Wat is SmartThings van Samsung?

SmartThings Samsung

SmartThings is een smart home platform van het merk Samsung. Je kunt met dit platform onder andere slimme huishoudelijke apparaten van Samsung met elkaar kunt laten communiceren. Hier kunnen vervolgens slimme koppelingen en scenes mee gemaakt worden. Hiervoor heb je een controller en soms een hub nodig. De bediening gaat heel eenvoudig via je smartphone of ander device.

In de nabije toekomst gaat Samsung smart home fors inzetten op spraakbediening. Je bedient de hele woning met behulp van iets wat je altijd bij de hand hebt, namelijk je eigen stem. Samsung heeft daarvoor een eigen spraakassistent ontwikkeld genaamd Bixby. Op dit moment is Bixby echter nog volop Engels aan het leren. De spraakherkenning in het Nederlands zal dus helaas nog wel even op zich laten wachten, daarnaast kun je wel gebruik maken van Google Assistant of Alexa. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over het smart home platform van Samsung: SmartThings

Je gebruikt de SmartThings app

Om te starten met Samsung SmartThings installeer je eerst de SmartThings app. Deze kun je downloaden uit de Apple App store of Google Play store. De SmartThings app moet op elk device geïnstalleerd worden dat je wilt gaan gebruiken voor je smart home bediening. Na wat eenvoudige installatiestappen kun je ermee aan de slag.

Erg handig aan Samsung SmartThings is dat je met meerdere schermen kunt werken. Je kunt de SmartThing app installeren op verschillende devices die je in huis hebt, zoals natuurlijk je smartphone, maar ook op je tablet, TV en een compatibel Samsung koelkast met display (slimme koelkast).

Wat kun je met SmartThings en wat is het nut van dit systeem?

Zoals gezegd, kun je een groot aantal huishoudelijke apparaten op een eenvoudige manier met elkaar verbinden met SmartThings. Erg interessant is dat er hier gebruik wordt gemaakt van spraakherkenning om alles te bedienen in je woning. In beginjaren van smart home of domotica kreeg je een afstandsbediening, waarmee je op afstand een paar apparaten kon bedienen. Hiervoor moest je naar een paneeltje aan de muur lopen om van daaruit alles te bedienen.

Ook is het mogelijk om verschillende apparaten met elkaar te koppelen zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Een voorbeeld kan zijn dat wanneer jij het huis verlaat en het slimme slot vergrendeld, automatisch verschillende apparaten in huis beginnen te werken. Zo kan het interessant zijn om je robotstofzuiger bijvoorbeeld te starten, waardoor je geen last van de robot hebt. Bekijk hieronder het introductiefilmpje van Samsung smart home SmartThings, in de video zie je wat er allemaal mogelijk zou moeten zijn met SmartThings. 

Je huis in de gaten houden met SmartThings Home Monitor

Maak je huis veiliger met de SmartThings Home Monitor. Hiermee kun je zowel thuis als op afstand je woning in de gaten houden met bewakingsmeldingen en eventueel beelden. Het systeem werkt beter als er slimme sensoren, detectoren en alarmen aan elkaar gekoppeld kunnen worden. En dat is nu juist waar het bij Samsung SmartThings om draait. Dingen koppelen en hierdoor een betere programmering in te stellen. Je kunt zelf je temperatuur en energieverbruik bewaken. Dat laatste kun je met andere gebruikers van SmartThings Home monitor vergelijken. Je krijgt ook tips om de kosten omlaag te brengen. De SmartThings Home Monitor kun je in de SmartThings app installeren en instellen.

SmartThings Hub: de Smart home controller van SmartThings

Je kunt ook gebruikmaken van apparaten die in eerste instantie niet direct met de Samsung-devices kunnen samenwerken. Sommige apparaten werken met een ander protocol. Door de SmartThings Wi-Fi hub in te zetten kun je ook deze “vreemde” apparaten moeiteloos koppelen op je SmartThings platform. De bediening gaat eenvoudig via een display van je smartphone, tablet, televisie of zelfs de koelkast in de buurt. Ook werken veel apparaten met het communicatieprotocol Matter!

Deze SmartThings Hub is in staat om met meerdere draadloze communicatieprotocollen te werken. De inzet van een hub verbreedt de toepasbaarheid van Samsung SmartThings. Op deze manier kan Samsung samenwerken met diverse andere merken om meer apparaten op het Samsung smart home ecosysteem aan te kunnen bieden.

Dit maakt mogelijk dat Samsung SmartThings kan samenwerken met andere spraakassistenten zoals de hierboven genoemde Amazon Alexa of Google Assistent. Alles is erop gericht om zoveel mogelijk slimme apparaten in je woning beter met elkaar te laten samenwerken, en hierbij slimme koppelingen zoals scenario’s (scenes) te programmeren. Die kun je daarna met een spraak commando activeren.

Er is een aantal bedrijven dat gekozen heeft voor een samenwerking met Samsung. Alle bedrijven profiteren van een dergelijke samenwerking, en jij als klant natuurlijk ook. Als er alleen maar Samsungproducten te koppelen waren geweest, zou het er voor Samsung niet goed uitzien. We noemen enkele grote spelers die met Samsung samenwerken:

De concurrentie is ook bezig om apparatuur van andere merken te koppelen op hun platform. Voor de consument is het belangrijk dat alles overzichtelijk blijft en dat apparaten compatibel zijn. De domoticawereld is vrij ingewikkeld door het veelvoud van protocollen dat wordt gebruikt. Hierdoor moet een toekomstige gebruiker zich goed voorbereiden, en kiezen voor een domotica platform dat compatibel is met andere merken, en dat zoveel mogelijk protocollen ondersteunt. De protocollen Zigbee en Z-wave steken momenteel met kop en schouders boven de andere protocollen uit.

Is Samsung SmartThings in Nederland beschikbaar?

Deze nieuwe Samsung techniek staat in ons land nog in de kinderschoenen. In Amerika zijn de producten al wel verkrijgbaar en populair. Nederland en de rest van Europa blijven helaas een beetje achter. Wel kun je Samsung SmartThings producten gewoon kopen via Bol.com of Coolblue. Zo zijn de Samsung slimme koelkasten met display te koop of de Samsung Jet Bot AI (robotstofzuiger).

Ook het aantal apparaten dat je kunt koppelen is nog niet zo groot. Let op het label “Works with SmartThings” zodat je weet of een apparaat op het Samsung SmartThings platform zal werken.

works with samsung smartthings

De verwachting is dat hier snel verandering in zal komen en dan kun ook jij je robotstofzuiger opdracht geven om te gaan stofzuigen. Je kunt dan ook vanaf het kantoor de inhoud van je koelkast bekijken en zo inschatten of je nog boodschappen moet doen op weg naar huis. De mogelijkheden zijn eindeloos. De spraakassistent Bixby is voorlopig alleen beschikbaar in Engelstalige landen. Wanneer Nederland aan de beurt is, is op dit moment nog onbekend.

De SmartThings Google Home koppeling

Door de toepassing van een Samsung Wi-Fi Hub is het mogelijk om ook vreemde apparaten op te nemen in het Samsung smart home platform. Google Home is in Nederland erg populair en heeft ook zijn eigen spraakassistent. Door Google Home te koppelen met SmartThings kun je dan ook de spraak assistent van Google gebruiken om bijvoorbeeld je robotstofzuiger van Samsung aan te sturen.

Related Posts
olisto

Olisto

Olisto is een zeer interessante software/applicatie die je kunt gebruiken voor het automatiseren van processen binnen jouw smart…
Lees meer