📢WINACTIE: Doe mee en maak kans op een slimme robotstofzuiger (€429)




Smart TV

Een smart TV is niet meer weg te denken: zowel in de normale woning als binnen een smart home. Een smart TV is vandaag de dag stukken slimmer dan jaren geleden: zo kun je gebruik maken van apps als Netflix en Spotify en kun je eenvoudig koppelingen maken met bijvoorbeeld speakers. Het kan echter een aardige zoektocht zijn om de juiste TV te ontdekken: welke smart TV moet ik kopen en waar moet ik op letten?

Om je op weg te helpen bij het maken van de beste keuzes, heb ik deze adviesgids geschreven. Ik licht de beste smart TV keuzes toe, deel interessante kooptips en vertel wat je allemaal kunt met zo’n TV binnen je smart home!

smart tv

Index: Smart TV

Hoe kies je de beste smart-tv uit?

Als het gaat om het kiezen van de beste smart-tv, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. De eerste is de beeldkwaliteit. Zoek naar tv’s met een hoge resolutie, minimaal 1080p (full HD) en een goede kleurnauwkeurigheid. Dit zorgt ervoor dat je een helder en levendig beeld hebt, waar je ook naar kijkt.

Een andere belangrijke factor is de processor. Een goede processor zorgt ervoor dat je tv soepel draait en alle functies aankan die je wilt gebruiken. Dit is vooral belangrijk als u van plan bent veel streamingdiensten (Netflix) of andere slimme functies te gebruiken. Over slimme functies gesproken, u wilt een tv kiezen met een slim platform met de gewenste apps, zoals Netflix, Hulu en meer. Het is ook een goed idee om te zoeken naar een tv met spraakbesturing, omdat dit het gemakkelijker kan maken om te navigeren en je tv te bedienen zonder dat je een afstandsbediening nodig hebt.

Grootte is een andere belangrijke factor om te overwegen. Denk na over de grootte van de tv en de afstand waarop u zit. Een grotere tv is misschien beter voor een grotere kamer, maar misschien te groot voor een kleinere ruimte. Aan de andere kant biedt een kleinere tv misschien niet de beste kijkervaring in een grotere kamer.



Houd ten slotte rekening met je budget bij het kiezen van een smart-tv. Bepaal hoeveel u bereid bent te besteden en zoek naar een tv die binnen dat bereik past. Houd er rekening mee dat u mogelijk meer moet betalen voor een tv met een betere beeldkwaliteit of meer geavanceerde functies. Hieronder hebben we twee goede smart-tv’s uitgelicht in twee verschillende prijsklasse. Mocht je meer goede tv’s willen vergelijken? Bekijk dan hier een top 10 beste smart tv’s.


Samsung Neo Qled 8k

Samsung Neo QLED 8K 65QN900A

Deze Samsung Neo QLED 8K 65QN900A krijgt van gebruikers een erg goede beoordeling. Daarbij heeft dit model 8K-beeldkwaliteit, goede kleurdiepte en beschikt de tv over het Tizen platform. Deze tv is geschikt voor gamen, sport kijken, series en films streamen. Dit model is verkrijgbaar in 65 inch en 85 inch. Daarbij kun je ook de keuze om een bijpassende soundbar te kopen.


sony crystal uhd

Samsung Crystal UHD 43AU7040 (bugdet keuze)

Wanneer je een lager budget hebt, is deze Samsung Crystal UHD 43AU7040 een goede keuze. Deze smart-tv heeft iets minder kwaliteit qua scherpte, maar 4k is alsnog erg scherp. Daarbij heeft de tv een goede kleurdiepte en werkt de tv met het smart home platform van Tizen. Dit model is te verkrijgen in 43, 50, 55 en 60 inch.


Smart TV kopen: waar op letten?

Er zijn tal van kenmerken bij een smart TV waar je goed op dient te letten als je er een gaat kopen. Zo is niet alleen de afmeting ontzettend belangrijk: ook de mogelijke aansluitingen en bij twijfel de TV bekijken in de winkel zijn belangrijke zaken om mee te nemen bij je keuze. Ik zet de belangrijkste kooptips op een rij.

  • Bepaal de juiste afmeting: het is slim om van te voren te bepalen wat een geschikte grootte is voor in jouw kamer. Hierbij dien je ook goed te letten op de zitafstand vanaf de televisie. Handige tip: Coolblue heeft een handige tool in de app, waarmee je via virtual reality de perfecte grootte kunt bepalen!
  • Kijk naar de mogelijke (en hoeveelheid) aansluitingen: ik raad je aan om altijd te kijken naar de mogelijke aansluitingen in de smart TV. Daarbij is ook de controle op de hoeveelheid aansluitingen interessant om mee te nemen. Stel dat jij twee apparaten hebt die je aan wilt sluiten op de smart TV met een HDMI aansluiting, dient de TV natuurlijk wel twee poorten te hebben.
  • Ondersteuning van apps: wil je graag Netflix kijken en Spotify streamen op je nieuwe televisie? Let dan goed op de ondersteuning hiervoor bij je keuze. Hoewel iedereen ervan uitgaat dat een smart TV altijd voorzien is van apps, is dit lang niet altijd het geval (helaas).
  • Bij twijfel, ga naar de winkel: wanneer jij twijfelt over een smart TV, kan het altijd slim zijn om toch even een kijkje in de winkel te nemen. Helemaal wanneer jij twijfelt tussen twee modellen, waarbij je op je computerscherm niet kunt zien hoe de kleuren en de beeldkwaliteit van elkaar verschillen.

Functies van een slimme televisie

De televisie blijft maar slimmer worden: constant komen er weer nieuwe termen op de markt als OLED en QLED. Om je te laten zien wat de voornaamste functies van een smart TV zijn, som ik ze in eenvoudige taal voor je op.



  • Gebruik van applicaties: in veel gevallen kun je gebruik maken van applicaties (via het web) als Netflix en YouTube via je smart TV. Dit is erg handig en gaat vaak via een speciaal smart TV startscherm.
  • Draadloos verbinden/streamen: een andere mooie functie die ik steeds vaker tegenkom bij nieuwere modellen, is de mogelijkheid om andere apparaten draadloos te verbinden met de TV. Denk aan soundbars of bluetooth speakers. Mocht je een TV kopen die dit nog niet ondersteund, kun je ook gebruik maken van bijvoorbeeld Google Chromecast met aansluiting via HDMI.
  • Vaak te monteren tegen de wand: tegenwoordig hangt bijna iedereen een smart TV tegen de wand. Niet heel gek, want dit ziet er niet alleen super strak uit, het zorgt vaak ook voor beter kijkplezier (minder afleiding).
  • Haarscherp beeld en kijken vanuit elke hoek: met technieken als OLED en QLED geniet je van enorm goede beeldkwaliteit. OLED zorgt ervoor dat je vanuit elke hoek kunt kijken, zonder dat het beeld minder wordt. Bij QLED is het beeld écht bizar haarscherp.

Voordelen van een smart TV

Met bovenstaande functionaliteiten haal je natuurlijk ook verschillende voordelen in huis. Bekijk waar jij straks van geniet als je een smart TV koopt.

  • Minder gebruik van kabels: door de mogelijkheid om vaak draadloos verbinding te kunnen maken, is er sprake van minder bekabeling rondom je televisie. Dit houdt je woonkamer strak en clean, wat ook weer ten goede komt van een betere kijkervaring.
  • Integreren binnen je smart home: er zijn tegenwoordig opvallend veel mogelijkheden om je smart TV te integreren binnen je smart home. Met name Samsung smart TV modellen wil ik je hierbij aanraden. Zo kun je je televisie met spraak of via je smartphone bedienen!
  • On demand mogelijkheden: met apps als Netflix en Videoland op je smart TV bepaal je eindelijk zelf wat je kijkt en wanneer. Hoewel je hiervoor wel een abonnement nodig hebt, is het stukken goedkoper dan normale televisiekanalen en heb je alles zelf in de hand.
  • Steeds minder opvallend in de woonkamer: doordat de televisies steeds slanker worden en een minder grote rand rondom het scherm hebben, zullen ze steeds minder opvallen. Daarbij zijn er zelfs modellen die als een kameleon werken: ze nemen de achterwand over op het scherm, waardoor hij voor het zicht praktisch weg komt te vallen.

Bij een smart TV is er nauwelijks sprake van kabels door de vaak draadloze ondersteuningen

Smart TV afmetingen bepalen

Een van de grootste verschillen in smart TV’s zijn natuurlijk de afmetingen. Er zijn tientallen soorten afmetingen beschikbaar voor een smart TV, waarbij het belangrijk is om onder andere te letten op de afstand van de bank naar het TV meubel. Uit diverse onderzoeken van verschillende partijen, komen de volgende ideale kijkafstanden naar voren per afmeting.



Vanwege het feit dat de smart TV afmeting met inches kan verschillen, heb ik een overzicht gemaakt met inch-ranges, waarbij je de ideale kijkafstand kunt bepalen.

32 INCH = +-2.0 METER

43 INCH = +-2.5 METER



49 INCH = +-3.0 METER

55 INCH = +-3.5 METER

65 INCH = +-4.0 METER



Populaire afmeting: Smart TV 32 inch

Onlangs heb ik onderzoek gedaan naar de meest gekozen smart TV afmeting. Het bleek de wat kleinere 32 inch afmeting te zijn, waarbij je geniet van de meeste voordelen in een ‘normale’ woonkamer. Bijna van elk merk en van elk type zijn 32 inch varianten beschikbaar. Om te bepalen of deze afmeting ook geschikt is voor jou, heb ik wat feitjes van deze smart TV afmeting op een rij gezet.

  • Een van de kleinste formaten: wanneer jij geen zin hebt in een bioscoopscherm in de woonkamer, is de keuze voor een 32 inch variant vaak goed genoeg.
  • Optimale kijkafstand is twee meter: bij een 32 inch TV is de optimale kijkafstand zo’n twee meter. Bekijk eens hoever jouw bank op dit moment van het televisiemeubel afstaat.
  • Doorsnede van 81 centimeter: hoewel ik spreek van het kleinste formaat, is het zeker geen kleine televisie. Met een doorsnede van 81 centimeter is het een prima maat voor in de gemiddelde woonkamer.
  • 31 inch Ultra HD en Full HD: er wordt vaak gezegd dat je met Ultra HD dichterbij zou moeten zitten voor een betere beeldervaring dan bij een Full HD variant. Echter bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat dit zeker niet het geval is.

32 inch smart tv

Bij een 32 inch smart TV is twee meter de optimale kijkafstand

Mocht je naar de winkel gaan voor bijvoorbeeld een 32 inch smart TV, raad ik je aan om een rolmaat mee te nemen. Boots de kijkafmeting van thuis na in de winkel en ervaar zelf de ideale kijkafstand en mogelijkheden met smart TV afmetingen. Het is ook belangrijk dat je kijkt naar de gewenste hoogte, wat in een winkel vaak een vertekenend beeld kan zijn.

Bekende TV merken voor smart variant

Zoals je wellicht hebt gemerkt bij je zoektocht naar de beste smart TV, zijn er tal van merken die naar eigen zeggen de slimste varianten aanbieden. In mijn ogen zijn er eigenlijk maar vijf merken die hier tussenuit springen als écht innovatieve merken. Ik zet ze op een rij en vertel ook waarom ik deze merken prefereer bij een smart TV.



  • Samsung smart TV’s: Samsung staat bij mij op #1 als merk voor een smart TV. Met name door de mogelijkheden om de televisie te kunnen koppelen met andere apparaten, waaronder een Google Home speaker.
  • LG smart TV’s: ook LG mag niet ontbreken in deze lijst. Met name op het gebied van OLED televisies is LG een ware specialist. sterker nog, LG was het eerste smart TV merk wat de eerste OLED smart TV op de markt bracht.
  • Philips smart TV’s: de smart TV’s van Philips zijn goed. Daarbij heb ik dit merk als topper geselecteerd vanwege de zeer scherpe prijzen. Misschien wel een van de beste merken met een goede prijs/kwaliteitsverhouding.
  • Sony smart TV’s: net als bij diverse andere producten van Sony, timmert het bedrijf hard aan de weg op het gebied van innovatie en ontwikkelingen bij smart TV’s. Met heel ontzettend groot aanbod in verschillende maten en mogelijkheden een interessant merk.
  • Panasonic smart TV’s: van LED tot Full HD en Ultra HD, je ontdekt varianten van Panasonic in overvloed. Vanwege het feit dat de meesten zaken Panasonic smart TV’s verkopen kun je eenvoudig prijzen vergelijken.

Uitgelicht: Samsung smart TV

Samsung is in mijn ogen op dit moment de allerbeste smart TV aanbieder. Met name door de mogelijke koppelingen binnen een smart home, de eenvoudige gebruikerservaring en de relatief scherpe prijzen zorgen voor een prachtige combinatie.

Waarom de keuze voor een Samsung smart TV slim is? Ik zet de grootste kenmerkende voordelen van dit merk op een rij.

  1. Geeft apparaten een naam: sluit jij een Xbox of een Playstation aan op de smart TV? Dan geeft de televisie deze apparaten een naam, in plaats van een standaard HDMI poortnaam. Handig voor als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van spraakbediening.
  2. Onwijs snel bij navigeren: opvallend is de snelheid van de verschillende Samsung smart TV’s. Dankzij krachtige Samsung processors is er sprake van super snelle navigatie.
  3. Slimme afstandsbediening: natuurlijk mogen we ook de afstandsbediening niet vergeten van een televisie. Bij Samsung wordt nu steeds vaker de One Remote control geleverd, een slimme afstandsbediening waar je meerdere zaken tegelijk mee kunt bedienen. Je bent dus al verlost van ál die afstandsbedieningen in de woonkamer.
  4. Nieuwe QLED 8K smart TV modellen: sinds enige tijd biedt Samsung ook 8K smart TV’s aan. De beeldkwaliteit met 8K is bijzonder mooi en super (zei ik al super?) scherp. Zo ook de nieuwe Samsung QLED 8K TV, zie onderstaande foto.

Samsung biedt ook 8K smart TV’s aan Foto: © Samsung



samsung 8k ultra hd qled smart tv

Samsung tip: 8K Ultra HD Smart TV

Een van de nieuwste modellen van Samsung! Met 33 miljoen pixels ervaar je een bizar scherp beeld met onwijs hoge resolutie. Dankzij QLED zie je elk detail op het beeld.

Bekijk

Conclusie: wat maakt een tv nu smart?

Een smart TV is natuurlijk niet meer weg te denken binnen een huis. Echter ben ik wel van mening dat we het woordje ‘smart’ steeds vaker kunnen skippen. Men gaat er tegenwoordig steeds vaker standaard van uit dat een televisie zaken als Netflix en Spotify ondersteunt. Vooralsnog blijft het belangrijk om hier op te letten: niet altijd alle televisies bieden nog volle ondersteuning.



De meeste voordelen van een smart TV kun je behalen door te kijken naar integratie mogelijkheden binnen je smart home. Hierbij kun je denken aan de televisie via spraak bedienen of je slimme lampen te laten reageren op de kleuren van het beeldscherm.

FAQ: veelgestelde vragen over een smart TV

Hoewel een smart TV redelijk voor zich spreekt, bestaan er toch veel vragen over specifieke functionaliteiten. Zo is het bijvoorbeeld vaak onduidelijk hoe een smart TV met het internet verbonden kan worden en hoe je deze aan kunt sturen met bijvoorbeeld Google Home.

Kan ik een smart TV bedienen met Google Home?

Ja dat kan! Wel heb je hiervoor een Google Chromecast mediastreamer nodig. Deze kan zowel bij smart TV’s ingebouwd zijn, maar ze zijn ook los via een open HDMI poort te bevestigen aan de televisie.

Hoe verbind ik een smart TV met internet?

Dit is grotendeels afhankelijk van het type TV wat jij hebt staan. In het algemeen kun je op meerdere manieren zorgen voor een internetverbinding op je smart TV. Zo kun je draadloos verbinding maken via wifi of kun je gebruikmaken van een netwerkkabel. Bij een netwerkkabel connectie ben je vaak meer verzekerd van een meer stabiele en sterkere verbinding.

Is een Chromecast noodzakelijk bij een Smart TV?

Dit ligt eraan: wil je bijvoorbeeld je smart TV met spraak bedienen? Dan is een Chromecast noodzakelijk, gezien je de TV wilt koppelen met Google Home (Nest). Wist je dat er ook smart TV’s zijn met een ingebouwde Chromecast? Hiervoor heb je niet meer de Chromecast-dongle nodig.

Kun je een smart TV zonder afstandsbediening gebruiken?

Goede vraag, gezien steeds meer smart TV’s geen knoppen meer op het toestel hebben. Vaak ontkom je er niet aan om tóch de afstandsbediening te pakken. Echter zijn er ook andere manieren van bedienen, waaronder spraak. Koppel je smart TV met Google Home en zeg tegen je smart speaker of display wat de TV moet doen!