Streamen van laptop naar tv

Streamen van je laptop naar je tv kan erg handig zijn. Hieronder lees je hoe je dit doet en welke opties er zijn.
streamen van laptop naar tv

Er zijn een hoop mogelijke redenen om het beeld van je laptop naar je televisiescherm te streamen. Wil je dat doen, dan is het wel belangrijk om te weten hoe je dit voor elkaar krijgt. In deze blog lees je over de verschillende mogelijkheden tot het streamen naar je televisie, over de redenen waarom het streamen handig kan zijn én over wat de verschillen zijn tussen scherm delen en streamen.

Laptop naar tv streamen – de mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om het beeld van je laptop op je tv-scherm weer te geven. Afhankelijk van de apparatuur die je in huis hebt, zijn er namelijk drie manieren waarmee je doorgaans eenvoudig de link legt tussen je laptop en tv. Je opties zijn via WiFi Direct, via een media-adapter óf simpelweg via een HDMI-kabel:

  1. Via WiFi Direct: Vele (nieuwere) televisieschermen hebben vanuit de fabriek de ‘WiFi Direct’-functie. Via deze functie kun je zonder extra benodigdheden je laptopscherm naar je televisie casten, op voorwaarde dat beide apparaten met dezelfde WiFi verbonden zijn.
  2. Via een media-adapter (Chromecast): Mocht er geen WiFi Direct in je televisie zitten, dan is een (goedkope) media-adapter een ideale oplossing. Met adapters zoals een Chromecast of Apple TV voeg je niet alleen de mogelijkheid toe om vanaf verschillende apparaten te casten, vaak kun je ook direct via je televisie op verschillende streaming-apps. Handig!
  3. Via HDMI: Een oude vertrouwde optie is de HDMI-kabel. Ideaal als je geen van de bovenstaande opties ter beschikking hebt en handig om op terug te kunnen vallen als je WiFi bijvoorbeeld even niet meewerkt.

Je scherm casten

In geval van WiFi Direct of een media-adapter (Chromecast), kun je dus eenvoudig beelden vanaf je laptop naar je tv streamen. Dit doe je door op je laptop naar de casting-functie te gaan, deze is te vinden in vele mediaspelers of bij de instellingen van de Chrome-browser:

casten naar tv via chrome browser

Waarom is streamen naar tv handig?

Het streamen van je laptopscherm naar televisie kan om verschillende redenen erg handig zijn, zowel in je vrije tijd als voor werk. Dit zijn naar ons idee zijn de voornaamste:

  • Je scherm is groter: Een groter scherm is om vele redenen erg handig, bijvoorbeeld als je een film wilt kijken, een game wilt spelen, of een presentatie wilt geven.
  • Je hebt een extra scherm: Meerdere schermen zijn altijd handig. Zo kun je bijvoorbeeld iets op je televisie bekijken terwijl je op je laptop aantekeningen maakt
  • De audio is vaak beter: Wanneer je laptop is verbonden met je televisie, zal ook de audio via de televisie (of de aangesloten speakers) afgespeeld worden. Handig, ook als je alleen muziek wilt luisteren.

Screen mirroring of casting?

Bij het streamen van je laptop naar televisie kun je kiezen voor screen mirroring of casting, die beide via de wifi je beeld versturen. In het geval van screen mirroring wordt je gehele scherm weergeven op televisie, terwijl bij casting specifieke bronnen worden weergeven.

Vaak is casting een beter alternatief, omdat het beeld dan direct vanaf de bron weergeven wordt, en de stream dus niet afhankelijk is van de performance van je laptop. Ook kan het om privacy redenen handiger zijn, omdat niet alles van je laptop te zien is.

Wil je laptop geheel bedienen op je televisiescherm, dan is screen mirroring juist wél handig. Het voordeel is dat je dan je menu en muis gewoon kunt zien, maar weet wel dat er een vertraging kan zijn.

Chromecast met Google TV

Chromecast met Google TV

Deze Chromecast met Google TV is een ideale (en betaalbare) media-adapter om beeld van je laptop en andere apparaten naar je televisie te casten. Bovendien zijn er bij Google TV vele gratis apps, die je met de afstandsbediening kunt gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts