Sonoff ZBMINI – Zigbee slimme schakelaar

Sonoff ZBMINI

▲ De Sonoff ZBMINI Zigbee © Smarthomeweb.nl

Dankzij de Sonoff ZBMINI kan je een ‘domme’ schakelaar in een paar stappen een slimme schakelaar maken. De slimme schakelaar is op te nemen in een Zigbee netwerk en kent daarom veel mogelijkheden om samen te werken met andere producten.

Wat is Sonoff ZBMINI Zigbee en hoe werkt het?

De Sonoff ZBMINI Zigbee is een inbouwschakelaar die jouw huidige schakelaar slim laat werken. Je installeert de ZBMINI achter je huidige schakelaar waardoor deze te gebruiken wordt als slimme schakelaar. Hierdoor komen er meerdere functies beschikbaar zoals het aan- en uitzetten van je verlichting via een app en het bedienen van je slimme verlichting met spraakbediening. Dit kan Google Assistant of Amazon Alexa zijn, de Sonoff ZBMINI is namelijk compatibel met veel andere smart home producten dankzij Zigbee.

Wat kun je met een Sonoff ZBMINI

Wanneer je erover nadenkt om de slimme inbouwschakelaar van Sonoff te kopen is de meest voorkomende vraag: wat kan ik met een Sonoff ZBMINI? Logischerwijs ben je benieuwd naar de mogelijkheden die de slimme schakelaar te bieden heeft. Daarom zetten wij verschillende mogelijkheden die je met de Sonoff ZBMINI hebt op een rij:

  • Je slimme verlichting aan- en uitzetten via de app of via spraakbediening.
  • Scenario’s maken, je verlichting verbinden met andere slimme producten en ze zo laten samenwerken.
  • Tijdsloten instellen, je kunt bijvoorbeeld met de Sonoff ZBMINI instellen dat je lampen bij zonsondergang aangaan en bij zonsopgang uit. Ook is het mogelijk om specifieke tijdstippen in te stellen.
  • Je kunt nog steeds op de ouderwetse manier je lampen aan- en uitzetten door op de oude schakelaar te drukken. Je hoeft dus niet altijd via de app of spraakbediening de verlichting te bedienen.
  • Je kunt in de app de live status van de verlichting zien, dus of ze aan of uit staan.

Sonoff ZBMINI en Hue

De Sonoff ZBMINI is dankzij de Zigbee verbinding met veel verschillende hubs compatibel, zo ook met die van Philips Hue. Je kunt de slimme schakelaar koppelen met Philips Hue en op deze manier je Hue slimme verlichting bedienen dankzij de slimme schakelaar van Sonoff. Normaal gesproken is het ook al mogelijk om slimme verlichting van Philips Hue te bedienen via de app of spraakbediening maar wanneer iemand dan de verlichting op de schakelaar uit doet is dit niet meer mogelijk. Dankzij de ZBMINI inbouwschakelaar is dit probleem opgelost, wanneer iemand via de ‘domme schakelaar’ de verlichting uit doet behoudt de verlichting stroom en verbinding met de app en spraakassistent en kun je het op deze manier blijven gebruiken.

Sonoff ZBMINI Hue Bridge

Om de Sonoff ZBMINI te laten samenwerken met Philips Hue heb je een verbindingshub nodig, dit is de Hue Bridge. Met deze bridge kan je de slimme verlichting van Hue laten samenwerken met de slimme inbouwschakelaar van Sonoff. Je kunt de slimme apparaten dan toevoegen in de Philips Hue app en vanaf daar besturen. Ook is het dan mogelijk om de slimme verlichting met spraak te bedienen, dit kan zijn met Google Assistant, Amazon Alexa of Siri.

Sonoff ZBMINI Zigbee – Slimme inbouwschakelaar

Deze inbouwschakelaar maakt jouw ‘domme’ schakelaar in een paar stappen slim. Hierdoor kan je je slimme lampen altijd gebruiken, ook wanneer je de verlichting via je normale schakelaar aan of uit drukt.

Bekijk Meer info

Stappenplan Sonoff ZBMINI installeren

Het stappenplan om de Sonoff ZBMINI te installeren. Je installeert de slimme inbouwschakelaar als volgt:

  1. Schakel je stroom uit in de meterkast, zo voorkom je dat je zelf onder stroom komt te staan bij het installeren.
  2. Verbind het nuldraad (N), vaak een blauw draad, met de Sonoff ZBMINI door deze aan de onderkant erin te monteren. Dit in het gaatje waar ‘N in’ boven staat.
  3. Verbind het fasedraad (L), vaak een bruin draad, met de Sonoff ZBMINI door deze aan de onderkant erin te monteren. Dit in het gaatje waar ‘L in’ boven staat.
  4. Laat een nieuw stuk nuldraad vanuit het gaatje onder ‘N out’ naar de lamp lopen en monteer deze vast aan het kroonsteentje van de lamp.
  5. Laat een nieuw stuk fasedraad vanuit het gaatje onder ‘L out’ naar de lamp lopen en monteer deze vast aan het kroonsteentje van de lamp.
  6. De Sonoff ZBMINI zit nu tussen de lamp en de meterkast verbonden.
  7. Monteer nu als laatste het schakeldraad, vaak het zwarte draad. Monteer eerst het draad vanuit de schakelaar naar de ZBMINI in bij de gat waar ‘S1’ staat.
  8. Laat nu een ander stuk schakeldraad vanuit ‘S2’ naar je schakelaar lopen.
  9. De schakelaar is nu ook verbonden met je Sonoff ZBMINI.
  10. De slimme inbouwschakelaar is nu volledig vast gemonteerd.
  11. Je kunt de stroom er weer opzetten.
  12. Download de eWeLink app in de App Store of Google Play Store.
  13. Voeg de ZBMINI toe in de app via ‘+’ en druk daarna op ‘Quick Pairing’ vervolg daarna de stappen.
  14. De Sonoff ZBMINI is nu geïnstalleerd en klaar om te gebruiken!
sonoff zbmini geinstalleerd

Mocht je er na dit stappenplan nog niet helemaal uitgekomen zijn, bekijk dan de video hieronder om de installatie met beeld uitgelegd te krijgen:

https://youtube.com/watch?v=Mv1kjHOe6bM%3Fstart%3D381%26feature%3Doembed

Sonoff ZBMINI resetten

Als de slimme inbouwschakelaar op de één of andere manier niet meer werkt kan het helpen om de inbouwschakelaar te resetten. Je kunt de Sonoff ZBMINI op meerdere manieren resetten, hieronder de opties op een rij:

  • Druk op de reset knop op de ZBMINI, deze vind je rechtsboven aan de voorkant van de inbouwschakelaar. Druk deze knop 5 a 10 seconden in en het apparaatje zal resetten.
  • En andere optie om de Sonoff ZBMINI te resetten is deze te verwijderen uit de app, om daarna weer opnieuw toe te voegen en te installeren. Dit kan ervoor zorgen dat de slimme inbouwschakelaar daarna wel weer goed functioneert.
One comment
  1. Het zou fijn zijn als je vermeldt hoeveel het stroom(meer)verbruik is van deze “slimme” schakelaar. Dus:
    Lamp uit verbruik : xx,xx watt
    Meerverbruik bij lamp aan: xx,xx watt

    Er zijn namelijk “zuinige’ “slimme” schakelaars en “stroomvretertjes”. Naast het verschil tussen de merken zie je dan ook het verschil tussen Zigbee/Wifi/Z-wave(-plus) “draadloze slimme” schakelaars .

    Het zou ook fijn zijn dat de fabrikant verplicht wordt de te verwachte (gemiddelde) levensduur van zo’n continue “AAN” component te vermelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
automatische voerbak kat

Automatische voerbak kat

Tegenwoordig is alles slim, zo heb je zelfs slimme voerbakken. Dit zijn automatische voerbakken voor de kat, zo kun je wanneer je niet thuis bent je kat toch eten geven.
Lees meer