Wat is een mesh netwerk?

Maarten Reijneveld Laatste update: 09-12-2020

De afgelopen weken kregen we bij Smarthomeweb.nl enkele vragen binnen over een mesh netwerk. Wat is het, wat kun je ermee en wat zijn de voordelen van zo’n netwerk? In deze blog geef ik antwoord op de vraag ‘Wat is een mesh netwerk?‘ en deel ik enkele voorbeelden van smart home protocollen waarmee dit type netwerk mogelijk is.

wat is een mesh netwerk

Afbeelding ter illustratie © Pixabay

Wat is een mesh netwerk precies?

Normaal gesproken wordt de verbinding van je netwerk gestuurd van uit een centraal punt. We kennen allemaal de situatie dat de verbinding weer eens wegvalt of wanneer je in specifieke ruimtes opeens een slechtere verbinding hebt. In veel gevallen wordt er gekozen voor een WiFi repeater, maar ook dit lijkt vaak niet goed te helpen bij het probleem.
Een mesh netwerk kan hier de oplossing voor bieden: met een mesh netwerk staan verschillende units met elkaar gekoppeld die het signaal van unit naar unit door kunnen sturen. Op die manier kun je eenvoudig het signaal constant door laten sturen. Een goed voorbeeld van een aanbieder van dit type netwerk is Google Wifi, waarbij je met diverse units bijvoorbeeld je WiFi verbinding goed kunt uitsmeren door het huis door de units op strategische plekken te plaatsen.

Een mesh netwerk bij smart home?

model van een mesh netwerk

Bij een mesh netwerk kunnen aparte units met elkaar communiceren en wordt het signaal doorgestuurd.

Wanneer je smart home producten met elkaar wilt laten communiceren, dienen deze hetzelfde smart home protocol te hebben. Met andere woorden: ze dienen op dezelfde frequentie te communiceren, wil je ze kunnen koppelen. Wanneer je een smart home wilt maken, is het dus ontzettend belangrijk om op de protocollen te letten die ondersteund worden bij desbetreffend smart home artikel.

Je kunt smart home artikelen koppelen met een centraal smart home systeem. Op die manier kunnen apparaten informatie versturen naar en ontvangen van het smart home systeem, waarbij meerdere apparaten gekoppeld zijn. Met een smart home systeem of controller kun je vervolgens apparaten koppelen en centraal bedienen.

Echter zijn er ook mogelijkheden om apparaten zonder een systeem of hub met elkaar te laten communiceren. Dit kan dus wanneer er sprake is van een mesh netwerk: apparaten kunnen onderling zonder tussenkomst data versturen en ontvangen van andere smart home apparaten. Ze staan dus allemaal met elkaar in verbinding.

Voordelen van een mesh netwerk

Waarom is een mesh netwerk zo interessant? Wanneer de verbinding van het smart home product met het smart home systeem verstoord raakt (of het smart home systeem om een of andere reden niet bereikbaar is), zouden apparaten normaal gesproken niet meer met elkaar kunnen communiceren. Het kan voorkomen dat er teveel apparaten op dezelfde frequentie communiceren, waardoor er een ruis in de communicatielijn kan ontstaan.
Bij een mesh-netwerk kunnen apparaten dan alsnog met elkaar communiceren. Let wel op: je dient hiervoor (bedrade) apparaten/units als repeater in te stellen, zodat deze zelfstandig ook informatie kunnen ontvangen en kunnen zenden.

Daarbij kun je op veel grotere afstand genieten van een betere verbinding: de apparaten sturen immers het signaal door van apparaat naar apparaat. Nog sterker: het smart home product of unit met de beste signaal sterkte wordt automatisch opgepakt.

Bij welke smart home protcollen is een mesh netwerk mogelijk?

Met name bij de smart home protocollen Zigbee en Z-Wave kun je eenvoudig een mesh netwerk opzetten. Wel dien je hiervoor een bedrade unit met een Zigbee of Z-Wave ondersteuning in te stellen al repeater van het signaal.

 Aanbieding!  
TP-Link Deco M9 Plus

Scherp geprijsd: TP-Link Deco M5 Multiroom WiFi systeem

Bij Bol.com kun je nu flink besparen op het multiroom WiFi systeem van TP-Link. De Deco M5 – die goed scoort in onze ogen!

Meer smart home artikelen

Imou Knight 4k review
Innr lampen

Innr lampen

/
Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.