Speakers rechtstreeks op tv aansluiten

Niet alle luidsprekers kunnen rechtstreeks aan je televisie worden gekoppeld, in veel gevallen is een versterker noodzakelijk. Er zijn echter voldoende mogelijkheden om je luidsprekers direct met je televisie te verbinden.
Speakers rechtstreeks op tv aansluiten

Wil je je speakers direct aan je televisie aansluiten? Dan kan dat vrijwel altijd gemakkelijk met gebruik van een aux-kabel, maar ook draadloos is er enorm veel mogelijk. In deze blog lees je daarom hoe je ze jouw speakers draadloos aan kunt sluiten op je tv, welke soorten speakers geschikt zijn voor zo’n verbinding én een aantal goede redenen om je speakers direct aan je tv te koppelen. Tot slot leer je over de centrale rol van de Google Chromecast.

Hoe kun je speakers rechtstreeks op tv aansluiten?

Wanneer je een directe verbinding tussen je speakers en televisie in stand wilt brengen, is het van belang dat je de juiste apparatuur met geschikte functies in huis hebt. Zorg daarom dat je er zeker van bent dat je de juiste (slimme) speakers hebt, dat je een geschikte televisie hebt en indien nodig een media-adapter bezit. Het aansluiten kan met de volgende apparatuur:

  • Met de juiste (slimme) speakers: Vele speakers hebben de mogelijkheid om de audio van je televisie te ontvangen en af te spelen. Deze zijn vooral te herkennen aan hun ingebouwde wifi- en/of Bluetoothverbinding.
  • Met de juiste televisie: De meeste moderne smart tv’s zijn voorzien van de juiste functies om verbinding met je speakers te maken, namelijk van Bluetooth en/of wifi. Mocht je (oudere) televisie geen van beide hebben, dan is er gelukkig nog steeds een hoop mogelijk met gebruik van een media-adapter.
  • Met een media-adapter (Chromecast): Een media-adapter is een klein apparaatje waarmee je je televisie eenvoudig een stuk slimmer kunt maken. Een van de meest bekende (en beste) adapters is de Chromecast, waarmee je de televisie via je wifi met internet kunt verbinden. Ook zijn er simpele Bluetooth-adapters beschikbaar.

Televisie met slimme (wifi) speakers verbinden – stappenplan

Wanneer je de juiste (slimme) speakers, een geschikte televisie en eventueel een media-adapter (Chromecast) in huis hebt, is het tijd om ze met elkaar te verbinden. Dit kan in het algemeen door de volgende stappen te volgen:

  1. Sluit de apparaten aan: De eerste stap is het fysiek aansluiten van je televisie, speakers en het eventueel inpluggen van de media-adapter. Zorg na het aansluiten dat alles ingeschakeld is.
  2. Verbind alle apparatuur met dezelfde wifi: Zorg dat alle apparatuur met hetzelfde wifi-netwerk verbonden is. Dit kan via het instellingen-menu van je televisie, via de installatiestappen van je media-adapter en via de Google Home app voor je slimme speakers.
  3. Installeer de nodige apps: Er is veel mogelijk via de Google Home app, maar vaak hebben speakermerken ook hun eigen applicaties om verbindingen in stand te brengen. Zorg daarom dat je op je telefoon en televisie de juiste apps geïnstalleerd hebt.
  4. Configureer de verbinding: Open de betreffende app van je smart speaker op je telefoon, ga naar instellingen en voeg een nieuw apparaat of een nieuwe verbinding toe. Volg de stappen op je scherm om de verbinding te voltooien. De app en stappen kunnen per merk verschillen.

Alhoewel de bovenstaande stappen de verbinding in de meeste gevallen goed in stand zal brengen, kan de installatie er per televisie- en speakermerk toch best uiteenlopen. Zo kan het zijn dat een slimme Mocht je dus vastlopen, dan is het raadzaam om het naslagwerk van de betreffende apparatuur te raadplegen.

Televisie met Bluetooth speakers verbinden – zo doe je dat

Alhoewel het vaak een stuk beperkender is dan een verbinding via wifi, kun je je speakers gemakkelijk via Bluetooth met je televisie verbinden. Je doet het in drie simpele stappen:

  1. Sluit de apparaten aan: Zorg dat zowel je televisie, je Bluetooth-speaker en eventuele Bluetooth-adapter aangesloten en ingeschakeld zijn.
  2. Zet je speaker op pairing-modus: Speakers met Bluetooth-functie zijn voorzien van een pairing-modus. Deze is in te schakelen door de pairing-knop in te drukken of ingedrukt te houden.
  3. Ga naar Bluetooth-instellingen en kies je speaker: Bij de Bluetooth-instellingen op je televisie of media-adapter kun je zoeken naar beschikbare Bluetooth-apparaten. Staat je speaker op pairing-modus, dan verschijnt hij op je scherm en kun je de verbinding tot stand brengen.

Welke slimme speakers zijn er direct met de tv te verbinden?

Slimme speakers worden onder anderen getypeerd door hun verbinding met wifi, wat ook de centrale functie is om verbinding met je televisie of media-adapter te maken. Een geschikte slimme speaker voor het verbinden met je televisie herken je dus aan zijn wifi-verbinding en cast-functies. In ons slimme speaker overzicht lees je wat ons betreft de beste opties zijn, met op nummer één, de Google Nest Audio. Lees hier onze blog: Google Nest audio koppelen met tv.

google nest audio

Google Nest Audio

De Google Nest Audio is onze favoriete smart speaker, voorzien van stemassistent, vele slimme functies én premium geluid. De Nest Audio is dan ook uiterst geschikt om met je televisie te verbinden.

Waarom zou je je speakers direct aan je tv koppelen?

Heb je geen externe speakers aan je televisie gekoppeld, dan loop je een hoop mooie voordelen mis. Een aantal goede redenen om (slimme) speakers aan je tv te koppelen zijn verbeterde kwaliteit, surroundsound, multiroom audio én spraakbediening:

  • Verbeterde audiokwaliteit: De kwaliteit van de ingebouwde speakers in je televisie is vaak erg beperkt. Het verbinden met externe (slimme) speakers is daarom ideaal om het geluid te verbeteren.
  • Surround sound: Naast een verbeterde geluidskwaliteit, kun je door juiste plaatsing van meerdere speakers een surround-sound in je woonkamer creëren. Het handige hiervan is vooral dat je weinig tot geen kabels hoeft te trekken.
  • Multiroom audio: Waar je met meerdere speakers enerzijds dus een surround-sound kunt maken, kun je anderzijds ook in andere ruimtes (tegelijk) je geluid afspelen.
  • Spraakbediening: Een groot voordeel van slimme speakers is de ingebouwde stemassistent, waarmee vele slimme functies te bedienen zijn. In dit geval kun je via je stemassistent ook gemakkelijk verschillende functies van je televisie kunt bedienen, zoals het volume, kanalen en diverse apps.

Met spraak je tv bedienen met Chromecast

Spraakbediening is een fantastische functie waarmee je je televisie een stuk slimmer kunt maken. Een aantal smart tv’s zijn van zichzelf al voorzien van spraakbediening, maar in de meeste gevallen is hiervoor toch wat extra apparatuur voor nodig. Deze extra apparatuur wordt een media-adapter genoemd, waarvan de Google Chromecast, Apple TV en Amazon Fire TV Stick mooie voorbeelden zijn. Je las al over de spraakbediening via slimme speakers, maar ook bij sommige media-adapters zelf is deze functie ingebouwd. Onze favoriet? De Chromecast met Google TV.

chromecast met google tv

Chromecast met Google TV

De Chromecast met Google TV is de meest geavanceerde Chromecast van Google tot nu toe. Deze media-adapter voegt zijn eigen interface aan je televisie toe, die zowel met de inbegrepen afstandsbediening als met spraak te bedienen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts