smart speaker
Home » Smart speaker » Top 10 smart speakers
Menu
  • Top 10

Smart speaker een product die je staats vaker tegenkomt in het huis. Een speaker met een binnenin een spraakassistent die antwoord geeft op al je vragen. Momenteel zijn de bekendste assistenten Alexa, Google en Siri. Ook vind je deze assistenten steeds vaker in bekende speaker merken, zo is Alexa bijvoorbeeld geïntegreerd in de nieuwe Sonos One speaker. Een mooie ontwikkeling voor ons consumenten, maar wat is nu de beste speaker voor jou? Om het iets makkelijker te maken heb ik een top 10 smart speakers opgesteld met de beste speakers van dit moment.

Slimme speakers zijn ook zeker een toevoeging voor je smart home. Koppel je bijvoorbeeld je slimme apparaten met je slimme speaker, hierdoor kun je door spraakberichten apparaten laten reageren. Denk bijvoorbeeld aan slimme lampen, vraag aan Google of de lampen aan of uit kunnen.

google smart speaker

1. Google Home speaker

Momenteel vind ik dit de beste smart speaker van dit moment. Deze smart speaker is van Google en werkt ook met de assistent van Google. Je kunt deze smart speaker alles vragen, maar ook gewoon gebruiken als speaker voor je muziek.

sonos one smart speaker

2. Sonos One

Ben je op zoek naar een smart speaker met goede geluidskwaliteit? Kies dan voor deze Sonos One. Wat helemaal uniek is van deze smart speaker is dat er twee spraakassistenten gebruikt kunnen worden. Kies voor de spraakassistent Alexa of voor Google.

google home mini smart speaker

3. Google Home Mini

Het kleine broertje van de Google Home, genaamd Google Home Mini. Dit is een vrij kleine smart speaker en werkt ook met de Google Assistant. Je kunt deze speaker gebruiken als toevoeging voor de Google Home, maar natuurlijk ook zonder.

smart speaker jbl20

4. JBL Link 20

Ook deze speaker van JBL werkt met de voice assistent van Google. Het mooie van deze speaker is dat deze draadloos te gebruiken is en accuduur tot 10 uur heeft.

harman kardon citation one

5. Harman Kardon Citation One

Dit is de Harman Kardon Citation One, de nieuwste smart speaker van dit merk. Deze slimme speaker werkt met Google Assistant en spreekt dus ook Nederlands. Er komt goed geluid uit en de speaker staat ook nog eens goed in je huiskamer.

amazon echo smart speaker

6. Amazon Echo 2

Een smart speaker van Amazon, de Echo 2. Deze smart speaker behoort tot de Echo serie en is nu ook te koop in Nederland. Wederom is het ook bij deze smart speaker niet mogelijk om in het Nederlands te communiceren.

google homepod slimme speaker

7. Apple HomePod

Heb je een iPhone dan ben je wel bekend met Siri. Nu heeft Apple ook een eigen smart speaker die met Siri ondersteuning werkt. De speaker zit in een mooi jasje en er komt mooi geluid uit, dit zie je ook terug in de prijs. Ook bij deze speaker is er één nadeel, momenteel wordt stembediening in Nederland en België niet ondersteund.

amazon echo plus slimme speaker

8. Amazon Echo Plus

De Amazon Echo Plus. Een smart speaker van Amazon, dus helaas nog geen Nederlandse spraakondersteuning. Dit model is iets duurder dan de Echo 2, maar hiervoor krijg je wel betere geluidskwaliteit voor terug. De speaker is wat groter en ziet er wat strakker uit door de aluminium behuizing.

JBL link 10 smart speaker

9. JBL Link 10 smart speaker

De JBL Link 10 is wat goedkoper dan de Link 20. Ook is dit model draadloos (accuduur tot 5 uur) en werkt het met Google Assistant. Dit model behoort daarom tot de budgetkeuze onder de smart speakers.

Mobvoi smart speaker

10. Mobvoi TicHome Mini

Een draagbare smart speaker van Mobvoi. Deze speaker is makkelijk mee te nemen, omdat hij draadloos en niet groot is. De speaker gaat ongeveer 6 uur mee en werkt met Google Assistant.

Beste smart speaker Nederland

In deze top 10 komt de Google Home als beste smart speaker uit de bus. Niet heel gek dat er een Google Assistant bovenaan deze toplijst staat. Sinds vorig jaar is Google Assistant Nederlands ondersteund, waardoor je er gewoon Nederlands mee kunt communiceren.

Ik heb wat feiten op een rij gezet waarom ik de Google Home als beste smart speaker op dit moment bestempel.

  • Nederlandse ondersteuning Google Assistant
  • Makkelijk te integreren binnen een smart home
  • Goed geluid voor een scherp geprijsde smart speaker
  • Google Home app is zeer gebruiskvriendelijk

Onlangs kreeg ik naar aanleiding van deze top 10 de vraag binnen waarom Google Nest Hub hier niet tussen te vinden is. Bij Smarthomeweb.nl maken we onderscheid tussen smart speakers en smart displays. Dit doen we om geen appels met peren te vergelijken.

google smart speaker

De beste: Google Home

De beste smart speaker in mijn ogen. Doet wat je verwacht van een smart speaker en maakt het koppelen van andere smart home apparaten zeer gemakkelijk!

Methode van onderzoek

Om een goede top 10 smart speakers op te stellen is er naar verschillende aspecten gekeken. Allereerst heb ik een selectie gemaakt van de populairste smart speakers op dit moment. Vervolgens heb ik gekeken naar de belangrijkste kenmerken van slimme speakers. Ik heb deze onder andere opgesteld op basis van mijn eigen ervaringen en vragen die we zo nu en dan binnen krijgen op Smarthomeweb.nl. Na het onderzoeken heb ik de speakers op basis van hun scores gerangschikt van hoog naar laag. Laten we kijken hoe ik elk onderzoeksaspect heb uitgevoerd.

Hoe zijn de smart speakers geselecteerd?

Zoals hierboven al kort beschreven staat zijn de speakers alleen in de selectie opgenomen wanneer speakers ook echt smart zijn en op dit moment populair zijn. Onder smart speakers verstaan wij: speakers waarmee je kunt communiceren en die je kunt koppelen binnen en smart home.

Een populaire smart speaker in Nederland is de Google Home. Google en Siri zijn momenteel de spraakassistenten die Nederlands spreken. De spraakassistent van Amazon, Alexa, spreekt helaas nog niet de Nederlandse taal. Wel kun je met Alexa in de Engelse taal communiceren. Er wordt wel verwacht dat Alexa in de toekomst wel de Nederlandse taal leert.

Engels is een taal die de meeste Nederlandse wel kunnen spreken, vandaar dat de smart speakers die momenteel geen Nederlands spreken toch opgenomen zijn in de top 10 smart speakers.

Onderzochte functies van de speakers

Een smart speaker heeft een aantal interessante functionaliteiten. Zo kun je er andere apparaten mee bedienen en kun je de bijvoorbeeld speaker vragen wat het actuele weer is in de omgeving. Om een goede top 10 samen te stellen hebben we naar de volgende factoren van de smart speakers gekeken.

  • Aansluiting: speakers zijn draadloos of aan te sluiten via netstroom. De meest handige speakers zijn natuurlijk draadloos. Je kunt ze dan eenvoudig verplaatsen naar andere kamers of lekker in de tuin. Let wel bij draadloze smart speakers wel op de accuduur.
  • Nederlandse ondersteuning: het makkelijkste is toch dat je in het Nederlandse tegen de speaker kan praten en dat deze in het Nederlands antwoord. Sinds kort is het bijvoorbeeld mogelijk om met Google in het Nederlands te communiceren. Sommige smart speakers hebben deze mogelijkheid nog niet.
  • Domotica platform: diverse slimme apparaten koppelen aan elkaar is het mooist natuurlijk. Let hier goed op dat deze apparaten te koppelen zijn aan het zelfde domotica platform. Voor de aansluiting en werking is het wel het makkelijkst.
  • Prijsindicatie: bij het kopen van smart speakers kijk je natuurlijk ook naar de prijs. Bij elke model staat een prijsindicatie van de smart speaker.

Hoe de posities zijn toegewezen voor de top 10

Na het uittesten en vergelijken van diverse smart speakers heb ik deze top 10 opgesteld. Bij het testen en vergelijken heb ik gekeken naar de functies van de speakers. Persoonlijk vind ik het prettig om in het Nederlands te kunnen communiceren met de smart speaker. Dit heb ik ook meegenomen als extra meewegende factor bij de rangschikking van de smart speakers in deze top 10.