Waar moet je op letten bij het kopen van een slimme thermostaat?

waar op letten bij het kopen van een slimme thermostaat

▲ Slimme thermostaat van Honeywell © Unsplash

Wanneer je van plan bent om de oude thermostaat (zie foto!) te vervangen voor een slimme thermostaat, dien je goed te letten op een aantal zaken. Zo is niet alleen het merk en mogelijke koppelingen belangrijk om naar te kijken: ook het feit of je hem draadloos wilt hebben of juist permanent aan de muur wilt bevestigen. In deze blog zet ik op een rij waar je op moet letten bij het kopen van een slimme thermostaat. Ga goed voorbereid op pad bij het kopen van een slimme thermostaat!

Zaken waar je op moet letten bij een slimme thermostaat

Onlangs verdiepten Bram en ik ons in de nieuwste ontwikkelingen van een slimme thermostaat. Functies als geofencing en koppelen met domotica systemen vlogen ons om de oren, waardoor we besloten om eens op een rij te zetten waar je eigenlijk goed op moet letten.

De belangrijkste punten waar je op moet letten:

cv ketel checken bij slimme thermostaat kopen

Check de CV ketel aansluiting bij een slimme thermostaat kopen!

 • Check of de thermostaat te koppelen is met jouw type CV-ketel: thermostaten zijn vaak te koppelen aan een aan/uit of een modulerende cv-ketel. Welk type cv-ketel heb jij in huis: maak op basis hiervan een keuze voor een geschikte thermostaat!
 • Kijk of de slimme thermostaat draadloos of bedraad is: tegenwoordig zijn er ook draadloze thermostaten. Dit kan handig zijn als jij niet van plan bent om gaten in de muur te boren. Een goed voorbeeld is de Honeywell Lyric T6R draadloze thermostaat, die je overal kunt neerleggen.
 • Bekijk de mogelijkheden bij je huidige energieleverancier: steeds vaker brengen energieleveranciers zelf een slimme thermostaat op de markt. Wanneer jij al aangesloten bent bij een leverancier, kun je vaak gebruik maken van speciale kortingsacties. Het kan dus geen kwaad om bij je energieleverancier te informeren of er speciale mogelijkheden zijn om over te stappen.
 • Kijk goed naar mogelijke domotica systemen: wij zijn verzekerd van het feit dat in de toekomst een smart home steeds normaler is. Het kan daarom geen kwaad om alvast de mogelijkheden te bekijken voor mogelijke domotica systemen die te koppelen zijn. Hierbij kun je denken aan een Toon koppelen met Google Home: zo kun je met een smart speaker de verwarming hoger of lager zetten!
 • Lees reviews en ervaringen van koppel-situaties: wellicht heb jij al enkele smart home artikelen in huis en ben je benieuwd naar ervaringen met het koppelen hiervan bij specifieke thermostaten. Online zijn er heel veel forums waar speciale projecten als deze besproken worden. Ben je benieuwd of dat ene apparaat te koppelen is? Neem dan een kijkje op het web en check wat er mogelijk is!
 • Bekijk de slimme functies van de thermostaat: er zijn zat thermostaat merken die ‘hun thermostaat’ als slim bestempelen. Helaas valt dit altijd wel mee: het enkel kunnen koppelen met een smartphone hoeft nog niet slim te zijn. Er zijn namelijk ook thermostaten die zelflerend zijn en werken met geofencing. Kortom: check de functies en bepaal zelf of jij deze slim genoeg vindt!

Hoe vind je een slimme thermostaat die bij jouw situatie past?

Ondanks mijn kooptips hierboven, is het nog steeds de grote vraag welke thermostaat goed past bij jouw leefsituatie. Dit is alleen afhankelijk van jouw CV-ketel, maar ook op het gebied van jouw wensen met slimmigheden. Ik heb hieronder een checklist gemaakt om een beter beeld te creëeren van de slimme thermostaat kopen die past bij jouw wensen.

 1. Maak voor jezelf een rijtje met functies die jij graag terug wilt zien in de slimme thermostaat. Wil je dat de thermostaat automatisch uitgaat als jij het huis verlaat? Zet dan geofencing op de lijst!
 2. Vul het rijtje aan met specifieke koppelingen met andere smart home artikelen die je wilt realiseren. Denk hierbij aan het bedienen van je slimme thermostaat met spraak.
 3. Ga goed na welk type thermostaat past bij jouw wensen. Ben je vaak onregelmatig van huis? Dan kun je wellicht beter kiezen voor een klokthermostaat, waarbij je speciale warmteprogramma’s in kunt stellen.
 4. Ga op zoek naar thermostaten die aansluiten bij jouw wensen en noteer een top 3 voor jouw specifieke situatie.
 5. Ten slotte kun je de slimme thermostaten vergelijken bij bekendere webshops als Coolblue of Bol.com. Ik raad je altijd aan om dit doen: de prijzen van een slimme thermostaat verschillen wellicht geen honderden euro’s, maar vaak zijn er speciale acties of aanbiedingen bij specifieke webshops.

Advies voor een slimme thermostaat?

Bij Smarthomeweb.nl help ik je graag op weg bij het kiezen van de juiste smart home producten. Ook voor een slimme thermostaat kopen hebben we een speciale adviespagina klaar staan, waarbij we de beste modellen, merken en functies uitlichten!

Neem een kijkje op onze pagina voor advies voor een slimme thermostaat of stuur me een berichtje als je specifieke vragen hebt.

tado slimme thermostaat starter kit

  Aanbieding! 

Tado slimme thermostaat starterkit

De slimme thermostaat van tado is een hele goede keuze! Scoor nu ook een deal op de starterkit van tado waarin ook twee slimme radiatorknoppen zitten!

One comment
 1. Bedankt voor het delen van deze tips over het kopen van een slimme thermostaat. Wij hebben een nieuwe cv ketel gekocht en willen deze zo goed mogelijk afstellen. Ik ga de opties in ieder geval bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts