Voordelen van Homey voor jouw smart home

Maarten Reijneveld Laatste update: 09-12-2020

Afgelopen week hebben wij de nieuwe Homey ontvangen. De hoogste tijd om te beginnen met een artikel over wat de voordelen van Homey zijn en waarom dit een goede keuze is voor een smart home controller. Zowel op de looks als op zijn functionaliteiten, scoort Homey in mijn ogen veel punten. Ik heb de 10 belangrijkste voordelen van Homey op een rij gezet. Maar eerst: wat is Homey?

voordelen van homey

Homey in de woonkamer © Homey

Wat is een Homey voor apparaat?

Homey is een smart home controller, ook wel een smart home basisstation genoemd. Middels een controller kun je apparaten met elkaar verbinden en nog belangrijker: op een centrale plek bedienen. Homey biedt hiervoor een speciale applicatie aan voor zowel iOS als Android en heeft zelfs een eigen appstore. Zowel Athom, het Nederlandse bedrijf achter Homey, als gebruikers maken apps aan om eenvoudig apparaten en merken met elkaar te kunnen verbinden. Tip voor meer informatie over Homey: we houden een speciale smart home topic pagina bij voor Homey met alle artikelen.

De 10 grootste voordelen van Homey

De goede keuzes voor een smart home controller zijn vandaag de dag op een hand te tellen. Denk aan de FIBARO Home Center, de Home Center Lite of de ICS 2000 van KlikAanKlikUit. Echter weet Homey zich duidelijk te onderscheiden van deze controllers en geniet je als gebruiker van diverse voordelen ten opzichte van andere basisstations. Laten we ze bekijken!

1. Meer dan 50.000 apparaten te koppelen

In veel gevallen raad ik smart home beginners aan om een basisstation te kopen, wat aansluit op veel van de merken zij reeds in huis hebben staan. Bij Homey hoef je er echter niet bang voor te zijn dat een apparaat niet gekoppeld kan worden: in veel gevallen kan dit namelijk gewoon. Sterker nog: met Homey zijn zo’n 50.000 apparaten te koppelen van verschillende merken.

2. Ondersteund veel smart home protocollen

Het kan soms lastig zijn: je wilt een specifiek merk/apparaat aanschaffen, maar deze communiceert via een ander smart home protocol dan producten die je al in je smart home hebt staan. Homey biedt oplossing: aan boord zijn verschillende radio’s geplaatst. Van Zigbee tot Z-Wave en van Infrarood tot Bluetooth. Dit creëert heel erg veel mogelijkheden: je bent met Homey in staat om product X met Zigbee ondersteuning te koppelen met product Y met Z-Wave ondersteuning.

3. Ziet er super strak uit

Eerlijk is eerlijk: negen van de tien basisstations of controllers zien er uit als een modem of een router. Dit is bij Homey een heel ander verhaal: door zijn strakke looks en mooie afwerking, zal hij niet misstaan op de wandkast of onder de televisie. Homey is bedoeld om in het zicht te zetten, met name voor de volgende toepassingen:

  • Voorzien van LED ring die op kan lichten bij specifieke situaties (bijvoorbeeld wanneer iemand aanbelt)
  • Kan allerlei kastjes vervangen, die je dan mooi op kunt bergen en er in de plaats van Homey neer kunt zetten

Het is dus wel belangrijk dat deze er mooi uitziet. Met een mooie mat-witte afwerking en stalen bolletjes als pootjes, is Homey straks de eye-catcher in de woonkamer.

4. Weg met al die TV kastjes

Zoals ik bij het vorige voordeel van Homey al aangaf, kun je eenvoudig TV kastjes wegwerken. We kennen allemaal de situatie waarin er sprake is van meerdere afstandsbediening en diverse kastjes onder je televisie. Dit geeft niet alleen een slordig beeld van de kamer; je kunt ook snel het overzicht kwijt raken. Gelukkig zijn er diverse Homey apps te ontdekken die de Infrarood besturing van de televisie over kunnen nemen. Van merken als LG, Philips en Panasonic zijn speciale apps ontwikkelt, waarmee je je TV kastjes mooi op kunt bergen.

5. Koppelen van apparaten is makkelijker

Op Smarthomeweb.nl schrijven we dagelijks handleidingen en stappenplannen voor het koppelen van apparaten. Zoals je wellicht zelf ook wel gemerkt hebt, kunnen veel koppelingen pas gemaakt worden met een enorme omweg. Zo schreef ik onlangs het artikel voor Sonos koppelen met Google Home, waarbij een Chromecast Audio nodig is en dit alleen zou werken met enkele speakers van Sonos.

Met Homey is dit veelal verleden tijd. Wanneer twee specifieke smart home apparaten of merken aangesloten kunnen worden op Homey, is er ook een verbinding mogelijk tussen deze twee. Met behulp van Flows kun je makkelijke scenario’s maken, waarbij een actie ingesteld wordt en er een reactie volgt. Om terug te komen op de Sonos koppeling met Google Home: bij Homey is dit een fluitje van een cent. Je hoeft geen Chromecast Audio in huis te halen en het is mogelijk met alle Sonos speakers. Dit is misschien wel een van de mooiste voordelen van Homey!

6. Te bedienen via spraak

Natuurlijk willen we tegenwoordig een zo comfortabel mogelijk huis. Het bedienen van apparaten met stemopdrachten is dan ook een veel gemaakte keuze. Sinds Google Home in Nederland is verschenen met Nederlandse ondersteuning is dit helemaal interessant. In het begin was Homey ook een assistant en werkte deze ook via spraakbediening. Dit is nu echter niet meer zo, omdat Homey eenvoudig te bedienen is met Google Assistant. Je kunt dus koppelingen met spraak besturen en praktisch alle aangesloten apparaten met stemopdrachten aansturen.

Ik vind dit persoonlijk een goede keuze van Athom, het bedrijf achter Homey. Google Assistant ontwikkelt constant door en eerlijk is eerlijk: de stembediening werkt goed en wordt steeds beter. Homey’s kracht zit hem meer in het koppelen en verbinden van apparaten, waarbij het sterk is dat zij zich daar nu vol op focussen en de eigen stembediening hebben laten vallen. Onlangs heeft Homey een nieuwe Homey 2.0 update uitgerold, waarbij ook een nieuwe variant van Homey (2019 versie) is verschenen zonder microfoon onder de motorkap.

 Aanbieding!  
google nest mini twee pack

Google Nest Mini 2-pack – Nu 50% korting!

Bekijk hier een scherpe aanbieding met twee Google Nest mini speakers, de speakers waren nog nooit zo goedkoop! Bekijk deze deal hier!

7. Eenvoudige set-up en installatie

Ik heb wel eens controllers getest, waarbij de installatie op zich zelf al een heel complex verhaal was. Daarbij heb ik het nog niet over de apparaten koppelen en te verbinden binnen een smart home. Bij Homey is dit opvallend eenvoudig; door simpelweg de stekker in het stopcontact te steken en eventjes te wachten is Homey al klaar om te gebruiken. Bekijk ook mijn artikel met het stappenplan voor Homey installeren, het is écht makkelijk en spreekt voor zich.

Uiteraard dien je wel Homey in te stellen, maar ook dit is middels enkele stappen gedaan via de website van Athom.

8. Centraal smart home apparaten bedienen

Uiteraard zijn er ook voordelen waar je standaard van geniet bij het gebruiken van een smart home controller. Je hebt straks een centrale plek voor het bedienen van al je apparaten. Je zult snel merken dat je smart home veranderd in een jungle van apparaten, koppelingen en apps om specifieke producten te bedienen.

Middels de vernieuwde app van Homey, is het nu nog makkelijker om Homey Flows aan te maken en complete scenario’s te bedenken en uit te voeren. Dit is geen rocket-science; middels een makkelijk en overzichtelijke applicatie is dit zo gepiept.

9. Smart home scenario’s aanmaken via de Homey app

Als we het dan toch over de app hebben: zoals ik aangaf is de Homey app compleet vernieuwd. Voorheen diende je diverse zaken via de computer te regelen; nu is dit allemaal geïntegreerd via de app. Je vindt diverse mogelijkheden om specifieke apparaten te bedienen, kunt via je smartphone scenario’s aanmaken en alle instellingen bedienen en aanpassen.

Het gebruik van de app voelt fijn; je hebt in tegenstelling tot veel andere apps overzicht en het gevoel dat je daadwerkelijk alles zelf kunt beheren. Daarbij is het natuurlijk ook fijn dat je niet heel veel technische kennis hoeft te hebben om scenario’s te maken.

10. Groot bereik: ruim 50 meter binnenshuis

Niets is zo vervelend als een smart home waarbij er soms sprake kan zijn van een slecht bereik voor het bedienen van apparaten. Er zijn controllers waarbij je blij mag zijn met een bereik van 20 tot 30 meter. Echter geniet je bij Homey van een bereik van ruim 50 meter binnenshuis. Op een open veld schijnt de smart home controller van Athom zelfs 200 meter te kunnen bereiken. Dit is meer dan genoeg voor een regulier huis!

Binnenkort meer over Homey!

Aankomende periode zullen wij Homey centraal stellen op Smarthomeweb.nl. We lichten diverse populaire scenario’s toe, zullen dieper in gaan op de mogelijkheden en zullen hierover ook een smart home review schrijven. Noot: het gaat hier niet om een betaalde samenwerking, wij schrijven dit puur informatief en objectief.

athom homey

Homey kopen voor jouw smart home?

Overtuigd van de voordelen van deze smart home controller? Schaf dan de nieuwste Early 2019 editie aan, die sinds de Homey 2.0 update is verschenen. Homey wordt bij diverse webshops aangeboden voor een standaard prijs van € 299,-. Bij Bol.com heb je het basisstation morgen al in huis.

Meer smart home artikelen

banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
z-wave met apple homekit koppelen
TV met ingebouwde chromecast
segway navimov robotmaaiers zonder perimeterdraad
google nest doorbell vs nest hello videodeurbel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *