Top 10 smart weerstations

Weerstations worden ook steeds populairder en zijn er steeds meer merken die hier op in spelen. Het mooie van een smart weerstation is dat deze niet alleen te monitoren is via je smartphone, maar dat deze ook kan samenwerken met andere apparaten. Denk hierbij aan een het besproeiingssysteem die aangaat wanneer de weerstation een warme zomerdag meet.

Om het voor jou even wat overzichtelijker te maken heb ik deze top 10 weerstations opgesteld. In deze top 10 vind je de beste weerstations van dit moment. Belangrijk bij het kopen van een weerstation is dat je checkt wat het weerstation meet en of er eventuele koppelingen zijn met andere slimme apparaten.

smart weerstation

Index: Smart weerstation

1. Netatmo Weerstation

Dit weerstation van Netatmo bestaat uit twee modules. Een zeer uitgebreid weerstation die zowel binnen als buiten de omgeving meet. Ook is het mogelijk Netatmo te koppelen met Google HomeKit, Alexa en IFTTT.

alecto ws 5500

2. Alecto WS-5500 weerstation

Deze uitgebreide weerstation van Alecto meet onder andere UV-stralen, windsnelheid, windrichting, luchtvochtigheid, luchtdruk, binnen- en buitentemperatuur, gevoelstemperatuur en de neerslag. Dit is een zeer uitgebreide weerstation koppelingen met slimme apparaten helaas niet mogelijk.

oregon scientific night

3. Oregon Scientific Night

Een slim weerstation die te koppelen is met Bluetooth. Meet onder andere temperatuur binnen en buiten, vochtigheid, luchtdruk en de maanstand. Aan de hand van deze gegevens krijg je een weersvoorspelling via de app.

smartwares-weerstation

4. Smartwares weerstation

Het Smartwares weerstation wordt geleverd met meerdere modules. Via een app op je smartphone houdt je alle gegevens nauwkeurig in de gaten.

Oregon Scientific WMR500 weerstation

5. Oregon Scientific WMR500

Een professioneel weerstation van het merk Oregon Scientific. Dit weer station is te koppelen met een app op je smartphone en meet je de binnen- en buitentemperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, windsnelheid en neerslag. Op basis van metingen geeft dit weerstation je een weersvoorspelling.

evee degree

6. Slim Weerstation Eve Degree

Dit weerstation is te koppelen met Google Home, erg handige voor diverse koppelingen. Meet onder andere luchtvochtigheid en temperatuur.

tfa weatherhub

7. TFA WeatherHub

Een laaggeprijsd weerstation van het merk TFA. Met dit weerstation meet je de luchtdruk en temperatuur. Kan zowel voor binnen als voor buiten gebruikt worden.

ksix weerstation

8. KSIX Clima Sensor

Een mooi klein weerstation waarmee je de temperatuur en luchtvochtigheid kunt meten. Dit apparaatje is te gebruiken in huis maar ook buitenshuis.

Oregon Scientific EMR211 weerstation

9. Oregon Scientific weerstation

Een vrij simpele weerstation die de buiten- en binnentemperatuur meet. Ook te monitoren via een applicatie op je smartphone.

Bresser smartphone weerstation

10. Bresser smart weerstation

Een module voor binnen en buiten. Door een koppeling te maken met je smartphone en het station ben je altijd op de hoogte van het weer bij jouw in de buurt.

De beste smart weerstation van dit moment

Na uitvoerig onderzoek uitgevoerd te hebben kan ik concluderen dat het beste smart weerstation van dit moment die van Netatmo is. Dit weerstation bestaat uit twee modules, één voor binnen en één voor buiten. Het weerstation van Netatmo maakt verschillende metingen, zo meet het apparaat onder andere de volgende factoren:

  • Binnenklimaat
  • Temperatuur
  • Luchtvochtigheid
  • Luchtkwaliteit
  • Geluidsniveau
  • CO2 niveau

Het station bekijkt de weersvoorspelling voor de komende zeven dagen en controleert ook de luchtvervuiling van buiten, zodat je hier direct op kunt schakelen wanneer dit voorkomt. Door een pushmelding word je op de hoogte gesteld. Dan kun je direct alle ramen dicht doen, maar door een koppeling met Google Home, Alexa of IFTTT kun je dit ook automatiseren.

De beste smart weerstation: Netatmo

In mijn ogen is dit het beste smart weer station van dit moment. Dit weerstation van Netatmo meet niet alleen verschillende factoren, maar kan er ook voor zorgen dat er automatische op gereageerd kan worden met handige koppelingen.

Methodologie van onderzoek

Voor het geven van eerlijk en goed advies heb ik onderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek heb ik gekeken naar slimme weerstations. Aan de hand van dit onderzoek kan ik zeggen wat in mijn ogen de beste smart weerstation is van dit moment.

In deze methodologie vertel ik hoe ik de weerstations geselecteerd heb, welke onderzoekscriteria ik gebruikt heb voor dit onderzoek en hoe de posities van deze top 10 smart weerstations bepaald zijn. Bij Smarthomeweb.nl hebben we geen voorkeuren en ook geen samenwerkingen met bepaalde merken, daarom zal ons advies altijd eerlijk en oprecht zijn. Wel wordt het advies gevormd door onze eigen mening.

Selectie top 10 smart weerstations

Voor het selecteren van deze top 10 smart weerstations is er alleen gekeken naar weerstation die gekoppeld kunnen worden met een applicatie op je smartphone. Momenteel is het aanbod aan weerstation die werkelijk een koppeling kunnen maken met slimme apparaten erg beperkt. Ben je echt op zoek naar een weerstation die samenwerkt met je robotmaaier of besproeiingssysteem dan dien je te letten op het domoticasysteem waarmee het weerstation werkt.

De smart weerstation van Netatmo heeft bijvoorbeeld een koppelmogelijkheid met Amazon Alexa en IFTTT. Door een smart station te koppelen met andere apparaten creëer je een slim huis. Begint het bijvoorbeeld te regenen buiten dan kun je automatische het zonnescherm oplaten draaien, dit doe je door een koppeling te maken met een weerstation en een slimme schakelaar.

Onderzoekscriteria bij smart weerstations

Na het selecteren van echt slimme weerstations hebben we gekeken naar verschillende factoren van de weerstations. Hieronder staat de onderzoekscriteria die ik gebruikt heb voor dit onderzoek:

  • Koppeling met smartphone: met deze functie kun je eenvoudig de gegevens op je mobiel bekijken. Zo kun je terwijl je van huis bent toch het weer in je tuin controleren. Ook geven veel weerstations een voorspelling. Heb je bijvoorbeeld een raam open staan of de was buiten hangen en gaat her regenen. Dan kun je hier snel op reageren.
  • Meetfuncties: een weerstation kan verschillende meetfuncties hebben. De ene meet alleen de temperatuur en de andere meet ook de windsnelheid, luchtdruk, luchtvochtigheid en meer.
  • Omgeving: het is belangrijk om te weten in welke omgeving het weerstation meet. Er zijn bijvoorbeeld ook weerstations die binnen en buiten meten, zo meten ze binnen bijvoorbeeld ook de luchtvochtigheid.
  • Uitbreidingsmogelijkheden: sommige weerstations kunnen ook uitgebreid worden. Zo kun je verschillende modules aansluiten op het station. Hoe uitgebreider het station wordt hoe meer informatie je verkrijgt.

Natuurlijk heb ik ook gekeken naar de prijs van een product, het moet natuurlijk betaalbaar blijven.

Posities bepaald aan de hand van de functies

Voor het rangschikken van de weerstations is er dus eerst gekeken naar echt slimme weerstations. Aan de hand van deze selectie zijn de stations onderzocht op de bovenstaande onderzoekscriteria. Na het onderzoeken en het gebruik maken van de slimme weerstations heb ik de posities in deze top 10 slimme smart weerstations kunnen bepalen.