smartwatch kopen
 • Top 10

We zijn op zoek gegaan naar de tien beste smartwatches van dit moment. Op basis van onze ervaring met deze slimme horloges en uitgebreid onderzoek gedaan te hebben naar verschillende merken en modellen, hebben we een keuze gemaakt voor de beste smartwatch.

Eerst vind je de tien modellen die uit ons onderzoek als beste uit de test gekomen zijn. Hoe de posities tot stand gekomen zijn beschrijven we in een onderbouwing onderaan de pagina. Ook lichte we de beste smartwatch keuze uit, waarom dit een goede keuze is.

samsung gear s3 frontier smartwacht

1. Samsung Gear G3 Frontier

In onze ogen de beste smartwatch van dit moment. De functies en werking van deze slimme horloge maken dit de beste keuze.

apple watch series 5

2. Apple Watch Series 5

Ook een zeer goede keuze voor een slim horloge. Dit is de nieuwste smartwatch van Apple. Heeft handige functies en vooral de werking van de apps zijn zeer goed.

fitbit versa 2

3. Fitbit Versa 2

Een zeer goede keuze voor als je op zoek bent naar een slim sporthorloge. Heeft handige functies om je sportdoelen te behalen en interne geheugen voor muziek.

samsung galaxy watch

4. Samsung Galaxy Watch

Dit model werkt met de spraakassistent van Samsung, de spraakassistent Bixby. Opvallend is dat dit model is gemaakt van hoogwaardige materialen, waaronder een scherm van Gorilla glas.

samsung galaxy watch active

5. Samsung Galaxy Watch Active

Deze Samsung Galaxy Watch Active is een iets goedkopere keuze dan de bovenstaande smartwatch van Samsung. Wel zeer geschikt voor een sportende gebruiker.

garmin viovactive 4

6. Garmin Vivoactive 4

Opvallend van dit model is dat de accu lang mee gaat en er een ingebouwde muziekspeler in zit. Daarnaast heeft dit model ook een handige functie om je stressniveau naar benden te brengen.

fitbit versa lite

7. FitBit Versa Lite

Deze FitBit Versa Lite is een goede budget keuze. Het een echte slimme sporthorloge en werkt ook goed met de slimme weegschaal van FitBit. Hiermee kun je sportdoelen wat makkelijker behalen.

garmin vivoactive 3

8. Garmin Vivoactive 3

De Garmin Vivoactive 3 is de voorganger van de 4. Heeft helaas wat minder functies, zo ontbreekt er bijvoorbeeld een ingebouwde muziekspeler. Wel is de prijs van dit model wat aantrekkelijker.

xiamoi amazfit stratos smartwatch

9. Xiaomi Amazfit Stratos

Een opvallend nieuwe smartwatch van het merk Xiaomi. Deze Amazfit Stratos heeft een handige Firstbeat Health Data Tracker.

garmin vivomove hr

10. Garmin Vivomove HR

Ook deze Vivomove HR van Garmin is een goede keuze. Het is een hybride smartwatch die handig is voor sportactiviteiten, daarnaast ook scherp geprijsd.

Hoe kies ik de juiste smartwatch?

Voor het kopen van de juiste smartwatch is het belangrijk dat je weet waarop je dient te letten. Belangrijk is dat je eerst kijkt naar het besturingssysteem van je smartphone. Een smartwatch koppel je aan je smartphone, belangrijk dat deze ook werkelijk te koppelen is. De meest voorkomende besturingssystemen zijn Android, iOS of Windows. In het tabel onder aan de pagina vind je de besturingssystemen van de bovenstaande horloges.

Verschillende modellen
Besturingssysteem
Samsung Gear G3 FrontierAndroid, iOS, Windows
FitBit versa liteAndroid, iOS
Apple Watch Series 5iOS
Fitbit Versa 2Android, iOS
Samsung Galaxy Watch ActiveAndroid, iOS, Windows
Samsung Galaxy WatchAndroid, iOS, Windows
Garmin Vivoactive 4Android, iOS, Windows
Garmin Vivoactive 3Android, iOS, Windows
Xiaomi Amazfit StratosAndroid, iOS, Windows
Garmin Vivomove HRAndroid, iOS

Ook is het belangrijk dat je kijkt naar de werking van een smartwatch. Veel verschillende horloges hebben functies die uniek zijn voor de horloges, zo kan de ene horloge bellen en de andere weer niet. In de volgende alinea zullen we meer vertellen over wat een smartwatch eigenlijk kunt.

Wat kan een smartwatch eigenlijk?

Een smartwatch is zogezegd een slim horloges, dus naast het aangeven van de tijd heeft de horloges slimme functies. De functies maken de horloge slim, wel zit er veel verschil in de functies, zoals we hierboven al beschreven heeft de ene horloge een belfunctie en een ander model weer niet. Hieronder hebben we de meest voorkomende functies van een smartwatch beschreven:
Sportdoelen instellen: de meeste smartwatches hebben apps waarmee je sportdoelen kunt instellen. Tijdens het sporten meet de smartwatch wat je verbruikt aan calorieën en hoeveel afstand je bijvoorbeeld afgelegd hebt. Heel makkelijk kun je dan per dag, per week of per maand doelen instellen.

Dingen meten: naast het meten van je calorieverbruik of het aantal stappen die je gezet hebt, kunnen veel smartwatches ook je hartslag meten. Er zijn zelfs al smartwatches die je bloeddruk kunnen meten.

Navigeren: veel slimme horloges zijn ook te gebruiken als navigatieplanner, middels een koppeling met je smartphone kun je bijvoorbeeld een route plannen via Google Maps. Ook zijn er horloges die een ingebouwde GPS-functie hebben, dit is helemaal handig want zo hoef je niet via je smartphone een koppeling te maken.

Bellen: een belfunctie op een smartwatch kan ook handig zijn. Zo hoef je bijvoorbeeld niet elke keer je smartphone te pakken voor een binnenkomende cal, op je horloge krijg je een melding en deze kun je met het slimme horloge opnemen.

Apparaten aansturen: wanneer je veel slimme apparaten in je huis hebt kun je deze ook bedienen via je smartwatch. Denk bijvoorbeeld aan de slimme lampen van Philips Hue of zet de thermostaat wat zachter via je smartwatch.
Berichten ontvangen: ook kun je pushberichten ontvangen via je smartwatch. Krijg je een mailtje check hem dan even snel of het een belangrijke is via je smartwatch.

Beste smartwatch van dit moment

Na uitgebreid onderzoek te hebben gedaan naar verschillende slimme horloges van verschillende merken kunnen we zeggen dat we deze Samsung Gear S3 de beste smartwatch vinden. Deze keuzen hebben we gebaseerd op verschillende factoren en functies van de smartwatch. Op de volgende punten scoort deze smartwatch erg goed:

 • Ingebouwde muziekspeler
 • Veel verwisselbare bandjes
 • Geschikt om mee te bellen
 • Handig in gebruik met verschillende apps (o.a. ParkMobile, Nu.nl)
 • Ingebouwde GPS-functie

Vooral de GPS-functie maakt dit een goede keuze. Met de ingebouwde GPS-functie hoef je niet te navigeren via je smartphone, maar kun je dit direct doen vanaf de smartwatch zelf. Ook is dit model te verkrijgen in een Frontier (onderstaande afbeelding) of classic uitvoering.

samsung gear s3 frontier smartwacht

De beste smartwatch: Gear S3

In onze ogen de beste keuze als je op zoek bent naar een goede smartwatch. Naast koppelingen met handige apps kun je met deze smartwatch ook persoonlijke fitnessdoelen instellen.

Beste goedkoopste smartwatch van dit moment

Ook prijs is een belangrijke factor geweest in dit onderzoek. Om deze reden hebben we ook een beste goedkoopste smartwatch van dit moment gekozen. Deze budget keuze is ook te zien in onze smartwatch adviesgids en dat is de FitBit Versa Lite.

Deze Lite variant van FitBit Versa Lite is te koop voor € 159,- in vergelijking met de Samsung Gear S3 scheelt dit best veel geld (+/- € 120,-). Wel heeft deze FitBit Versa Lite wat mindere functies, maar is het zeker niet een slechte keuze. De belangrijkste punten van deze FitBit Lite zijn:

 • Accuduur van 4 dagen
 • Echt een sporthorloge
 • Je kunt er ook mee zwemmen
 • Werkt goed samen met de slimme weegschaal van FitBit
 • Laag geprijsd
fitbit versa lite

De beste goedkope smartwatch: FitBit Versa Lite

In onze ogen de beste keuze als je op zoek bent naar een goede goedkope smartwatch. Het is ook een goede keuze wanneer je echt op zoek bent naar een goede sporthorloge.

Methodologie van onderzoek

Om een goede en eerlijke aanbeveling te kunnen doen hebben we uitvoerig onderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek hebben we gekeken naar verschillende aspecten van een smartwatch. Allereerst hebben we gekeken wat een smartwatch is, daarna hebben we een selectie gemaakt met een top 10 slimme horloges. Aan de hand van deze selectie zijn we op zoek gegaan naar de functionaliteiten van deze smartwatches en aan de hand daarvan hebben we de posities kunnen bepalen.

Selectie top 10 slimme horloges

Op dit moment zijn er veel verschillende merken die slimme horloges aanbieden en steeds worden het huidige aanbod verbetert en komen er weer nieuwe en betere uitvoeringen van. Om deze reden zijn we op zoek gegaan naar het beste slimme horloges. Voor het onderzoek zijn we eerst op zoek gegaan naar alle slimme horloges die momenteel te koop zijn in Nederland, daarvan hebben we een selectie gemaakt.

Voor het selecteren van smartwatches hebben we gekeken naar kenmerken die de smartwatches minimaal moesten hebben:

 • Te koppelen met smartphone
 • Tijd weergeven
 • Mogelijkheid om notificaties te tonen
 • Het meten van factoren (denk aan hartslag etc.)

Naar aanleiding van bovenstaande kenmerken hebben we een selectie gemaakt van horloges die voldeden aan deze criteria.

Onderzoekscriteria bij slimme horloges

Na het opstellen van een selectie met slimme horloges hebben we onderzoek gedaan naar de verschillen die te vinden zijn in de smartwatches. Om hieruit een goede keuze te maken hebben we de slimme horloges op de volgende factoren vergeleken:

 • Koppelingen: een smartwatch koppel je vaak aan je smartphone. Belangrijk hierbij is dat je weet met welke systeem het horloges te koppelen is. Om deze reden hebben we naar de koppelmogelijkheden van de slimme horloges gekeken.
 • Waterdichtheid: de meeste smartwatches zijn waterdicht. Belangrijk is dat je wel kijkt naar de waterdichtheid, zo geeft de waterdichtheid aan hoe waterdicht een smartwatch is.
 • Bediening via spraak: ook hebben veel smartwatches de mogelijkheid om bediend te worden via spraak. Niet elke smartwatch heeft dit en er zijn verschillende spraakassistenten, denk aan Bixby, Amazon of Siri.
 • Meten van verschillende factoren: ook hier zit veel verschil in. De ene smartwatch meet alleen de stappen die je zet per dag, en zo meet de ander ook je hartslag, calorieën verbruik en je bloeddruk.
 • Instellen van sportdoelen: ook een handige functie die veel slimme horloges hebben. Stel je sportdoel in en bekijk op je smartwatch of je op de goede weg bent.
 • Accuduur: niet heel onbelangrijk is de accuduur. Je wilt natuurlijk niet dat je horloges snel leeg is, bekijk daarom goed de accuduur van het horloge.
 • GPS: een GPS-functie is handig wanneer je bijvoorbeeld een wandeling gaat maken. Op je smartwatch bekijk je wat de route is en hierdoor hoef je niet je smartphone erbij te hebben. De meeste horloges hebben een GPS-functie, maar sommige hebben ook een ingebouwde GPS, waardoor je niet in contact hoeft te staan met je smartphone. Met een ingebouwde GPS-functie kun je dus je smartphone thuis laten, handig tijdens het hardlopen.
 • Belfunctie: ook kun je met diverse smartwatches bellen. Wel dien je hiermee in contact te staan met je smartphone, maar wel handig wanneer iemand je belt en je smartphone gewoon in je zak kunt laten.
 • Extra’s: ook zijn er veel functies die niet elke smartwatch heeft. Ook hebben we hier naar gekeken en deze meegenomen in ons onderzoek.

Een andere belangrijke factor die ook altijd meetelt wanneer je iets koopt is de prijs. Ook de prijs van het product hebben we meegenomen in ons onderzoek. Bekijk hieronder de resultaten van de tien smartwatches uit bovenstaande top 10.

SmartwatchKoppeling
Accuduur
Spraakassistent
Bel-functie
Prijsindicatie
Samsung Gear G3 FrontierAndroid, iOS, Windows4 dagen
Ja, BixbyJa
€ 283,65
FitBit Versa Lite
Android, iOS
4 dagenNeeNee€ 159,-
Apple Watch Series 5
iOS18 uurJa, SiriJa€ 449,-
Fitbit Versa 2
Android, iOS
8 dagen
Ja, AlexaNee
€ 198,-
Samsung Galaxy Watch ActiveAndroid, iOS, Windows2 dagenJa, BixbyJa€ 189,-
Samsung Galaxy Watch
Android, iOS, Windows4 dagenJa, BixbyJa€ 256,95
Garmin Vivoactive 4Android, iOS8 dagenNeeJa€ 329,-
Garmin Vivoactive 3Android, iOS, Windows7 dagenNeeJa€ 199,-
Xiaomi Amazfit Stratos
Android, iOS, Windows5 dagenNeeNee€ 199,99
Garmin Vivomove HR
Android, iOS
5 dagenNeeNee€ 165,-

Zijn de smartwatches waterdicht?

De meeste smartwatches zijn waterdicht, wel is het belangrijk dat je kijkt naar de IP waarde van een smartwatch. Deze IP waarde geeft namelijk aan hoe tegen welke omstandigheden de horloges beschermt zijn.

Ook hebben we in dit onderzoek gekeken naar de waterdichtheid van de bovenstaande horloges. Opvallend is hierin wel dat onze beste keuze een IP waarde heeft van 68, dit geeft aan dat het horloge beschermt is tegen stof en vuil en dat je tot 30 minuten onder water kunt zwemen tot een diepte van 1,5 meter. Alle andere horloges zijn volledig waterdicht en kunnen gebruikt worden tijdens het zwemmen en duiken. Bekijk in het tabel hieronder hoe waterdicht de andere horloges zijn.

SmartwatchWaterdicht
Samsung Gear G3 FrontierNiet volledig, kan maximaal 30 minuten en tot een diepte van 1,5 meter
FitBit Versa Lite
Volledig waterdicht
Apple Watch Series 5
Volledig waterdicht
Fitbit Versa 2
Volledig waterdicht
Samsung Galaxy Watch ActiveVolledig waterdicht
Samsung Galaxy Watch
Volledig waterdicht
Garmin Vivoactive 4Volledig waterdicht
Garmin Vivoactive 3Volledig waterdicht
Xiaomi Amazfit Stratos
Volledig waterdicht
Garmin Vivomove HR
Volledig waterdicht

Hoe heb ik scores toegewezen aan een smartwatch?

Na het opstellen van de smartwatches die momenteel te koop zijn in Nederland, en deze te vergelijken op de functionaliteiten die wij belangrijk vinden van een smartwatch. Hebben we een beste smartwatch gekozen en een top 10 smartwatches kunnen opstellen die momenteel de beste keuzes zijn van dit moment.