Tado thermostaat zonder abonnement gebruiken

tado thermostaat zonder abonnement

▲ © Pexels

Een reden om een slimme thermostaat te kopen is dat je altijd in een warm huis thuiskomt. De tado thermostaat heeft een functie die zelfs via je locatie weet wanneer jij bijna thuis bent, helaas moet je hier wel voor betalen. In dit bericht lees je hoe je dit doet zonder er voor te betalen.

In het kort: om gebruik te maken van alle functionaliteiten van de thermostaat van Tado dien je een abonnement aan te schaffen. Met dit abonnement kun je bijvoorbeeld de Geofencing functie gebruiken. Liever geen abonnement lees dan ons bericht over welke slimme thermostaten zonder abonnement werken. Zo heb je bij met de Google Nest Thermostat bijvoorbeeld geen abonnement nodig.

Niets is irritanter wanneer je een duur product hebt gekocht en je er achter komt dat je ook nog een abonnement dient aan te schaffen om volledig gebruik te kunnen maken van alle functionaliteiten. Vaak zien we dit bij slimme deurbellen, camera’s en thermostaten.

Ook de slimme thermostaat van tado kun je pas volledig gebruiken wanneer je een abonnement aanschaft. Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden en hebben we een oplossing gevonden waardoor je de thermostaat van tado ook kunt gebruiken zonder abonnement en wel toch gebruik kunt maken van bepaalde functies.

Tado abonnement wat kost het en wat krijg je ervoor terug?

Natuurlijk is het makkelijkst om gewoon te kiezen voor een abonnement, want deze is vrij makkelijk af te sluiten via de app van tado en is binnen een paar minuten actief. Wel komen hierbij natuurlijk extra kosten kijken en daarom is het altijd interessant om een afweging te maken of je dit wel waard vind. Bekijk daarom altijd eerst wat de kosten zijn en wat je hier eigenlijk voor terug krijgt.

Wat kost het tado abonnement?

Kies je voor de makkelijke weg, dan kies je voor het abonnement van tado. Kosten voor dit abonnement zijn € 2,99 per maand of € 24,99 per jaar. Het abonnement kun je simpelweg afsluiten in de app van tado waarmee je ook je thermostaat of radiatorknoppen bediend.

Wat voor voordelen krijg je bij het tado abonnement

Het abonnement van tado heet Auto-Assist en is te gebruiken voor de slimme thermostaat of thermostaatknoppen. Bij het afsluiten van zo’n abonnement krijg je eigenlijk twee belangrijke functies: Geofencing en Open Raam Detectie.

 • Geofencing: bij geofencing weet de thermostaat wanneer je het huis verlaat en wanneer je bijna thuis bent. Ben je bijna thuis dan verwarmt de thermostaat alvast je huis voor. Verlaat je het huis dan zet de thermostaat automatische de thermostaat op afwezigheidsmodus.
 • Open Raam Detectie: met de Open Raam Detectie detecteert de thermostaat of radiatorknop dat er een raam open staat. Automatische zullen de apparaten hierop reageren en de thermostaat uit zetten, hiermee voorkom je dat de thermostaat blijft stoken en bespaar je op je energiekosten.

Zonder een abonnement heeft je tado thermostaat of radiatorknop deze functies ook, alleen zal tado hier niet automatische op reageren maar krijg je een push notificatie op je smartphone.

Stappenplan: tado thermostaat gebruiken zonder abonnement 

Vind je de kosten te hoog of gaat het tegen je principes in (zoals bij ons) om weer een abonnement aan te schaffen? Dan kun je beide functies toch gebruiken zonder daar een abonnement voor aan te schaffen, hieronder hebben we twee manieren gevonden om dit te “omzeilen”.

Geofencing functie: IFTTT en life 360 app

Allereerst kijken we naar de functie voor Geofencing. Om toch gebruik te maken van deze functie maken we gebruik van de Life360 app in combinatie met IFTTT. Als het ware weet de app op je smartphone op welke locatie de smartphone zich bevindt en wanneer de smartphone zich binnen een bepaalde straal vind, dus dicht bij je huis, dan stuurt de app via IFTTT een bericht naar je thermostaat. Dit kan zowel verwarmen zijn wanneer je bijna thuiskomt of het verlagen van de thermostaat wanneer je van huis weggaat.

Hoe doe je dit:

 1. Download en installeer de Life360 app op je smartphone
 2. Geef in de app van Life360 de locatie van je huis aan. Ook kun met een cirkel aangeven hoe groot de omgeving is. Met deze cirkel geef je aan wanneer de actie straks moet gelden, dus bij het verlaten van de cirkel of het binnen rijden van de cirkel gaat de actie van start.
 3. Open de app van IFTTT en maak een nieuwe Applet aan. Druk op “This” en zoek de app van Life360 en koppel deze met IFTTT.
 4. Klik op: “You leave a specific place” en geef hier de plaats van je huis aan en klik op: create trigger.
 5. Klik dan op: “That” en zoek de app van tado op en koppel deze met IFTTT.
 6. Geef dan aan dat de thermostaat uit moet of verlaagt moet worden naar een bepaalde temperatuur moet zakken.

Doe bovenstaande stappenplan ook voor thuiskomen, hierbij klik je bij stap 4 op: “You arrive at a specific place”. Geef dan bij stap 6 aan dat de temperatuur verhoogt moet worden tot de gewenste temperatuur. De Life360 is ook heel goed te gebruiken met meerdere gezinsleden.

Open Raam Detectie: gebruik raamsensoren met IFTTT

De optie: Open Raam Detectie is vrij makkelijk te omzeilen, hiervoor maak je simpelweg gebruik van raamsensoren. Ook met deze raamsensoren kun je weer een koppeling maken met IFTTT. Let hierbij wel op raamsensoren die te koppelen zijn met IFTTT want dit kan nog wel eens verschillen, deze raamsensoren van BELIFE zijn te koppelen met IFTTT.

Met raamsensoren kun je bepaalde apparaten laten reageren wanneer er een room opengaat of dichtgaat. Bij de thermostaat kan dit dan interessant zijn wanneer er een raam opengaat de thermostaat automatische stopt met verwarmen. Ook kun je de sensoren gebruiken voor andere slimme apparaten of voor als beveiliging van je huis, wordt er bijvoorbeeld een raam geforceerd en zit er een raamcontact op dan krijg je hier ook een melding van.

Extra besparen? Check dan of je de Tado thermostaat in de aanbieding kunt fiksen. Zo hebben we de beste deals voor je op een rij gezet bij ons actuele Tado Black Friday overzicht.

2 comments
 1. De workaround met Life360 en IFTTT gebruik ik al een tijdje voor mijn eTwist thermostaat (Remeha). Werkt perfect.
  Life360 wordt binnenkort helaas niet meer ondersteund door IFTTT. Hebben jullie hier suggesties voor alternatieven?

 2. Tja, leuk bedacht maar dit gaat niet helemaal op. Laat ik voorop stellen dat het wel werkt, ook met alleen de laatste versie van de IFTT app. De Life360 heb je niet meer nodig.
  Alleen….. met de standaard IFTT app kun je maar maximaal 3 Applets maken wat gewoon te weinig is om de volledige functionaliteit van de TADO app te benutten. Als je hier genoeg aan hebt is er niets aan de hand maar als je meerdere Applets wilt maken moet je de IFTT-PRO versie aanschaffen voor €4,89 per maand of €49,99 per jaar. Dit is veel duurder dan TADO die €2,99 per maand of €24,99 per jaar tellen. Je kunt ook kiezen om de TADO app voor alleen de wintermaanden te upgraden met de Auto-Assist wat het weer iets goedkoper maakt. Maar het goedkoopste is gewoon even de TADO-app openen als je weggaat of (bijna) weer thuis komt. Met één druk schakel je alle systemen weer in- of uit die dan automatisch het programma weer oppakken. Bovendien kun je de TADO-app zo instellen dat je een waarschuwing krijgt om de verwarming en warm water uit te schakelen als je van huis bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts