Smart home trends 2019: wat kunnen we verwachten?

Maarten Reijneveld Laatste update: 09-12-2020

Nu we het nieuwe jaar ingaan, is het leuk om vooruit te kijke naar de smart home trends in 2019. Wat kunnen we verwachten qua ontwikkelingen op het gebied van smart home? In dit artikel neem ik je mee naar een aantal smart home trends die we in 2019 kunnen verwachten.

smart home trends 2019

1. Apparaten steeds vaker met zelflerende eigenschappen

Met name slimme thermostaten hebben zelflerende eigenschappen. Hiermee kan de thermostaat bijvoorbeeld binnen twee weken patronen ontdekken in jouw leefsituatie. Denk aan zaken als wanneer je op welke dag meestal thuis bent of hoe vroeg jij ’s ochtends van huis vertrekt om naar je werk te gaan. Dank zijn dit soort zelflerende functies, wordt een apparaat steeds slimmer en wordt hij steeds beter binnen jouw smart home.

Mijn verwachting is dat er steeds meer zelflerende functies bij zullen komen: niet alleen bij thermostaten, maar ook bij zaken als slimme deurbellen. Zo is de Nest deurbel al voorzien van de technologie om gezichten te herkennen en jouw hier specifieke notificaties voor te sturen.

Apparaten zullen steeds vaker zelf actie ondernemen

Als mooi resultaat hiervan, denk ik ook dat in 2019 nieuwe functies beschikbaar zullen zijn voor smart home apparaten om zelf actie te ondernemen. Zo zijn er al rookmelders (wederom van Google Nest) die hun eigen batterijen bijbestellen als er opgemerkt wordt dat deze bijna op zijn. Ook is de kans groot dat veel smart home ontwikkelingen vanuit Amerika in 2019 met noodvaart in ons land zullen verschijnen. Een slimme koelkast die jou laat weten dat de eieren bijna over datum zijn? Geen probleem!

2. Google Home meer als smart home controller

Momenteel wordt Google Home nog veelal gebruikt voor het snel kunnen stellen van vragen. Met vragen als het weer, de openingstijden van de lokale supermarkt of antwoorden op feitjes is Google Home echter nog niet op z’n best. Je kunt hem juist goed inzetten als smart home controller. In 2019 verwacht ik dat deze smart speaker van Google steeds meer als een smart home controller zal optreden in menig huishouden.

Google Home Hub zal zijn intrede gaan nemen in 2019

Om hierop in te haken: een smart speaker zal in 2019 vaker voorzien worden van van een display. Onder de naam smart display zullen deze in mijn verwachting populairder worden dan de slimme speakers als smart home controller. Zo is in Amerika de Google Home Hub al een veelgekocht smart home product; dit is een Google Home speaker die voorzien is van een display. Het is nog niet bekend wanneer Google Home Hub in Nederland zal verschijnen, maar naar verwachting en in lijn met eerdere productlanceringen in ons land, zal dit hoogstwaarschijnlijk eind 2019 gaan gebeuren.

3. Steeds makkelijkere smart home integraties

Wanneer je begint met het realiseren van je eigen smart home, zul je snel apparaten en diensten met elkaar willen verbinden. Vandaag de dag is nog lang niet alles even makkelijk met elkaar te verbinden. Sterker nog: we krijgen dagelijks tientallen vragen binnen over hoe specifieke producten met elkaar gekoppeld kunnen worden. We hebben mede daardoor besloten om Smarthomeforum.nl op te richten; hier kunnen smart home liefhebbers met elkaar in contact komen en elkaar voorzien van advies en hulp bij smart home vragen.

Bedrijven als Olisto maken koppelingen makkelijker

Ik verwacht dat de integraties en mogelijke koppelingen echter in 2019 veel makkelijker zullen worden. Er zijn gelukkig veel softwarebedrijven die je hier handvatten voor bieden. Zo maakt Olisto bijvoorbeeld Toon koppelen aan Google Home mogelijk en innoveert het Nederlandse bedrijf constant door voor nog meer makkelijke koppelingen. Een ander voorbeeld is Homey van Athom, een smart home controller met aan boord diverse radio’s, zodat je producten met verschillende smart home protocollen eenvoudig kunt koppelen. Ook Amazon biedt met haar nieuwe Echo modellen sinds kort deze mogelijkheid.

4. Maatregelen op het gebied van privacy

In 2019 is de kans groot dat er scherper toezicht wordt gehouden op het gebied van het verzamelen van privacy gevoelige gegevens door smart home apparaten. Bijna heel 2018 stond in het teken van de AVG (GDPR) wetgeving, waarbij de privacy van consumenten weer een belangrijke positie innamen bij toezichthouders. Niet alleen moesten website eigenaren afgelopen jaar aanpassingen doen om te voldoen aan de AVG eisen: ook bedrijven die überhaupt data verzamelen van gebruikers hebben van alles aangepast om de consumenten inzicht te bieden in wat zij verzamelen.

Privacy op #1 is belangrijk voor smart home

Dit is trouwens in mijn ogen een hele mooie en belangrijke ontwikkeling. Niet alleen vind ik dat wij als consumenten gewoon moeten weten wat er van ons verzameld wordt: het maakt de smart home wereld ook een stuk toegankelijker. Uit diverse onderzoeken blijkt dat men nog altijd sceptisch is tegenover smart home, vanwege de privacy gevoelige bedenkingen.

5. Nederlandse ondersteuning bij meerdere assistants

Vanaf eind vorig jaar (oktober 2018) is de Google Home Assistant Nederlands ondersteund. Je kunt vragen in het Nederlands stellen en krijgt deze uiteraard ook in het Nederlands beantwoord. Met diverse Google Home commands in het Nederlands kun je nu Google Home gebruiken voor allerlei taken.

Echter zijn nog niet lang niet alle producten en assistants Nederlands ondersteunt. Dit tot groot ongenoegen van velen: zo heeft men vaak voorkeur voor Sonos speakers, maar worden deze aangeboden met Alexa van Amazon. Deze spreekt nog geen Nederlands en het is dan ook nog niet bekend wanneer Amazon Alexa in Nederland zal verschijnen met onze ondersteuning van onze taal.

6. Zonder vervanging oude apparaten slimmer maken

Wanneer er tegenwoordig nieuwe producten op de markt komen, worden deze vaak voorzien van allerlei slimme functies. Allemaal leuk en aardig, maar we zitten natuurlijk niet te wachten op het compleet vervangen van bijvoorbeeld al je witgoed om deze te kunnen koppelen in je smart home. Nee, ik denk dat er steeds vaker gadgets op de markt komen die je als het ware aan kunt sluiten op je oudere apparaten om ze slim te maken. Dit voorkomt dat je heel veel moet investeren in nieuwe producten, terwijl bijvoorbeeld je huidige wasmachine het nog prima doet.

FIBARO Smart Implant maakt oude apparaten slim

Een goed voorbeeld van zo’n product is de Smart Implant van FIBARO. Door dit slimme apparaatje in een oud apparaat te pluggen, kun je deze opeens op slimmere manieren bedienen. Denk bijvoorbeeld aan een oude platenspeler, die je opeens kunt bedienen via je smartphone. FIBARO sleepte met deze toevoeging de CES 2019 Innovation Honoree Award in de wacht.

 Aanbieding!  
google nest mini twee pack

Google Nest Mini 2-pack – Nu 50% korting!

Bekijk hier een scherpe aanbieding met twee Google Nest mini speakers, de speakers waren nog nooit zo goedkoop! Bekijk deze deal hier!

Meer smart home artikelen

(Slimme) rookmelders verplicht in 2022
ikea slimme producten
Nanoleaf introduceert Nanoleaf Lines
ring wired videodeurbel
banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *