banner tink

Bixby – de virtuele assistent van Samsung

wat is bixby

▲ Samsung smartphone © Canva

Bixby is de virtuele assistent van Samsung die je helpt bij het beantwoorden van vragen, uitvoeren van taken of het beantwoorden van andere ingesproken berichten.

Deze virtuele assistent is vergelijkbaar met  Siri van Apple, Cortana van Microsoft en Google Assistant.

Een nadeel van Bixby is wel dat de voice assistent alleen Engels, Frans, Italiaans, Koreaans, Mandarijn of Spaans spreekt en nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Maar goed, dat probleem heb je ook bij Amazon Alexa.

Inhoud van dit bericht:

Wat is Bixby?

Bixby is de tegenhanger van de Google Assistent, Siri van Apple en Cortana van Microsoft, en is ontwikkeld door Samsung zelf. Het is je virtuele duizendpoot die altijd klaar staat om jou te helpen bij je dagelijkse werkzaamheden. Je kunt er van alles mee doen.

Bixby stelt je in staat om je telefoon geheel met je stem te bedienen. Deze functie heet Bixby Voice. Helaas is deze service er nog niet in het Nederlands. Zo kan deze assistent je helpen bij het online shoppen. Hoe dan? Wanneer je ergens op straat iemand ziet lopen met een bijvoorbeeld een handtas, kun je vragen of je daar een foto van mag maken. Vervolgens kan hij voor jou uitzoeken wat die handtas kost en waar die te koop is.

Je kunt de assistent volledig met je stem bedienen. Je kunt opdracht geven om de muziek wat zachter te zetten. Daarvoor moet je aangemeld zijn op wifi en ook de andere apparaten die je wilt bedienen moeten kunnen communiceren met deze nieuwe Samsung-assistent. Dat is momenteel nog een probleem, maar als die communicatie mogelijk is gemaakt zijn de toepassingen eindeloos. Je kunt Bixby vragen om recepten voor je op te zoeken. De assistent is ook al beschikbaar op verschillende tabletmodellen.

Voorbeelden Bixby commands:

Wil je weten wie vorig jaar de Tour de France gewonnen heeft, of het Eurovisie Songfestival? Vraag het gewoon. Eigenlijk kun je alles wel aan Bixby vragen, hieronder hebben we enkele grappige en handige Bixby Commands opgesomd: (wel in het Engels)

  • “Swipe left”
  • “Take a picture”
  • “Turn on do not disturb”
  • “Take a screenshot”
  • “What’s the name of this song?”
  • “Read all Whatsapp notifications”
  • “Take a selfie”

Ten opzichte van de concurrenten van Google en Apple zijn de mogelijkheden van Bixby veel uitgebreider. Van alle mogelijkheden is de spraakfunctie het populairst.

Je kunt echter ook gebruik maken van de camerafunctie die in elke smartphone aanwezig is. Maak gewoon een foto van die menulijst bij het Italiaanse restaurant, of chique Frans restaurant. Nadat het is gescand kan Bixby dit gewoon voor je vertalen. Of je maakt een foto van een gebouw, de assistent analyseert het en weet je precies te vertellen hoe dat gebouw heet, en nog wat over de geschiedenis ervan.

Bixby Home

Bixby Home bestaat uit allerlei verschillende schermpjes die op maat gemaakt zijn van de gebruiker. Ze tonen informatie die je persoonlijk gekozen hebt, zoals weerberichten, maar het kan ook een stappenteller zijn of een YouTubefilmpje. Alles wat je zelf uitgekozen hebt, staat in je Bixby Home schermpjes.

Uiteraard kun je dingen aanpassen zoveel je wilt. Je kunt het zelfs uitbreiden met apps zoals Spotify of een andere muziekdienst. Je kunt ook dingen hardop laten voorlezen. Als je Bixby Vision gebruikt kun je zelfs laten beschrijven wat er op je beeldscherm te zien is. Die functie heet “scene beschrijving”.

Bixby Routines

Bixby Nederlands
Bixby event in Barcelona

Bixby is een virtuele assistent die ook nog eens zelflerend is. Zo kan Bixby patronen ontdekken in hoe jij de smartphone gebruikt. Deze gebruikspatronen kunnen vastgelegd worden in routines. Zo kun je steeds herhalende handelingen vermijden. Het volstaat dan om via je telefoon een spraakopdracht te geven. Hierna wordt een serie aan handelingen uitgevoerd. Dit lijkt een beetje op een scenario zoals we in de domoticawereld gewend zijn.

Aangezien je Bixby geheel met je stem kunt bedienen, opent dat mogelijkheden om toe te passen in je domoticasysteem. Alles zal dan wel moeten samenwerken met Samsung SmartThings en ook de apparaten die je wil kunnen aanzetten zullen een samenwerking moeten ondersteunen. Zover is het nog niet helemaal. Het aantal apparaten dat nu al vlekkeloos samenwerkt met SmartThings en Bixby is nog gering, maar er wordt aan gewerkt.

We hadden het al over de zelflerende eigenschappen. Dit kan de smartphone slimmer maken. Als het toestel niet veel gebruikt wordt zal Routines ervoor zorgen dat het toestel in de zuinige modus gezet wordt.

Uiteraard zijn Routines ook zelf aan te maken. Zoals een “goede nacht” routine. (geluid op stil, nachtmodus van het scherm gaat aan, vergrendeling aan) Dat is allemaal te programmeren in enkele eenvoudige stappen.

Een routine wordt ook wel “een trigger” genoemd. Zo kun je bijvoorbeeld ook zeggen “goeiemorgen” en dat als trigger gebruiken voor: de mails laten voorlezen, planning laten voorlezen en misschien zelfs de radio aan laten zetten als die via Samsung SmartThings gekoppeld zou zijn. Je kunt ook korte opdrachten geven: (Engels)

  • “Start recording in interview mode” (zet de microfoon app aan)
  • “Tell me a joke” (de grap van de dag)
  • “Find John’s phone number”

Als je Bixby routines wilt gaan gebruiken moet je het eerst even inschakelen bij Galaxy-instellingen, en dan onder “geavanceerde functies”.
Om de Samsung virtuele assistent te gebruiken met je toegang hebben tot het internet via wifi of een mobiel telefoonnetwerk. Tevens moet je zijn ingelogd op je Samsung-account. Hieronder zie je een filmpje hoe de Bixby routines werken:

Bixby in het Nederlands?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om Bixby in het Nederlands toe te spreken. Samsung geeft aan dat ze hiermee bezig zijn. Dat zeiden ze echter twee jaar geleden ook al, en ze blijven vaag over wanneer de Nederlandse versie van Bixby beschikbaar komt voor de consument. De verwachting is momenteel eind 2020. Maar niets is zeker. Intussen is Bixby wel beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Chinees, Koreaans (natuurlijk), Spaans, Italiaans en Braziliaans.

Er zijn momenteel besprekingen gaande tussen Google en Samsung. Dat heeft te maken met een samenwerking tussen beide bedrijven. Mogelijk kan dit gevolgen hebben voor de toekomst van de spraak-assistent Bixby. Google wil bijvoorbeeld Samsung bewegen om meer in te zetten op hun Google Assistant, Google Search en andere applicaties uit de Play Store. Dat zou kunnen betekenen dat Samsung ook kiest voor de Google Assistant op hun apparaten. En in ruil zou Samsung minder strenge voorwaarden krijgen om samen te werken met de Google Play Store. Google hoopt dat Samsung de inspanningen rond de eigen Galaxy store gaat afzwakken en helemaal kiest voor Google Play store en de Google Assistant.

Samsung is op dit punt echter een lastige onderhandelaar en erg trouw aan de dingen die ze zelf ontwikkeld hebben. Wij denken dus dat het nog niet zo’n vaart loopt en dat de kans klein is dat Samsung zijn assistent zomaar in de steek zal laten.

Toch kunnen deze onderhandelingen ermee te maken hebben dat Samsung momenteel nog niet echt vaart maakt om deze spraak-assistent ook in het Nederlands aan te bieden. We zullen moeten afwachten wat het wordt. Blijft het Bixby of wordt het Google Assistant en daarmee een soort “best of both worlds” scenario voor de gebruikers?

Welke Samsung-apparaten hebben Bixby?

Welke Samsung apparaten hebben Bixby
Galaxy Note 20 Series

Bixby is beschikbaar op een hele reeks toestellen. Als je nu een toestel zou aanschaffen zit het er zeker op. Maar ook op de Galaxy A-serie (de A6 en nieuwer), S-serie, Galaxy Note 8 en opvolgers. Er zijn ook tablets waarop het geïnstalleerd is. We hebben de Galaxy Tab S4 en hoger, maar ook tablets uit de S-serie. Verder de Tab A en nieuwer. Je kunt bij de aanschaf voor de zekerheid ook kijken op de specificaties van het toestel om zeker te zijn.

De beruchte Bixby knop

Een groot aantal Samsung smartphones heeft een fysieke Bixby knop op het toestel. Dat is erg handig als je deze spraakassistent vaak gebruikt. Je hebt deze toepassing dan snel opgestart. Er zijn echter ook mensen die er niet zo blij zijn. Die klagen al jaren steen en been dat deze knop in de weg zit. Blijkbaar komt het zeer regelmatig voor dat mensen per ongeluk op de Bixby knop drukken, en dan wordt meteen de spraakassistent opgestart die je meteen van alles begint te vragen.

Het is blijkbaar erg lastig om deze knop uit te schakelen. Toch zijn programmeurs erin geslaagd om de knop een andere functie te geven. Je moet hiervoor wel beschikken over de juiste Samsung softwareversie.

Deze software moesten mensen dan wel downloaden in de Google Playstore, want Samsung zelf wilde absoluut niet meewerken. Met de juiste software en de juiste handelingen in de instellingen van de smartphone was de Bixby knop te herprogrammeren  of te remappen. Je geeft dan de Bixby knop een tweede functie:

  • 1 keer drukken  is een andere app (bijv. Gmail). 2 maal drukken is Bixby of andersom.

Het probleem met deze truc was dat na elke update Samsung iets had gedaan om deze aanpassing tegen te werken. De apps die je op deze manier kon opstarten werden door Samsung geblokkeerd. Maar even later was er in de Google Play Store een update en werkte het weer even. Het werd een kat en muis spelletje tussen Samsung en de ontwikkelaars van de workaround. Uiteindelijk heeft Samsung het maar opgegeven.

Echter, nu heeft Samsung een grotere software update uitgevoerd, genaamd One UI (dat is gebaseerd op Android Pie.) Na deze update was het niet meer mogelijk om Bixby uit te schakelen. Het is de ontwikkelaars nog niet gelukt om hier iets op te vinden. Alleen toestellen die nog werken op de oudere versie Android Oreo kunnen nog eventjes profiteren van de omgebouwde Bixby knop. Het is jammer dat Samsung zo koppig is en zijn software zo sterk afschermt.

Bixby uitschakelen

Als je de assistent echt helemaal beu bent, moet je hem kunnen uitschakelen. Dat was lange tijd niet mogelijk, maar nu wel. Je moet dan wel zijn aangemeld met een Samsung account.

Eerst dien je Bixby Voice uit te zetten via de instellingen. Deze functie wordt toch al bijna niet gebruikt omdat de assistent nog geen Nederlands verstaat, en het Engels eigenlijk ook nog niet echt goed. Dat komt door wat kinderziektes in het verstaan van die taal. Nadat je Bixby Voice hebt uitgeschakeld, kun je in een paar eenvoudige stappen ook Bixby zelf uitschakelen:

  1. Open de Bixby Home app.
  2. Tik op het tandwieltje aan de bovenkant van het scherm.
  3. Tik op de schakelaar van Bixby uitschakelen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts