Wat is Bixby?

Bram Tigchelaar Laatste update: 04-02-2022

Bixby is de virtuele assistent van Samsung die je helpt bij het beantwoorden van vragen, uitvoeren van taken of het beantwoorden van andere ingesproken berichten.

wat is bixby

Samsung smartphone © Canva

Deze virtuele assistent is vergelijkbaar met  Siri van Apple, Cortana van Microsoft en Google Assistant.
Een nadeel van Bixby is wel dat de voice assistent alleen Engels, Frans, Italiaans, Koreaans, Mandarijn of Spaans spreekt en nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Maar goed, dat probleem heb je ook bij Amazon Alexa.

Dit kan je met Bixby

Bixby is anders dan andere spraakassistenten omdat je je toestel volledig met spraak kunt bedienen wat bij anderen vaak niet mogelijk is. Je kunt dingen als:

 • Vragen hoe laat het is
 • Wat de weersvoorspellingen zijn
 • Een menukaart vertalen als je er een foto van maakt
 • of je geeft de assistent een commando om iets te doen voor je zoals een afspraak inplannen.

Naast dat Bixby handig is om je smartphone te bedienen is het ook een voordeel omdat je handsfree te werk kunt gaan. Dankzij de spraakassistent kan je alles volledig aansturen met je spraak, bijvoorbeeld tijdens het koken. Op deze manier kan je zonder je handen te gebruiken te werk gaan.

Een ander voordeel is dat je smart home apparaten kunt bedienen met de spraakassistent, bijvoorbeeld je slimme verlichting. En wanneer je meerdere smart home producten met elkaar laat samen werken kun je verschillende scenario’s starten dankzij de Bixby spraakassistent.
Je activeert de spraakassistent door op de ‘Bixby knop’ te drukken.

Bixby uitschakelen en verwijderen

Bixby kan ook ervaren worden als vervelend, dit kan bijvoorbeeld omdat de spraakassistent geen Nederlands spreekt. Je kunt de knop ook uitschakelen of zelfs helemaal verwijderen. Hieronder is een stappenplan te lezen om de Bixby knop uit te schakelen.
Stappenplan Bixby knop uitschakelen

 1. Druk op de Bixby knop of ga naar het linkse startscherm op je smartphone.
 2. Druk daarna op de menu knop bovenaan je beeldscherm.
 3. Ga naar Bixby Voice.
 4. Hier kan je Bixby Voice uitschakelen.

Homescreenvervanger: gebruik Bixby Home

Het is mogelijk om Bixby te gebruiken als homescreenvervanger, dit wordt ook wel Bixby Home genoemd. Home is opgebouwd uit meerdere schermen die informatie aan jou persoonlijk tonen, zoals het weer, je agenda, een stappenteller en eventueel Youtube video’s die je leuk vindt. Je kunt op Bixby Home ook apps naar keuze zetten, zo kun je een veelgebruikte app snel openen doordat je deze op je Bixby Home hebt gezet.

Bixby instellen dit moet je weten

Activeren: Bixby knop

Als je Bixby wilt activeren als spraakassistent, dan moet je de Bixby knop voor een aantal secondes indrukken. Bixby Voice wordt dan geactiveerd waarna je met je stem moet zeggen “Open Bixby Home”. Vervolgens klik je op het tandwiel, ook wel de ‘instellingen’ knop. Vervolgens zet je het schuifje wat je bovenin ziet om en heb je Bixby geactiveerd.

Een andere manier om Bixby te activeren is door de home-knop ingedrukt te houden en vervolgens naar links te swipen. Daar zie je een schuifje waar ‘Bixby Home’ bij staat, deze schuif je weer aan. Daarna ga je weer naar het Bixby Homescreen en druk je daar op de instellingen button om ook daar vervolgens het schuifje weer aan te zetten. Als je deze stappen hebt gevolgd heb je Bixby geactiveerd en moet de voice assistent het weer doen.

Handig: Bixby routines

Een handige functie is Bixby routines. Dit is een functie die leert van jouw gedrag. De functie slaat je gebruikspatronen en voorkeuren op om vervolgens hierop in te spelen. Op deze manier maakt Bixby routines aan en word je telefoon ‘slimmer’ gemaakt wat voor jou een voordeel moet zijn.

Zelf kan je dit ook doen, Bixby routines maken. Het is mogelijk om zelf het één en ander in te stellen, zoals een nachtmodus instellen. Je telefoon gaat dan op stil en je helderheid wordt aangepast omdat het donker wordt, Bixby stelt dit dan af op het juiste tijdstip. Zo zijn er nog meer routines die je kunt aanmaken.

Bixby Nederlands downloaden

Bixby staat standaard op je Samsung device en je hoeft deze dus niet los te downloaden. Wanneer je al een tijdje geen update hebt gedaan kan het wel zijn dat dat Bixby niet op je toestel staat.

Staat Bixby nog niet op je device dan kun je hem als volgt downloaden:

 1. Ga naar instellingen en klik vervolgens op Software update
 2. Tik op downloaden en installeren.
 3. Volg vervolgens de stappen die aangegeven worden.

Na het installeren van de nieuwe software updates kun je Bixby activeren. Dit doe je door de Bixby knop gedurende 3 seconden in te houden. Wanneer je Bixby voor het eerst start zal je de Bixby intropagina verschijnen. Hier kun je de taal selecteren (helaas nog geen Nederlands) en kun je inloggen met je Samsung account.

Meer smart home artikelen

Imou Knight 4k review
Innr lampen

Innr lampen

/
Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.