Een smartwatch is een horloge die gave slimme functies heeft. Naast het tonen van tijd kun je ook berichten erop ontvangen, er mee bellen en zelfs apparaten in huis er mee bedienen. Tegenwoordig zijn de meeste slimme horloges ook uitgerust met fitness- en gezondheidsfuncties, naast inzichtelijk maken van je hartslag en verbranden calorieën, kan een horloge je ook motiveren om te bewegen. Zo kun je dagdoelen instellen, waarna het horloge aangeeft of je deze gehaald hebt of nog even moet bewegen. Op deze pagina laten we zien wat het beste smartwatch is, daarbij hebben we ook een top 10 gemaakt met alternatieven goede smartwatches. Ook vertellen waarop je moet letten bij het kopen van een smartwatch, zo is het eerste wat je moet checken met welk besturingssysteem een horloge werkt.
De beste smartwatch op dit moment (best beoordeeld)
Bij het kopen van een nieuwe smartwatch is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Omdat een smartwatch een verlengstuk is van je smartphone is het als eerst belangrijk om te kijken of een smartwatch überhaupt te koppelen is met je smartphone. Dit doe je door te kijken met welk besturingssysteem een smartwatch compatibel is, vaak is dit iOS of Android. Vervolgens is het belangrijk om te weten waarvoor je de smartwatch wilt gebruiken en dit te vergelijken met de functies van het horloge. Daarbij zijn er nog andere factoren om rekening mee te houden, denk aan accuduur, vorm van het horloge en het design.
Momenteel is de Apple Watch Ultra 4G de beste smartwatch, zo krijgt het horloge de beste beoordeling van gebruikers. Ook heeft dit horloge veel geavanceerde functies, zo kun je zelfs een hartfilmpje (ECG) maken. Het horloge is ook ideaal om te gebruiken voor veel verschillende sporten. De kast van het horloge is gemaakt van titanium en daardoor erg sterk. Verder is het horloge stofbestendig en waterdicht, je kunt het horloge zelfs gebruiken als duikhorloge. Ook is de batterijduur van het horloge ten opzichte van andere smartwatches flink verbeterd, nu gaat het horloge zo’n 36 uur mee in sportmodus. Het horloge is ook voorzien van GPS en deze werkt nauwkeuriger dan voorgaande modellen. Mocht je een eSim-abonnement willen dan is dit ook mogelijk, hiermee kun je bereikbaar zijn zonder dat je smartphone in de buurt is.
Apple Watch Ultra 4G
Momenteel is de Apple Watch Ultra de best beoordeelde smartwatch, zo krijgt dit model van gebruikers een score van 9,5 (uit 27 reviews). Het horloge is compatibel met het besturingssysteem van iOS, alleen geschikt voor iPhone gebruikers. Dit model heeft een accuduur van 36 uur (sportmodus). Het is mogelijk om met het horloge te bellen, dit model heeft een zelfstandige muziekspeler en kan je je hartslag meten. Naast een optische hartslagmeting kan dit model ook een ECG hartslagmeting uitvoeren en een hartfilmpje maken.
Bekijk deal:
Natuurlijk moet je wel rekening houden dat het horloge erg prijzig is. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat het horloge alleen te gebruiken is wanneer je een iPhone hebt. Mocht je geen iPhone hebben, dan kun je het horloge niet gebruiken. Om deze reden hebben we hieronder ook een top 10 met de best gewaardeerde smartwatches op dit moment gemaakt. In deze top 10 staan tien goede smartwatches die het ook zeker waard zijn!
Top 10 met goede smartwatches
Hieronder vind je een top 10 met de best gewaardeerde smartwatches. Bij elke smartwatch vind je de belangrijkste gegevens, zo lees je onder andere met welk besturingssysteem het horloge te koppelen is, de prijs van het model en wat de accuduur in sportmodus is. Met sportmodus wordt bedoeld dat het horloge volledig gebruikt wordt, hartslagmetingen op de achtergrond uitvoert en dat de GPS aanstaat.
#1 Apple Watch Ultra 4G
Momenteel is de Apple Watch Ultra de best beoordeelde smartwatch, zo krijgt dit model van gebruikers een score van 9,5 (uit 27 reviews). Het horloge is compatibel met het besturingssysteem van iOS, alleen geschikt voor iPhone gebruikers. Dit model heeft een accuduur van 36 uur (sportmodus). Het is mogelijk om met het horloge te bellen, dit model heeft een zelfstandige muziekspeler en kan je je hartslag meten. Naast een optische hartslagmeting kan dit model ook een ECG hartslagmeting uitvoeren en een hartfilmpje maken.
Bekijk deal:
#2 Garmin Instinct 2X Solar
Momenteel is de Garmin Instinct 2X Solar één van de best beoordeelde smartwatches, zo krijgt dit model van gebruikers een score van 9,5 (uit 11 reviews). Het horloge is compatibel met het besturingssysteem van iOS en Android. Dit model heeft een accuduur van 60 uur (sportmodus), dit wordt mede mogelijk gemaakt door zonnecellen in het scherm (Solar). Het is mogelijk om je hartslag meten, zo kan het horloge een optische hartslagmeting uitvoeren.
Bekijk deal:
#3 Garmin Fenix 7 Solar
Momenteel is de Garmin Fenix 7 Solar een goed beoordeelde smartwatch, zo krijgt dit model van gebruikers een score van 9,3 (uit 68 reviews). Het horloge is compatibel met het besturingssysteem van iOS en Android. Dit model heeft een accuduur van 73 uur (sportmodus), dit wordt mede mogelijk gemaakt door zonnecellen in het scherm (Solar). Het is mogelijk om je hartslag meten, zo kan het horloge een optische hartslagmeting uitvoeren.
Bekijk deal:
#4 Polar Pacer Pro
Momenteel is de Polar Pacer Pro een goed beoordeelde smartwatch, zo krijgt dit model van gebruikers een score van 9,3 (uit 39 reviews). Het horloge is compatibel met het besturingssysteem van iOS en Android. Dit model heeft een accuduur van 100 uur (sportmodus). Het is mogelijk om je hartslag meten, zo kan het horloge een optische hartslagmeting uitvoeren.
Bekijk deal:
#5 Garmin Fenix 7S
Momenteel is de Garmin Fenix 7S een goed beoordeelde smartwatch, zo krijgt dit model van gebruikers een score van 9,2 (uit 36 reviews). Het horloge is compatibel met het besturingssysteem van iOS en Android. Dit model heeft een accuduur van 37 uur (sportmodus). Het is mogelijk om je hartslag meten, zo kan het horloge een optische hartslagmeting uitvoeren.
Bekijk deal:
#6 Amazfit T-Rex 2
Momenteel is de Amazfit T-Rex 2 Zwart een goed beoordeelde smartwatch, zo krijgt dit model van gebruikers een score van 9,2 (uit 11 reviews). Het horloge is compatibel met het besturingssysteem van iOS en Android. Dit model heeft een accuduur van 240 uur (sportmodus). Het is mogelijk om je hartslag meten, zo kan het horloge een optische hartslagmeting uitvoeren.
Bekijk deal:
#7 Apple Watch Series 8
Momenteel is de Apple Watch Series 8 een goed beoordeelde smartwatch, zo krijgt dit model van gebruikers een score van 9,1 (uit 92 reviews). Het horloge is compatibel met het besturingssysteem van iOS, het is dus alleen mogelijk om dit horloge te gebruiken met een iPhone. Dit model heeft een accuduur van 18 uur (sportmodus). Het is mogelijk om met het horloge te bellen, heeft een zelfstandige muziekspeler en je kunt je hartslag meten met het horloge. Het horloge kan een optische hartslagmeting uitvoeren en een ECG hartslagmeting.
Bekijk deal:
#8 Garmin Instinct 2
Momenteel is de Garmin Instinct 2 een goed beoordeelde smartwatch, zo krijgt dit model van gebruikers een score van 9,1 (uit 34 reviews). Het horloge is compatibel met het besturingssysteem van iOS en Android. Dit model heeft een accuduur van 30 uur (sportmodus). Het is mogelijk om je hartslag meten, zo kan het horloge een optische hartslagmeting uitvoeren.
Bekijk deal:
#9 Polar Vantage V2
Momenteel is de Polar Vantage V2 een goed beoordeelde smartwatch, zo krijgt dit model van gebruikers een score van 9,1 (uit 20 reviews). Het horloge is compatibel met het besturingssysteem van iOS en Android. Dit model heeft een accuduur van 37 uur (sportmodus). Het is mogelijk om je hartslag meten, zo kan het horloge een optische hartslagmeting uitvoeren.
Bekijk deal:
#10 Garmin Venu Sq Music
Momenteel is de Garmin Venu Sq Music een goed beoordeelde smartwatch, zo krijgt dit model van gebruikers een score van 9,0 (uit 74 reviews). Het horloge is compatibel met het besturingssysteem van iOS en Android. Dit model heeft een accuduur van 14 uur (sportmodus). Het is mogelijk om je hartslag meten, zo kan het horloge een optische hartslagmeting uitvoeren. Ook heeft dit model een zelfstandige muziekspeler, je kunt dus zonder smartphone muziek beluisteren, handig wanneer je gaat sporten.
Bekijk deal:
Wat is de beste smartwatch voor mij?
Voor het kopen van de juiste smartwatch is het belangrijk dat je weet waarop je dient te letten. Belangrijk is dat je eerst kijkt naar het besturingssysteem van je smartphone. Een smartwatch koppel je aan je smartphone, belangrijk dat deze ook werkelijk te koppelen is. De meest voorkomende besturingssystemen zijn Android en iOS. In de onderstaande tabel vind je de besturingssystemen van de beste smartwatches uit de top 10.
De beste smartwatches | Besturingssysteem |
---|---|
1. Apple Watch Ultra 4G | iOS, |
2. Garmin Instinct 2X Solar | Android, iOS |
3. Garmin Fenix 7 Solar | Android, iOS |
4. Polar Pacer Pro | Android, iOS |
5. Garmin Fenix 7S | Android, iOS |
6. Amazfit T-Rex 2 | Android, iOS |
7. Apple Watch Series 8 | iOS |
8. Garmin Instinct 2 | Android, iOS |
9. Polar Vantage V2 | Android, iOS |
10. Garmin Venu Sq Music | Android, iOS |
Ook is het belangrijk dat je kijkt naar de werking van een smartwatch. Veel verschillende horloges hebben functies die uniek zijn voor de horloges, zo kan de ene horloge bellen en de andere weer niet. In de volgende alinea zullen we meer vertellen over wat een smartwatch eigenlijk kunt.
Wat kan een smartwatch eigenlijk?

Een smartwatch is zogezegd een slim horloge, dus naast het aangeven van de tijd heeft de horloges slimme functies. De functies maken het horloge slim, wel zit er veel verschil in de functies, zoals we hierboven al beschreven heeft de ene horloge een belfunctie en een ander model weer niet. Hieronder hebben we de meest voorkomende functies van een smartwatch beschreven:
- Sportdoelen instellen: de meeste smartwatches hebben apps waarmee je sportdoelen kunt instellen. Tijdens het sporten meet de smartwatch wat je verbruikt aan calorieën en hoeveel afstand je bijvoorbeeld afgelegd hebt. Heel makkelijk kun je dan per dag, per week of per maand doelen instellen.
- Dingen meten: naast het meten van je calorieverbruik of het aantal stappen die je gezet hebt, kunnen veel smartwatches ook je hartslag meten. Er zijn zelfs al smartwatches die je bloeddruk kunnen meten.
- Navigeren: veel slimme horloges zijn ook te gebruiken als navigatieplanner, middels een koppeling met je smartphone kun je bijvoorbeeld een route plannen via Google Maps. Ook zijn er horloges die een ingebouwde GPS-functie hebben, dit is helemaal handig want zo hoef je niet via je smartphone een koppeling te maken.
- Bellen: een belfunctie op een smartwatch kan ook handig zijn. Zo hoef je bijvoorbeeld niet elke keer je smartphone te pakken voor een binnenkomende cal, op je horloge krijg je een melding en deze kun je met het slimme horloge opnemen.
- Apparaten aansturen: wanneer je veel slimme apparaten in je huis hebt, kun je deze ook bedienen via je smartwatch. Denk bijvoorbeeld aan de slimme lampen van Philips Hue of zet de thermostaat wat zachter via je smartwatch.
- Berichten ontvangen: ook kun je pushberichten ontvangen via je smartwatch. Krijg je een mailtje check hem dan even snel of het een belangrijke is via je smartwatch.
Budget: wat is het beste goedkoopste smartwatch?
Het budget is natuurlijk ook een belangrijke factor, zo ligt de prijsrange van een smartwatch tussen de € 49,- en € 1.019,-. Een groot verschil, maar vaak is het ook niet eens nodig om het duurste model te kopen. Zeker wanneer je bepaalde functies helemaal niet gaat gebruiken. Zo zijn de duurste smartwatches ideaal voor het tracken van sporten en zijn dan ook voorzien van veel geavanceerde sensoren. Deze geavanceerde sensoren maken een horloge dan ook vaak prijzig.
Benieuwd hoe smartwatches beoordeeld worden in verschillende prijsklassen? In de tabel hieronder vind je per prijsklasse het best beoordeelde smartwatch met de gemiddelde beoordeling die gebruikers aan het horloge geven.
Prijsklasse | Beoordeling van gebruikers | Smartwatch |
---|---|---|
Onder de € 100,- | 8.6 | Fitbit Inspire 2 Zwart |
Tussen de € 100,- tot € 200,- | 9.0 | Garmin Venu Sq Music |
Tussen de € 200,- tot € 300,- | 9.3 | Polar Pacer Pro Grijs |
Tussen de € 300,- tot € 400,- | 9.1 | Garmin Instinct 2 Solar Grafiet |
Tussen de € 400,- tot € 500,- | 9.5 | Garmin Instinct 2X |
Tussen de € 500,- tot € 600,- | 9.2 | Garmin Fenix 7S |
Duurder dan € 600,- | 9.5 | Apple Watch Ultra 4G |
Onderzoekscriteria bij slimme horloges
Na het opstellen van een selectie met slimme horloges hebben we onderzoek gedaan naar de verschillen die te vinden zijn in de smartwatches. Om hieruit een goede keuze te maken hebben we de slimme horloges op de volgende factoren vergeleken:
- Koppelingen: een smartwatch koppel je vaak aan je smartphone. Belangrijk hierbij is dat je weet met welke systeem het horloges te koppelen is. Om deze reden hebben we naar de koppelmogelijkheden van de slimme horloges gekeken.
- Waterdichtheid: de meeste smartwatches zijn waterdicht. Belangrijk is dat je wel kijkt naar de waterdichtheid, zo geeft de waterdichtheid aan hoe waterdicht een smartwatch is.
- Bediening via spraak: ook hebben veel smartwatches de mogelijkheid om bediend te worden via spraak. Niet elke smartwatch heeft dit en er zijn verschillende spraakassistenten, denk aan Bixby, Amazon of Siri.
- Meten van verschillende factoren: ook hier zit veel verschil in. De ene smartwatch meet alleen de stappen die je zet per dag, en zo meet de ander ook je hartslag, calorieën verbruik en je bloeddruk.
- Instellen van sportdoelen: ook een handige functie die veel slimme horloges hebben. Stel je sportdoel in en bekijk op je smartwatch of je op de goede weg bent.
- Accuduur: niet heel onbelangrijk is de accuduur. Je wilt natuurlijk niet dat je horloges snel leeg is, bekijk daarom goed de accuduur van het horloge.
- GPS: een GPS-functie is handig wanneer je bijvoorbeeld een wandeling gaat maken. Op je smartwatch bekijk je wat de route is en hierdoor hoef je niet je smartphone erbij te hebben. De meeste horloges hebben een GPS-functie, maar sommige hebben ook een ingebouwde GPS, waardoor je niet in contact hoeft te staan met je smartphone. Met een ingebouwde GPS-functie kun je dus je smartphone thuis laten, handig tijdens het hardlopen.
- Belfunctie: ook kun je met diverse smartwatches bellen. Wel dien je hiermee in contact te staan met je smartphone, maar wel handig wanneer iemand je belt en je smartphone gewoon in je zak kunt laten.
- Extra’s: ook zijn er veel functies die niet elke smartwatch heeft. Ook hebben we hier naar gekeken en deze meegenomen in ons onderzoek.
Een andere belangrijke factor die ook altijd meetelt wanneer je iets koopt, is de prijs. Ook de prijs van het product hebben we meegenomen in ons onderzoek.