Een slim weerstation is een apparaat waarmee je de weersomstandigheden in de omgeving kunt volgen en monitoren. Het bestaat meestal uit een hoofdeenheid die in uw huis kan worden geplaatst, evenals een of meer sensoren die buiten kunnen worden geplaatst om temperatuur, vochtigheid, windsnelheid en andere weer parameters te meten. Sommige slimme weerstations bevatten ook extra functies, zoals bewaking van de luchtkwaliteit en UV-indexmeting.
Slimme weerstations zijn verbonden met internet en zijn toegankelijk via een smartphone-app of webinterface. Hiermee kun je real-time weergegevens en historische trends bekijken en waarschuwingen ontvangen wanneer de weersomstandigheden veranderen. Sommige slimme weerstations kunnen ook worden geïntegreerd met smarthome-apparaten, zodat je de verwarmings- en koelsystemen van het huis kunt regelen op basis van het weer buiten.
In deze gids laten we je kennismaken met enkele van de beste slimme weerstations op de markt en we helpen bij het kiezen van het station dat het beste bij uw behoeften en budget past. Of je nu een weerliefhebber bent die de lokale omstandigheden wil volgen, of gewoon wilt weten wat je aan moet trekken voordat je naar buiten gaat, een slim weerstation kan een handig en handig hulpmiddel zijn.

Index: Smart weerstation
- Beste smart weerstation keuze
- Smart weerstation kopen: mijn tips op een rij
- Functies van een smart weerstation
- Voordelen van een slim weerstation
- Gaaf: weerstation Google Home koppeling
- Conclusie: is een weerstation echt slim?
- FAQ
Beste smart weerstation keuzes
Er zijn veel verschillende slimme weerstations op de markt, en de beste keuze hangt af van specifieke behoeften en budget. Enkele factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een slim weerstation zijn de soorten sensoren die het bevat en is het belangrijk dat je weet wat het weerstation allemaal meet, denk aan temperatuur, vochtigheid, of windsnelheid. Ook kun je nog rekening houden met de connectiviteitsopties en extra functies.
Momenteel is het slimme weerstation van Netatmo erg populair. Dit weerstation meet de temperatuur, de luchtvochtigheid, omgevingsgeluiden en CO2 buiten. Ook krijg je bij dit weerstation een binnenmodule, waarmee je binnen ook de temperatuur en de luchtvochtigheid kunt meten. Dit weerstation is ook te koppelen met HomeKit, hierdoor kun je de gegevens opvragen met spraak. Ook kun je het weerstation verwerken in handige scenario’s.

Netatmo slim weerstation
Wij vinden het slimme weerstation van Netatmo de beste keuze. Dit weerstation is te koppelen met HomeKit, waardoor je het weerstation mee te nemen is in handige smart home scenario’s.
Smart weerstation kopen: mijn tips op een rij
Mijn missie is om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een weerstation. Op basis van ervaring en een verzameling van de meeste vragen die ik binnenkrijg, heb ik een aantal handige tips voor een smart weerstation kopen op een rij gezet. Waar je op moet letten? Ik zet het op een rij!
- Check mogelijke meetfuncties: natuurlijk is het belangrijk om eerst te kijken wat een weerstation allemaal kan meten. Is dit enkel de temperatuur of kun je er ook de luchtvochtigheid mee meten? Het is hierbij belangrijk om je wensen op een rij te zetten (denk hierbij ook aan koppelingen in de toekomst).
- Controleer ondersteuning en koppelingen: wil jij de gegevens van het smart weerstation kunnen analyseren via je smartphone? Dit is vaak mogelijk! Check wel of dit ondersteund wordt, evenals mogelijke koppelingen met bijvoorbeeld Google Home.
- Voor binnen of buiten: wist je dat er ook weerstations voor binnen zijn? Deze binnen modules kunnen niet buiten staan, het is dus belangrijk om te letten waarvoor het weerstation bedoeld is! Extra bespaar-tip: als je zowel binnen en buiten wilt meten, zijn er mooie voordeel-pakketten met verschillende modules.
- Uitbreidingsmogelijkheden: er zijn weerstations die je lekker kan uitbreiden met soms tot wel zeven modules. Zo kun je de omstandigheden per kamer bekijken. Als jij flink wilt uitpakken met het analyseren van het binnen en buitenklimaat, raad ik je aan om te kijken naar uitbreidingen.
- Mogelijke notificaties: let er altijd op of het weerstation in staat is om jouw notificaties te kunnen geven over specifieke weersomstandigheden. Zo kan een melding krijgen bij regen ontzettend handig zijn!
Check altijd of jouw smartphone compatibel is met het smart weerstation
Functies van een smart weerstation
Een weerstation heeft sowieso al vaak meer opties dan enkel het meten van de buitentemperatuur. Echter, kun je met een slim weerstation ook vaak een koppeling maken met je smartphone. Bekijk snel welke eigenschappen een smart weerstation nog meer heeft en ontdek de mogelijkheden. Ik zet de belangrijkste functies op een rij:
- Temperatuur meten: uiteraard kan een smart weerstation de temperatuur meten. Dit kan meestal binnen en buiten.
- Luchtvochtigheid meten: een weerstation is vaak uitgerust met een speciale luchtvochtigheidsmeter.
- Windsnelheid meten: dit is wat zeldzamer bij weerstations. Vaak kun je een smart weerstation met windsnelheidsmeter herkennen aan een uitstekend vlaggetje of windstok.
- Koppeling met smartphone: nu wordt het interessant! Met een smart weerstation kun je vaak een koppeling maken met je smartphone of tablet. Zo kun jij vanaf de bank het actuele weer bekijken.
- Automatische meldingen: wil je graag een melding ontvangen als het over een kwartier begint te regenen? Er zijn diverse weerstations die deze slimme functie hebben.
- Te koppelen met domotica systemen: ook is het mogelijk om een smart weerstation te koppelen aan jouw domotica systeem. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch de rolluiken dichtdoen als het begint te stormen.

Veel metingen: Alecto WS-5500
Als je op zoek bent naar een zeer uitgebreid weerstation, is deze van Alecto een goede zet! Van windkracht tot luchtvochtigheid!
Voordelen van een slim weerstation
Je bereikt in mijn ogen pas de meeste voordelen met een slim weerstation wanneer je deze koppelt met andere apparaten. Daarbij zijn ook de notificaties via je smartphone een geweldig voordeel. Check de mogelijke voordelen van dit type weerstations die ik op een rij heb gezet.
- Laat de was niet buiten hangen als het gaat regenen: als het begint te regenen, kun je een alert ontvangen. Handig als je bijvoorbeeld de was buiten hebt gehangen en deze nu nog snel naar binnen kunt halen.
- Vergeet de planten niet water te geven: is het een langere tijd droog? Dan kun je een smart weerstation koppelen met een slim besproeiingssysteem, zodat de plantjes automatisch water krijgen.
- Krijg goed inzicht in de leefomgeving: altijd al benieuwd geweest hoe het binnen is gesteld met de luchtkwaliteit? Met een binnenmodule (van bijvoorbeeld Netatmo) kun je de lucht in huis analyseren.
- Makkelijk analyseren via de smartphone of tablet: het is slim om een smart weerstation te koppelen met je smartphone. Zo kun jij van een afstand zien hoe het thuis gesteld is het met het weer.
- Makkelijk uit te breiden: met behulp van speciale modules kun je je eigen weerstation helemaal uitbreiden. Denk aan een module in de slaap- en woonkamer en een voor in de tuin.
Gaaf: weerstation Google Home koppeling
Natuurlijk ga ik altijd op zoek naar de mogelijke koppelingen binnen een smart home. Ook bij een smart weerstation, waarbij je al snel de wenst kunt hebben om via een smart speaker de actuele weersomstandigheden op te vragen. Een weerstation Google Home koppeling, waarmee ik kan vragen hoe het weer buiten is voor ik naar buiten stap.
Na kort onderzoek blijkt dat er echter maar een model écht goed kan werken met Google Assistant of Amazon Alexa: Netatmo! Naast de ondersteuning voor Google Home kun je ook makkelijk koppelingen maken via IFTTT (If This Then That) en kun je zelfs een Facebook Bot gebruiken om de actuele weersomstandigheden te checken in jouw omgeving!
Conclusie: is een weerstation echt slim?
En dan de belangrijke vraag: is een smart weerstation nu écht slim? Het ligt eraan: wanneer je enkel een weerstation aan wilt schaffen om via het actuele weer te monitoren, hoef je in mijn ogen niet specifiek op zoek te gaan naar een slimmere variant.
Dit is echter een ander verhaal als je op zoek bent naar slimme koppelingen met een smart weerstation. Zo kun je diverse robotmaaiers en besproeiingssystemen koppelen aan weerstations, waarna ze pas aan het werk gaan als het een paar dagen droog is.
Ook kun je met slimme varianten uit de voeten als je bijvoorbeeld notificaties wilt ontvangen als het begint te regenen. Master tip: ga op zoek naar modellen die je kunt koppelen met IFTTT als dit je wensen zijn, hiermee zijn de mogelijkheden eindeloos! Een goed voorbeeld is het weerstation van Netatmo.
FAQ: Veelgestelde vragen over slimme weerstations
Een slim weerstation heeft ontzettend veel functies en mogelijkheden. Vanwege de eindeloze opties ontstaan er veel vragen rondom dit smart home product. Ik heb de meest gestelde vragen van slimme weerstations op een rij gezet. Bekijk ons antwoord!
Een slim weerstation is er zowel voor buiten als binnen. Het is wel goed om te letten op het soort module: een slim weerstation voor binnen is niet bedoeld voor buiten. Het wordt nóg leuker als je kijkt naar koppelingen, zodat je buiten en binnen kunt meten en analyseren.
Er zijn heel veel zaken die je kunt meten met een slim weerstation. Je kunt hierbij denken aan de standaard metingen als temperatuur of luchtvochtigheid. Vaak zijn er nog veel meer metingen mogelijk: denk aan de windsnelheid en de aanwezigheid van pollen. Deze laatste meting kan ontzettend handig zijn voor mensen met bijvoorbeeld hooikoorts.
In veel gevallen is een slim weerstation prima te integreren in je smart home. Een goed voorbeeld is Netatmo: hier kun je bijvoorbeeld slimme lampen laten knipperen als het gaat regenen óf blauw laten schijnen als het onder nul is. Het is altijd wel belangrijk om te letten op de comptabiliteit van de smart weerstations.