Tradfri lampen koppelen aan Hue

tradfri lampen koppelen aan hue

▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay

Heb je IKEA tradfri verlichting en ook nog is Philips Hue slimme verlichting in huis. Dan is het begrijpelijk dat je deze wilt koppelen. In deze blog leggen we meer uit over onder anderen hoe te koppelen.

Het moge duidelijk zijn dat IKEA de laatste tijd steeds meer smart home artikelen opneemt in haar assortiment. Van slimme verlichting tot speakers, je vindt het tegenwoordig gewoon in de schappen bij het Zweedse meubelconcern. IKEA biedt slimme verlichting aan onder de naam ‘IKEA Tradfri‘. Deze Tradfri lijn lijkt sterk op die van Philips Hue, waarbij de prijzen van de IKEA lampen een stukje lager liggen dan die van Philips.

Op het gebied van kwaliteit winnen de Philips Hue lampen wel in mijn ogen. Ook als ik kijk naar de mogelijkheden om de lampen te integreren in je smart home. Echter kun je Tradfri wel met een kleine omweg koppelen met Hue. Je kunt de Tradfi koppelen met Hue bridge, waarna je deze kunt bedienen middels de Hue-app. In deze handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je deze Tradfri lampen koppelt middels de Hue bridge.

Redenen voor Tradfri lampen koppelen aan Hue

Voor ik direct het stappenplan met je deel, wil ik eerst wat situaties op een rij zetten waarbij het erg handig kan zijn om de Tradfri lampen te koppelen aan Hue.

 • Je hebt reeds een Hue verlichtingssysteem opgebouwd, maar krijgt een Tradfri lamp: heb jij reeds Philips Hue lampen in huis hangen, maar krijg je een Tradfri lamp als cadeau? Dan wil je natuurlijk deze ‘slimme lamp’ ook integreren in je smart home, maar hier weet niet een aparte applicatie voor hoeven gebruiken. Tijd om deze dus te koppelen met Hue!
 • Je hebt een kleiner budget voor slimme lampen: wil je je huidige Philips Hue verlichting uitbreiden, maar heb je niet zoveel budget voor nóg meer Hue lampen? Dan kun je er voor kiezen om je pakket aan te vullen met Tradfri lampen (wanneer je de eventuele nadelen voor lief neemt die ik straks beschrijf).
 • Je wilt de slimme IKEA lampen met spraak bedienen, maar hebt enkel een Hue bridge: als je een IKEA lamp in handen hebt die je straks graag wilt bedienen met spraak, kun je IKEA Tradfri met Google Home koppelen middels een Philips Hue bridge.
innr smart plug

Innr smart plug geschikt voor Philips Hue

Naast de Tradfri lampen is het heel interessant om ook slimme stekkers te koppelen met Philips Hue. Met slimme stekkers kun je ook “normale” lampen met een stekker slim maken. De smart plug van Innr zijn geschikt voor Philips Hue, hierdoor kun je slimme stekkers en lampen van Tradfri met elkaar verbinden.

Benodigdheden IKEA Tradfri koppelen aan Hue

Als je de Tradfri lampen wilt koppelen aan Hue, dien je met een aantal zaken rekening te houden en in huis te hebben.

 • Philips Hue Bridge
 • Pilips Hue-app
 • Tradfri lamp(en)
 • Stabiel wifi netwerk
 • Google Home (mini) voor spraakbediening

Wanneer je alles van bovenstaande lijst in huis hebt (een Google Home smart speaker is alleen nodig als je wilt bedienen met spraak), is het tijd om de koppeling te realiseren! Let op: de Hue bridge dient voor je begint met het stappenplan al geïnstalleerd te zijn en gekoppeld te zijn met de Hue lampen. Bekijk eventueel hier de handleiding voor de Hue bridge installeren.

Stappenplan Tradfri lampen koppelen aan Hue

Om Tradfri lampen te koppelen aan Hue dien je de lampen te vinden via de Hue-app, waarna je ze kunt toevoegen aan specifieke kamers in huis. Volg de stappen om de koppeling te maken:

 1. Sluit de Tradfri lampen aan op de juiste fittingen
 2. Reset de Tradfri lampen door deze zes keer snel aan/uit te zetten
 3. Open de Hue-app op je smartphone
 4. Klik op instellingen in het menu
 5. Druk op ‘Lamp configuratie’ en klik op het plusje
 6. Wanneer de Hue-app zoekt naar lampen kun je de lampen uit en weer aanzetten
 7. Als de Tradfri lamp(en) gevonden zijn, kun je de specifieke lampen aan een kamer toewijzen

Met deze manier van koppelen ben ik echter voor- en nadelen tegengekomen die ik graag met je wil delen.

Voordelen Tradfri lampen koppelen aan Hue

Natuurlijk is het erg fijn om de lampen te kunnen koppelen middels Hue. Zo kun je ook gewoon op afstand bedienen, maar waarom zou je kiezen voor een Hue bridge in plaats van de bijhorende Tradfri Bridge?

 • De lampen van IKEA zijn voordeliger dan die van IKEA
 • De koppeling van de lampen met Hue is makkelijk gemaakt middels de Hue-app
 • Je kunt de Tradfri lampen ook bedienen via Google Home door de koppeling met de Hue Bridge

Nadelen Tradfri lampen koppelen aan Hue

Hoewel het allemaal makkelijk en kinderlijk eenvoudig is om de lampen te koppelen, lijkt Google Home er nog wat moeite mee te hebben. Daarbij zijn er nog wat kleine minpunten bij deze koppeling realisatie:

 • Google Home herkent de lampen als Philips Hue lampen, maar lijkt problemen te hebben met het aanzetten bij specifieke kamers. Wanneer je enkel de Hue lampen in kamer A aan wilt zetten, gaat de Tradfri lamp in kamer B ook automatisch aan.
 • IKEA update de Tradfri bridge constant, onder andere voor het waarborgen van de veiligheid en het doorvoeren van nieuwe functies. Wanneer je de IKEA Tradfri lampen koppelt met de Hue bridge worden ze niet meer bijgewerkt.

Voor nu is het een prima oplossing, maar het kan slimmer zijn om gewoon te kiezen voor een specifiek merk op het gebied van verlichting. Krijg je een lamp gratis cadeau? Dan is dit wel de beste mogelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Siri uitzetten

Siri uitzetten

Siri kan een handige functie zijn, maar het kan ook irritant zijn wanneer het onbedoeld wordt geactiveerd op momenten dat je het niet nodig hebt. Als je wilt weten hoe je Siri kunt uitzetten, volgen hier de stappen om dit te doen.
Lees meer