smart tandenborstel
Home » Smart tandenborstel
 • Advies

Een smart tandenborstel is een tandenborstel met diverse slimme opties die het poetsen bevorderen. Ze worden ook wel een slimme tandenborstel genoemd en zijn in veel gevallen te koppelen met een smartphone via een app. De smart elektrische tandenborstels verschillen onderling enorm: zo zijn er modellen die voorzien zijn van een poetsdruksensor en zijn er speciale elektrische tandenborstels voor kinderen. Deze passen vaak gamification toe om het tandenpoetsen voor kinderen leuker te maken. Daarbij leren zij ook in veel gevallen beter poetsen met zo’n slimme tandenborstel.

Vanwege de vele keuzes, opties en mogelijkheden heb ik besloten om een complete adviesgids te schrijven voor slimme tandenborstels. Ik heb onderzoek gedaan naar de beste keuzes, beschrijf wat de voordelen zijn en licht enkele smart modellen uit!

Beste slimme tandenborstel keuze

Er zijn verschillende slimme tandenborstels modellen: denk aan verschillen in prijs, aanwezige smart functies en voor diverse gebruikers. Bijvoorbeeld voor kinderen en voor volwassenen. Om je op weg te helpen heb ik de drie beste slimme tandenborstel modellen op een rij gezet: de beste elektrische tandenborstel met slimme functies, de goedkoopste smart optie en de meest uitgebreide variant. Bekijk mijn selectie!
Beste keuze

oral b genius beste slimme tandenborstel
Oral-B
Genius 10000N
Midnight Black

Goedkope keuze

oral b smart 5 5000w
Oral-B Smart 5
5000W
3DWhite

Uitgebreide keuze

philips sonicare diamonclean
Philips Sonicare
DiamondClean
Smart HX9954/53

robbertRob’s advies: de beste slimme tandenborstel op dit moment is de Oral-B Genius 10000N Midnight Black in mijn ogen. Wil je echter niet teveel betalen, maar wel genieten van de slimme opties? Dan is de Oral-B Smart 5 5000W 3DWhite een goedkoper alternatief. Als je optimaal wilt poetsen met behulp van allerlei bevorderende smart functies, kun je het best kiezen voor de Philips Sonicare DiamondClean Smart HX9954/53, de meest uitgebreide smart tandenborstel op dit moment!

Smart tandenborstel kopen: hier moet je op letten

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe tandenborstel die voorzien is van enkele smart functies, zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gebruiker: koop je de tandenborstel voor een kind of voor jezelf?  Of wil je hem kunnen koppelen met je smartphone óf is een poetsdruksensor voldoende? Ik zet enkele kooptips op een rij die je helpen bij het kopen van de juiste smart tandenborstel!

 • Ga na voor wie de tandenborstel geschikt is: er zijn slimme tandenborstels voor kinderen, tieners en volwassenen. Bedenk voor wie je de smart tandenborstel kopen wilt en ga op zoek naar een geschikt model.
 • Check de verschillende poetsstanden: een van de grootste voordelen (ik ga hier straks verder op in) is de vele verschillende mogelijke poetsstanden. Check altijd welke standen aanwezig zijn en bepaal of dat voor jou voldoende is.
 • Bekijk ondersteuning en koppelingen: heb jij een smartphone? Dan kan het zeer interessant zijn om een smart variant te kopen die hiermee te koppelen is. Krijg tips voor beter poetsen of handige notificaties. Check altijd de ondersteuning en of jouw smartphone compatibel is met de tandenborstel.
 • Koop van de betere merken: bij slimme tandenborstels zijn er eigenlijk twee merken die er tussenuit springen. Oral B en Philips. Ga voor kwaliteit en kies voor een model van een toonaangevend merk op het gebied van tandenpoetsen.
 • Controleer standaardzaken als accuduur: natuurlijk zijn ook reguliere zaken die bij een elektrische tandenborstel belangrijk zijn, interessant om te controleren. Denk aan de totale accuduur, de oplaadtijd en het soort rotatie van de poetsborstel.
 • Geloof nooit de tandartsen in commercials: als laatste tip die ik wil mee wil geven, is dat je je niet moet laten beïnvloeden door tandartsen op foto’s of reclames die een specifieke tandenborstel ‘aanraden’. Negen van de tien keer zijn dit gewoon acteurs.

Functies van een slimme tandenborstel

Een tandenborstel is vandaag de dag een stuk slimmer. Zo benoemde ik net al de mogelijkheden om een tandenborstel met een app te kunnen koppelen en is er sprake van een sensor en die aangeeft als je te hard poetst. Ik zet deze en andere belangrijke functies van een slimme tandenborstel op een rij.

 • Te koppelen aan smartphone: een van de mooiste functies van dit type tandenborstels, is dat deze vaak te koppelen zijn met een smartphone. Dit gaat met behulp van specifieke apps, waarna je kunt zien hoe je gepoetst hebt. Nog mooier: vaak krijg je ook tips en coaching voor een nog betere poetsbeurt.
 • Diverse poetsstanden: waar we voorheen maar van een functie konden genieten, is er steeds vaker sprake van meerdere standen. Leuk weetje: er zijn tandenborstels met wel 9 standen. Van tandvleesverzorging tot een poetsstand voor gevoelige tanden.
 • Verschillende borsteltjes voor standen: niet alleen is er sprake van diverse standen. Ook krijg je vaak bij een smart variant verschillende borstels. Bijvoorbeeld een voor het verwijderen en voorkomen van tandplak en een voor een tandvleesmassage.
 • Langere batterijduur en innovatief opladen: ook zijn er wat interessante functies op het gebied van accu en batterij te kenmerken. Zo is er vaak sprake van een veel langere accuduur en kun je de tandenborstel vaak makkelijker opladen. Zo zijn er modellen die je kunt opladen in een speciaal tandenborstel glas. Makkelijk én je vergeet het nooit meer.
slimme tandenborstel stuurt notificaties

Een slimme tandenborstel kan vaak notificaties sturen, ook voor tandartsafspraken.

Om te genieten van notificaties en tips via je smartphone, is het ontzettend belangrijk om te letten op de ondersteuning. Is jouw toestel en de software daarop wel compatibel met de app van desbetreffende slimme standenborstel? Let hier altijd goed op.

Tandenborstel met app: hoe werkt dit?

Steeds vaker wordt er bij een tandenborstel vermeld dat deze werkt via een speciale app. Een applicatie die je kunt gebruiken op je telefoon en waarmee je de slimme tandenborstel kunt koppelen. Maar hoe werkt dit dan? En wat kun je verwachten van een koppeling met een app? Ik som enkele mogelijkheden van een tandenborstel met app op.

 • Zie waar je niet gepoetst hebt via de app: middels een koppeling met een app krijg je heel inzichtelijk te zien waar je vergeten bent te poetsen. Is dit bijvoorbeeld de linkerachterzijde van je ondergebit? Let hier dan de volgende poetsbeurt beter op!
 • Krijg handige tips en coaching: ook kun je via een app vaak handige tips krijgen voor nog beter poetsen. Denk aan het verlengen van de tijd, minder gepoetste gebieden of juiste momenten.
 • Bekijk je poetsbeurt terug: met eenvoudige plaatjes kun je vaak precies zien hoe je gepoetst hebt. Zo maakt de app van Philips Sonicare DiamondClean gebruik van eenvoudige weergaven van het gebit.
 • Gamification voor kinderen: met behulp van elementen kunnen kinderen beteren leren poetsen middels een app. Denk aan het halen van punten bij het beter poetsen en tips via de app van een dierlijk, vriendelijk figuur.

Als ik inzoom naar de mogelijkheden voor een tandenborstel met app, zijn dat er op dit moment nog niet enorm veel. Enkel de merken Oral B en Philips bieden ‘goede’ modellen in mijn ogen die te koppelen zijn met een smartphone.

oral b genius 1000n

Oral-B Genius te koppelen met app

De Oral-B Genius staat er om bekend om een koppeling te kunnen maken met een smartphone via een app. Deze Genius 10000N Midnight Black is daar een goed voorbeeld van.
Elektrische tandenborstels kinderen vergelijken

Laten we wat dieper ingaan op de mogelijkheden voor kinderen. Wat naar mijn mening is dit écht een van de mooiste voordelen van een slimme tandenborstel: kinderen beter leren poetsen van jongs af aan. Hoewel ik laatst te horen kreeg van een vriend dat zijn kind tandenpoetsen juist leuk vind, zijn er tal van kids die het poetsen van hun tanden liever overslaan. Niet alleen bij jonge kinderen, ook bij tieners.

Aspecten die tandenpoetsen leuker maken voor kinderen

Er zijn tal van aspecten die kunnen bijdragen aan het ‘leuker’ maken van het tandenpoetsen voor kinderen. Ik zet ze op een rij:

 • Tandenborstel met leuk design
 • Opdrukken van cartoons en figuren
 • Koppeling met app en gamification

Ik ben op onderzoek uitgegaan naar elektrische tandenborstels voor kinderen en tieners die bijdragen aan een leukere poetsbeurt. Bekijk in onderstaand overzicht welke modellen dit zijn, die je kunt vergelijken op bovengenoemde aspecten.

Elektrische tandenborstelLeeftijdLeuk designCartoonGamificationPrijs indicatieBekijk
Oral-B Vitality Kids Cars & Planes3+JaCars & PlanesJa€ 23,-Bekijk bij Bol.com
Oral B Junior6+JaNeeNee€ 31,99Bekijk bij Bol.com
Oral-B Stages Power Kids met Frozen-figuren3+JaFrozenJa€ 22,99Bekijk bij Bol.com
Philips Sonicare for Kids HX6321/034+JaJaJa€ 35,90Bekijk bij Bol.com

Let altijd goed op de leeftijden voor specifieke elektrische tandenborstels. Vaak is er sprake van een vanaf leeftijd, wat enorm belangrijk is om te checken bij het poetsen van een melkgebit. Vaak staat het tevens aangegeven op de verpakking van desbetreffende elektrische tandenborstel voor kinderen.

philips sonicare for kids

Tip: Philips Sonicare for Kids HX6321/03

De Philips Sonicare for Kids HX6321/03 is ontzettend interessant. Er is sprake van ingebouwde bluetooth om gebruik te kunnen maken van de coaching app.

Tip: Philips Sonicare DiamondClean kopen

In mijn ogen is de Philips Sonicare DiamondClean een van de betere keuzes voor een slimme tandenborstel op dit moment. Niet voor niets heb ik dit model dan ook uitgelicht als beste ‘uitgebreide’ keuze. Om je kennis te laten maken met de mogelijkheden, zet ik de belangrijkste kenmerken voor je op een rij.

 • Zeer goede reiniging: de Sonicare DiamondClean kan tot wel tien keer meer tandplak verwijderen dan andere tandenborstels.
 • Speciale coaching app: je kunt deze Philips tandenborstel koppelen aan je smartphone en tips krijgen via de coaching app
 • Diverse standen: er is sprake van vijf poetsstanden, waarbij je ook nog keuze hebt uit drie intensiteitniveaus.
 • Onwijs lange batterijduur: na een keer opladen is deze smart tandenborstel in staat om twee weken lang mee te gaan.
 • Opladen via tandenborstelglas: dit vind ik gaaf. Je kunt de tandenborstel opladen door deze simpelweg in het glas te zetten.

philips sonicare diamonclean

Philips Sonicare DiamondClean Smart HX9954/53

De beste en meest uitgebreide keuze op het gebied van smart tandenborstels. Krijg tips via de coaching app en laad hem op via een designvol glas.

Conclusie: is een tandenborstel nu écht smart?

Een tandenborstel is zeker stukken slimmer dan voorheen. Met name de koppelingen met een smartphone via een speciale app zijn in mijn ogen van meest toegevoegde waarde. Je kunt handige tips krijgen en daardoor beter je tanden poetsen.

Helemaal voor kinderen zijn smart tandenborstels een interessante keuze. Met behulp van slimme ontwikkelingen in vorm van gamification komen daadwerkelijk ten goede van het poetsen van de tanden van kinderen en maken het leuker.

Het blijft bij het kopen van een slimme tandenborstel alsnog belangrijk om te letten op de standaard zaken als de accuduur en bijvoorbeeld het aantal poetsstanden. Dus of een tandenborstel nu echt slim is: ja zeker!

FAQ

Voor extra toelichting over slimme tandenborstel hebben we de meest gestelde vragen hieronder beantwoord en kort en bondig toegelicht.

Wat kun je met een smart tandenborstel?

Met een smart tandenborstel gaan een aantal handige functie gepaard die erg leuk en handig kunnen zijn bij het tandenpoetsen. De meest vooraanstaande functies zijn het monitoren van je poetsgedrag en het advies hierop via je smartphone. Verder biedt zo’n app ook spelelementen voor kinderen, waardoor het leuker wordt om te tandenpoetsen.

Wat zijn de voordelen van een smart tandenborstel?

Wanneer je poetst met een smart tandenborstel, kun je op de app precies zien waar je wel en niet gepoetst hebt. Ook krijg je persoonlijke tips en coaching op basis van je poetsgedrag, waardoor je je gebit steeds beter kunt onderhouden.

Wat is de beste smart tandenborstel?

Kijkende naar verschillende belangrijke punten als ondersteuning, koppelingen, kwaliteit en specifieke functies, komt de Oral-B Genius 10000N Midnight Black naar voren als de beste smart tandenborstel. Ook een goedkope en uitgebreide functie vind je bovenaan deze pagina.

Mocht je nog meer vragen hebben of aanvullende informatie willen ontvangen laat het ons gerust weten via het contactformulier.

Recente artikelen over smart tandenborstels

tanden poetsen met een app