Smart home kooptips gids

Maarten Reijneveld Laatste update: 09-12-2020

We merken dat (vooral bij het beginnen met een smart home) er veel vragen zijn over waar je op kunt letten bij het kopen van producten voor je smart home. Hierop hebben wij iets bedacht: een kooptips gids!

smart home kooptips gids

Afbeelding ter illustratie © Pixabay

In deze kooptips gids zetten we interessante tips op een rij waar je op kunt letten en rekening mee kunt houden. Tips die de verkoper je niet vertelt! Mocht je na het lezen van deze smart home kooptips nog aanvullende vragen hebben, dan kun je ons altijd een bericht sturen.

1. Vermijd Bluetooth en WiFi smart home producten

Smart home producten worden vaak gekoppeld of verbonden met andere slimme producten. Hiermee bereik je het beste resultaat voor een smart home: denk aan het koppelen van je bluetooth speaker met Google Home, waarna je met spraak het afspelen van muziek kunt bedienen.

Apparten communiceren met elkaar op een bepaalde frequentie, wat een smart home protocol wordt genoemd. Diverse apparaten kunnen echter ook communiceren via WiFi of Bluetooth, waarbij wij je aanraden om juist deze frequenties te vermijden.

Redenen om bluetooth en WiFi te vermijden bij smart home producten

  • Minder veilig dan andere smart home protocollen: apparaten die aangesloten worden op het WiFi netwerk, maken geen gebruik van een ‘bridge’ die constant wordt geüpdatet. Dit kan zorgen voor onveilige situaties.
  • Problemen met bereikbaarheid op langere afstand: met andere smart home protocollen kun je vaak op veel grotere afstand verbindingen realiseren. Dit komt omdat er bij protocollen als Zigbee of Z-Wave vaak sprake is van een mesh-netwerk.
  • Vaak sprake van interventie bij WiFi en Bluetooth: vanwege het feit dat er veel niet-smart home producten aangesloten zijn op het WiFi netwerk, kan er vaak sprake zijn van interventies, waardoor verbindingen slechter kunnen worden.

2. Check de koppeling mogelijkheden van apparaten

kooptip smart home producten zelfde protocol

Let goed op het smart home protocol bij producten.

Zoals we aangaven is het van groot belang dat de apparaten op de dezelfde frequentie communiceren. Zo’n ‘smart home protocol’ dien je dan ook altijd te checken bij het kopen van smart home producten. Zo weet je zeker dat je slimme lampen straks gecombineerd kunnen worden met een slimme thermostaat.

Controleer ook het koppelbare domotica platform

Naast het smart home protocol is ook het controleren van het domotica platform (of smart home systeem) aan te raden. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik willen maken van Apple HomeKit. Het is dan wel noodzaak dat je nieuwe smart home product hiermee kan communiceren. Ook dit staat altijd aangegeven bij het product, vaak onder de noemer ‘domotica platform‘.

3. Doe alles op het gebied van het beveiligen van je apparaten

Een van de allerbelangrijkste kooptips vindt plaats na aankoop: het beveiligen van je reeds gekochte producten. Dit is echt heel belangrijk, zodat je verzekerd bent van het feit dat er niemand in kan breken op jouw smart home product. Denk aan de situatie dat iemand mee kan kijken op jouw slimme beveiligingscamera: dat willen we natuurlijk niet!

Tips voor beveiligen van smart home apparaten

Hoewel praktisch alle apparaten die aangesloten zijn op een netwerk gehackt zouden kunnen worden, zijn er wel wat beveiligingstips:

  • Gebruik sterke wachtwoorden: vaak is er een standaard wachtwoord ingesteld bij het installeren van smart home producten. Verander deze direct in een sterk wachtwoord die jij alleen kent.
  • Update het apparaat altijd wanneer mogelijk: hou ook altijd updates in de gaten van leveranciers van het door jou gekochte smart home product. Vaak worden er ‘beveiligingslekken’ gedicht en ben je meer verzekerd van een veilige werking.
  • Sluit apparaten niet direct op je huidige netwerk aan: mocht je apparaten aan gaan sluiten op je netwerk, raden wij je aan om te kiezen voor een guest-network optie. Hiermee hou je je internetzaken gescheiden van je smart home artikelen: mocht er dan ingebroken worden via een apparaat, is er nog geen toegang tot jouw hoofd netwerk.

4. Hou rekening met het delen van privacy gevoelige gegevens

smart home kooptip kijk privacygegevens

Check altijd welke privacy gegevens gedeeld worden bij smart home producten.

Bij websites kunnen we tegenwoordig precies aangeven wat wij wel of niet willen delen. Ook bij smart home producten of diensten kun je dit vaak instellen. Echter is het delen van veel gegevens vaak onvermijdelijk. Als jij bijvoorbeeld gebruik maakt van een smart speaker, hou er dan rekening mee dat Google ‘meeluistert’ en opneemt.

Kom erachter welke gegevens gedeeld worden

We willen je als tip meegeven om je te verdiepen in de gegevens die gedeeld worden bij het gebruik van een apparaat, voor je deze aanschaft. Zo weet je precies wat er met wie gedeeld wordt en hou je het heft in eigen hand.

5. Denk altijd na over een plan B met smart home toepassingen

Een smart home starten brengt veel comfort en gemak met zich mee. Echter dien je hiervoor altijd wel een stabiel netwerk te hebben, om te kunnen genieten van alle comfortabele gemakken.

Het is echt ontzettend belangrijk om altijd na te denken over een plan B wanneer je geen internetverbinding hebt en te kijken naar opties van slimme apparaten zonder netwerkverbinding. Een goed voorbeeld is het gebruik van slimme rookmelders, die bij een internet verbinding een seintje geeft via je telefoon. Bij het wegvallen van de verbinding, laat de rookmelder uiteraard alsnog een harde toon horen.

Denk na over de gevolgen bij wegvallen van verbinding

Ook bij gekoppelde situaties dien je altijd na te denken over de gevolgen van het wegvallen van het internet. Is de koppeling een ‘extraatje’ of kan het daadwerkelijk zorgen voor nadelige effecten zonder internet?

6. Soms kan iets langer wachten voor producten slim zijn

Vandaag de dag is smart home in Nederland nog redelijk nieuw. Wij zijn blij om te zien dat steeds meer webshops smart home artikelen aanbieden, maar uiteraard moet er nog veel gebeuren om het creëeren van een smart home wat eenvoudiger te maken (onder andere daarom Smarthomeweb.nl!). Dit geldt niet alleen op het gebied van informatievoorziening en aanbod, maar ook bij product innovaties.

Kijk de kat uit de boom en wacht op oplossingen

Het kan dan ook slim zijn om de kat uit de boom te kijken bij nieuwe mogelijkheden of smart home producten die pas net op de markt zijn. Zo worden er in het beginstadium vaak problemen ontdekt bij producten, waarna er snel nieuwere producten op de markt komen dit deze problemen niet hebben.

7. Maak een plan voor je zomaar begint met het kopen van smart home accessoires

Bij het kopen van smart home artikelen is het raadzaam om een ‘smart home plan’ bij de hand te hebben. Een plan waarin jij alvast hebt nagedacht over mogelijkheden van koppelingen en eventuele maximale kosten.

  • Wat zijn je behoeftes met koppelingen: noteer alle slimme toepassingen die jij graag in je smart home wilt creëeren en ga op zoek naar de producten die dit kunnen realiseren. Tip: download ons gratis e-book, het Smart home handboek, om alle smart home producten in te kunnen zien.
  • Bedenk wat je maximaal wilt uitgeven: ook dien je bij het realiseren van een smart home en kopen van producten daarvoor een goed beeld te hebben van de mogelijke kosten. Bedenk hoeveel jij maximaal wilt uitgeven. Het starten van een smart home kun je zelf zo gek maken als je wilt, maar hou er rekening mee dat je steeds meer wilt.

Tip: we hebben handig artikel geschreven over de kosten van een smart home, wat een indicatie kan geven van de totale prijs van de door jouw gewenste smart home.

8. Enige technische kennis is soms een behoefte

We gaven net al aan dat de smart home wereld momenteel nog in de kinderschoenen staat. Hoewel je vaak bij smart home artikelen kunt genieten van zeer eenvoudige installaties, kan het koppelen van specifieke artikelen soms wat lastiger zijn. Op Smarthomeweb.nl hebben we dan ook een smart home kennisbank, om je kennis op het gebied van smart home te vergroten. Echter dien je op dit moment vooralsnog rekening te houden dat je wel een klein beetje technische kennis dient te hebben voor het op de juiste wijze inrichten van jouw smart home.

Wij helpen je graag een handje bij jouw smart home

Uiteraard staan wij ook altijd voor je klaar om je te helpen bij specifieke smart home keuzes of toepassingen. Kun je geen antwoord vinden op je vragen of loop je bijvoorbeeld vast bij het installeren of koppelen van specifieke producten? Stuur ons dan vooral een bericht, zodat wij je kunnen helpen waar mogelijk.

 Aanbieding!  
google nest mini twee pack

Google Nest Mini 2-pack – Nu 50% korting!

Bekijk hier een scherpe aanbieding met twee Google Nest mini speakers, de speakers waren nog nooit zo goedkoop! Bekijk deze deal hier!

Meer smart home artikelen

Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
beste eufy buiten camera
nanoleaf sonic editie
smart-hub
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.