Alles over een smart home controller

homey is een smart home controller

Een smart home controller is een basisstation waarmee je al je apparatuur centraal kunt bedienen en koppelen. Niet voor niets wordt dit ook wel een smart home hub genoemd en staat de controller beter bekend als een smart home basisstation. Er zijn smart home controllers die specifiek geschikt zijn voor Z-Wave of Zigbee apparaten, maar ook basisstations die meerdere werken met meerdere smart home protocollen. Homey is hier een goed voorbeeld van.

Er zijn tegenwoordig steeds meer keuzes voor een smart home controller. Ik ontvang dagelijks vragen over wat de beste keuze is en waar men zoal op moet letten bij de aanschaf van zo’n basisstation. Om je op weg te helpen bij dit soort vragen, heb ik een complete adviesgids gemaakt!

Index: Smart home controller

Beste keuze: Homey

Als we kijken naar de beste keuze die je kunt maken voor een smart home controller, kun je in onze ogen het beste kiezen voor Homey. Met Homey kun je veel verschillende smart home producten met diverse protocollen eenvoudig met elkaar koppelen. Onder de motorkap zijn er namelijk zeven radio’s te vinden, zodat je bijvoorbeeld Zigbee apparatuur met Z-Wave kunt koppelen.


homey beste smart home controller

Very Smart Choice™: Homey

Of je nu Zigbee apparaten of Z-Wave producten in je smart home hebt: met Homey heb je de mogelijkheid om ze met elkaar te laten praten. Maak zelf scenes aan of maak gebruik van apps van de Homey Community.


Met Homey kun je veel verschillende smart home protocollen aan elkaar knopen, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn.
– Bram Tigchelaar, oprichter Smarthomeweb.nl

Homey is lang niet de enige goede smart home controller. Zo zijn er ook controllers en basisstations van specifieke merken of die werken voor een bepaald smart home protocol. Check onze de top 10 met de beste smart home controller keuzes.

Smart home basisstation kopen: kooptips

Een smart home basisstation kopen kan nog knap lastig zijn. Er zijn namelijk tal van zaken waar je even goed op moet letten: denk aan de ondersteuningen voor specifieke smart home protocollen. Ook zaken als het checken van het bereik binnenshuis en op onderzoek uit gaan of de gebruikersinterface aansluit op jouw wensen zijn hierbij belangrijk. Ik zet mijn kooptips op een rij, doe er je voordeel mee en maak straks de beste keuze.

 • Controleer welke protocollen ondersteund worden: als je al smart home apparaten hebt gekocht en je de jungle van producten wilt centraliseren, is een smart home controller de oplossing. Let er altijd wel op of jouw apparaten kunnen communiceren met het basisstation. Er is een variant voor Zigbee en Z-Wave, maar er zijn ook universele keuzes zoals Homey.
 • Kijk naar apps voor derden en koppelingen: naast de ondersteunde protocollen is het ook belangrijk om te letten op speciale apps voor het koppelen van specifieke producten. Een voorbeeld is FIBARO Home Center 2 die ondersteuning biedt voor Z-Wave, maar voor Philips Hue (Zigbee) een speciale mogelijkheid biedt. Let hier altijd op als je al producten hebt gekocht en vergroot de mogelijkheden.
 • Check het maximale bereik binnenshuis: het is slim om te checken hoe het gesteld is met het maximale bereik van controllers. In veel gevallen scheelt dit per model tientallen meters. Altijd even checken dus en ook inschatten wat voor jou een minimale afstand zou zijn.
 • Bezoek community en controleer actuele updates: een tip die ik ook graag meegeef, is het bezoeken van de community. Vaak zijn er complete forums waarbij gebruikers elkaar informeren bij vastlopers of problemen. Handig, maar ook een teken dat er ‘veel’ kopers zijn en je nooit alleen staat bij probleempjes. Ook is het controleren van actuele updates handig. Hoe actief is de aanbieder met het beter maken van het basisstation?
 • Ga op zoek naar voordeelpakketten: als je net begint met je smart home is het op zoek gaan naar voordeelpakketten onwijs slim. Je haalt hiermee vaak een controller en gelijk een aantal smart home producten in huis die de basis vormen van je slimme woning.

Voordelen van een smart home controller

Dat een smart home controller van toegevoegde waarde is, blijkt als ik de voordelen onder de loep houd. Een van de grootste voordelen in mijn ogen is dat je de jungle van smart home producten een stuk overzichtelijker maakt. Maar wees niet bang: ook voor een slimme woning met nog relatief weinig smart home producten kan een basisstation zeer waardevol zijn. Check alle voordelen maar eens.

 • Overzicht en structuur: je zult bij het creëren van een smart home merken dat je steeds meer producten aanschaft. Alles wil je met elkaar koppelen en combineren, waarbij het al snel een grote onoverzichtelijke chaos wordt. Een smart home controller brengt overzicht: sluit al je apparaten aan en heb alles overzichtelijk bij elkaar.
 • Geen aparte app voor al elk apparaat: wanneer je apparaten hebt aangesloten op het basisstation, kun je ze allen bedienen op een centrale plek. Dit voorkomt dat je voor elk apparaat een aparte app zou moeten gebruiken (wat natuurlijk helemaal niet slim is in een smart home).
 • Veiliger voor je thuisnetwerk: een controller werkt als een brug tussen het apparaat en het netwerk in jouw woning. De data die van en naar basisstations verstuurd worden zijn vaak versleuteld. Dit voorkomt ook dat je apparaten direct aan zou moeten sluiten op je WiFi netwerk (ik raad dit soort producten sowieso niet aan).
 • Creëer smart home scenario’s: met een smart home bereik je in mijn ogen pas de meeste voordelen als je apparaten met elkaar koppelt en complete processen automatiseert. Voorbeeld: zodra een slimme rookmelder rook opmerkt gaan de lampen gaan branden en gaat het rolluik automatisch omhoog. Allemaal mogelijk met behulp van smart home scenario’s die je aan kunt maken met een smart home basisstation!

homey is een smart home controller

Met een smart home controller kun je apparaten centraal bedienen

Uitgelicht Fibaro basisstation modellen

FIBARO is een van mijn favoriete smart home merken. Niet alleen voor verschillende sensoren en actoren biedt FIBARO oplossingen: ook zijn er van het merk twee krachtige smart home controllers. Ik heb het over de FIBARO Home Center 2 en de Home Center Lite.

Koppel meer dan 230 apparaten aan het FIBARO Home basisstation!

De Home Center 2 is een van de krachtigste basisstations op de markt. Met name door de ondersteuning van het stabiele en sterke Z-Wave protocol. Niet voor niets heb ik deze controller dan ook geselecteerd als beste keuze voor een Z-Wave basisstation. Ik zet wat interessante kenmerken op een rij van deze controller:

 • Koppel meer dan 230 apparaten: met deze controller hoef je niet bang te zijn dat je niet al je apparaten kunt aansluiten. Je kunt tot 230 smart home producten aansluiten. Dit is echt heel veel!
 • Ondersteuning voor Z-Wave: zoals je misschien weet communiceren de FIBARO apparaten met Z-Wave en zijn er ook speciale HomeKit varianten. De Home Center 2 biedt volle ondersteuning voor Z-Wave.
 • Tal van apps voor andere merken (175 plug-ins!): wees niet bang dat diverse Zigbee apparaten niet kunnen communiceren met de Home Center 2. Er zijn heel veel plug-ins voor andere apparaten en ook in de Marketplace vind je diverse integratiemogelijkheden.
 • Eenvoudig scenes maken voor binnen je smart home: automatiseer processen in en rondom je huis met de FIBARO Home Center 2. Wat moet er gebeuren als een sensor wat opmerkt?
 • Mesh netwerk voor stabiliteit: gekoppelde Z-Wave apparaten sturen onderling telkens het signaal door. Hiermee bouw je een stabiel mesh netwerk op met overal een sterke verbinding (een must voor je smart home!)

fibaro home center 2 basisstation

Krachtig: Fibaro Home Center 2

De Home Center 2 is de krachtigste controller op de markt. Creëer een mesh-netwerk voor overal een sterke verbinding en koppel tot 230 apparaten! Biedt ondersteuning voor Z-Wave, maar dankzij plug-ins ook voor andere apparaten.


Homey kopen: waarom onze aanbeveling

Misschien heb je het al gemerkt, maar wij zijn super enthousiast over Homey. We gebruiken hem op dit moment zelf in ons Smarthomeweb.nl kantoor. Waarom? Omdat we al apparaten in ons kantoor hadden staan die allen communiceren via andere protocollen. De meest makkelijke oplossing was voor ons dan Homey: met maar liefst zeven radio’s is communicatie nodig met de belangrijkste smart home protocollen. Van Z-Wave tot Zigbee en van Bluetooth tot infrarood.

Voordelen van Athom Homey op een rij

Homey van Athom is een unieke controller. Hij is in veel opzichten totaal anders dan de meeste basisstations. Alleen de vormgeving al! Om je kennis te laten maken met de unieke voordelen van Homey, zetten we ze op een rij voor je.

 • Ondersteunt verschillende protocollen: we benoemden het net al. Homey communiceert met maar liefst 7 verschillende communicatieprotocollen. Dit maakt hem interessant voor een smart home waarin verschillende merken en producten te vinden zijn.
 • Leuk ontwerp en mooi vormgegeven: in tegenstelling tot alle andere controllers, is de Homey leuk vormgegeven. Hij ziet er zeker niet uit als een router of modem, wat bij andere basisstations wel zo is. Perfect voor in de woonkamer dus.
 • Enorm bereik binnenshuis: we zette straks alle basisstations op een rij, maar we kunnen alvast verklappen dat Homey het best scoort op het bereik binnenshuis. Met een zelf gemeten bereik van 49 meter, hoef je je zelfs bij grotere huizen geen zorgen te maken over een slechte verbinding.
 • Handige LED ring voor visuele effecten: nog iets wat Homey uniek maakt, de LED ring rondom de buitenzijde. Dit is interessant, je kunt hier ook visuele acties mee in gang zetten. Belt iemand aan? Laat de LED ring dan in een specifieke kleur schijnen.
 • Heel veel apps voor allerlei apparaten: een van de leukste bijkomstigheden van Homey is de Homey Appstore. De community kan zelf apps ontwikkelen, gezien Homey op een open platform ontwikkelt is. Meer dan 75% van de apps is dan ook niet van Homey zelf, maar door gebruikers gemaakt!

google home koppelen aan homey

Bedien aangesloten apparaten op Homey met spraak via Google Home!

Actueel: Somfy Tahoma Box update

Goed nieuws voor de Somfy Tahoma Box! Onlangs heeft er een Tahoma Box update plaatsgevonden. Dankzij deze update is er nu een directe koppeling mogelijk met Google Home en zijn diverse Somfy apparaten terug te vinden in de Google Home app!

Dankzij update Tahoma Box direct koppelen met Google Home

Ik benoemde het net al: met de laatste update van de Tahoma Box kun je nu een koppeling maken met Google Home en genieten van apparaten bedienen met spraak. Eerder was dit ook al mogelijk, alleen was er sprake van tussenkomst van Olisto of IFTTT (If This Then That).
Daarnaast zijn ook IO Somfy apparaten en RTS Somfy producten terug te vinden in de Google Home app om ze te koppelen via Google Assistant.


somfy tahoma basisstation

Somfy Tahoma Box

Dankzij de actuele Tahoma Box update kun je nu een directe koppeling maken met Google Home en aangesloten apparaten met spraak (in het Nederlands) bedienen!


Smart home controllers vergelijken

Het aantal goede smart home controllers kun je op twee handen tellen. Dit is voordelig, want zo kun je goed je mogelijkheden bekijken. Ik heb onderzoek gedaan naar de belangrijkste kenmerken en heb ze per model in kaart gebracht. Check de gegevens in onderstaand overzicht per smart home basisstation.

ControllerOndersteuningRouter koppelingMax. ApparatenBereik (binnenshuis)AdviesprijsBekijk
Athom HomeyZ-Wave
Zigbee
Bluetooth
Infrarood
WiFi
433 MHz
868 MHz
Bedraad23150 meter€ 299Bekijk
KaKu ICS2000Zigbee
433 MHz
Bedraad4830 meter€ 93,90Bekijk
Fibaro Home Center 2Z-WaveDraadloos23040 meter€ 499Bekijk
Fibaro Home Center LiteZ-WaveDraadloos23040 meter€ 229Bekijk
Somfy TaHoma Box868-870 MHz
433,42 MHz
Draadloos10020 meter€ 299Bekijk
Trust Z1 Zigbee Control StationZigbee
(2.4 GHz)
Bedraad10025 meter€ 35,47Bekijk

Conclusie: is smart home controller echt nodig?

Een smart home controller is echt een must-have voor de beginnende smart home liefhebber. Het zorgt voor overzicht en nog belangrijker: je kunt smart home scenario’s en scenes aanmaken om processen in en rondom het huis te automatiseren.

Ook het koppelen van apparaten kan het best via zo’n basisstation en juist dat zorgt voor de meeste voordelen in mijn ogen! Het is uiteraard wel belangrijk om te letten op de ondersteuning van diverse apparaten om koppelingen met een controller te kunnen maken.

Op dit moment zijn specifieke smart home controllers nog een must, maar ik verwacht dat het steeds meer geïntegreerd zal gaan worden in zaken als smart speakers. Niet voor niets wordt de Amazon Echo Plus ook wel een smart home hub genoemd: ook deze slimme speaker kan apparaten met elkaar verbinden en is in staat om scenario’s te realiseren via de Alexa app.

FAQ: Meest gestelde vragen over smart home controllers

Smart controllers zijn belangrijk in een smart home, zo zorgen ze er voor dat apparaten aan elkaar gekoppeld kunnen worden en dat je overzicht krijgt in een slim huis. Wel krijgen we nog eens vragen binnen over deze slimme controllers, hieronder hebben we de meest gestelde vragen opgesteld en beantwoord.

Welke smart home controller moet je kiezen?

Zoals hierboven al beschreven staat dien je een smart home controller te kiezen die werkt met je huidige slimme apparaten. Heb je nog geen slimme apparaten bekijk dan eerst wat je voor slimme apparaten je in huis wilt en bekijk met welk protocol deze werken en kies hier een smart home controller op uit.

Wat is de beste smart home controller?

In onze adviesgids gaat onze beste smart home controller keuze uit naar Homey. Dit apparaat werkt met alle protocollen waardoor je bijna alle apparaten op elkaar aan kunt sluiten.

Hoeveel apparaten kun je koppelen aan een smart home controller?

Dit heeft te maken met het model smart home controller, dit is namelijk bij elk merk en apparaat anders. Belangrijk is dat je kijkt naar hoeveel apparaten je aan wilt sluiten en kijkt of dit mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *