Voordelen van een smart home tijdens een corona lock down

Rob Tigchelaar Laatste update: 05-11-2020

De kans is groot dat er vanavond helaas weer strengere corona maatregelen getroffen worden. Een nieuwe intelligente lockdown ligt op de loer, waarbij we weer zijn toegewezen op thuiswerken en het beperken van sociale contacten. Gelukkig kan een smart home de lockdown wat verzachten: we zetten mogelijke voordelen van een smart home op een rij tijdens een mogelijke corona lockdown.

voordelen smart home corona lock down

Een smart speaker kan zorgen voor vertier tijdens een lockdown © Unsplash

Nu de tweede corona golf een feit is, is de kans groot dat er weer nieuwe – verscherpte – corona maatregelen aangekondigd gaan worden. Er zal hoogstwaarschijnlijk weer geadviseerd worden om zoveel mogelijk thuis te werken en sociale contacten zo veel mogelijk te vermijden. Ongeacht wat de maatregelen precies zullen zijn, is een ding zeker: we zijn weer meer dan anders toegewezen op onze eigen woning.

Bij Smarthomeweb.nl werkt onze redactie zoveel mogelijk thuis. Dat geeft ons steeds beter een beeld wat de smart home voordelen kunnen zijn tijdens een mogelijke corona lockdown. Zo kun je een smart speaker gebruiken om zo min mogelijk aan te hoeven raken, maar kan hij ook zorgen voor wat plezier: vraag Google Assistant bijvoorbeeld om een grapje te vertellen.

Met onze smart home expertise hebben we dé voordelen op een rij gezet van een smart home tijdens een mogelijke corona lockdown. Doe er je voordeel mee! 🙂

Zo raak je zo min mogelijk aan in je woning

Een smart speaker is onmisbaar binnen een smart home, maar in tijden waar we aanrakingen zoveel mogelijk willen beperken (helemaal in een huishouden met meerdere bewoners) is het al helemaal een must-have. Met een smart speaker kun je slimme apparaten bedienen met spraak. Een goed voorbeeld zijn slimme lampen: heb jij bijvoorbeeld een Google Home smart speaker en Philips Hue lampen gekoppeld? Dan kun je zeggen: ‘Hé Google, zet de lampen boven het bureau aan‘ om te voorkomen dat je de schakelaar aan hoeft te raken.

Must have: Slimme stekkers en schakelaars

Nu we het toch over schakelaars hebben: ook deze zijn er in slimme varianten. Heb jij een klassiek apparaat (lees: een niet-smart-home-apparaat) die jij ook met spraak aan en uit wil kunnen zetten? Dan kun je hier een slimme stekker of slimme schakelaar tussen plaatsen. Door de slimme stekker te koppelen met een slimme luidspreker en deze vervolgens de naam van het apparaat te geven, kun je dit realiseren.

Communiceren met een voice assistant op een smart speaker

Om nog even bij de smart speakers te blijven: ook de voice assistant zelf kan zorgen voor wat leuke smart home voordelen tijdens een corona lockdown. Een voice assistant is een spraakassistent waar je mee kunt communiceren: niet alleen om aangesloten apparaten aan te sturen, zoals we hierboven benoemden, maar ook met de assistent zelf. Zo kun je Alexa van Amazon vragen naar het laatste nieuws of kun je Google Assistant vragen om wat grapjes te vertellen. Eerder maakten we een video van een aantal grappige vragen voor Google Assistant, check hem hieronder.

Zo vermijd je zoveel mogelijk contact met mensen voor je deur

In een tijd waar we wat minder te vinden zijn in de winkelstraten, bestellen we veel artikelen online. Allemaal erg handig, maar we mogen ook soms best wel eventjes stil staan bij de toegevoegde waarde en de gezondheid van de postbezorgers.

Slimme deurbel: communiceer op afstand

Gelukkig kan ook daar een smart home weer positief aan bijdragen: met behulp van een slimme deurbel kun jij zien wie er aanbelt en kun je direct communiceren met desbetreffend persoon. Bij een postbezorger die aanbelt kun je vragen om het pakketje voor de deur te leggen, zonder dat je hiervoor gelijk naar de deur hoeft te komen en daarmee rekening hoeft te houden met de anderhalve meter afstand. Dit is zowel voor jou als voor de postbezorger een groot voordeel. Ditzelfde pluspunt geldt natuurlijk voor iedereen die aanbelt die alleen maar een boodschap door komt geven.

Optie: slimme deurbel in combinatie met slim deurslot

Het kan natuurlijk goed zijn dat jij aan een stoep woont of dat je het geen fijn gevoel vindt dat je pakketje (of iets anders) voor de deur gelegd wordt. Met behulp van slimme deursloten kun je het helemaal interessant maken: ontgrendel de voordeur via je smartphone en communiceer via je de slimme deurbel dat het pakketje in de hal gelegd kan worden.

op een afstand je deur openen

Op afstand je deur openen kan met een slim deurslot. © Smarthomeweb.nl

Zo zorg je voor een gefocuste werkplek

Daarnet benoemden we al dat je slimme lampen met spraak kunt bedienen, gezien deze in veel gevallen gekoppeld kunnen worden met een spraakassistent. Slimme verlichting biedt echter nog meer smart home voordelen tijdens de corona lockdown. Gezien we geadviseerd worden om zoveel mogelijk thuis te werken, is het zaak om te zorgen voor een fijne werkomgeving. Verlichting speelt hierbij een hele belangrijke rol: zo kun je je met de juiste lichtsterkte beter concentreren en gefocust werken, zonder dat je ogen vermoeid raken.

slimme verlichting bedienen

Stel de lampen in via je smartphone op de juiste sterkte. © Smarthomeweb.nl

Slimme lampen met focus-modus

In ons onderzoek naar de beste slimme lampen blonk Philips Hue daarin uit, met name door de mogelijkheid om speciale scenario’s en Hue scenes te kunnen activeren. Waaronder een focus-mode. Misschien wel een van de grootste voordelen van een smart home als we kijken naar thuiswerken. Na het activeren van deze scene worden de lampen op de juiste sterkte ingesteld.

Geen afleiding dankzij smart home scenario’ s

Nog even los van alle losse smart home producten is een smart home ook een mooie werkplek als je werk smart home scenario’s realiseert. Zo kun je binnen het smart home scenario – die je bijvoorbeeld Aan het Werk kunt noemen – alles automatiseren: van de instelling van de slimme lampen tot het uitschakelen van je smart TV en het activeren van je smart speaker op je favoriete radiozender.

Zo houdt je je smart home netjes en opgeruimd

Tja, als we thuis werken, dan moeten we ook thuis lunchen. Waar we op het werk misschien wat minder omkijken naar wat kruimels op de grond, is dat thuis bij de keukentafel natuurlijk een heel ander verhaal. Knoeien? Echt niet!

Robotstofzuiger: automatisch stofzuigen na de lunch

Gelukkig bewijst een robotstofzuiger dat het niet altijd nodig is om te balen van wat kruimels: zo kun je hem laten stofzuigen zonder hier zelf fysiek actie te voor te hoeven ondernemen. Sterker nog: met een goede robotstofzuiger (bekijk hier de beste robotstofzuigers in onze ogen) kun je er zelfs voor zorgen dat deze om een specifieke tijd (na lunchtijd) enkel rondom de keukentafel stofzuigt.

Zo bespaar je op energiekosten tijdens thuiswerken

Wanneer je thuis werkt gebruik je het grootste gedeelte van de dag maar een of twee ruimtes. Nu de donkere maanden er weer aan komen, zal de verwarming wat vaker hoger gezet gaan worden. Om te voorkomen de energiekosten de pan uitreizen, kun je gebruikmaken van slimme radiatorknoppen. Zo’n slimme radiatorknop kun je op een bestaande radiator monteren, waarna je deze individueel kunt bedienen via je smartphone. Op die manier kun je specifieke ruimtes en kamers in jouw woning verwarmen, zonder dat jouw hele woning gelijk verwarmd wordt.

voordelen slimme thermostaatkraan

Met een slimme radiatorknop kun je de radiator individueel bedienen. © Smarthomeweb.nl

Zo blijf je gezond en actief bij thuiswerken

In tijden waar we wat lastiger naar de sportschool kunnen gaan en ook de fysieke beweging van en naar het werk missen, is het soms wat vervelend om actief te blijven. Vaak blijft het bij het loopje naar koffiemachine in de keuken, maar verder dan dat? Gelukkig kunnen slimme apparaten jou ook stimuleren om actief te blijven.

Blijf op gewicht met smartwatch en slimme weegschaal

Steeds vaker wordt de klassieke weegschaal vervangen voor een slimme variant. En met slim doelen we niet op de mogelijkheid om meerdere gebruiksprofielen te kunnen gebruiken, maar om een koppeling te kunne maken met bijvoorbeeld een smartwatch. Een goed voorbeeld is FitBit, die zowel een slimme weegschaal als een sporthorloge aanbiedt en de mogelijkheid biedt om deze met elkaar te laten communiceren.

Ongeacht het merk of het model is het met een slimme weegschaal vaak mogelijk om doelen te stellen en kan een smartwatch of sporthorloge bijdragen aan de motivatie om in beweging te blijven. Zo kun je om de twee uur een melding krijgen om even te bewegen, als het horloge opmerkt dat je te lang stil heb gezeten. Ook de dagelijkse 10.000 stappen kan hierbij een mooie manier zijn om ook bij thuiswerken lekker in beweging te blijven.

Ook thuis gezonde werkomgeving creëeren met slimme luchtreiniger

Naast beweging is ook de werkomgeving zelf natuurlijk een belangrijke factor om gezond te blijven. Waar je in een kantoor vaak (hopelijk) te maken hebt met een goede luchtkwaliteit, kan dat in een woonkamer of keuken een ander verhaal zijn. En juist in tijden waar verspreiding van een virus mogelijk binnenshuis sneller verspreid kan worden, is een goede luchtkwaliteit een must.

Met een slimme luchtreiniger kan de luchtkwaliteit gemeten worden en krijg je hierover notificaties op je smartphone. ook kan de luchtreiniger zelfstandig aan de slag om te zorgen voor een gezondere werkomgeving. Perfect als je bijvoorbeeld een kamer in de woning hebt ingericht als thuiswerkplek.

Discussieer mee en deel jouw smart home thuiswerk ervaringen!

Onze redactie vult bovenstaande tips en smart home voordelen constant aan. We zijn reuze benieuwd hoe jij een voordeel weet te behalen binnen jouw smart home tijdens de corona lockdown. Deel jouw ervaringen hieronder of stuur ons gerust een berichtje als je het iets met ons wil bespreken.

Ben je nieuw in de wereld van smart homes? Dan raden we je aan om je te abonneren op onze nieuwsbrief, dan krijg je onze 60 pagina dikke gids ‘Smart Home voor Beginners’ helemaal gratis.

Meer smart home artikelen

Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
beste eufy buiten camera
nanoleaf sonic editie
smart-hub
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.