Smart tandenborstel – Advies + top 10 slimme tandenborstels

Een smart tandenborstel is een tandenborstel met diverse slimme opties die het poetsen bevorderen. Ze worden ook wel een slimme tandenborstel genoemd en zijn in veel gevallen te koppelen met een smartphone via een app. De smart elektrische tandenborstels verschillen onderling enorm: zo zijn er modellen die voorzien zijn van een poetsdruksensor en zijn er speciale elektrische tandenborstels voor kinderen. Deze passen vaak gamification toe om het tandenpoetsen voor kinderen leuker te maken. Daarbij leren zij ook in veel gevallen beter poetsen met zo’n slimme tandenborstel.

Vanwege de vele keuzes, opties en mogelijkheden hebben we besloten om een complete adviesgids te schrijven voor slimme tandenborstels. We hebben onderzoek gedaan naar de beste keuzes, en beschrijven hieronder wat de voordelen zijn van een slimme tandenborstel.

smart tandenborstel

Index: Slimme tandenborstel

Beste slimme tandenborstel keuze

Een slimme tandenborstel is een geavanceerde versie van een traditionele tandenborstel die verbinding maakt met een smartphone of smart device om extra functies en voordelen te bieden. Deze functies kunnen poetsmodi zijn voor specifieke delen van de mond, real-time poetsfeedback en het volgen van poetsgewoonten in de loop van de tijd. Sommige slimme tandenborstels hebben zelfs een timer die ervoor zorgt dat je de aanbevolen twee minuten poetst. In deze gids laten we u kennismaken met enkele van de beste slimme tandenborstels op de markt en helpen we u de tandenborstel te kiezen die het beste bij uw behoeften en budget past.


Philips Sonicare DiamondClean Smart 9000 HX9917/88

Beste slimme tandenborstel: Philips Sonicare DiamondClean Smart9000

De Philips Sonicare DiamondClean Smart 9000 is een hoogwaardige elektrische tandenborstel die een reeks geavanceerde functies biedt voor een grondige en effectieve reiniging. De borstel maakt gebruik van sonische technologie om meer dan 31.000 slagen per minuut te produceren, waardoor tandplak en vlekken effectief van uw tanden en tandvlees worden verwijderd.

Een van de opvallende kenmerken van de DiamondClean Smart 9000 is de slimme connectiviteit. De borstel maakt verbinding met een smartphone-app die je poetsgewoonten bijhoudt en real-time feedback geeft om je te helpen je poetstechniek te verbeteren. De app biedt ook gepersonaliseerde poetsschema’s en herinneringen om u te helpen op schema te blijven met uw routine voor mondhygiëne.

Qua ontwerp is de DiamondClean Smart 9000 strak en modern, met een stijlvol glazen oplaadglas en een slanke handgreep die gemakkelijk vast te pakken is. De borstel wordt geleverd met vijf poetsstanden om uit te kiezen, waaronder een diepe reinigingsstand en een tandvleesverzorgingsstand. Het wordt ook geleverd met een verscheidenheid aan opzetborstels om aan verschillende poetsbehoeften en -voorkeuren te voldoen.


Top 10 smart tandenborstels (alternatieven)

Op dit moment zijn er twee merken die in spelen op het slimmer maken van tandenborstels, namelijk Oral B en Philips. Beide bieden ze verschillende tandenborstels aan met verschillende functies. Daarom dat hebben we deze top 10 smart tandenborstels voor je opgesteld. In deze top 10 laten we zien wat de beste slimme tandenborstels van dit moment zien.


Philips Sonicare DiamondClean Smart 9000 HX9917/88

1. Philips Sonicare DiamondClean Smart9000

De Philips Sonicare DiamondClean Smart 9000 is een hoogwaardige elektrische tandenborstel die een reeks geavanceerde functies biedt voor een grondige en effectieve reiniging. De borstel maakt gebruik van sonische technologie om meer dan 31.000 slagen per minuut te produceren, waardoor tandplak en vlekken effectief van uw tanden en tandvlees worden verwijderd.2. Oral-B Genius 10000N

De beste smart tandenborstel van Oral-B is de Genius 10000N. Dit heeft met name te maken met de poetsfunctionaliteiten en met de slimme functies als poetsdetectie.


3. Philips Sonicare DiamondClean Smart

Ook een zeer goede keuze voor een slimme tandenborstel. Dit is een erg uitgebreid pakket met handige snufjes, zoals het glas waarin je automatische de tandenborstel oplaadt. Via een app krijg je feedback op je poetsgedrag.


4. Oral-B Smart 6 6000N

Verbeter je poetsgedrag met deze smart tandenborstel. Ook krijg je bij dit pakket een extra houder, hiermee kun je dus samen tandenpoetsen.


oral b smart 5 5000w

5. Oral-B Smart 5 5000N

Dit is een tandenborstel die wat goedkoper is in vergelijking met andere slimme tandenborstels. Toch beschikt dit model over slimme functies die je realtime-feedback geven tijdens het poetsen om beter te poetsen.


6. Oral-B SMART 4 4900

Dit smart pakket is ook van Oral-B. In dit pakket vind je twee tandenborstels, poetsdruksensor en een batterij-indicator. Handig wanneer je met ze tweeën bent en ieder zijn eigen tandenborstel wilt.


Oral B Smart-series Teen

7. Oral B Smart-series Teen

Een slimme tandenborstel speciaal ontwikkeld voor tieners. Is bedoeld om het poetsgedrag te verbeteren en heeft ook een handige poetsdruksensor. Deze sensor weet wanneer je te hard poetst en verminderd dan automatische de snelheid.8. Philips Sonicare for Kids HX6321/03

Een leuke slimme tandenborstel speciaal ontwikkeld voor kinderen. Deze tandenborstel werkt met een coaching app, waarmee je kind goed leert tandenpoetsen. Ook ontvangt je kind bij elke poetsbeurt een beloning via de app en kun je met de bijgeleverde stickers de tandenborstels opfleuren.


Xiaomi Mi Electric Toothbrush

9. Xiaomi Mi Electric Toothbrush

Een slimme tandenborstel van het Chinese merk Xiaomi Mi. Het mooie van deze tandenborstel is dat je via een app zelf de borsteltijd en poets sterkte ingeven.


10. Oral-B Smart met Oxyjet Monddouche

Bij deze Oral-B smart tandenborstel krijg je een Oxyjet Monddouche. Met zo’n monddouche krijg je een nog betere mondverzorging. Via een bluetooth verbinding met je smartphone krijg je feedback op je poetsgedrag.


Smart tandenborstel kopen: hier moet je op letten

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe tandenborstel die voorzien is van enkele smart functies, zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gebruiker: koop je de tandenborstel voor een kind of voor jezelf?  Of wil je hem kunnen koppelen met je smartphone óf is een poetsdruksensor voldoende? Ik zet enkele kooptips op een rij die je helpen bij het kopen van de juiste smart tandenborstel!

 • Ga na voor wie de tandenborstel geschikt is: er zijn slimme tandenborstels voor kinderen, tieners en volwassenen. Bedenk voor wie je de smart tandenborstel kopen wilt en ga op zoek naar een geschikt model.
 • Check de verschillende poetsstanden: een van de grootste voordelen (ik ga hier straks verder op in) is de vele verschillende mogelijke poetsstanden. Check altijd welke standen aanwezig zijn en bepaal of dat voor jou voldoende is.
 • Bekijk ondersteuning en koppelingen: heb jij een smartphone? Dan kan het zeer interessant zijn om een smart variant te kopen die hiermee te koppelen is. Krijg tips voor beter poetsen of handige notificaties. Check altijd de ondersteuning en of jouw smartphone compatibel is met de tandenborstel.
 • Koop van de betere merken: bij slimme tandenborstels zijn er eigenlijk twee merken die er tussenuit springen. Oral B en Philips. Ga voor kwaliteit en kies voor een model van een toonaangevend merk op het gebied van tandenpoetsen.
 • Controleer standaardzaken als accuduur: natuurlijk zijn ook reguliere zaken die bij een elektrische tandenborstel belangrijk zijn, interessant om te controleren. Denk aan de totale accuduur, de oplaadtijd en het soort rotatie van de poetsborstel.
 • Geloof nooit de tandartsen in commercials: als laatste tip die ik wil mee wil geven, is dat je je niet moet laten beïnvloeden door tandartsen op foto’s of reclames die een specifieke tandenborstel ‘aanraden’. Negen van de tien keer zijn dit gewoon acteurs.

Functies van een slimme tandenborstel

Een tandenborstel is vandaag de dag een stuk slimmer. Zo benoemde ik net al de mogelijkheden om een tandenborstel met een app te kunnen koppelen en is er sprake van een sensor en die aangeeft als je te hard poetst. Ik zet deze en andere belangrijke functies van een slimme tandenborstel op een rij.

 • Te koppelen aan smartphone: een van de mooiste functies van dit type tandenborstels, is dat deze vaak te koppelen zijn met een smartphone. Dit gaat met behulp van specifieke apps, waarna je kunt zien hoe je gepoetst hebt. Nog mooier: vaak krijg je ook tips en coaching voor een nog betere poetsbeurt.
 • Diverse poetsstanden: waar we voorheen maar van een functie konden genieten, is er steeds vaker sprake van meerdere standen. Leuk weetje: er zijn tandenborstels met wel 9 standen. Van tandvleesverzorging tot een poetsstand voor gevoelige tanden.
 • Verschillende borsteltjes voor standen: niet alleen is er sprake van diverse standen. Ook krijg je vaak bij een smart variant verschillende borstels. Bijvoorbeeld een voor het verwijderen en voorkomen van tandplak en een voor een tandvleesmassage.
 • Langere batterijduur en innovatief opladen: ook zijn er wat interessante functies op het gebied van accu en batterij te kenmerken. Zo is er vaak sprake van een veel langere accuduur en kun je de tandenborstel vaak makkelijker opladen. Zo zijn er modellen die je kunt opladen in een speciaal tandenborstel glas. Makkelijk én je vergeet het nooit meer.

slimme tandenborstel stuurt notificaties

Een slimme tandenborstel kan vaak notificaties sturen, ook voor tandartsafspraken.

Om te genieten van notificaties en tips via je smartphone, is het ontzettend belangrijk om te letten op de ondersteuning. Is jouw toestel en de software daarop wel compatibel met de app van desbetreffende slimme standenborstel? Let hier altijd goed op.

Tandenborstel met app: hoe werkt dit?

Steeds vaker wordt er bij een tandenborstel vermeld dat deze werkt via een speciale app. Een applicatie die je kunt gebruiken op je telefoon en waarmee je de slimme tandenborstel kunt koppelen. Maar hoe werkt dit dan? En wat kun je verwachten van een koppeling met een app? Ik som enkele mogelijkheden van een tandenborstel met app op.

 • Zie waar je niet gepoetst hebt via de app: middels een koppeling met een app krijg je heel inzichtelijk te zien waar je vergeten bent te poetsen. Is dit bijvoorbeeld de linkerachterzijde van je ondergebit? Let hier dan de volgende poetsbeurt beter op!
 • Krijg handige tips en coaching: ook kun je via een app vaak handige tips krijgen voor nog beter poetsen. Denk aan het verlengen van de tijd, minder gepoetste gebieden of juiste momenten.
 • Bekijk je poetsbeurt terug: met eenvoudige plaatjes kun je vaak precies zien hoe je gepoetst hebt. Zo maakt de app van Philips Sonicare DiamondClean gebruik van eenvoudige weergaven van het gebit.
 • Gamification voor kinderen: met behulp van elementen kunnen kinderen beteren leren poetsen middels een app. Denk aan het halen van punten bij het beter poetsen en tips via de app van een dierlijk, vriendelijk figuur.

Als ik inzoom naar de mogelijkheden voor een tandenborstel met app, zijn dat er op dit moment nog niet enorm veel. Enkel de merken Oral B en Philips bieden ‘goede’ modellen in mijn ogen die te koppelen zijn met een smartphone.


Oral-B Genius te koppelen met app

De Oral-B Genius staat er om bekend om een koppeling te kunnen maken met een smartphone via een app. Deze Genius 10000N Midnight Black is daar een goed voorbeeld van.


Elektrische tandenborstels kinderen vergelijken

Laten we wat dieper ingaan op de mogelijkheden voor kinderen. Wat naar mijn mening is dit écht een van de mooiste voordelen van een slimme tandenborstel: kinderen beter leren poetsen van jongs af aan. Hoewel ik laatst te horen kreeg van een vriend dat zijn kind tandenpoetsen juist leuk vind, zijn er tal van kids die het poetsen van hun tanden liever overslaan. Niet alleen bij jonge kinderen, ook bij tieners.

Aspecten die tandenpoetsen leuker maken voor kinderen

Er zijn tal van aspecten die kunnen bijdragen aan het ‘leuker’ maken van het tandenpoetsen voor kinderen. Ik zet ze op een rij:

 • Tandenborstel met leuk design
 • Opdrukken van cartoons en figuren
 • Koppeling met app en gamification

Ik ben op onderzoek uitgegaan naar elektrische tandenborstels voor kinderen en tieners die bijdragen aan een leukere poetsbeurt. Bekijk in onderstaand overzicht welke modellen dit zijn, die je kunt vergelijken op bovengenoemde aspecten.

ELEKTRISCHE TANDENBORSTELLEEFTIJDLEUK DESIGNCARTOONGAMIFICATIONPRIJS INDICATIEBEKIJK
Oral-B Vitality Kids Cars & Planes3+JaCars & PlanesJa€ 23,-Bekijk bij Bol.com
Oral B Junior6+JaNeeNee€ 31,99Bekijk bij Bol.com
Oral-B Stages Power Kids met Frozen-figuren3+JaFrozenJa€ 22,99Bekijk bij Bol.com
Philips Sonicare for Kids HX6321/034+JaJaJa€ 35,90Bekijk bij Bol.com

Let altijd goed op de leeftijden voor specifieke elektrische tandenborstels. Vaak is er sprake van een vanaf leeftijd, wat enorm belangrijk is om te checken bij het poetsen van een melkgebit. Vaak staat het tevens aangegeven op de verpakking van desbetreffende elektrische tandenborstel voor kinderen.


Tip: Philips Sonicare for Kids HX6321/03

De Philips Sonicare for Kids HX6321/03 is ontzettend interessant. Er is sprake van ingebouwde bluetooth om gebruik te kunnen maken van de coaching app.


Tip: Philips Sonicare DiamondClean kopen

In mijn ogen is de Philips Sonicare DiamondClean een van de betere keuzes voor een slimme tandenborstel op dit moment. Niet voor niets heb ik dit model dan ook uitgelicht als beste ‘uitgebreide’ keuze. Om je kennis te laten maken met de mogelijkheden, zet ik de belangrijkste kenmerken voor je op een rij.

 • Zeer goede reiniging: de Sonicare DiamondClean kan tot wel tien keer meer tandplak verwijderen dan andere tandenborstels.
 • Speciale coaching app: je kunt deze Philips tandenborstel koppelen aan je smartphone en tips krijgen via de coaching app
 • Diverse standen: er is sprake van vijf poetsstanden, waarbij je ook nog keuze hebt uit drie intensiteitniveaus.
 • Onwijs lange batterijduur: na een keer opladen is deze smart tandenborstel in staat om twee weken lang mee te gaan.
 • Opladen via tandenborstelglas: dit vind ik gaaf. Je kunt de tandenborstel opladen door deze simpelweg in het glas te zetten.

Philips Sonicare DiamondClean Smart 9000 HX9917/88

Philips Sonicare DiamondClean Smart

De beste en meest uitgebreide keuze op het gebied van smart tandenborstels. Krijg tips via de coaching app en laad hem op via een designvol glas.


Conclusie: is een tandenborstel nu écht smart?

Een tandenborstel is zeker stukken slimmer dan voorheen. Met name de koppelingen met een smartphone via een speciale app zijn in mijn ogen van meest toegevoegde waarde. Je kunt handige tips krijgen en daardoor beter je tanden poetsen.

Helemaal voor kinderen zijn smart tandenborstels een interessante keuze. Met behulp van slimme ontwikkelingen in vorm van gamification komen daadwerkelijk ten goede van het poetsen van de tanden van kinderen en maken het leuker.

Het blijft bij het kopen van een slimme tandenborstel alsnog belangrijk om te letten op de standaard zaken als de accuduur en bijvoorbeeld het aantal poetsstanden. Dus of een tandenborstel nu echt slim is: ja zeker!

FAQ: Veelgestelde vragen over slimme tandenborstels

Voor extra toelichting over slimme tandenborstel hebben we de meest gestelde vragen hieronder beantwoord en kort en bondig toegelicht.

Wat kun je met een smart tandenborstel?

Met een smart tandenborstel gaan een aantal handige functie gepaard die erg leuk en handig kunnen zijn bij het tandenpoetsen. De meest vooraanstaande functies zijn het monitoren van je poetsgedrag en het advies hierop via je smartphone. Verder biedt zo’n app ook spelelementen voor kinderen, waardoor het leuker wordt om te tandenpoetsen.

Wat zijn de voordelen van een smart tandenborstel?

Wanneer je poetst met een smart tandenborstel, kun je op de app precies zien waar je wel en niet gepoetst hebt. Ook krijg je persoonlijke tips en coaching op basis van je poetsgedrag, waardoor je je gebit steeds beter kunt onderhouden.

Wat is de beste smart tandenborstel?

Kijkende naar verschillende belangrijke punten als ondersteuning, koppelingen, kwaliteit en specifieke functies, komt dePhilips Sonicare DiamondClean Smart 9000 naar voren als de beste smart tandenborstel. Ook een goedkope en uitgebreide functie vind je bovenaan deze pagina.