Beste smart speaker: onze top 10

Smart speakers worden een steeds belangrijker onderdeel van een smart home. Veel mensen kopen eerst een smart speaker en gaan dan over op andere slimme apparaten. Met een slimme speaker kun je apparaten bedienen via spraak, denk hierbij aan het bedienen van je lampen of het openen van je voordeur.

In een speaker zit een ingebouwde spraakassistent waaraan je al je vragen kunt stellen. Momenteel zijn de meest gebruikte en bekendste spraakassistenten Google Assistant, Amazon Alexa en Siri van Apple. Vooral Google Assistant is populair in Nederland en zit in veel smart speakers ingebouwd. Helaas spreekt Alexa van Amazon nog niet de Nederlandse taal en worden de speakers van Alexa ook nog niet officieel verkocht in Nederland.

Naast slimme speakers van Google Assistent, Amazon of Apple, zijn er ook veel slimme speakers van andere bekende merken met een ingebouwde spraakassistent. Vaak is dat een goede keuze, wanneer je op zoek bent naar een speaker met betere geluidskwaliteit. Sonos kwam als één van de eerste met een speaker met ingebouwde spraakassistent op de markt. Tegenwoordig zijn er heel veel andere merken die dit ook standaard inbouwen. Hieronder vind je dan ook een top 10 met de beste smart speakers van dit moment!

beste smart speaker top 10

Index: Smart speaker top 10

Top 10 met de beste slimme speakers van dit moment

Slimme luidsprekers zijn een handige en gemakkelijke manier om je slimme huis te bedienen, muziek af te spelen, herinneringen in te stellen en meer, allemaal met alleen je stem. In deze lijst hebben we de beste slimme luidsprekers op de markt verzameld, rekening houdend met factoren als geluidskwaliteit, spraakherkenning, smart home-integratie en algehele gebruikerservaring. Of je nu op zoek bent naar een budgetoptie of het ultieme in slimme huisbediening, er staat een spreker op deze lijst voor je. Bekijk hieronder onze top 10 lijst met slimme luidsprekers!


beste smart speaker top 10

1. Google Nest Audio

Op dit moment bestempelen wij deze Google Nest Audio als de beste smart speaker. Hij produceert zo’n 75% meer geluid dan de eerdere Google Home en ook de bas is velen malen beter.


sonos one smart speaker

2. Sonos One – Keuze uit twee assistenten

Deze Sonos One is een perfecte aanvulling voor het Sonos systeem. Het mooie van deze Sonos speaker is dat je keuze hebt voor twee verschillende spraakassistenten: Google Assistant of Amazon Alexa. Ook is de sound van deze speaker erg goed. Kortom, een goede keuze wanneer je ook op zoek bent naar een speaker met goede geluidskwaliteit.


Sonos move

3. Sonos Move

De Sonos Move is één van de eerste smart speakers van Sonos die ook draadloos te gebruiken is. Ook werkt de speaker met bluetooth, wat ook vrij uniek is/was voor Sonos. De speaker is erg krachtig en er komt een goede sound uit. Deze speaker is ideaal om overal mee te nemen, doordat deze draadloos te gebruiken is.


google nest mini


4. Google Nest Mini – Goedkope keuze

Qua sound is dit niet de beste keuze, maar het is wel een goedkope keuze als je op zoek bent naar een goedkope smart speaker. Google Nest Mini wordt vooral gebruikt voor de spraakassistent. Gezien de kosten is het interessant om in meerdere kamers een spraakassistent te hebben.


harman kardon citation one


5. Harman Kardon Citation One (MKII) – Mooie speaker

Een mooie speaker uit de Citation lijn van Harman Kardon, de Citation One (MKII). Deze speaker is qua sound vergelijkbaar met de Sonos One, maar qua prijs iets aantrekkelijker.


bose home speaker 500

6. Bose Home speaker 500 – Handig met display

Nieuwe smart speaker van Bose, Bose Home speaker 500. Bose heeft een Home lijn bestaand uit smart speakers. Deze Home speaker zorgt voor een goede sound en heeft een handige display, waarop je kunt zien welke nummer er afspeelt.


apple homepod mini

7. Apple HomePod Mini

De Apple HomePod Mini is een kleine speaker van Apple. Deze speaker heeft dan ook een ingebouwde Siri spraakassistent. Wel belangrijk om te weten dat deze ingebouwde assistent geen Nederlands spreekt. Je zult dus in het Engels moeten praten tegen deze speaker. Het geluid van de speaker is wel erg goed, zo komt er aan elke kant van de speaker geluid (360 graden spreiding). Ook is de speaker in verschillende kleuren te verkrijgen.


jbl link music

Een kleine slimme speaker van JBL: JBL Link Music. Deze speaker is een leuke aanvulling wanneer je al JBL Link speakers hebt, je kunt ze namelijk met elkaar koppelen waardoor je een multiroom opstelling kunt creëren. De speaker is zes verschillende kleuren te koop.


bose portable home speaker

Deze draadloze slimme speaker van Bose heeft een accuduur van 16 uur. Ook is de speaker spatwaterdicht en is de speaker rond wat zorgt voor 360° geluid.


sonos beam speaker

10. Sonos Beam – Smart speaker voor de tv

Deze Sonos Beam is bedoeld als toevoeging voor je tv, maar naast het geluid van je tv kun je ook gewoon muziek erop afspelen. Handige speaker die centraal staat in je huiskamer en een mooie toevoeging is voor je Sonos systeem.


Beste smart speaker Nederland: Google Nest Audio

In onze top 10 smart speakers komt de Google Nest Audio als beste uit de test. Dit heeft vooral te maken met de geluidskwaliteit, de werking en de prijs van de speaker. Dit wil niet zeggen dat deze speaker beter is dan alle andere speakers, maar dat de speaker op alle vlakken goed scoort. Wil je meer informatie over deze speaker lees dan onze Google Nest Audio review.

Geen zin om de hele review te lezen? Bekijk dan hieronder een opsomming waarom wij de speaker goed vinden:

 • Mooie speaker
 • Goede geluidskwaliteit
 • Goede ondersteuning binnen je smart home

beste keuze google nest audio

De beste slimme speaker van dit moment: Google Nest Audio

Kijken we naar alle slimme speakers dan is dit in onze ogen de beste keuze. Natuurlijk zijn er beter speakers qua sound, maar hier betaal je ook veel meer geld voor. Gezien de prijs is de kwaliteit van de Google Nest Audio erg goed, daarnaast is het ook een hele mooie speaker en werkt de speaker goed.


Methode van onderzoek

Om een goede top 10 smart speakers op te stellen en daaruit de beste slimme speakers te selecteren hebben we gekeken naar verschillende aspecten. Allereerst hebben we gekeken naar het aanbod aan slimme speakers die te verkrijgen zijn in Nederland. Momenteel zijn er in het buitenland (vooral VS) veel speakers te koop die de Nederlandse markt niet niet bereikt hebben. Om een goed en eerlijk advies te geven hebben we deze speakers buitenwegen gelaten, want wat heb jij aan een advies als je er geen gebruik van kunt maken.

Daarnaast hebben we gekeken naar de werking van een smart speaker en factoren die belangrijk zijn voor een slimme speaker. Zo is misschien wel het belangrijkste dat er een spraakassistent ingebouwd zit. In de meeste gevallen zit dit wel goed en zit er een Google Assistant ingebouwd, maar opvallend is dat je bij de Sonos smart speakers zelfs de keuze hebt uit Google Assistant en Amazon Alexa.

Een ander belangrijke factor van een speaker is de geluidskwaliteit. In ons onderzoek was daar wel veel verschil in, want natuurlijk ook logische is als we kijken naar de prijs. Het is dan ook belangrijk wanneer je naar een smart speaker op zoek bent dat je kijkt wat je wilt, wil je een smart speaker om alleen commando’s door te geven, dan is de geluidskwaliteit niet zo boeiend. Wil je een smart speaker voor muziek dan is het wel belangrijk om te kijken naar de geluidskwaliteit.

Wat is een smart speaker eigenlijk?

Ben je nog niet bekend met een smart speaker, dan zullen we het hier nog even goed toelichten. Een smart speaker is in principe een speaker waarin een spraakassistent is gebouwd. Met deze spraakassistent kun je communiceren en kun je allerlei vragen stellen. Algemene vragen als: wat is het weer vandaag of hoe laat is het, maar ook vragen als wanneer is het Black Friday. Het wordt helemaal interessant wanneer je de smart speaker gebruikt in combinatie met slimme apparaten.

Je kunt de speaker bijvoorbeeld koppelen met een slimme thermostaat of smart verlichting. Zo kun je door een command te geven de verlichting met spraak aan- of uitzetten, dimmen of van kleur veranderen. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang de apparaten met elkaar kunnen communiceren. Momenteel zijn er die grote spelers die spraakassistenten aanbieden, hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar de spraakassistent en met welk platform deze werkt:

 • Google Home – Google Assistant
 • Amazon – Amazon Alexa
 • Apple HomeKit – Siri

In het tabel hieronder hebben we de merken in dit onderzoek opgesteld met bijbehorende spraakassistent.

MerkSpraakassistentNaam speakerlijn
GoogleGoogle AssistantGoogle Nest speakers
AmazonAmazon AlexaAmazon Echo speakers
Harman KardonGoogle AssistantHarman Kardon Citation
SonosGoogle Assistant & Amazon AlexaSonos smart speakers
BoseGoogle AssistantBose Home speakers
JBLGoogle AssistantJBL Link speakers
MobvoiGoogle AssistantTicHome smart speaker
OnkyoGoogle AssistantOnkyo Smart speakers
AppleGoogle AssistantHomePod speakers
LGGoogle AssistantLG smart speakers

Onderzochte functies van de slimme speakers

Een smart speaker heeft een aantal interessante functionaliteiten. Zo kun je er andere apparaten mee bedienen en kun je de bijvoorbeeld speaker vragen wat het actuele weer is in de omgeving. Om een goede top 10 samen te stellen hebben we naar de volgende factoren van de smart speakers gekeken.

 • Geluidskwaliteit: niet geheel onbelangrijk is natuurlijk het geluid dat de speaker maakt. Vandaar hebben we ook naar de geluidskwaliteit van de speaker gekeken en getest.
 • Aansluiting: speakers zijn draadloos of aan te sluiten via netstroom. De meest handige speakers zijn natuurlijk draadloos. Je kunt ze dan eenvoudig verplaatsen naar andere kamers of lekker in de tuin. Let wel bij draadloze smart speakers wel op de accuduur.
 • Ingebouwde spraakassistent: belangrijk dat je kijkt naar het soort spraakassistent, het makkelijkste is dat je in het Nederlandse tegen de speaker kan praten en dat je in het Nederlands antwoord krijgt. Sinds kort is het bijvoorbeeld mogelijk om met Google in het Nederlands te communiceren. Sommige smart speakers hebben deze mogelijkheid nog niet.
 • Soort verbinding met speaker: niet geheel onbelangrijk is rekening te houden met het soort verbinding met de speaker. Zo zijn er speakers die alleen met bluetooth werken of met wifi, combinatie ervan is ook mogelijk.
 • Prijsindicatie: bij het kopen van smart speakers kijk je natuurlijk ook naar de prijs. Bij elke model staat een prijsindicatie van de smart speaker.

Bekijk hieronder het tabel van de smart speaker uit deze top 10:

SpeakerGeluidskwaliteitSpraakassistentVerbindingAansluitingPrijsindicatie
1. Google Nest AudioGoedGoogle AssistantBluetooth, WifiNetstroom€ 79,-
2. Sonos OneErg goedGoogle Assistant & Amazon AlexaWifiNetstroom€ 229,-
3. Sonos MoveErg goedGoogle Assistant & Amazon AlexaBluetooth, WifiNetstroom, draadloos€ 399,-
4. Google Nest MiniMatigGoogle AssistantBluetooth, WifiNetstroom€ 42,99
5. Harman Kardon Citation OneErg goedGoogle AssistantBluetooth, WifiNetstroom€ 179,-
6. Apple HomePod MiniGoedSiriWifiNetstroom€ 109,-
7. Bose Home speaker 500Erg goedGoogle AssiBluetooth, WifiNetstroom€ 399,-
8. JBL Link MusicGoedGoogle AssistantBluetooth, WifiNetstroom€ 110,-
9. Bose Soundlink Revolve PlusErg goedGoogle AssistantBluetoothNetstroom, draadloos€ 314,99
10. Sonos BeamErg goedGoogle Assistant & Amazon AlexaWifiNetstroom€ 499,-

Hoe de posities zijn toegewezen voor de top 10

Na het uittesten en vergelijken van diverse smart speakers hebben we bovenstaande top 10 opgesteld. Bij het testen en vergelijken hebben we gekeken naar de functies en de werking van de speakers. Zelf vonden we het erg prettig om in het Nederlandse te kunnen communiceren met de spraakassistent. Dit hebben we ook meegenomen als extra meewegende factor bij de rankschikking van de smart speakers in deze top 10.

FAQ: veelgestelde vragen over de beste smart speaker

Wat is nu de beste smart speaker in onze top 10? En waar hebben wij zoal naar gekeken om deze top 10 smart speakers te kunnen toewijzen aan een positie? Deze en veel andere vragen krijgen wij binnen naar aanleiding van ons onderzoek. Bekijk de veelgestelde vragen over de beste smart speaker in onderstaande F.A.Q.

Wat is de beste smart speaker op dit moment?

In onze top 10 smart speakers staat de Google Nest Audio op dit moment op nummer 1. Het is in onze ogen de beste smart speaker op dit moment.

Waarom doen jullie onderzoek naar de beste smart speaker?

Er zijn tientallen slimme luidsprekers die aangeprezen worden als de beste keuze door webshops zelf. Wij hebben besloten om zelf onafhankelijk onderzoek te verrichten naar de beste smart speaker op dit moment.

Waar kijken jullie naar in het onderzoek naar de top 10 smart speakers?

Net als onze smart speaker reviews kijken we met name naar de geluidskwaliteit in combinatie met de ondersteuning binnen een smart home.

Hoe vaak bijwerken jullie je top 10 smart speakers?

Zoals je kunt zien hebben we onlangs een update moeten doen vanwege de introductie van de nieuwe Google Nest Audio. Bovenaan de pagina ontdek je wanneer wij ons onderzoek hebben vernieuwd. Dit gebeurd in veel gevallen als een merk een interessante nieuwe speaker aankondigt of een grote software-update doorvoert.

2 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *