smart speaker
Home » Smart speaker » Beste smart speakers – Top 10

Beste smart speakers – Top 10

Smart speaker kopen vanaf € 59,99

Menu
 • Top 10

Smart speakers worden een steeds belangrijker onderdeel van een smart home. Veel mensen kopen eerst een smart speaker en gaan dan over op andere slimme apparaten. Met een slimme speaker kun je apparaten bedienen via commands, denk hierbij aan het bedienen van je lampen of het openen van je voordeur. In een speaker zit een ingebouwde spraakassistent waaraan je al je vragen kunt stellen. Momenteel zijn de meest gebruikte en bekendste spraakassistenten Google Assistant, Amazon Alexa en Siri van Apple. Vooral Google Assistant is populair in Nederland en zit in veel smart speakers ingebouwd. Helaas spreekt Alexa van Amazon nog niet de Nederlandse taal en worden de speakers van Alexa ook nog niet officieel verkocht in Nederland.

Op deze pagina laten we je zien wat de beste smart speakers zijn op dit moment (2020). Dit doen we in een vorm van een top 10 met slimme speakers, omdat er toch veel verschil zit in de speakers. Zo is de ene speaker bijvoorbeeld interessant omdat hij goedkoop is en is de andere speaker weer interessant omdat de speaker goede geluidskwaliteit heeft. Onderaan de pagina vind je de onderbouwing van deze top 10 smart speakers en handige tips waarop je moet letten bij het kopen van de beste slimme speaker.

Top 10 met de beste slimme speakers van dit moment

Bekijk hieronder onze top 10 met de beste slimme speakers. Onderaan deze top 10 vind je onze onderbouwing en daarbij vertellen wat wij de beste smart speaker vinden en wat deze speaker zo goed maakt.

google home max galet wit

1. Google Home Max – Krachtige sound en eerlijke prijs

In onze ogen is deze Google Home Max de beste slimme speaker van dit moment. Gezien de prijs en de goede sound die uit de speaker komt is dit de beste smart speaker.

google nest mini

2. Google Nest Mini – Goedkope keuze

Qua sound is dit niet de beste keuze, maar het is wel een goedkope keuze als je op zoek bent naar een goedkope smart speaker. Google Nest Mini wordt vooral gebruikt voor de spraakassistent. Gezien de kosten is het interessant om in meerdere kamers een spraakassistent te hebben.

sonos one smart speaker

3. Sonos One – Keuze uit twee assistenten

Deze Sonos One is een perfecte aanvulling voor je Sonos systeem. Het mooie van deze Sonos speaker is dat je keuze hebt voor twee verschillende spraakassistenten: Google Assistant of Amazon Alexa

harman kardon citation one

4. Harman Kardon Citation One – Mooie speaker en mooie uitbreiding

Een mooie speaker uit de Citation lijn van Harman Kardon. Deze speaker is qua sound vergelijkbaar met de Sonos One, maar qua prijs iets aantrekkelijker.

Sonos move

5. Sonos Move – Eerste draadloze smart speaker van Sonos

Zeer goede speaker van Sonos die draadloos te gebruiken is. Ook kun je een verbinding maken met bluetooth, wat opvallend is voor een Sonos speaker. De speaker is ook spatwaterdicht (IP 56) en is ongeveer 10 uur draadloos te gebruiken.

google home smart speaker

6. Google Home speaker – Goede prijs en prima sound

De eerste smart speaker van Google. Het is een beetje een middenmoot als we kijken naar de speakers van Google, zo is de speaker prima geprijsd en is het geluid ook prima.

bose home speaker 500

7. Bose Home speaker 500 – Handig met display

Nieuwe smart speaker van Bose. Bose heeft een Home lijn bestaand uit smart speakers. Deze Home speaker zorgt voor een goede sound en heeft een handige display, waarop je kunt zien welke nummer er afspeelt.

jbl link music

8. JBL Link Music – Klein maar wel krachtig

Een kleine slimme speaker van JBL: JBL Link Music. Deze speaker is een leuke aanvulling wanneer je al JBL Link speakers hebt, je kunt ze namelijk met elkaar koppelen waardoor je een multiroom opstelling kunt creëren. De speaker is zes verschillende kleuren te koop.

bose portable home speaker

9. Bose Portable Home speaker – Draadloze smart speaker

Deze draadloze slimme speaker van Bose heeft een accuduur van 16 uur. Ook is de speaker spatwaterdicht en is de speaker rond wat zorgt voor 360° geluid.

sonos beam speaker

10. Sonos Beam – Smart speaker voor de tv

Deze Sonos Beam is bedoeld als toevoeging voor je tv, maar naast het geluid van je tv kun je ook gewoon muziek erop afspelen. Handige speaker die centraal staat in je huiskamer en een mooie toevoeging is voor je Sonos systeem.

Beste smart speaker Nederland – Google Home Max

In onze top 10 smart speakers komt de Google Home Max als beste uit de test. Dit heeft vooral te maken met de geluidskwaliteit, de werking en de prijs van de speaker. Dit wil niet zeggen dat deze speaker beter is dan alle andere speakers, maar dat de speaker op alle vlakken goed scoort. Wil je meer informatie over deze speaker lees dan onze Google Home Max review.

Geen zin om de hele review te lezen? Bekijk dan hieronder een opsomming waarom wij de speaker goed vinden:

 • Mooie speaker
 • Goede geluidskwaliteit
 • Echte toevoeging voor je smart home
 • Een smart speaker die ook aan te sluiten met Aux kabel, waardoor je de speaker ook gewoon kunt gebruiken met je tv
google home max galet wit

De beste slimme speaker van dit moment: Google Home Max

Kijken we naar alle slimme speakers dan is dit in onze ogen de beste keuze. Natuurlijk zijn er beter speakers qua sound, maar hier betaal je ook veel meer geld voor. Gezien de prijs is de kwaliteit van de Google Home Max erg goed, daarnaast is het ook een hele mooie speaker en werkt de speaker goed.

Methode van onderzoek

Om een goede top 10 smart speakers op te stellen en daaruit de beste slimme speakers te selecteren hebben we gekeken naar verschillende aspecten. Allereerst hebben we gekeken naar het aanbod aan slimme speakers die te verkrijgen zijn in Nederland. Momenteel zijn er in het buitenland (vooral VS) veel speakers te koop die de Nederlandse markt niet niet bereikt hebben. Om een goed en eerlijk advies te geven hebben we deze speakers buitenwegen gelaten, want wat heb jij aan een advies als je er geen gebruik van kunt maken.

Daarnaast hebben we gekeken naar de werking van een smart speaker en factoren die belangrijk zijn voor een slimme speaker. Zo is misschien wel het belangrijkste dat er een spraakassistent ingebouwd zit. In de meeste gevallen zit dit wel goed en zit er een Google Assistant ingebouwd, maar opvallend is dat je bij de Sonos smart speakers zelfs de keuze hebt uit Google Assistant en Amazon Alexa.

Een ander belangrijke factor van een speaker is de geluidskwaliteit. In ons onderzoek was daar wel veel verschil in, want natuurlijk ook logische is als we kijken naar de prijs. Het is dan ook belangrijk wanneer je naar een smart speaker op zoek bent dat je kijkt wat je wilt, wil je een smart speaker om alleen commando’s door te geven, dan is de geluidskwaliteit niet zo boeiend. Wil je een smart speaker voor muziek dan is het wel belangrijk om te kijken naar de geluidskwaliteit.

Wat is een smart speaker eigenlijk?

Ben je nog niet bekend met een smart speaker, dan zullen we het hier nog even goed toelichten. Een smart speaker is in principe een speaker waarin een spraakassistent is gebouwd. Met deze spraakassistent kun je communiceren en kun je allerlei vragen stellen. Algemene vragen als: wat is het weer vandaag of hoe laat is het, maar ook vragen als wanneer is het Black Friday. Het wordt helemaal interessant wanneer je de smart speaker gebruikt in combinatie met slimme apparaten.

Je kunt de speaker bijvoorbeeld koppelen met een slimme thermostaat of smart verlichting. Zo kun je door een command te geven de verlichting met spraak aan- of uitzetten, dimmen of van kleur veranderen. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang de apparaten met elkaar kunnen communiceren. Momenteel zijn er die grote spelers die spraakassistenten aanbieden, hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar de spraakassistent en met welk platform deze werkt:

 • Google Home – Google Assistant
 • Amazon – Amazon Alexa
 • Apple HomeKit – Siri

In het tabel hieronder hebben we de merken in dit onderzoek opgesteld met bijbehorende spraakassistent.

MerkSpraakassistentNaam speaker lijn
Google
Google AssistantGoogle Nest speakers
Amazon
Amazon AlexaAmazon Echo speakers
Harman Kardon

Google AssistantHarman Kardon Citation
SonosGoogle Assistant & Amazon AlexaSonos smart speakers
BoseGoogle AssistantBose Home speakers
JBLGoogle AssistantJBL Link speakers
MobvoiGoogle AssistantTicHome smart speaker
OnkyoGoogle AssistantOnkyo Smart speakers
AppleGoogle AssistantHomePod speakers
LGGoogle AssistantLG smart speakers

Onderzochte functies van de slimme speakers

Een smart speaker heeft een aantal interessante functionaliteiten. Zo kun je er andere apparaten mee bedienen en kun je de bijvoorbeeld speaker vragen wat het actuele weer is in de omgeving. Om een goede top 10 samen te stellen hebben we naar de volgende factoren van de smart speakers gekeken.

 • Geluidskwaliteit: niet geheel onbelangrijk is natuurlijk het geluid dat de speaker maakt. Vandaar hebben we ook naar de geluidskwaliteit van de speaker gekeken en getest.
 • Aansluiting: speakers zijn draadloos of aan te sluiten via netstroom. De meest handige speakers zijn natuurlijk draadloos. Je kunt ze dan eenvoudig verplaatsen naar andere kamers of lekker in de tuin. Let wel bij draadloze smart speakers wel op de accuduur.
 • Ingebouwde spraakassistent: belangrijk dat je kijkt naar het soort spraakassistent, het makkelijkste is dat je in het Nederlandse tegen de speaker kan praten en dat je in het Nederlands antwoord krijgt. Sinds kort is het bijvoorbeeld mogelijk om met Google in het Nederlands te communiceren. Sommige smart speakers hebben deze mogelijkheid nog niet.
 • Soort verbinding met speaker: niet geheel onbelangrijk is rekening te houden met het soort verbinding met de speaker. Zo zijn er speakers die alleen met bluetooth werken of met wifi, combinatie ervan is ook mogelijk.
 • Prijsindicatie: bij het kopen van smart speakers kijk je natuurlijk ook naar de prijs. Bij elke model staat een prijsindicatie van de smart speaker.

Bekijk hieronder het tabel van de smart speaker uit deze top 10:

SpeakerGeluidskwaliteitSpraakassistentVerbinding
AanslutingPrijsindicatie
1. Google Home Max
Erg goedGoogle AssistantBluetooth, WifiNetstroom
€ 269,99
2. Google Nest Mini

MatigGoogle Assistant
Bluetooth, WifiNetstroom€ 49,99
3. Sonos OneGoed
Google Assistant
Wifi, BluetoothNetstroom€ 229,-
4. Harman Kardon Citation OneGoed
Google Assistant & Amazon AlexaWifi, BluetoothNetstroom€ 179,-
5. Sonos Move
Erg goedGoogle Assistant & Amazon AlexaWifi, BluetoothNetstroom, draadloos€ 399,-
6. Google Home speaker

GoedGoogle Assistant
Wifi, BluetoothNetstroom€ 89,-
7. Bose Home speaker 500Erg goed
Google AssistantWifi, BluetoothNetstroom€ 499,-
8. JBL Link Music
Goed Google AssistantWifi, BluetoothNetstroom€ 110,-
9. Bose Portable Home speakerErg goed
Google AssistantWifi, BluetoothNetstroom, draadloos€ 349,-
10. Sonos Beam
Erg goed
Google Assistant & Amazon AlexaWifi, BluetoothNetstroom€ 449,-

Hoe de posities zijn toegewezen voor de top 10

Na het uittesten en vergelijken van diverse smart speakers hebben we bovenstaande top 10 opgesteld. Bij het testen en vergelijken hebben we gekeken naar de functies en de werking van de speakers. Zelf vonden we het erg prettig om in het Nederlandse te kunnen communiceren met de spraakassistent. Dit hebben we ook meegenomen als extra meewegende factor bij de rankschikking van de smart speakers in deze top 10.

Recente artikelen over smart speakers

google home lampen
google home max smart speaker
google nest hub review
sonos arc
google nest wifi
slimme speaker denon