📢WINACTIE: Doe mee en maak kans op een slimme robotstofzuiger (€429)




Smart home nadelen die je zelf kunt tackelen

smart home nadelen

▲ Frustratie ter illustratie © Pixabay

We zijn nu bijna een jaar verder met Smarthomeweb.nl. Dit heeft ons veel inzicht gegeven in smart home problemen en zaken die toch niet zo makkelijk bleken te zijn bij het starten van een slimme woning.

Toch zijn veel van deze ‘problemen’ makkelijk om te draaien naar grote pluspunten. Het is de kunst om goed inzicht te hebben in mogelijke nadelen en hier bij het begin alvast rekening mee te houden. We hebben daarom de grootste nadelen van een smart home op dit moment op een rij gezet, maar daarbij de oplossing om ze te tackelen!



1. Elk apparaat communiceert op zijn eigen manier

Misschien wel een van de grootste smart home nadelen die men kan ervaren, is de communicatie van de diverse producten. Elk product communiceert op zijn eigen manier, hoewel er wel vaak sprake is van een bepaald smart home protocol. Toch zijn hier ook weer verschillende protocollen mogelijk. Een kleine greep uit de communicatie protocollen die binnen een smart home vaak toegepast worden:

  • Zigbee
  • Z-Wave
  • Bluetooth
  • WiFi
  • Thread

Voorkomen: ga eerst op zoek naar een smart home controller

Het mogelijke nadeel van verschillen in communicatie kan het best vanaf het begin af aan meegenomen worden bij keuzes voor je smart home. Zo kan het slim zijn om eerst op zoek te gaan naar een goede smart home controller (ook wel een smart home hub of basisstation genoemd), waarna je dan pas op zoek gaat naar aan te sluiten apparatuur.

Echter zijn er ook mogelijkheden om apparaten met diverse communicatie protocollen alsnog met elkaar te laten communiceren. Een goed voorbeeld hiervan is Homey, een smart home controller die maar liefst 7 radio’s aan boord heeft. Zo kun je alsnog Zigbee apparaten koppelen en verbinden met bijvoorbeeld Z-Wave communicerende producten.



2. Een smart home kan aardig prijzig worden

Uit ervaring kan ik zeggen dat een smart home aardig uit de hand kan lopen qua kosten. Het begint met wat slimme verlichting of een smart plug die je krijgt op je verjaardag, maar als snel zul je het uit willen breiden. Je raakt gewend aan de voordelen om lampen met spraak te bedienen, maar wilt nu ook de TV automatisch aanschakelen door dit tegen je smart speaker te zeggen.

Voorkomen: ga voor een begin- of smart home startpakket

Er zijn een aantal tips die ik met je wil delen om het nadeel ‘de kosten van een smart home‘ waar mogelijk te beperken. Zo zijn er smart home startpakketten, waarmee je vaak veel goedkoper uit bent dan wanneer je alles apart zou aanschaffen. Check de kostenbesparende tips voor het voorkomen van te hoge kosten van je smart home op een rij.

  1. Koop smart home startpakketten: er zijn op de markt verschillende startpakketten te ontdekken. Een voorbeeld is een pakket met slimme lampen, waarbij je ook gelijk een smart speaker krijgt. Op die manier bespaar je niet alleen, maar heb je ook gelijk alles in huis om volop te genieten van je nieuwe smart home producten.
  2. Maak een lijst met al je mogelijke smart home wensen: om te voorkomen dat je straks meer in huis haalt dan je eigenlijk nodig had (of te weinig), is het slim om eerst een lijst te maken. Heb jij aan 3 slimme lampen uiteindelijk genoeg, of maken 10 smart bulbs je huis pas hoe jij het wilt hebben? Vaak kun je gebruik maken van schaalvoordelen. Het is dus slim om eerst een boodschappenlijst te maken en dan pas te checken welke hoeveelheden je beter gelijk aan kunt schaffen.
  3. Ontdek smart home aanbiedingen of korting: er zijn steeds meer interessante smart home aanbiedingen te ontdekken. Vaak zijn het combinatie deals of kun je tweedehands smart home apparatuur kopen bij toonaangevende webshops. Dit kan al snel tientallen euro’s besparen. Tip: check onze pagina met alle soorten smart home aanbiedingen bij verschillende webshops.

3. Je deelt vaak meer privacy en data dan je weet

Smart home apparatuur communiceert met elkaar. Hiermee kun je complete processen in en rondom het huis automatiseren: merkt de slimme rookmelder rook op, dan zal de slimme verlichting gaan knipperen. Deze Internet of Things producten versturen diverse soorten data over het web, meestal via een server van het bedrijf achter het product. Hoewel het bij slimme lampen nog niet zo’n grote privacy issue kan zijn, is dit wel van belang bij beelden van de slimme camera of spraakopnames van je smart speaker.



Voorkomen: let op instellingen voor het delen van data

Het is de kunst om goed te kijken naar de mogelijkheden om het delen van data te beperken. Je kunt natuurlijk het beste doen, voordat je het apparaat gekocht hebt. Bijna elk (goed) product biedt transparantie op het gebied van het verzamelen gegevens. Check wat jouw mogelijkheden zijn om het delen van specifieke data uit te zetten: zo kun je bijvoorbeeld bij de Google Nest Hub op de achterzijde tijdelijk de microfoon uitzetten als je visite over de vloer hebt.

4. Het overzicht binnen je smart home is vaak ver te zoeken

Een setje slimme lampen en een slimme speaker en een koppeling hiervan is nog te overzien. Maar wat als je huis van onder tot boven gevuld is met slimme producten die allemaal op elkaar aangesloten zijn en met elkaar communiceren? Jep: je smart home verandert snel in een smart home jungle. Het kan soms lastig zijn (ik spreek uit ervaring) om een aanpassing te maken, zonder dat dit van invloed is op andere scenario’s. Ik zet de punten op een rij die kunnen zorgen voor een wirwar binnen je slimme woning:

  1. Elk product gebruikt zijn eigen applicatie
  2. Geen idee wat nu ook al weer met elkaar communicert
  3. Automatische updates, waarbij opnieuw instellingen gedaan moeten
  4. Meerdere bewoners in het huishouden die eigen wensen hebben

Voorkomen: maak gebruik van één software of applicatie

De grootste en makkelijkste manier om de jungle-term uit je smart home te houden, is door waar mogelijk te kiezen voor een overkoepelende smart home software of app. Hierbij doel ik met name op het type software wat apparaten aan elkaar kan koppelen en je scenario’s kunt instellen. Ook hierbij is het belangrijk om bij de aanschaf goed te letten op de ondersteuning hiervoor: zo is niet elk apparaat geschikt voor IFTTT, een bekend en veelgebruikte software voor het maken van smart home scenario’s.



5. Je hebt een probleem als het netwerk weg komt te vallen

Veelal krijg ik reacties wanneer ik een product adviseer als :”Maar wat als ik nu opeens geen verbinding heb, kan ik dan mijn eigen huis nog wel in met een slim deurslot?“. Wanneer jij dit soort vragen aan jezelf of de expert blijft stellen, ben je goed bezig. Het is namelijk niet bij alle apparaten even makkelijk om gebruik te kunnen blijven maken van de functies, zonder een sterke of stabiele internet verbinding. Onlangs las ik een voorbeeld over een slim toilet, wat automatisch doortrok zodra iemand het toilet weer verliet. Er was geen offline optie om handmatig het toilet door te spoelen. Je kunt wel raden wat voor een probleem dit met zich mee bracht toen het internet twee dagen plat lag…

Voorkomen: denk na over ‘geen internetverbinding’ situaties en ga voor een stabiel netwerk

Om deze (een van de belangrijkste smart home nadelen) problemen te voorkomen is het slim om altijd een plan B in je hoofd te hebben. De grote “Wat als?” vraag kun je in mijn ogen het best stellen bij elk product wat je koopt en elk scenario wat je ontwikkelt. Dit gaat verder dan enkel technische vraagstukken! Ga jij op vakantie en heb jij een prachtige tuin die automatisch bewaterd wordt met een slim besproeiingssysteem? Vraag dan altijd je buurvrouw voor haar beschikbaarheid, mocht het toch om een of andere reden misgaan. Neem het zekere voor het onzekere!

Daarnaast is ook de keuze voor een stabiel en sterk netwerk een hele goede eerste stap. Hoe meer apparaten er in je smart home te vinden zullen zijn, hoe meer een specifieke frequentie te verdragen krijgt. Mijn tips is om eens onderzoek te doen naar een mesh netwerk. Hiermee wordt het signaal constant door gestuurd naar minimaal twee nodes en heb je door het hele huis een stabiele en goede internetverbinding.



6. Smart home apparaten zijn in deze vroege tijd snel verouderd

Het is soms waar: wanneer jij nu een product koopt dan kan het over een aantal maanden al achterhaald zijn. En dat is natuurlijk zonde, gezien ik daarnet ook tips heb gegeven om te besparen op je smart home uitgaven. Net als bij alle andere producten geldt eigenlijk de regel: de eerste variant op de markt is nooit de beste keuze. Hetzelfde geldt voor het eerste product van een specifiek bedrijf. Neem bijvoorbeeld de Ring deurbel, die al snel opgevolgd werd door een nieuw broertje: de Ring 2 en zelfs de Ring Pro.

Voorkomen: doe onderzoek naar het bedrijf en check automatische updates

Toch kun je dit mogelijke smart home nadeel relatief makkelijk tackelen. Het is bijvoorbeeld slim om je in te lezen in de achtergrond van het bedrijf. Hoeveel research doet het bedrijf en hoeveel jaar is deze al actief in de markt? Als deze net de markt betreden heeft, is de kans groot dat er snel een nieuwe variant zal verschijnen, of nog erger: dat het bedrijf het misschien niet eens red. Ook de check voor automatische updates helpt het nadeel te voorkomen. Kan een product automatisch geupdate worden, zonder dat je voor nieuwe mogelijkheden een compleet nieuw product hoeft te kopen? Dan zit je in veel gevallen safe!

7. Smart home producten kunnen gehackt worden

Smart home producten worden veelal aangesloten op het internet. En producten die aangesloten worden op het web hebben -inderdaad- kans om gehackt (ja, zo schrijf je het) te worden. Het is een scenario waar we niet aan moeten denken: je koopt een goedkope slimme beveiligingscamera, sluit hem aan op je WiFi netwerk en een week later krijg je het nieuws te horen dat de beelden in handen zijn van een bedrijf wat de software heeft gehackt.



Onlangs hoorde ik in een Amerikaans interview dat er zelfs bedrijven uit het Oosten zijn die zo goedkoop mogelijk camera’s aanbieden op grote internationale webshops, die direct aangesloten worden op het WiFi netwerk (zonder bridge). Er schenen complete scripts gemaakt te zijn, waarbij de het netwerk van de koper binnen een half uur na het installeren, automatisch betreden konden worden. Ik zou er niet aan moeten denken.

Voorkomen: koop apparaten van betrouwbare merken, maak gebruik van een bridge en volg het nieuws

Hoewel deze tip helemaal onder mijn blog staat, is het misschien wel de allerbelangrijkste tip van alle smart home nadelen. Koop nooit apparatuur van onbekende of merken uit de goedkopere na-maak landen (China in veel gevallen). Het is waar dat een slimme deurbel van Google Nest soms wel vijf keer duurder is dan een variant uit het Oosten, maar je komt jezelf echt tegen. Niet alleen op het gebied van functionaliteiten en kwaliteit, maar ook op het gebied van veiligheid en privacy. Koop dus vooral van de bekendere merken en lees altijd reviews en ervaringen.

Ook is het in mijn ogen belangrijk om te letten op de aansluiting van de producten op het internet. Zelf heb ik altijd de voorkeur van een tussenkomst van een gateway of bridge. Hiermee wordt het apparaat eigenlijk met een ’tussenstation’ aangesloten op het WiFi netwerk. De data gaat eerst naar de bridge en is nooit direct aangesloten op jouw persoonlijke netwerk waar je bijvoorbeeld ook gebruik maakt van internetbankieren.



Tenslotte is het volgen van het laatste smart home nieuws naar mijn mening een must! Hoewel producten of smart home merken nog zo goed bekend staan en er alles aan doen om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen, komen er zo nu en dan nog steeds berichten naar voren dat er toch sprake bleek te zijn van een onveilige situatie of een hack. Zo ontdekte The Wirecutter onlangs dat een tweedehands Nest camera beelden door bleef sturen naar de eerste eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
wat is cortana

Wat is Cortana?

Cortana is de virtuele spraakassistent van Microsoft waarmee je gesproken opdrachten kunt laten uitvoeren.
Lees meer
nest met google home koppelen

Nest met Google Home koppelen

▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay Steeds vaker kiest men voor een slimme thermostaat of bieden zelfs energieleveranciers deze mogelijkheid aan.…
Lees meer