Alles over een smart speaker

Een smart speaker, ook wel een slimme speaker genoemd, is een interactieve luidspreker waar je een gesprek mee kunt voeren. Je kunt een smart speaker van alles vragen, waarna je direct een antwoord krijgt! Daarnaast kun je ze ook gebruiken voor het afspelen van muziek, het gebruiken als wekker of het opvragen van de weersverwachting! Sinds de introductie van Google Home eind oktober 2018, is de smart speaker in Nederland een enorm populair gadget geworden voor in een smart home.

Op deze pagina vind je een adviesgids die je helpt bij het kopen van een smart speaker. Alles wat je moet weten van een smart speaker staat hier beschreven. Bekijk welke smart speaker past bij jouw wensen en lees de kooptips voor het vinden van de juiste modellen en kom meer te weten over de mogelijkheden van deze slimme speakers!

smart speaker

Index: Smart speaker

Beste keuze: Google Nest Audio

Onlangs is de nieuwe Google Nest Audio door onze smart home experts bestempeld als de beste keuze. Deze nieuwe smart speaker van Google Nest is voorzien van Google Assistant onder de motorkap, waardoor je je slimme apparaten met spraak (in het Nederlands) kunt bedienen. De Google Nest Audio is de opvolger van de Google Home, die zo’n twee jaar lang als beste keuze bestempeld werd door onze redactie.

google nest audio

Very Smart Choice™: Google Nest Audio

Onlangs is de nieuwe Google Nest Audio gelanceerd, Google’s nieuwste slimme luidspreker met Google Assistant. Het is de vervanger van eerder populaire Google Home: met 75% meer geluid een goede opvolger.

De Google Nest Audio is een waardige opvolger van de populaire Google Home: het geluid is velen malen beter.
Rob Tigchelaar, oprichter Smarthomeweb.nl

Wil je meer smart speakers bekijken? Bekijk dan ons actuele onderzoek naar de beste slimme luidsprekers op dit moment.

Smart speaker kopen: kooptips!

Bij een smart speaker kopen zijn er een aantal zaken waar je altijd goed op moet letten. Zo is niet alleen het uiterlijk van zo’n slimme speaker belangrijk: ook wil je er wellicht in het Nederlands mee kunnen communiceren. Naar aanleiding van ons onderzoek naar eigenschappen en functies van slimme speakers, staan hieronder een aantal kooptips op een rij die je helpen bij het kopen van een smart speaker.

 • Kijk naar het domoticaplatform: elke smart speaker ondersteunt een specifiek platform. Zo is er bij Google Home sprake van Google Assistant en bij de speakers van Amazon sprake van Alexa. Momenteel ondersteunt Alexa nog niet de Nederlandse taal. Spreek je liever Nederlands, kies dan voor een smart speaker met Google Assistant.
 • Let op het ontwerp van de smart home speaker: het is onwijs belangrijk om het ontwerp niet uit het oog te verliezen. Bedenk dat een speaker waarschijnlijk in het zicht komt te staan. Check verschillende kleuren en ga na welke speaker het mooiste staat bij jouw interieur. Ook afmetingen zijn belangrijk wanneer jij de speaker bijvoorbeeld op een wandplankje wilt zetten.
 • Controleer mogelijke koppelingen: wanneer jij al smart home artikelen hebt aangeschaft, wil je straks natuurlijk je speaker kunnen koppelen. Je kunt namelijk vaak gekoppelde apparaten met spraak bedienen en op afstand aansturen. Check welk platform door deze apparaten ondersteund wordt en vind een geschikte smart speaker.

smart speaker kopen van juiste afmeting

Let altijd goed op het ontwerp en de afmetingen bij een smart speaker kopen

Functies van een slimme speaker

Een slimme speaker kan goed gebruikt worden als persoonlijke assistent. Alles kun je vragen aan de luidspreker, vraag bijvoorbeeld wat er vandaag op de agenda staat, wat de weersverwachting is of wat de actuele verkeerssituatie is. Een slimme speaker is met name interessant doordat je er ook apparaten mee kunt bedienen met je stem. Lees hieronder wat de belangrijkste functionaliteiten van een smart speakers zijn:

 • Interactie: vraag alles wat je maar wil. Vraag hem bijvoorbeeld: Hoelang is een Chinees of wat relevantere informatie als wat er vandaag op de agenda staat.
 • Handige tools: verder is het onwijs handig dat je de slimme speaker in kunt zetten voor het bellen van personen, het zetten van timers of het plaatsen van een herinnering.
 • Streamen van muziek: een functie die ook erg handig is het afspelen van muziek, vooral omdat het hier gaat om een speaker. Vraag de speaker of hij je favoriete muziek afspeelt of muziek van een specifieke zanger.
 • Apparaten bedienen met je stem: een echte smart home functie is wel het bedienen van apparaten met je stem. Wanneer je in je huis andere slimme apparaten hebt en deze verbonden hebt met je smart speaker, kunnen ze met elkaar communiceren. Heb je bijvoorbeeld slimme lampen, dan kun je de spraak assistent commanderen om de lichten aan of uit te zetten.

In onderstaande video gaan we dieper in op wat een smart speaker nu eigenlijk is.

Voordelen van een smart speaker

Grappige vragen stellen is natuurlijk niet het meest interessante van een smart speaker. Nee een smart speaker heeft ook nog verschillende voordelen die een slimme speaker interessant maken. Hieronder hebben wij de voordelen van een smart speaker opgesteld:

 • Hands-free in de keuken: je kunt terwijl je aan het knoeien bent in de keuken, je speaker vragen om recepten of tips. Hierbij hoef je dus niet met je vieze handen je telefoon uit je broekzak te halen. Misschien wel de meest gebruikte functie is de timer, omdat het bij koken natuurlijk altijd gaat om timing.
 • Vanaf de bank alles bedienen: plof je net lekker op de bank, ben je vergeten om het licht in de keuken uit te zetten. Geen probleem: geef je speaker met spraak de opdracht om de lampen uit te zetten.
 • Groeperen van speakers per kamer: ook een interessant voordeel is het kunnen groeperen van meerdere luidsprekers. Je kunt ze zelfs toewijzen aan een specifieke kamer. Dit wordt ook wel ‘multiroom’ genoemd, waarbij je muziek door het hele huis of in specifieke kamers kunt afspelen.
 • Snel antwoord op je makkelijke vragen: wanneer je even snel informatie wilt hebben, kun je hiervoor perfect de speaker te gebruiken.

smart speaker koppelen aan apparaten

Een smart speaker kun je koppelen met andere apparaten

Smart speaker Google populair in Nederland

Sinds oktober 2018 is Google Assistant in Nederland beschikbaar. Dankzij de update kun je er in het Nederlands met de speaker communiceren. Er zijn wereldwijd verschillende Google smart speakers verkrijgbaar: de Google Nest Hub (Max), Google Home en Google Nest Mini. Alle Google Assistant speakers ondersteunen Google Assistant en Nest hubs zijn smart speakers met een display, ook wel een smart display genoemd.

Om je een idee te geven van een Google smart speaker, staan hieronder enkele mogelijkheden op een rij:

 • Vraag Google naar informatie: met de slimme speakers van Google kun je makkelijke zoekopdrachten uitvoeren. Vraag bijvoorbeeld tot hoe laat de supermarkt geopend is of hoe het gesteld is met het weer.
 • Bedien andere smart home apparaten: wat velen niet weten is dat je de smart home speaker juist goed kunt gebruiken bij het bedienen van andere apparaten en producten. Zo kun je bijvoorbeeld met de smart speaker lampen en aan- en uitzetten.
 • Muziek luisteren en streamen: heb jij een Spotify Premium account? Dan is het streamen van muziek kinderlijk eenvoudig met deze slimme speakers. Vraag Google voor het afspelen van nummers, albums en je favoriete artiesten.

google smart speaker spotify

Met de smart speaker van Google kun je eenvoudig Spotify streamen.

De betere smart speakers op een rij

Er zijn tal van slimme speakers op de markt. Zelfs specifieke merken hebben meerdere modellen: zo zijn er al drie verschillende soorten Google Home speakers en hebben ook merken als Sonos en JBL diverse slimme luidsprekers. Ik zet de bekendste varianten met bijhorende eigenschappen op een rij in onderstaand overzicht.

ModelVoice AssistantAdviesprijsBekijken
Amazon EchoAlexa€ 135,98Bekijk
Amazon Echo DotAlexa€ 44,73Bekijk
Amazon Echo PlusAlexa€ 89,-Bekijk
Google HomeGoogle Assistant (Nederlands)€ 85,95Bekijk
Google Nest AudioGoogle Assistant (Nederlands)€ 99,-Bekijk
Google Nest MiniGoogle Assistant (Nederlands)€ 47,-Bekijk
JBL Link 10Google Assistant (Nederlands)€ 94,-Bekijk
JBL Link 20Google Assistant (Nederlands)€ 105,-Bekijk
JBL Link 300Google Assistant (Nederlands)€ 199,95Bekijk
JBL Link 500Google Assistant (Nederlands)€ 249,-Bekijk
Sonos OneAlexa & Google Assistant (Nederlands)€ 209,-Bekijk

Speakers zonder Nederlandse ondersteuning alsnog interessant

Oké, eerlijk is eerlijk, we willen het liefst Nederlands praten tegen slimme speakers. Echter, is dit bij veel smart speakers nog niet mogelijk: dit komt met name doordat deze Alexa ondersteunend zijn. Alexa is in Nederland nog niet beschikbaar, waardoor je er alleen Engels mee kunt communiceren.

Toch hoef je deze smart home speakers niet direct weg te schuiven: zo is de Sonos One bijvoorbeeld alsnog een hele goede keuze. Met deze speaker is het namelijk mogelijk om gebruik te maken van Alexa of Google.

sonos one smart speaker

Uniek: smart speaker Sonos One

Met de Sonos One heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van Google Assistant of Alexa. Momenteel is dit de enige smart speaker die twee verschillende spraakassistenten aan boord heeft.

Conclusie: zijn speakers echt zo slim?

Naar aanleiding van het in kaart brengen van de mogelijkheden van slimme speakers, kunnen we ze zeker  aanbevelen voor een smart home. Met name het bedienen van apparaten met spraak met een smart speaker interessant. Daarnaast is het ook gewoon ideaal om even snel je favoriete nummer aan te zetten.

Ook kan het interessant zijn wanneer je verschillende apparaten aan elkaar koppelt en een scene maakt die je activeert door middel van spraak. Een praktijkvoorbeeld is wanneer je thuis komt hoef je alleen tegen je smart speaker te zeggen ik ben thuis en de slimme thermostaat verwarmt je huis, de speaker zet je favoriete muziek op en de slimme verlichting gaat aan.

FAQ: meest gestelde vragen over een smart speaker

Er bestaan veel vragen rondom de smart speaker: is het wel zo veilig om deze bijvoorbeeld in de woonkamer te zetten én neemt deze niet constant op? Wij hebben de meest gestelde vragen beantwoord in onderstaande FAQ.

Neemt een slimme speaker constant op?

Slimme speakers nemen pas op zodra je deze activeert met een spraakcommando als ‘Hé Google’ of ‘Ok, Alexa’. Hoewel dit zo zou moeten zijn, komen er helaas wel vaak berichten in het nieuws naar voren dat bedrijven als Google of Amazon constant lijken op te nemen. Ze beweren dit te doen om de spraakassistent te kunnen verbeteren.

Is een smart speaker noodzakelijk in een smart home?

Als je een smart home áf wilt maken is een smart speaker of display onmisbaar. Je kunt hiermee apparaten met spraak bedienen en het is vaak het hart van je smart home. Dankzij je Google Home account voorkom je honderden apps voor al je apparaten en bedien je alles gewoon centraal.

Wat is het verschil van een smart speaker met een display?

Een smart speaker verschilt qua functionaliteiten niet veel van een smart display. Een smart display laat echter niet alleen informatie ‘horen’, maar maakt het ook visueel. Dit kan bijvoorbeeld handiger zijn in de keuken, waarbij je gerechten kunt bekijken.

Is een smart speaker voor elke kamer een must?

Nee, dit hoeft zeker niet maar het kan wel erg handig zijn. Met name in grote huizen met verschillende slimme kamers kan een smart speaker per kamer geen kwaad. Vaak zijn speakers wel te bereiken vanuit een andere kamer, maar kun je niet horen wat de slimme speaker meldt. Daarbij kun je bij Google Home ook gebruik maken van de functie om een boodschap door te geven aan meerdere speakers: op die manier kun je bijvoorbeeld iedereen vragen om aan tafel te komen!

4 comments
 1. Heldere gids, thanks.
  Ik heb gekozen om de Nest Audio in huis te halen. Nog wel een vraagje; waarom zijn er zo weinig draagbare smart speakers?

  1. Hey Gerard,

   Dank voor je reactie en fijn om te horen dat je hebben geholpen bij het maken van een keuze.
   Er zijn inderdaad weinig draagbare smart speakers: maar waarom zou je een smart speaker met je mee willen dragen? Steeds meer wearables (smartwatches, smartphones etc.) worden steeds vaker uitgerust met Google Assistant of een andere spraakassistent, denk aan Siri.

   Groetjes,

   Rob

 2. Hey Rob,

  Ik vind de Google Nest Audio ook de beste smart speaker als we kijken naar prijs/geluid. Kijk (lees luister) je echter naar geluid, dan scoort de Google Home Max veel beter. Maar goed, je zal hem wel op de tweede plek gezet hebben gezien de achterlijk hoge prijs (en de slechte beschikbaarheid in NL).

  Groetjes,
  Kim

  1. Hey Kim,

   Dank voor je reactie. Ik ben het helemaal met je eens; en ja, daarom staat de Home Max inderdaad op een mooie tweede plek ;).

   Groetjes,

   Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *