Home » Smart speaker

Smart speaker

Door Rob | Laatste update: 7 augustus 2019

smart speaker

 • Advies

Een smart speaker, ook wel een slimme speaker genoemd, is een interactieve luidspreker waar je een gesprek mee kunt voeren. Je kunt een smart speaker van alles vragen, waarna je direct een antwoord krijgt! Daarnaast kun je ze ook gebruiken voor het afspelen van muziek, het gebruiken als wekker of het opvragen van de weersverwachting! Sinds de introductie van Google Home eind oktober 2018, is de smart speaker in Nederland een enorm populair gadget geworden voor in een smart home.

Voor een smart speaker kopen ben je hier aan het juiste adres! Ik heb een adviesgids geschreven om je te helpen bij de beste smart speaker kopen. Bekijk welke smart speaker past bij jouw wensen, lees mijn kooptips voor het vinden van de juiste modellen en kom meer te weten over de mogelijkheden!

Beste smart speaker per keuze

Er zijn tegenwoordig onwijs veel slimme speakers op de markt. Het is echter de vraag wat jouw wensen zijn, om te komen tot de beste keuze: wil je een zo’n goedkoop mogelijke variant of is Nederlands communiceren jouw vereiste? Ik heb voor drie verschillende koopredenaties een beste smart speaker geselecteerd: beste keuze voor kwaliteit, de goedkoopste keuze en de eenvoudigst te gebruiken smart speaker. Bekijk mijn selectie hieronder.

Beste keuze

google smart speaker
Google Home

Goedkope keuze

google home mini smart speaker
Google Home Mini

Eenvoudig keuze

jbl link 10 smart speaker
JBL Link 10

robbertAdvies van Rob: Google Home is de bekendste smart speaker in Nederland. Niet heel gek, gezien Google Assistant sinds kort ook in het Nederlands ondersteund is. De beste smart speaker is Google Home in mijn ogen. Niet zozeer een smart speaker kopen voor muziek? Dan is de Google Home Mini een goed en voordelig alternatief! Wil je echter een goede luidspreker en vind je het smart-aspect wel grappig? Dan is de JBL Link 10 een goede zet: geniet van kwaliteitsgeluid met de voordelen van een slimme speaker.

Smart speaker kopen: hier moet je op letten!

Bij een smart speaker kopen zijn er een aantal zaken waar je altijd goed op moet letten. Zo is niet alleen het uiterlijk van zo’n slimme speaker belangrijk: ook wil je er wellicht in het Nederlands mee kunnen communiceren. Naar aanleiding van mijn onderzoek naar eigenschappen en functies van slimme speakers, zet ik een aantal kooptips op een rij die je kunnen helpen bij een smart speaker kopen.

 • Kijk naar het domotica platform: elke smart speaker ondersteunt een specifiek platform. Zo is er bij Google Home sprake van Google Assistant en bij de speakers van Amazon sprake van Alexa. Het is slim om na te denken welk platform jij de centrale spil wilt laten zijn van je smart home.
 • Let op het design van de smart home speaker: het is onwijs belangrijk om het design niet uit het oog te verliezen. Bedenk dat een speaker waarschijnlijk in het zicht komt te staan. Check verschillende kleuren en ga na welke speaker het mooiste staat bij jouw interieur. Ook afmetingen zijn belangrijk wanneer jij de speaker bijvoorbeeld op een wandplankje wilt kunnen zetten.
 • Controleer mogelijke koppelingen: wanneer jij al reeds smart home artikelen hebt aangeschaft, wil je straks natuurlijk je speaker kunnen koppelen. Je kunt namelijk vaak gekoppelde apparaten met spraak bedienen en op afstand aansturen. Check welk platform door deze apparaten ondersteund wordt en vind een geschikte smart speaker.
 • Lees speaker reviews en ervaringen: online zijn er heel veel smart speaker reviews te lezen. Hierin krijg je een beter beeld wat je kunt verwachten van een specifiek model. Het is slim om je in te lezen, voor je over gaat tot aankoop.
smart speaker kopen van juiste afmeting

Let altijd goed op het design en de afmetingen bij een smart speaker kopen

Functies van een slimme speaker

Een slimme speaker kan goed gebruikt worden als je persoonlijke assistant. Zo kun je de luidspreker vragen naar je geplande activiteiten van vandaag, de weersverwachting of de actuele verkeerssituatie. Echter is een slimme speaker met name interessant door het kunnen bedienen van andere apparaten met je stem! Ik zet de belangrijkste functionaliteiten voor je op een rij.

 • Interactie: je kunt een interactie aangaan met een smart speaker. Zo kun je de speaker vragen naar relevante informatie en kun je je planning doornemen.
 • Handige tools: ook kun je de luidspreker perfect gebruiken voor zaken als timers, het plaatsen van herinneringen of het bellen van personen.
 • Streamen van muziek: je kunt slimme luidsprekers ook gebruiken als afspeel luidspreker van je muzieklijst. Vraag bijvoorbeeld Google Home om specifieke nummers af te spelen via Spotify.
 • Apparaten bedienen met je stem: misschien wel een van de mooiste functies, is het kunnen bedienen van apparaten met je stem. Nadat je een koppeling hebt gemaakt met je smart speaker, kun je een naam geven aan het apparaat en deze activeren. Hierbij is verlichting een veel gekozen koppeling!

Voordelen van een smart speaker

Nu zul je je afvragen wat nou de échte voordelen van zo’n smart speaker zijn. Ik zal je zeggen: dit wordt pas duidelijk als je enige tijd een slimme speaker in de kamer hebt staan. Wanneer je namelijk gewend bent aan de verschillende functies, zul je hem steeds vaker gebruiken. Ik som de voordelen in mijn ogen op:

 • Hands-free in de keuken: je kunt terwijl je aan het knoeien bent in de keuken, je speaker vragen om recepten of tips. Hierbij hoef je dus niet met je vieze handen je telefoon uit je broekzak te halen.
 • Vanaf de bank alles bedienen: plof je net lekker op de bank, ben je vergeten om het licht in de keuken uit te zetten. Geen probleem: geef je speaker met spraak de opdracht om de lampen uit te zetten.
 • Groeperen van speakers per kamer: ook een interessant voordeel is het kunnen groeperen van meerdere luidsprekers. Je kunt ze zelfs toewijzen aan een specifieke kamer. Dit wordt ook wel ‘multiroom’ genoemd, waarbij je muziek door het hele huis of in specifieke kamers kunt afspelen.
 • Snel antwoord op je makkelijke vragen: wanneer je even snel informatie wilt hebben, kun je hiervoor perfect de speaker te gebruiken.
smart speaker koppelen aan apparaten

Een smart speaker kun je koppelen met andere apparaten

Smart speaker Google populair in Nederland

Sinds oktober 2018 is Google Assistant in Nederland beschikbaar. Dankzij de update kun je er in het Nederlands tegen praten en antwoord krijgen. Er zijn wereldwijd verschillende Google smart speakers verkrijgbaar: de Google Home Max, Google Home en Google Home Mini. Alle drie de modellen ondersteunen Google Assistant. Ik verwacht op kort termijn ook de Google Home Hub in Nederland: dit is een smart speaker voorzien van een display.

Om je een idee te geven van een Google smart speaker, heb ik hieronder enkele mogelijkheden op een rij gezet.

 • Vraag Google naar informatie: met de slimme speakers van Google kun je makkelijke zoekopdrachten uitvoeren. Vraag bijvoorbeeld tot hoe laat de supermarkt geopend is of hoe het gesteld is met het weer.
 • Bedien andere smart home apparaten: wat velen niet weten is dat je de smart home speaker juist goed kunt gebruiken bij het bedienen van andere apparaten en producten. Zo kun je bijvoorbeeld met de smart speaker lampen en aan- en uitzetten.
 • Muziek luisteren en streamen: heb jij een Spotify Premium account? Dan is het streamen van muziek kinderlijk eenvoudig met deze slimme speakers. Vraag Google voor het afspelen van nummers, albums en je favoriete artiesten.
google smart speaker spotify

Met de smart speaker van Google kun je eenvoudig Spotify streamen.

Let op: wanneer je van plan bent om een smart speaker veelal voor het streamen van muziek te gebruiken met Spotify, is een Spotify Premium account noodzakelijk. Wel kun je standaard afspeellijsten van Spotify op streamen naar je smart speaker van Google, bij geen specifieke verzoeknummers, artiesten of albums.

google home smart speaker

Uitgelicht: Google Home met Nederlandse ondersteuning

De Google Home is in mijn ogen op dit moment de beste smart speaker. De luidspreker ondersteunt Google Assistant, waardoor je er Nederlands tegen kunt praten. Het valt me daarbij op dat er steeds meer smart home producten op de markt komen die compatibel zijn met deze slimme speaker.

De betere smart speakers op een rij

Er zijn tal van slimme speakers op de markt. Zelfs specifieke merken hebben meerdere modellen: zo zijn er al drie verschillende soorten Google Home speakers en hebben ook merken als Sonos en JBL diverse slimme luidsprekers. Ik zet de bekendste varianten met bijhorende eigenschappen op een rij in onderstaand overzicht.

Smart speakerVoice AssistantPrijs indicatieBekijken
Google HomeGoogle Assistant (Nederlands)€ 95,-Bekijk bij Bol.com
Google Home MiniGoogle Assistant (Nederlands)€ 52,95Bekijk bij Bol.com
Sonos OneAlexa & Google Assistant (Nederlands)€ 199,-Bekijk bij Bol.com
Amazon Echo PlusAlexa€ 154,95Bekijk bij Bol.com
Amazon EchoAlexa€ 99,99Bekijk bij Bol.com
Amazon Echo DotAlexa€ 52,-Bekijk bij Bol.com
JBL Link 500Google Assistant (Nederlands)€ 249,-Bekijk bij Bol.com
JBL Link 300Google Assistant (Nederlands)€ 159,-Bekijk bij Bol.com
JBL Link 20Google Assistant (Nederlands)€ 129,-Bekijk bij Bol.com
JBL Link 10Google Assistant (Nederlands)€ 94,-Bekijk bij Bol.com

Speakers zonder Nederlandse ondersteuning alsnog interessant

Oké, eerlijk is eerlijk, we willen het liefst Nederlands praten tegen slimme speakers. Echter is dit bij veel smart speakers nog niet mogelijk: dit komt met name doordat deze Alexa ondersteunend zijn. Alexa is in Nederland nog niet beschikbaar, waardoor je er alleen Engels mee kunt communiceren. Toch hoef je deze smart home speakers niet direct weg te schuiven: zo is de Sonos One bijvoorbeeld alsnog een hele goede keuze. Met deze speaker is het namelijk mogelijk om gebruik te maken van Alexa of Google.

sonos one smart speaker

Uniek: smart speaker Sonos One

Sinds kort is het mogelijk om de Google Assistant te activeren op de Sonos One. Dit maakt de Sonos One uniek, omdat dit de enige smart speaker is die twee spraakassistenten gebruikt. De spraakassistenten zijn niet tegelijk te gebruiken dus je dient vooraf wel een keuze te maken.

Conclusie: zijn speakers echt zo slim?

Naar aanleiding van het in kaart brengen van de mogelijkheden van slimme speakers, kan ik ze echt aanbevelen voor een smart home. In veel gevallen zegt men ten onrechte dat je niet veel hebt aan een smart speaker, maar hierbij is men vaak niet op de hoogte van de functie van het kunnen bedienen van andere apparaten. Op dit moment is Google Assistant de slimste variant in mijn ogen, die ook nog eens Nederlands ondersteund is.

Recente artikelen over smart speakers

Google Nest Mini
Sonos draadloze smart speaker met Bluetooth
Google nest hub timer
slimme platenspeler
google home apps
betere versie amazon echo
The following two tabs change content below.

Rob

Rob is mede-oprichter van Smarthomeweb.nl. Hij is van jongs af aan gek op slimme gadgets en alles wat te maken heeft met het slimmer maken van producten en toepassingen. In zijn vrije tijd leest hij graag over de laatste online ontwikkelingen, waarover hij schrijft op Smarthomeweb.nl en advies geeft aan lezers. Favoriete smart home merken? FIBARO en Homey!