Wat is een smart home?

wat is een smart home

▲ Wat is een smart home ? © Pixabay

Klik bij de inhoudsopgave op een hoofdstuk om daar direct heen te navigeren. Mocht je na afloop van het lezen van deze gids nog vragen hebben, kun je altijd contact met mij opnemen. Ik help je graag bij vragen en voorzie je waar nodig van persoonlijk advies.

Inhoud van dit artikel

1. Begrip smart home

Smart home is letterlijk vertaald ‘slim huis’ en dat is ook wat je met een smart home creëert. Smart home valt onder de parapluterm ‘home automation’, waarbij er sprake is van veel geautomatiseerde processen in en rondom het huis.

Domotica: integreren smart home combinaties

Vaak wordt er bij smart home ook gesproken over domotica. Domotica is het samenvoegen en combineren van verschillende smart home combinaties. Door technieken te integreren in huishoudelijke mogelijkheden, wordt de kwaliteit van het huis bevorderd.

Met een smart home maak je verschillende processen een stuk makkelijker, doordat deze automatisch uitgevoerd worden met behulp van slimme producten, smart home artikelen genaamd.

2. Hoe werkt een smart home?

Een smart home werkt op verschillende manieren. Wanneer slimme apparaten met elkaar gecombineerd worden ontwikkel je pas echt een smart home. Veel smart home producten kunnen met elkaar praten, maar dienen nog wel gekoppeld te worden. Met behulp van een smart home hub kun je slimme producten op elkaar aansluiten. Een voorbeeld van zo’n smart home hub is Homey.

Vervolgens kun je bij verschillende apparaten instellen hoe deze dienen te reageren op bepaalde gebeurtenissen. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van ‘IFTT’, wat een afkorting is voor ‘If This, Then This’. Het is een software waarbij je bijvoorbeeld de slimme verlichting kunt laten reageren op een slimme thermostaat.

3. Wat kun je met een smart home?

Met een smart home kun je daadwerkelijk alle kanten op. Je kunt heel veel processen die je normaal gesproken handmatig zou doen, automatiseren. Zo kun je bij het verlaten van het huis, automatisch het licht uit laten gaan, de verwarming uitzetten en de slimme deurbel op de ‘ik ben weg’ instelling zetten. Ik zet veel voorkomende smart home mogelijkheden op een rij met bijbehorende smart home producten.

Voorbeelden toepassingen smart home

  • Verlichting op vastgestelde tijden aan laten springen wanneer het donker wordt (slimme lampen)
  • De verwarming automatisch uitzetten als de laatste persoon het huis verlaat (slimme thermostaat)
  • Communiceren met de postbode die voor je huis staat als je niet thuis bent (slimme deurbel)
  • Besparen op je energie doordat je op je werk merkt dat de televisie nog aan staat en deze uitzet met je smartphone (slimme schakelaars)
  • Rolluiken automatisch open laten gaan als de zon begint te schijnen (slimme rolluiken)
  • Het gazon op de juiste momenten laten maaien tot op de centimeter nauwkeurig (robotmaaiers)
  • Bekijken en erachter komen hoeveel energie een apparaat gebruikt in de stand-by functie (slimme stekkers)

En dit is nog maar een greep van de smart home mogelijkheden. Het wordt pas echt interessant als je producten met elkaar gaat combineren.

4. Voordelen van een smart home

Bij een smart home heb je ongelooflijk veel voordelen. Met name op het gebied van gemak en energiebesparing. Zo vergeet je veel minder snel handelingen, zoals het uitzetten van het licht of het lager zetten van de thermostaat. Maar daarbij krijg je ook heel veel inzichten: met slimme stekkers kun je bijvoorbeeld ontdekken hoeveel energie apparaten eigenlijk gebruiken zonder dat deze ‘aan’ staan.

Smart home koppelen met smartphone

Door veel gebruik te maken van koppelingen met je smartphone kun je tevens op een afstand veel bedienen. Zo kun je op het werk je verwarming alvast aanzetten om bij thuiskomst in een warm huis aan tafel te gaan zitten.

5. Toekomst van smart home

Op dit moment is de smart home wereld flink in beweging. Er wordt ontzettend veel ontwikkeld, alles om het huis nog slimmer te maken. Aankomende tijd zal er veel gaan gebeuren op het gebied van persoonlijke assistenten. Zo kondigde Google een Home Assistent aan die afspraken voor jou kan inplannen bij de kapper door daadwerkelijk te bellen. Met een kunstmatige, maar natuurlijk klinkende stem, belt de persoonlijke assistent op en doorloopt zonder problemen het gesprek.

Blijf op de hoogte via de smart home blog

Om op de hoogte te blijven van de laatste smart home ontwikkelingen raad ik je aan om mijn smart home blog in de gaten te houden. Hier plaats ik dagelijks de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen uit de smart home wereld.

6. Smart home Nederland

In Nederland is smart home al enkele jaren een begrip. Hoewel het eerst een bekend begrip was voor de ‘early adopters’ is smart home steeds meer beschikbaar voor de consumentenmarkt. Wel merk ik dat er nog veel vraagtekens ontstaan bij diverse situaties. Zo is een slimme deurbel een onwijs gave smart home toevoeging, maar is dit in Nederland eigenlijk niet toegestaan vanwege het ongevraagd filmen van personen.

Steeds vaker webshops met smart home

Bij Nederlandse webwinkels als Coolblue, Bol.com en Mediamarkt zijn steeds vaker speciale ‘smart home’ secties te vinden, waar je allerlei smart home artikelen kunt kopen. Echter zijn er op dit moment nog weinig ‘pure’ smart home webshops. 50Five is een van de weinigen die een webshop helemaal heeft ingericht met producten om je huis slimmer te maken.

Weinig informatie voorziening in Nederland voor smart home

Op het gebied van informatievoorziening ontbreekt het her en der nog wat. Er zijn relatief weinig blogs die gericht zijn op enkel de smart home wereld. Uiteraard zijn er wel veel blogs die zo nu en dan over smart home gadgets schrijven.

Vanwege de vele vragen die ik zelf kreeg op het gebied van smart home toepassingen, heb ik in 2018 besloten om Smarthomeweb.nl op te richten. We maken dit soort smart home gidsen voor informatievoorziening, schrijven dagelijks over het laatste nieuws en geven je gericht advies op het gebied van specifieke smart home artikelen.

Aanvullende vragen?

Vragen, opmerkingen of suggesties voor deze smart home gids? Laat het mij weten! Ook als je nog vragen hebt over specifieke smart home onderdelen of hoofdstukken kun je mij contacten.

 Black Friday 2022! 

Philips hue ambiance starterkit

Philips Hue Ambiance starterkit E27

Nog geen slimme lampen van Philips Hue, maar wil je dit wel? Dan kan deze Philips Hue starterkit een uitkomst voor je zijn. In dit pakket zit een bridge, schakelaar en twee E27 White Ambiance lampen. Ideaal om een start te maken met Philips Hue. Normaal betaal je voor deze set € 119,99, maar nu betaal je er € 64,99 voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts