smart speaker
Home » Smart speaker » Top 10 smart speakers
Menu
  • Top 10

Smart speaker een product die je staats vaker tegenkomt in het huis. Een speaker met een binnenin een spraakassistent die antwoord geeft op al je vragen. Momenteel zijn de bekendste assistenten Alexa, Google en Siri. Ook vind je deze assistenten steeds vaker in bekende speaker merken, zo is de Google Assistant ook te vinden in de speakers van Harman Kardon. In de Sonos One speaker zijn zelfs twee spraakassistenten te vinden Amazon Alexa en Google Assistant, hierbij heb je zelf de keuze om te kiezen voor een assistent.

Slimme speakers zijn ook zeker een toevoeging voor je smart home. Koppel je bijvoorbeeld je slimme apparaten met je slimme speaker, hierdoor kun je door spraakberichten apparaten laten reageren. Denk bijvoorbeeld aan slimme lampen, vraag aan Google of de lampen aan of uit kunnen. Een mooie ontwikkeling voor ons consumenten, maar wat is nu de beste speaker voor jou? Om het iets makkelijker te maken hebben we top 10 smart speakers opgesteld met de beste smart speakers van dit moment.

google smart speaker

1. Google Home speaker

In onze ogen de beste smart speaker van dit moment, gezien de prijs en de kwaliteit is dit een hele goede keuze. Deze Google Home speaker kan het begin zijn van je smart home.

sonos one smart speaker

2. Sonos One

De Sonos One ook een hele goede keuze. Iets duurder dan de Google Home, maar qua sound wel een beter in kwaliteit. Ook heeft deze speaker twee spraakassistenten, Google Assistant en Alexa.

sonos move speaker

3. Sonos Move

Sons Move is qua functionaliteiten de beste smart speaker van dit moment, wel hangt er een prijskaartje aan de speaker. De speaker is waterdicht, draadloos te gebruiken tot 10 uur en heeft twee spraakassistenten aan boord.

google home mini smart speaker

4. Google Nest Mini

Het kleine broertje van de Google Home, genaamd Google Nest Mini. Sinds kort is deze speaker verbetert en heet de speaker nu Google Nest Mini.

harman kardon citation one

5. Harman Kardon Citation One

De Citation lijn van Harman Kardon bestaat in zijn geheel uit smart speakers. Met een Google Assistant aan boord kun je Google commando’s geven om je favoriete muziek aan te zetten.
Update: Momenteel krijg je bij Bol.com tot € 400,- bundelkorting!

smart speaker jbl20

6. JBL Link 20

De speakers van JBL zijn ook voorzien van Google Assistant. Wat deze speaker zo goed maakt is dat deze waterdicht is en draadloos te gebruiken is.

bose home smart speaker 500

7. Bose Home Speaker 500

Sinds kort heeft Bose ook een lijn met smart speakers, de Home speaker lijn. Deze Home speaker 500 hoort daarbij ook tot een goede keuze. Het mooie van deze speakers is dat er een display op zit.

onkyo g3 smart speaker review

8. Onkyo G3

Ook Onkyo heeft een smart speaker. Deze speaker werkt met Google Assistant en heeft goede soundprestaties. Compacte en stevige speaker.

JBL link 10 smart speaker

9. JBL Link 10 smart speaker

De JBL Link 10 is wat goedkoper dan de Link 20. Ook is dit model draadloos (accuduur tot 5 uur) en werkt het met Google Assistant. Dit model behoort daarom tot de budgetkeuze onder de smart speakers.

Mobvoi smart speaker

10. Mobvoi TicHome Mini

Een draagbare smart speaker van Mobvoi. Deze speaker is makkelijk mee te nemen, omdat hij draadloos en niet groot is. De speaker gaat ongeveer 6 uur mee en werkt met Google Assistant.

Beste smart speaker Nederland

In deze top 10 komt de Google Home speaker als beste uit de test. Dit betekend niet dat de overige speakers niet goed zijn, maar dat gezien de prestaties en prijs dit een beste keuze is voor iedereen. Overige posities zijn ook zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Wat wij zo goed vinden aan deze Google Home speaker hebben we hieronder opgesomd:

  • Nederlandse ondersteuning Google Assistant
  • Makkelijk te integreren binnen een smart home
  • Goed geluid voor een scherp geprijsde smart speaker
  • Google Home app is zeer gebruiksvriendelijk

google smart speaker

De beste Google Assistant speaker

De beste smart speaker in mijn ogen. Doet wat je verwacht van een smart speaker en maakt het koppelen van andere smart home apparaten zeer gemakkelijk!

Update: Onlangs verlaagd in prijs, momenteel te koop bij Bol.com voor € 89,-.

Methode van onderzoek

Om een goede top 10 smart speakers op te stellen hebben we naar verschillende aspecten gekeken. Allereerst hebben we een selectie gemaakt van alle smart speakers die te verkrijgen zijn in Nederland. Hierbij hebben we eerst een definitie gemaakt van smart speaker: een speaker die werkt met een spraakassistent.

Na het definiëren van de term smart speaker zijn we op zoek gegaan naar het complete aanbod aan smart speakers, hierbij hebben we gekeken naar de alle merken die een smart speaker aanbieden. In het tabel hieronder staan alle merken die smart speakers verkopen met daarbij de spraakassistent waarmee de speakers werken.

Vervolgens hebben we gekeken naar de belangrijkste kenmerken van de slimme speakers en hebben we op basis van onze gevonden resultaten de speakers kunnen rangschikken. Nogmaals dit betekend niet dat de verschillende posities in deze top 10 smart speakers beter zijn dan de ander.

Hoe zijn de smart speakers geselecteerd?

Hierboven beschreven we het al kort we hebben alleen gekeken naar smart speakers die werken met een spraakassistent. Momenteel zijn zijn er op het gebiedt van smart speakers drie grote spelers, namelijk Google Assistant, Amazon Alexa en Siri van Apple.

Echter is alleen Google Home nog maar beschikbaar in het Nederlands, hoewel Siri op je smartphone wel te gebruiken is in Nederlands is dit bij de smart speakers helaas nog niet mogelijk. Ook Alexa is heeft helaas nog geen Nederlandse ondersteuning, wel verwachten we dat dit snel komt. In het tabel hieronder hebben we de merken in dit onderzoek opgesteld met bijbehorende spraakassistent.

MerkSpraakassistentNaam speaker lijn
Google
Google AssistantGoogle Nest speakers
Amazon
Amazon AlexaAmazon Echo speakers
Harman Kardon

Google AssistantHarman Kardon Citation
SonosGoogle Assistant & Amazon AlexaSonos smart speakers
BoseGoogle AssistantBose Home speakers
JBLGoogle AssistantJBL Link speakers
MobvoiGoogle AssistantTicHome smart speaker
OnkyoGoogle AssistantOnkyo Smart speakers
AppleGoogle AssistantHomePod speakers
LGGoogle AssistantLG smart speakers

Onderzochte functies van de speakers

Een smart speaker heeft een aantal interessante functionaliteiten. Zo kun je er andere apparaten mee bedienen en kun je de bijvoorbeeld speaker vragen wat het actuele weer is in de omgeving. Om een goede top 10 samen te stellen hebben we naar de volgende factoren van de smart speakers gekeken.

  • Geluidskwaliteit: niet geheel onbelangrijk is natuurlijk het geluid dat de speaker maakt. Vandaar hebben we ook naar de geluidskwaliteit van de speaker gekeken en getest.
  • Aansluiting: speakers zijn draadloos of aan te sluiten via netstroom. De meest handige speakers zijn natuurlijk draadloos. Je kunt ze dan eenvoudig verplaatsen naar andere kamers of lekker in de tuin. Let wel bij draadloze smart speakers wel op de accuduur.
  • Nederlandse ondersteuning: het makkelijkste is toch dat je in het Nederlandse tegen de speaker kan praten en dat deze in het Nederlands antwoord. Sinds kort is het bijvoorbeeld mogelijk om met Google in het Nederlands te communiceren. Sommige smart speakers hebben deze mogelijkheid nog niet.
  • Domotica platform: diverse slimme apparaten koppelen aan elkaar is het mooist natuurlijk. Let hier goed op dat deze apparaten te koppelen zijn aan het zelfde domotica platform. Voor de aansluiting en werking is het wel het makkelijkst.
  • Prijsindicatie: bij het kopen van smart speakers kijk je natuurlijk ook naar de prijs. Bij elke model staat een prijsindicatie van de smart speaker.

Hoe de posities zijn toegewezen voor de top 10

Na het uittesten en vergelijken van diverse smart speakers hebben we bovenstaande top 10 opgesteld. Bij het testen en vergelijken hebben we gekeken naar de functies en de werking van de speakers. Zelf vonden we het erg prettig om in het Nederlandse te kunnen communiceren met de spraakassistent. Dit hebben we ook meegenomen als extra meewegende factor bij de rankschikking van de smart speakers in deze top 10.

Recente artikelen over smart speakers

quarantaine google nest mini
smart speaker bang & olufsen
google assistant speakers
Google Nest Hub Max review
google home op laptop
velux active met netatmo