Wat is een Smart Hub en welke kun je gebruiken?

smart-hub

▲ Google Nest Hub © JOSH HEMSLEY, UNSPLASH

De smart hub is een apparaat dat inmiddels door verschillende merken is uitgebracht, en niet zonder reden. Omdat dit slimme apparaat een essentieel deel uitmaakt van een compleet smart home, is er genoeg reden om deze wat extra te belichten. In dit artikel lees je daarom wat een smart hub is, welke functies deze heeft, welke smart hubs van Google en Samsung het meest gebruikt worden en welke andere opties ook interessant zijn.

Wat is een Smart Hub?

Een smart hub is een centraal punt waarmee je verschillende slimme apparaten in je huis kunnen verbinden. Door een smart hub (al dan niet draadloos) met je router te verbinden, kan er communicatie tussen deze hub en verschillende slimme apparaten tot stand komen. Dit maakt op o.a. het op afstand bedienen van deze apparaten mogelijk. Waar je zonder zo’n apparaat vaak nog gedwongen wordt met vele verschillende apps te werk te gaan, maken de functies van een smart hub alles een stuk makkelijker.

Functies van een Smart Hub

Wanneer je slechts één of twee slimme apparaten hebt, is het niet per se nodig om een smart hub te installeren. Heb je meerdere apparaten? Dan biedt zo’n smart weldegelijk mogelijkheden die het instellen en bedienen van je slimme huis een stuk eenvoudiger maken:

  • Je apparaten centraal bedienen: Met gebruik van een smart hub zijn verschillende losse apps niet meer nodig. Je kunt nu je apparaten eenvoudig met één interface bedienen.
  • Slimme apparaten koppelen en groeperen: Met een smart hub is het mogelijk om verschillende apparaten te groeperen en zo tegelijk aan- en uit te zetten. Erg handig om bijvoorbeeld alle lichten tegelijk te bedienen.
  • Scenario’s aanmaken: Met gebruik van een smart hub kun je instellen dat verschillende apparaten op elkaar reageren. Met gebruik van ‘als dit, dan dat’ scenario’s kun je je smart home geheel naar jouw voorkeur automatiseren.

Het centraal bedienen, het groeperen van apparaten en het maken van scenario’s zijn dus de voornaamste functies waarmee een smart hub meerwaarde toe kan voegen aan jouw slimme huis. Echter is wel het belangrijk om te weten dat er verschillende protocollen zijn, waardoor niet alle apparaten zomaar met iedere smart hub kunnen communiceren. Het kiezen van de juiste smart hub voor jouw apparaten is hierdoor extra belangrijk.

Meest gebruikte Smart Hub Google

Google Assistant is een systeem waarmee enorm veel (meer dan 50,000) slimme apparaten te bedienen zijn, op de website van Google is te zien welke apparaten hier onder vallen. Een smart hub is in dit geval wederom een belangrijke stap naar het centraal koppelen en bedienen van apparaten. De volgende apparaten van Google worden het meest gebruikt als Smart Hub voor Google Assistant:

google nest hub

1. Google Nest Hub – Beste Smart Hub voor Google Assistant

Een van onze favoriete Smart Hubs is de Google Nest Hub, een Hub, Speaker én Display in een. Met deze Hub van Google kun je niet alleen vele slimme apparaten linken, ook kun je via de display alles eenvoudig bedienen.

Bekijk Meer info

beste keuze google nest audio

2. Google Nest Audio – Beste smart speaker

Op dit moment bestempelen wij deze Google Nest Audio als de beste smart speaker. Een groot voordeel van deze slimme speaker is dat hij tevens als Smart Hub fungeert en koppeling met vele apparaten mogelijk maakt.

Bekijk Meer info

google nest mini

3. Google Nest Mini – Compacte smart speaker

De Google Nest Mini is een kleine slimme speaker met de zelfde functionaliteiten als de grotere Google Nest. Doordat er wordt bespaard op geluidskwaliteit is dit een erg betaalbare stap naar het optimaal gebruiken van Google Assistant.

Bekijk Meer info

Smart hub voor Samsung – SmartThings

Een veel gebruikte basis voor een slim huis is SmartThings, een centraal systeem waar vele merken mee te verbinden zijn. De overzichtelijke SmartThings app maakt het mogelijk slimme apparatuur van o.a. merken als Samsung, Somfy, Honeywell, Philips, Google Nest en Ring te bedienen. De kans is dus groot dat je slimme deurbel, thermostaat, koelkast, wasmachine en televisie hier mee te verbinden zijn. Benieuwd welke merken en apparaten er allemaal aangesloten zijn? Bekijk dan het gehele overzicht. Wij raden de volgende smart hub aan:

Aeotec SmartThings Smart Home Hub

Aeotec Smart Home Hub – Hub voor SmartThings

Een vooraanstaande smart hub voor SmartThings is de Aeotec SmartThings Smart Home Hub. Doordat deze smart hub via SZ-wave, Zigbee en WiFi met apparaten kan verbinden, is hier enorm veel mee mogelijk. De verbonden apparaten zijn vervolgens via de app en zelfs via pc of laptop te bedienen.

Bekijk Meer info

Welke smart hub kun je nog meer gebruiken?

Naast de populaire Google Assistant en SmartThings zijn er verschillende andere systemen waarop je je slimme huis kunt baseren. Dit zijn de voornaamste overige opties, met ieder zijn eigen voordelen:

apple homepod mini design

Apple HomePod Mini

De Apple HomePod Mini is een compacte slimme speaker, tevens smart hub, waarmee de slimme apparatuur van Apple HomeKit bediend kan worden. De HomePod heeft mooi design, goed geluid en is eenvoudig te bedienen.

Bekijk Meer info

athom homey

Athom Homey

De Athom Homey maakt enorm veel mogelijk, vooral foor de compatibiliteit met vele verschillende protocollen. Vooral als je slimme apparaten van uiteenlopende merken hebt, is deze Smart Hub zeker aan te raden.

Bekijk Meer info

amazon echo

Amazon Echo

Deze slimme speaker van Amazon heeft een ingebouwde Smart Hub, waarmee apparaten via Zigbee te verbinden zijn. Alhoewel de spraakassistent Amazon Alexa al erg ontwikkeld is, is het op moment van schrijven nog niet mogelijk om deze in het Nederlands te bedienen.

Bekijk Meer info

philips hue bridge

Philips Hue Bridge

De Philips Hue Bridge is geen centralle Hub voor meerdere merken, maar wel een essentiële schakel wanneer je meerdere slimme lampen van Philips centraal wilt bedienen. Hij is los verkrijgbaar, maar goed om te weten is dat hij in combinatie met een aantal slimme lampen net wat goedkoper kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
wat is cortana

Wat is Cortana?

Cortana is de virtuele spraakassistent van Microsoft waarmee je gesproken opdrachten kunt laten uitvoeren.
Lees meer