Beste smart home controller: onze top 10

Op deze pagina vind je een top 10 smart home controllers. In deze top 10 heb ik de beste smart home controllers van dit moment op een rij gezet. Het mooie van een smart home controller is dat je diverse slimme apparaten kunt koppelen met in één app. Hierdoor heb je meer overzicht en kun je apparaten aan elkaar koppelen.

Bekijk hier onder de tien top modellen die ik voor je geselecteerd heb. Het verschil van deze modellen zit vooral in de protocollen. Er zijn slimme apparaten die werken met Z-Wave of Zigbee, elk apparaat communiceert dus op zijn eigen manier. Door voor een smart home controller te kiezen die met meerder protocollen werkt, krijg je een mogelijkheid om apparaten met verschillende protocollen toch met elkaar te laten communiceren.

beste keuze smart home controller

Index: Smart home controllers top 10

Top 10 met beste smart home controllers

We hebben met veel aandacht onderstaande top 10 met beste smart home controllers samengesteld. Onder de top 10 gaan we verder in op onze onderzoeksmethodologie.


athom homey

1. Athom Homey

De meest geavanceerde smart home controller van dit moment. Heeft integratiemogelijkheden met Zigbee, Z-Wave, wifi, Bluetooth, infrarood, 433MHz en 868 MHZ.


fibaro home center 2


2. FIBARO Home center 2

FIBARO Home center (HC2) communiceert met Z-Wave technologie. Beheer al je FIBARO en slimme apparaten die werken met Z-Wave in één systeem. Heeft ook een ondersteuning voor Google Home en Amazon Alexa.


ics2000 klikaanklikuit bedienen met telefoon

3. KlikAanKlikUit ICS-2000

Met dit control station van KlikAanKlikUit (Kaku) koppel je Kaku apparaten aan elkaar in één overzichtelijke app. Ook heel makkelijk om hiermee scenes te maken met verschillende apparaten.


somfy tahoma basisstation


4. Somfy Tahoma Box v2.0

Automatiseer al je Somfy apparaten met deze Tahoma Box. Via een Somfy app zijn de apparaten makkelijk toe te voegen en creëer je simpel diverse scenes. Ook kun je met deze box een koppeling maken met je Apple Watch, zodat de apparaten bedient kunnen worden met je smartwatch.


KlikAanKlikUit ICS-1000 vergelijken

5. KlikAanKlikUit ICS-1000

De voorganger van het ICS 2000 control systeem. Met dit systeem kun je 48 apparaten van KlikAanKlikUit koppelen en bedienen via je smartphone of tablet.


6. FIBARO Home Center Lite

Ook dit control station van FIBARO werkt met het protocol Z-Wave. Koppel al je FIBARO of Z-Wave apparaten aan deze Home Center, waardoor je alles kunt bedienen met één app.


elro connects k1

7. Elro Connects K1

Een Control systeem van Elro. Dit apparaatje stop je eenvoudig in het stopcontact en door middel van een applicatie koppel je Elro slimme apparaten aan elkaar.


broadlink rm pro

Met deze Broadlink hub koppel je alle RF- en IF-apparaten met elkaar in één app. Heel makkelijk bedien je de apparaten via een applicatie. Ook mogelijk om een koppeling te maken met Amazon Alexa.


z1 zigbee bridge

9. Trust Smart Home ZigBee

De Trust Smart Home werkt met het protocol Zigbee. Naast producten met Zigbee werkt deze controller met Google Assistant en Philips Hue.


d-link hub

Met deze smart home controller van D-Link koppel je alle D-Link apparaten met het wifi. Hierdoor is het mogelijk om waarschuwingen (pushmeldingen) te ontvangen wanneer u niet thuis bent.


Beste smart home controller: Homey

In onze top 10 smart home controllers komt Homey van Athom als beste smart home controller naar voren. Dit smarthome basisstation is voorzien van zeven verschillende radio’s onder de motorkap. Hierdoor kun jij diverse smart home producten met verschillende smart home protocollen alsnog met elkaar laten praten.

Check hieronder de verschillende radio’s:

  • Zigbee
  • Z-Wave
  • Bluetooth
  • WiFi
  • 868 MHz
  • 433 MHz
  • Infrarood

athom homey

Het beste smart home basisstation: Homey

Homey is de absolute beste keuze voor een smart home basisstation als je in jouw smart home van meerdere protocollen gebruik maakt. Het is het hart van je smart home. Leuk om te weten: in de Homey community worden dagelijks nieuwe apps gemaakt, waar jij gewoon gebruik van kunt maken.


Hoe is deze top 10 smart home controllers opgesteld?

Hoe deze top 10 met smart home controllers is opgesteld lees je hieronder. Hierin onderbouwen we hoe wij onderzoek uitgevoerd hebben, hoe de controllers geselecteerd zijn, welke functies van belang waren en hoe we de posities van de controllers hebben bepaald.

Selectie top 10 smart home controllers

Voor deze top 10 smart home controllers zijn alle smart home controllers onderzocht die momenteel te koop zijn in Nederland. Deze controllers zijn onderzocht op basis van de functies, prijs en ontwerp. Het verschil van deze smart home controllers zit hem vooral in de functionaliteit, ook is dit vaak belangrijkste factor wanneer je een controller aanschaft. Vooral de functie van het protocol is erg belangrijk, omdat je misschien al slimme apparaten hebt van een bepaald protocol. Hieronder vertellen we meer over de belangrijkste functies van de smart home controller en waarop ik ze onderzocht heb.

Belangrijke functies van de smart home controllers

Zoals we hierboven al vermeldden zijn de functies van een smart home controller erg belangrijk. Ook in deze top 10 hebben we daar natuurlijk rekening mee gehouden. De functies waar we naar gekeken hebben in deze top 10 smart home controllers zijn:

  • Protocol van de controller:  dit is misschien ook wel de meest belangrijkste functie. Het is belangrijk dat je weet met welk protocol de controller spreekt. Waarschijnlijk heb je slimme producten die een bepaald protocol spreken, let dan goed op of het mogelijk is of de controller dezelfde protocol spreekt. Spreekt dit niet dezelfde protocol dan is het vaak niet mogelijk om producten aan het protocol te koppelen. Wel zijn er controllers die met verschillende protocollen spreken, dit zijn in onze ogen de beste smart home controllers.
  • Bereik van de controller: het bereik van een controller speelt ook een belangrijke rol. Het liefst heb je alles in je huis gekoppeld aan één controller, maar wat nou als je slimme apparaten in je tuin hebt en op je zolder. Dan moet het wel mogelijk zijn dat de controller ook het bereik heeft om een verbinding te maken met alle apparaten.

Hoe hebben we de posities in deze top 10 bepaald?

Na een overzicht gemaakt te hebben van alle smart home controllers, hebben we deze controllers onderzocht op functionaliteit. Op basis van de bevindingen uit dit onderzoek hebben we de tien beste modellen in een top 10 opgesteld. Daarna hebben we de posities in de top 10 kunnen bepalen aan de hand van het protocol van de controller, zoals je ziet, is de controller op de eerste positie de controller die gebruik maakt van de meeste protocollen.

Smart home controllerProtocolBereik (in meters)Prijsindicatie
1. Athom Homey ProZigbee
Z-Wave
WiFi
Bluetooth
Homekit
50€ 399,-
2. FIBARO Home Center 2Z-Wave40€ 425,-
3. KlikAanKlikUit ICS-2000Zigbee30€ 84,95
4. Somfy Tahoma Box v2.0Zigbee
Z-Wave
Thread
RTS
io-homecontrol
20€ 270,26
5. KlikAanKlikUit ICS-1000Zigbee30€ 74,99
6. FIBARO Home Center LiteZ-Wave40€ 199,-
7. Elro Connects K1WiFi100€ 39,99
8. Broadlink RM Pro+WiFi€ 45,99
9. Trust Smart Home ZigBeeZigbee
WiFi
25€ 29,99
10. D-Link DCH-G020Z-Wave
WiFi
€ 59,95

FAQ: Veelgestelde vragen over de beste smart home controller

Hoe hebben jullie de top 10 met smart home controllers samengesteld? En wat is nu de beste smart home controller voor mijn smart home? Deze en veel soortgelijke vragen kregen wij binnen op de redactie, waardoor wij onderzoek hebben gedaan naar de beste keuzes op dit moment. We hebben de veelgestelde vragen gegroepeerd in onderstaande FAQ.

Wat is de beste smart home controller?

Momenteel is de beste smart home controller in onze ogen de Homey. De Homey biedt de meeste ondersteuningen en maakt het dan ook mogelijk om apparaten met verschillende communicatieprotocollen met elkaar te koppelen. Daarnaast heeft de controller van Homey nog meer voordelen, check hierboven wat Homey nog meer een goede keuze maakt.

Waar wordt opgelet bij het kiezen van een goede smart home controller?

Voor het selecteren van een goede smart home controller kijken we naar verschillende factoren, zo kijken we onder andere naar de ondersteuning, koppelingen, aantal te verbinden apparaten en het bereik van het systeem. Daarbij is prijs natuurlijk ook een belangrijke factor.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een smart home controller?

Wij raden altijd aan om te kijken wat je precies wilt in een smart home, daarbij moet je altijd naar de toekomst kijken. Verder is het ook van belang om te kijken wat je momenteel aan slimme apparaten hebt, hierbij is het belangrijk om te kijken met welk systeem de apparaten werken. Een factor om ook rekening te houden is de moeilijkheidsgraad van de controller.

Waarom is er een onderzoek naar de beste smart home controllers?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende controllers, daarom vinden wij het belangrijk om te kijken wat nu een goede keuze is. Vooral omdat je ook naar de toekomst moet kijken is het belangrijk om hierin bij het begin al naar te kijken. Mocht je dit niet doen, dan kun je later spijt krijgen van je aankopen en bepaalde mogelijkheden niet kunnen uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *