Smart home producten vergelijken

Besteed een paar minuten tijd aan het vinden van de juiste smart home producten en je zult het direct merken: er zijn zoveel verschillende smart home artikelen op de markt! Zelfs van specifieke merken zijn er vaak tal van producten. Dit kan zorgen voor chaos en een onduidelijk beeld voor wat jij nou het beste kan kiezen.

Dit is de reden dat we bij Smarthomeweb.nl niet alleen producten reviewen en testen, maar ze ook naast elkaar leggen. We zoomen bij de smart home producten vergelijken op dezelfde kenmerken in als bij onze reviews: ondersteuning, mogelijkheden, design, specificaties en prijs.

Op deze pagina ontdek je de populairste smart home vergelijkingen en kun je eenvoudig naar specifieke productgroepen navigeren om een compleet overzicht te krijgen.

Populaire smart home vergelijkingen


z1 zigbee vs ics 2000
Z1 Zigbee vs. ICS 2000
harman kardon citation one vs sonos one
Harman Kardon Citation One vs. Sonos One
google home vs google home mini
Google Home vs. Google Home Mini

homey vs. fibaro hc2
Z1 Zigbee vs. ICS 2000
ring 2 vs nest hello

Hoe wij smart home producten vergelijken

Wij nemen het vergelijken van diverse smart home producten serieus. Hierbij gaan we diep in op de volgende aspecten.

 • Ondersteuning: we leggen de producten naast elkaar en zoeken uit welke van de beste ondersteuning biedt. Hierbij kijken we ook naar specifieke smart home protocollen die door beide producten ondersteund worden.
 • Mogelijkheden: in hoeverre kunnen beide smart home producten geïntegreerd worden binnen een smart home? Ook zoomen we in op de moeilijkheidsgraad van de mogelijkheden. Zo zijn de mogelijkheden bij het ene product kinderlijk eenvoudig, hoewel je bij andere producten bijna een ICT specialist moet zijn.
 • Design: ook het design nemen we mee in onze vergelijkingen. Welke van de twee is nu echt het mooiste en kan prima in het zicht komen te staan in bijvoorbeeld een woonkamer?
 • Specificaties: een mooie manier om te vergelijken is natuurlijk door ook de specificaties naast elkaar te leggen in een overzichtelijke tabel. Zo zie je direct de algemene verschillen als mogelijke aansluitingen, de afmetingen en het gewicht.
 • Prijs: tja, we blijven Nederlanders. Ook de prijs is een belangrijke factor bij onze vergelijkingen. Daarbij kijken we uiteraard ook naar de prijs/kwaliteit. Misschien is het prijsverschil de keuze dubbel en dwars waard: je ontdekt het in onze vergelijkingen.

Motivatie voor selectie bij vergelijkingen

Met de hoeveelheid smart home producten op dit moment in vergelijking met het aantal merken die deze aanbieden, zijn er miljoenen vergelijkingsmogelijkheden te bedenken. Natuurlijk maken wij bij Smarthomeweb.nl een selectie van specifieke producten die wij naast elkaar leggen. We doen dat op basis van de volgende motivaties en beweegredenen.

 • Populariteit op dit moment: de populariteit van specifieke smart home producten is een belangrijke beweegreden om producten te selecteren die wij naast elkaar leggen. Zo is de Google Home enorm populair, waarbij het interessant is om te kijken of een Amazon smart speaker niet veel beter is.
 • Mate van gelijkenissen: misschien wel de belangrijkste motivatie om producten te vergelijken is de mate van gelijkenissen. Wanneer wij onszelf afvragen ‘wat is hier eigenlijk anders aan dan product X’, is dit voor ons een duidelijke indicatie om de vergelijking te gaan maken.
 • Behoeftes en aanvragen: elk smart home is anders, evenals de behoefte en koopwensen van smart home liefhebbers. We krijgen dan ook vaak aanvragen binnen voor vergelijkingen, die wij altijd serieus nemen. Indien er meerdere vragen zijn naar vergelijkingen, nemen wij deze mee op Smarthomeweb.nl.

Opbouw van vergelijkingen

Voor we de smart home producten vergelijken, voeren we eerst deskresearch uit. We lezen ons in: denk aan de laatste ontwikkelingen, we spitten forums uit op eventuele problemen en we checken de ondersteuning van merken zelf in deze situaties.

Als we een goed beeld gecreëerd hebben van de producten die we naast elkaar gaan leggen, halen we onze checklist met onderzoekscriteria erbij. Deze doorlopen we bij beide producten, waarbij we notities maken bij elk kenmerk: welke scoort beter en waarom?

In grote lijnen zijn onze vergelijkingen op de volgende wijze opgebouwd:

 1. Introductie met reden van vergelijking
 2. Verschillen in onderzoekscriteria
 3. Overzichtelijke vergelijkingtabel
 4. Conclusie van vergelijking: welke is het beste?

Wat doen wij bij een update van een product?

Zoals je waarschijnlijk weet kunnen smart home producten ná het kopen alsnog verbeterd worden. Denk aan een Google Home die sinds 2018 Nederlands ondersteund is. Vanwege het feit dat er updates plaatsvinden bij reeds gekochte smart home producten, is het belangrijk om de vergelijkingen zo nu en dan te herzien.

Boven elke vergelijking ontdek je een datum, waarbij je kunt zien wanneer de laatste update heeft plaatsgevonden. Wij streven ernaar om de smart home producten vergelijkingen zo snel mogelijk te herzien als er een innovatie of een update is doorgevoerd bij een specifiek product.