodat je je PowerPoint presentatie op groot scherm kunt tonen!

4. Ondersteuning voor verschillende apps met Chromecast

chromecast ondersteund apps
Google Chromecast ondersteund diverse apps.

Zoals ik bij de eerste functie al vertelde, kun je met Chromecast muziek streamen naar je televisie. Om het streamen makkelijker te maken heeft Google Chromecast ondersteuningen voor diverse apps. De meeste die ik gebruik met ondersteuning voor Chromecast zijn:

  • Netflix
  • Spotify
  • YouTube
  • Google Chrome

Je kunt nog veel meer ondersteunende apps ontdekken door via de Google Home applicatie op ‘Ontdekken’ te klikken.

5. Televisie met Chromecast koppelen aan Google Home

Misschien wel een van de beste functies in mijn ogen: je kunt met Chromecast heel makkelijk je televisie koppelen aan Google Home. Zo kun je je televisie aan en uitzetten met behulp van spraak, maar ook je favoriete Netflix serie starten of een specifieke video op YouTube opzetten. Bekijk hier bijvoorbeeld de handleiding voor Google Home koppelen aan Samsung TV, wat mogelijk gemaakt wordt door Chromecast.

Koppel Chromecast aan je televisie in een specifieke woonkamer

Om het makkelijker te maken dien je de Chromecast aan een ruimte te koppelen wanneer je deze koppelt aan Google Home. Dit is ook raadzaam wanneer jij straks een actie wilt starten op je televisie middels spraak. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen; “Hé Google, speel Jiskefet Debiteuren Crediteuren Stiften op YouTube af op Chromecast in woonkamer“.

google nest audio

Google speaker met Chromecast

Gebruik de Chromecast met een smart speaker van Google. Zo kun je bijvoorbeeld de tv aan zetten met spraak of je favoriete serie afspelen via Netflix afspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts