Wat is Zigbee?

wat is zigbee

▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay

Wanneer jij een smart home artikel in handen hebt is de kans groot dat je hier namen als Zigbee of Z-Wave voorbij ziet komen. Waar staat dit voor en wat is Zigbee eigenlijk? In deze kennisbank blog zet ik op een rij wat Zigbee is, wat je ermee kunt en beschrijf ik enkele voordelen van dit smart home protocol (oeps, nu heb ik het al verklapt).

Wat is Zigbee precies?

Zigbee is een smart home protocol. Een smart home protocol is een frequentie waarop verschillende apparaten data kunnen zenden en ontvangen. Wanneer jij meerdere apparaten met Zigbee hebt, kun je deze dus met elkaar verbinden en koppelen.

Zigbee is een open source protocol, wat bijvoorbeeld bij Z-Wave niet zo is. In mijn eerdere Zigbee vs. Z-Wave vergelijking komt ook naar voren dat je met Zigbee maar liefst 60.000 artikelen kunt koppelen en verbinden!

Smart home protocol Zigbee communiceert op de 2.4 GHz frequentie, waarop ook protocollen als WiFi en Bluetooth te vinden zijn. Dit kan soms zorgen wat kleine probleempjes, gezien er dus meerdere apparaten in een huishouden communiceren op deze frequentie.

Wat kun je met Zigbee?

Nu je weet dat Zigbee een smart home protocol (ook wel een communicactieprotocol genoemd) is, is het interessant om te kijken wat je hier precies mee kunt. Met apparaten die Zigbee ondersteunen kun je:

  • Apparaten met Zigbee met elkaar verbinden
  • Apparaten op elkaar laten reageren die Zigbee ondersteunen
  • Een compleet smart home bouwen op basis van het Zigbee protocol

Voordelen van Zigbee als smart home protocol

zigbee is een mesh netwerk

Afbeelding 1: Weergave van een mesh netwerk mogelijkheid met Zigbee

Zigbee is een mesh netwerk

Een groot voordeel van Zigbee, is dat het een mesh-netwerk is. Hiermee staan apparaten allemaal met elkaar in verbinding en wordt het signaal telkens naar minimaal twee apparaten doorgestuurd van unit naar unit.

In afbeelding 1 is duidelijk te zien hoe en mesh-netwerk (in dit geval met Zigbee) werkt. Met een mesh-netwerk kan de verbinding van en naar het smart home systeem wegvallen, maar kunnen apparaten onderling gewoon met elkaar communiceren. Op die manier kun je ook de verbinding overal sterk houden.

Verbinden van heel veel apparaten mogelijk

Een ander groot voordeel van Zigbee is dat er heel veel apparaten te vinden zijn op het gebied van smart home, die dit smart home protocol ondersteunen. Zo is het vinden van aansluitende apparaten heel makkelijk en kun je je eigen smart home maken op basis van Zigbee.

Met name voor kantoorgebouwen of grotere smart home projecten is Zigbee het perfecte smart home protocol: zoals ik net al aangaf kunnen er maar liefst + 60.000 smart home producten met Zigbee op aangeslotem worden!

Laag in energieverbruik

Zigbee is speciaal ontworpen voor een laag energieverbruik. Hierdoor kunnen draadloze apparaten prima werken en hoef je in sommige gevallen de batterijen jarenlang niet te vervangen. Perfect voor een smart home dus!

Voorbeelden van apparaten met Zigbee

Om je een goed beeld te geven van smart home producten die werken met het Zigbee communicatieprotocol, heb ik hieronder enkele bekende voorbeelden op een rij gezet:

  • Philips Hue lampen
  • Philips Hue bewegingsmelder
  • FIBARO producten (werken tevens ook met protocollen als Z-wave)

 Black Friday 2022! 

Philips hue ambiance starterkit

Philips Hue Ambiance starterkit E27

Nog geen slimme lampen van Philips Hue, maar wil je dit wel? Dan kan deze Philips Hue starterkit een uitkomst voor je zijn. In dit pakket zit een bridge, schakelaar en twee E27 White Ambiance lampen. Ideaal om een start te maken met Philips Hue. Normaal betaal je voor deze set € 119,99, maar nu betaal je er € 64,99 voor.

One comment
  1. Al deze snufjes zijn ontwikkeld voor mensen met een lichamelijke beperking. Lampen, sloten, ramen en deurbellen die op afstand of met spraakherkenning kunnen worden bediend zijn zeer prettig, zo niet onmisbaar voor mensen met een handicap. Dat mensen zonder beperking ook deze bagger in huis halen is compleet van de pot gerukt en typerend voor de huidige debielenmaatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts