TV met ingebouwde Chromecast: alles wat je moet weten

TV met ingebouwde chromecast

 Een TV met ingebouwde Chromecast maakt streamen makkelijk

Als we een blik werpen op het huidige aanbod televisies, zien we dat er steeds vaker sprake is van een ingebouwde Chromecast, de mediastreamer van Google. Er zijn flink wat voordelen te benoemen, wanneer er sprake is van een ingebouwde Google Chromecast. Maar laten we eerst kort stil staan bij wat het nu eigenlijk is.

Wat is een ingebouwde Chromecast?

Voor we hier antwoord op geven is het interessant om eerst uit te leggen van een Chromecast überhaupt is. Het is de benaming voor Google’s mediastreamer: een klein apparaatje waarmee jij een verbinding kunt maken met een aangesloten apparaat via bijvoorbeeld je smartphone.

Een Chromecast plug je normaal gesproken in je smart TV en op het stopcontact. Je kunt vervolgens een verbinding maken en video’s en muziek delen, mits de apparaten aangesloten zijn op hetzelfde WiFi netwerk. Daarbij is het vanzelfsprekend belangrijk dat beide apparaten (dus ook waar de Chromecast op aangesloten wordt) compatibel zijn. Met een ingebouwde variant hoef je je hier uiteraard geen zorgen over te maken.

Wat kun je met een TV met Chromecast?

Nog even los van of de Chromecast is ingebouwd of niet: wat kun je eigenlijk met je televisie als je deze beschikt over Chromecast? Nou, dat is een hoop: zo kun je eenvoudig video’s en muziek streamen en je smartphone gebruiken als afstandsbediening.

De mogelijkheden op een rij:

 • Muziek en video’s streamen vanaf je smartphone naar je TV
 • Je TV opnemen in je smart home (en scenario’s)
 • Je televisie bedienen met spraak via een smart speaker

Wist je dat een laptop koppelen aan Chromecast ook mogelijk is? Hiermee kun je dan content vanaf je computer streamen naar je PC.

Voordelen van een ingebouwde Chromecast

Een Chromecast zelf heeft al heel wat voordelen, maar het wordt helemaal interessant als deze dus ingebouwd is in smart TV’s. Zo hoef je geen extra aankopen te doen en weet je zeker dat jouw nieuwe TV compabitel is om te casten vanaf jouw smartphone.

De pluspunten op een rij:

 • Je hoeft geen aparte Chromecast te kopen
 • Je houdt een extra HDMI poort open in je TV
 • Het ziet er strakker uit

En ja, ook dat laatste is een groot voordeel. Zoals we daarnet al vertelden dient een Chromecast namelijk normaalgesproken ook aangesloten te worden op het stroom. Dit is noodzakelijk wanneer je de televisie bijvoorbeeld via een smart speaker wil activeren als deze zelf uitstaat.

Met een ingebouwde Chromecast hoef je niet op zoek te gaan naar een extra stopcontact en ben je ook verlost van weer een kabel onder je strakke smart TV.

TV-merken met vaak een Chromecast onder de motorkap

Er zijn heel wat merken die slim gebruik maken van de software van Google en ervoor kiezen om gelijk maar zo’n Chromecast in te bouwen. Merken als Philips, Samsung en Sony springen hier tussenuit. Het heeft ook vaak te maken met het besturingssysteem: vaak is er sprake van een ingebouwde Chromecast bij smart TV’s die draaien op Android TV: Google’s eigen TV-platform.

 • Philips
 • Samsung
 • Sony
 • Sharp
 • LG

Benieuwd hoe een ingebouwde Chromecast werkt? Bekijk dan onderstaande video van Philips:

Beste TV’s met ingebouwde Chromecast

We eindigen onze uitgebreide smart home guide met lijstje met beste keuzes die je op dit moment kunt maken van twee merken: Sony en LG. Voor de overige merken doen we op het moment van schrijven nog uitvoerig onderzoek.

Bekijk ze hieronder en geniet strakjes van de voordelen van een ingewboude Chromecast!

Benieuwd naar de beste keuze voor een ander merk of heb jij een goede suggestie? Laat het hieronder weten in de comments, wij zijn benieuwd!

FAQ: veel gestelde vragen over een ingebouwde Chromecast

We ontdekken dat er veel vragen bestaan over een ingebouwde versie van de mediastreamer van Google. De vragen die wij binnen hebben gekregen op de redactie hebben we gegroepeerd en opgenomen in onderstaande FAQ.

Is een ingebouwde Chromecast beter dan een fysieke variant?

Nee, de twee varianten hebben dezelfde mogelijkheden en functies.

Hebben alle nieuwe televisies een Chromecast ingebouwd?

Nee, zeker niet. Het zijn vaak de smart tv’s die draaien op Android TV die vandaag de dag voorzien zijn van een ingebouwde Chromecast.

Kun je een ingebouwde Chromecast vervangen voor een nieuwere?

Dat is helaas niet mogelijk: het gaat hier namelijk om software, wat verweven is met het platform waarop je smart TV draait. Wel zijn er waarschijnlijk in de toekomst makkelijker updates mogelijk voor je ingebouwde versie.

Welke merken TV’s hebben allemaal een ingebouwde Chromecast?

We zien het aantal merken wat gebruik gaat maken van Android TV toenemen: en hiermee wordt ook het aantal modellen met een ingebouwde Chromecast automatisch meer en meer. Goede voorbeelden van merken op dit moment zijn Sony en LG, die vertrouwen op het platform van Google.

Een aanvullende vraag? Neem dan contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts