smart speaker
Home » Smart speaker
Menu
 • Advies

Een smart speaker, ook wel een slimme speaker genoemd, is een interactieve luidspreker waar je een gesprek mee kunt voeren. Je kunt een smart speaker van alles vragen, waarna je direct een antwoord krijgt! Daarnaast kun je ze ook gebruiken voor het afspelen van muziek, het gebruiken als wekker of het opvragen van de weersverwachting! Sinds de introductie van Google Home eind oktober 2018, is de smart speaker in Nederland een enorm populair gadget geworden voor in een smart home.

Op deze pagina vind je een adviesgids die je helpt bij het kopen van een smart speaker. Alles wat je moet weten van een smart speaker staat hier beschreven. Bekijk welke smart speaker past bij jouw wensen en lees de kooptips voor het vinden van de juiste modellen en kom meer te weten over de mogelijkheden van deze slimme speakers!

Beste smart speaker per keuze

Er zijn steeds meer verschillende smart speakers te koop, diverse merken hebben eigen smart speakers of hebben een hele lijn met verschillende slimme speakers. Belangrijk is dat je weet wat jouw wensen zijn om te komen tot de beste keuze: wil je een zo’n goedkoop mogelijke variant of is speaker met een Nederlandse spraakassistent een vereiste? Hieronder hebben we alvast drie verschillende smart speakers geselecteerd: een beste keuze, de goedkoopste keuze en een uitgebreide keuze, check hier een top 10 met de beste slimme speakers.

Beste keuze

google smart speaker
Google Home

Goedkope keuze

google home mini
Google Nest Mini

Uitgebreide keuze

sonos move speaker
Sonos Move

robbertAdvies van Rob: Google Home is momenteel de populairste smart speaker in Nederland. De beste smart speaker is Google Home in mijn ogen, gezien de prijs-kwaliteitsverhouding. Ben je alleen op zoek naar een spraakassistent en maakt de kwaliteit van de speaker niet super veel uit kies dan voor de budget keuze Google Nest mini. Voor de uitgebreide keuze hebben ik gekozen voor de Sonos Move. Met name de bruikbaarheid en het geluidskwaliteit maakt de speaker erg goed, zo is hij bijvoorbeeld draadloos te gebruiken.

Smart speaker kopen: Let hierop!

Bij een smart speaker kopen zijn er een aantal zaken waar je altijd goed op moet letten. Zo is niet alleen het uiterlijk van zo’n slimme speaker belangrijk: ook wil je er wellicht in het Nederlands mee kunnen communiceren. Naar aanleiding van ons onderzoek naar eigenschappen en functies van slimme speakers, staan hieronder een aantal kooptips op een rij die je helpen bij het kopen van een smart speaker.

 • Kijk naar het domotica platform: elke smart speaker ondersteunt een specifiek platform. Zo is er bij Google Home sprake van Google Assistant en bij de speakers van Amazon sprake van Alexa. Momenteel ondersteunt Alexa nog niet de Nederlandse taal. Spreek je liever Nederlands, kies dan voor een smart speaker met Google Assistant.
 • Let op het design van de smart home speaker: het is onwijs belangrijk om het design niet uit het oog te verliezen. Bedenk dat een speaker waarschijnlijk in het zicht komt te staan. Check verschillende kleuren en ga na welke speaker het mooiste staat bij jouw interieur. Ook afmetingen zijn belangrijk wanneer jij de speaker bijvoorbeeld op een wandplankje wilt zetten.
 • Controleer mogelijke koppelingen: wanneer jij al reeds smart home artikelen hebt aangeschaft, wil je straks natuurlijk je speaker kunnen koppelen. Je kunt namelijk vaak gekoppelde apparaten met spraak bedienen en op afstand aansturen. Check welk platform door deze apparaten ondersteund wordt en vind een geschikte smart speaker.
smart speaker kopen van juiste afmeting

Let altijd goed op het design en de afmetingen bij een smart speaker kopen

Functies van een slimme speaker

Een slimme speaker kan goed gebruikt worden als persoonlijke assistent. Alles kun je vragen aan de luidspreker, vraag bijvoorbeeld wat er vandaag op de agenda staat, wat de weersverwachting is of wat de actuele verkeerssituatie is. Een slimme speaker is met name interessant doordat je er ook apparaten mee kunt bedienen met je stem. Lees hieronder wat de belangrijkste functionaliteiten van een smart speakers zijn:

 • Interactie: vraag alles wat je maar wil. Vraag hem bijvoorbeeld: Hoelang is een Chinees of wat relevantere informatie als wat er vandaag op de agenda staat.
 • Handige tools: verder is het onwijs handig dat je de slimme speaker in kunt zetten voor het bellen van personen, het zetten van timers of het plaatsen van een herinnering.
 • Streamen van muziek: een functie die ook erg handig is het afspelen van muziek, vooral omdat het hier gaat om een speaker. Vraag de speaker of hij je favoriete muziek afspeelt of muziek van een specifieke zanger.
 • Apparaten bedienen met je stem: een echte smart home functie is wel het bedienen van apparaten met je stem. Wanneer je in je huis andere slimme apparaten hebt en deze verbonden hebt met je smart speaker, kunnen ze met elkaar communiceren. Heb je bijvoorbeeld slimme lampen, dan kun je de spraak assistent commanderen om de lichten aan of uit te zetten.

Voordelen van een smart speaker

Grappige vragen stellen is natuurlijk niet het meest interessante van een smart speaker. Nee een smart speaker heeft ook nog verschillende voordelen die een slimme speaker interessant maken. Hieronder hebben wij de voordelen van een smart speaker opgesteld:

 • Hands-free in de keuken: je kunt terwijl je aan het knoeien bent in de keuken, je speaker vragen om recepten of tips. Hierbij hoef je dus niet met je vieze handen je telefoon uit je broekzak te halen. Misschien wel de meest gebruikte functie is de timer, omdat het bij koken natuurlijk altijd gaat om timing.
 • Vanaf de bank alles bedienen: plof je net lekker op de bank, ben je vergeten om het licht in de keuken uit te zetten. Geen probleem: geef je speaker met spraak de opdracht om de lampen uit te zetten.
 • Groeperen van speakers per kamer: ook een interessant voordeel is het kunnen groeperen van meerdere luidsprekers. Je kunt ze zelfs toewijzen aan een specifieke kamer. Dit wordt ook wel ‘multiroom’ genoemd, waarbij je muziek door het hele huis of in specifieke kamers kunt afspelen.
 • Snel antwoord op je makkelijke vragen: wanneer je even snel informatie wilt hebben, kun je hiervoor perfect de speaker te gebruiken.
smart speaker koppelen aan apparaten

Een smart speaker kun je koppelen met andere apparaten

Smart speaker Google populair in Nederland

Sinds oktober 2018 is Google Assistant in Nederland beschikbaar. Dankzij de update kun je er in het Nederlands met de speaker communiceren. Er zijn wereldwijd verschillende Google smart speakers verkrijgbaar: de Google Nest Hub (Max), Google Home en Google Nest Mini. Alle Google Assistant speakers ondersteunen Google Assistant en Nest hubs zijn smart speakers met een display, ook wel een smart display genoemd.

Om je een idee te geven van een Google smart speaker, staan hieronder enkele mogelijkheden op een rij:

 • Vraag Google naar informatie: met de slimme speakers van Google kun je makkelijke zoekopdrachten uitvoeren. Vraag bijvoorbeeld tot hoe laat de supermarkt geopend is of hoe het gesteld is met het weer.
 • Bedien andere smart home apparaten: wat velen niet weten is dat je de smart home speaker juist goed kunt gebruiken bij het bedienen van andere apparaten en producten. Zo kun je bijvoorbeeld met de smart speaker lampen en aan- en uitzetten.
 • Muziek luisteren en streamen: heb jij een Spotify Premium account? Dan is het streamen van muziek kinderlijk eenvoudig met deze slimme speakers. Vraag Google voor het afspelen van nummers, albums en je favoriete artiesten.
google smart speaker spotify

Met de smart speaker van Google kun je eenvoudig Spotify streamen.

Let op: wanneer je van plan bent om een smart speaker veelal voor het streamen van muziek te gebruiken met Spotify, is een Spotify Premium account noodzakelijk. Wel kun je standaard afspeellijsten van Spotify op streamen naar je smart speaker van Google, bij geen specifieke verzoeknummers, artiesten of albums.

google home smart speaker

Uitgelicht: Google Home met Nederlandse ondersteuning

De Google Home is in onze ogen op dit moment de beste smart speaker. De luidspreker ondersteunt Google Assistant, waardoor je er Nederlands tegen kunt praten. Het valt me daarbij op dat er steeds meer smart home producten op de markt komen die compatibel zijn met deze slimme speaker.

De betere smart speakers op een rij

Er zijn tal van slimme speakers op de markt. Zelfs specifieke merken hebben meerdere modellen: zo zijn er al drie verschillende soorten Google Home speakers en hebben ook merken als Sonos en JBL diverse slimme luidsprekers. Ik zet de bekendste varianten met bijhorende eigenschappen op een rij in onderstaand overzicht.

Smart speakerVoice AssistantPrijs indicatieBekijken
Google HomeGoogle Assistant (Nederlands)€ 87,95Bekijk
Google Nest MiniGoogle Assistant (Nederlands)€ 59,-Bekijk
Sonos OneAlexa & Google Assistant (Nederlands)€ 199,-Bekijk
Amazon Echo PlusAlexa€ 174,-Bekijk
Amazon EchoAlexa€ 99,99Bekijk
Amazon Echo DotAlexa€ 52,-Bekijk
JBL Link 500Google Assistant (Nederlands)€ 249,-Bekijk
JBL Link 300Google Assistant (Nederlands)€ 159,-Bekijk
JBL Link 20Google Assistant (Nederlands)€ 129,-Bekijk
JBL Link 10Google Assistant (Nederlands)€ 94,-Bekijk

Speakers zonder Nederlandse ondersteuning alsnog interessant

Oké, eerlijk is eerlijk, we willen het liefst Nederlands praten tegen slimme speakers. Echter is dit bij veel smart speakers nog niet mogelijk: dit komt met name doordat deze Alexa ondersteunend zijn. Alexa is in Nederland nog niet beschikbaar, waardoor je er alleen Engels mee kunt communiceren.

Toch hoef je deze smart home speakers niet direct weg te schuiven: zo is de Sonos One bijvoorbeeld alsnog een hele goede keuze. Met deze speaker is het namelijk mogelijk om gebruik te maken van Alexa of Google.

sonos one smart speaker

Uniek: smart speaker Sonos One

Met de Sonos One heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van Google Assistant of Alexa. Momenteel is dit de enige smart speaker die twee verschillende spraakassistenten aan boord heeft.

Conclusie: zijn speakers echt zo slim?

Naar aanleiding van het in kaart brengen van de mogelijkheden van slimme speakers, kunnen we ze zeker  aanbevelen voor een smart home. Met name het bedienen van apparaten met spraak met een smart speaker interessant. Daarnaast is het ook gewoon ideaal om even snel je favoriete nummer aan te zetten.

Ook kan het interessant zijn wanneer je verschillende apparaten aan elkaar koppelt en een scene maakt die je activeert door middel van spraak. Een praktijkvoorbeeld is wanneer je thuis komt hoef je alleen tegen je smart speaker te zeggen ik ben thuis en de slimme thermostaat verwarmt je huis, de speaker zet je favoriete muziek op en de slimme verlichting gaat aan.

FAQ

Er bestaan veel vragen rondom de smart speaker: is het wel zo veilig om deze bijvoorbeeld in de woonkamer te zetten én neemt deze niet constant op? Wij hebben de meest gestelde vragen beantwoord in onderstaande FAQ.

Neemt een slimme speaker constant op?

Slimme speakers nemen pas op zodra je deze activeert met een spraakcommando als “Hé Google” of “Ok, Alexa”. Hoewel dit zo zou moeten zijn, komen er helaas wel vaak berichten in het nieuws naar voren dat bedrijven als Google of Amazon constant lijken op te nemen. Ze beweren dit te doen om de spraakassistent te kunnen verbeteren.

Is een smart speaker noodzakelijk in een smart home?

Als je een smart home áf wilt maken is een smart speaker of display onmisbaar. Je kunt hiermee apparaten met spraak bedienen en het is vaak het hart van je smart home. Dankzij je Google Home account voorkom je honderden apps voor al je apparaten en bedien je alles gewoon centraal.

Wat is het verschil van een smart speaker met een display?

Een smart speaker verschilt qua functionaliteiten niet veel van een smart display. Een smart display laat echter niet alleen informatie ‘horen’, maar maakt het ook visueel. Dit kan bijvoorbeeld handiger zijn in de keuken, waarbij je gerechten kunt bekijken.

Is een smart speaker voor elke kamer een must?

Nee, dit hoeft zeker niet maar het kan wel erg handig zijn. Met name in grote huizen met verschillende slimme kamers kan een smart speaker per kamer geen kwaad. Vaak zijn speakers wel te bereiken vanuit een andere kamer, maar kun je niet horen wat de slimme speaker meldt. Daarbij kun je bij Google Home ook gebruik maken van de functie om een boodschap door te geven aan meerdere speakers: op die manier kun je bijvoorbeeld iedereen vragen om aan tafel te komen!

Het kan goed zijn dat jij nu nog met een vraag loopt over smart speakers die niet in onze FAQ te vinden is. Stel je vraag gerust via een berichtje, dan kijk ik met je mee en help ik je op weg naar de juiste slimme speaker keuze!

Recente artikelen over smart speakers

oke google stel apparaat in
smart home apps
google home deurbel
Xiaomi Ecosystem Product Launch
google home routines nederland
google home lampen