Maak domme lampen slim met deze smart led dimmers

smart led dimmer zigbee zwave

▲ De twee nieuwe smart LED dimmers© EcoBright

Afgelopen september 2019 introduceerde EcoDim de eerste Zigbee & Z-Wave LED smart dimmer. Uniek want het komt niet vaak voor dat beide communicatieprotocollen ondersteund worden door één apparaat, laat staan een LED dimmer.

Waar eerst enthousiast gereageerd werd, was ook de prijs een struikelblok. Om toch een goedkoper aanbod te hebben heeft EcoDim twee nieuwe draaidimmers ontwikkeld, een Z-Wave dimmer en een Zigbee dimmer. In dit bericht vertellen we meer over deze dimmers, zo kun je bijvoorbeeld met deze lampen “domme” lampen eenvoudig slim maken.

Wat kun je met een smart led dimmer?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je eigenlijk met een smart led dimmer kunt en wat het verschil is met een normale dimmer. Met een normale dimmer kun je de gewone led lampen dimmen, hierdoor kun je de gewenste lichtsterkte bepalen. Heb je slimme lampen dan kun je geen gebruik meer maken van de dimmer, sterker nog dan moet je ook geen gebruik maken van dimmer anders krijgen de slimme lampen geen stroom.

Heb je nog geen slimme lampen, dan kun je wel gebruik maken van een smart led dimmer om de huidige lampen slim te maken. De dimmer werkt met Z-Wave of Zigbee en hiermee kun je de dimmer koppelen met een controller. Doordat de dimmer gekoppeld is met een controller kun je de “domme” lampen op een slimme manier bedienen, denk aan het aan- of uitzetten via je mobiel of handige timer wanneer de lampen automatisch aan moeten.

Wat is er nieuw aan de smart led dimmers?

Allereerst voldoet doen de dimmers aan de feedback van gebruikers, zo zijn ze een stuk goedkoper. Daarnaast hebben beide een paar kleine upgrades gekregen. De Zigbee led dimmer is nu ook voorzien van een Touchlink ondersteuning, hierdoor is het mogelijk om de dimmer te koppelen met Touchlink ondersteunende hardware en is er geen hub of controller benodigd.

Ook de Z-Wave smart led dimmer heeft een upgrade gehad en is nu te gebruiken in wisselschakeling of hotelschakeling (mits het andere schakelpunt gebruikt wordt als impulsdrukker). Daarnaast heeft de nieuwe Z-Wave dimmer een verbruiksmeter, hierdoor kun je per groep zien hoeveel stroom de lampen werkelijk verbruiken. Verder is de Z-Wave smart led dimmer ook officieel gecertificeerd als Z-Wave product en heeft de dimmer de nieuwste Z-Wave Plus Chip.

Producteigenschappen van de slimme led dimmers:

  • Geschikt voor alle bekende merken afdekmateriaal
  • Aan te sluiten met 2 bestaande draden, hierdoor geen nuldraad of bypass benodigd
  • Geschikt voor 90% van alle dimbare led lampen

Beide dimmers zijn nu te koop via de webshop van EcoBright, zo kost de Zigbee dimmer € 99,95 en de Z-wave variant € 109,95 per stuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts