Smart home controller

Advies voor een smart home controller kopen

smart home controller kopen

Home » Smart home controller

Een van de allerbelangrijkste apparaten voor jouw smart home is een smart home controller. Het basisstation is de centrale spil van jouw slimme woning: je kunt met een controller apparaten op een centrale plek bij elkaar brengen en koppelen. Bij een smart home controller kopen dien je echter goed te letten op de smart home protocollen die ondersteund worden. Op deze pagina geven we je advies voor het kopen van een basisstation voor jouw smart home.

De beste keuzes voor een smart home controller

Onze aanbeveling voor een smart home controller

klikaanklikuit ics2000 basisstation
KlikAanKlikUit
ICS2000
fibaro home center 2 basisstation
FIBARO
Home Center 2
homey basisstation
BESTE KEUZE
Athom Homey
fibaro home center lite basisstation
FIBARO
Home Center Lite
somfy tahoma basisstation
Somfy
TaHoma Box

Functies van een smart home controller

Een controller is in onze ogen misschien wel het allerbelangrijkste bij het opzetten van een smart home. Het is namelijk de centrale spil van jouw slimme woning, waarbij je makkelijk apparaten met elkaar kunt verbinden. Ook zaken als sensoren en andere diensten zijn met behulp van zo’n smart home basisstation met elkaar in verbinding te brengen.

De belangrijkste functies van een controller:

 1. Koppelen van apparaten: met een basisstation kun je verschillende smart home apparaten met elkaar verbinden. Er zijn smart home basisstations die meerdere smart home protcollen ondersteunen: zo kun je bijvoorbeeld een Zigbee apparaat koppelen met een Z-Wave apparaat!
 2. Veilige ‘brug’ naar jouw thuisnetwerk: net als bij een lampen bridge is een basisstation de brug naar jouw thuisnetwerk. Niet alleen veiliger: ook blijf je genieten van een stabiel netwerk ondanks alle smart home apparaten die communiceren op een andere frequentie.
 3. Spraakbesturing: er zijn smart home basisstations die werken met spraakbesturing. Hoewel dit lang niet zo goed is als Google Home naar onze mening, is het wel een mooie extra. Een goed voorbeeld van zo’n basisstation is Homey van Athom.
 4. Aanmaken van scenes: bij het gebruiken van een smart home basisstation kun je ook complete scenes aanmaken. Regel met koppelingen en actie-reacties complete smart home instellingen. Laat bijvoorbeeld alle lichten aanspringen, zodra jij je huis binnenstapt.

Er zijn ook smart home basisstations die als het ware fungeren als een software. Voorbeelden hiervan zijn IFTTT en het Nederlandse Olisto.

Voordelen van een controller voor jouw smart home

Bij alle bovenstaande functies geniet je direct van een aantal voordelen. We zetten de allermooiste hieronder voor je op een rij.

 • Centraal bedienen van al je apparaten: het voordeel van een smart home is dat je bijvoorbeeld lampen via je smartphone kunt bedienen. Maar wat nou als je straks tientallen apparaten hebt van verschillende merken? Juist, je dient dan via tientallen applicaties je huis te bedienen. Niet handig en praktisch! Met een smart home basisstation heb je een centraal station waar je alles op een plek kunt bedienen.
 • Overzicht, overzicht en overzicht: wanneer je allerlei apparaten met elkaar gaat koppelen zonder basisstation zul je al snel het overzicht kwijt raken. Zo kun je het een bedienen met Google Home en het ander weer met behulp van Siri. Niet handig! Behoud het overzicht met een basisstation door op deze plek apparaten met elkaar te verbinden en scenes in te stellen.
 • Toevoegen van ontzettend veel apparaten: een ander groot voordeel van zo’n basisstation is dat je er heel veel apparaten aan kunt toevoegen. Bij Homey kun je bijvoorbeeld al 231 apparaten koppelen. Meer dan genoeg voor jouw complete smart home met diverse kamers.
 • Geen afstandsbedieningen meer nodig: wij krijgen al kriebels bij twee afstandsbedieningen voor een televisie en het televisiekastje. Tijd om die allemaal op te bergen in de lade! Met een smart home basisstation heb je voor veel apparaten geen afstandsbediening meer nodig, doordat je ze straks eenvoudig kunt bedienen via je smartphone door apparaten te verbinden.
homey basisstation

★★★★★ – “Vanwege de verschillende ondersteuningen voor diverse smart home protcollen is de Athom Homey in onze ogen de beste keuze.

Onze aanbeveling: Athom Homey

Wanneer jij op zoek bent naar een betrouwbaar basisstation waar jij heel veel verschillende apparaten kunt combineren, is Homey in onze ogen de beste keuze. Doordat hier meerdere radio’s onder de motorkap te vinden zijn, kun je combinaties maken met zowel Zigbee als Z-Wave smart home producten. Daarbij heeft Homey ook de sterkste verbinding binnenshuis en kun je er 231 apparaten aan koppelen. Het perfecte hart voor jouw smart home.

Interessante feiten:

 • Met spraakbediening
 • Van Nederlandse bodem
 • 50 meter bereik binnenshuis
 • 231 apparaten koppelen

Onze tips voor een smart home controller kopen

Wij willen je graag op weg helpen bij het kopen van het juiste basisstation. Hiervoor hebben we een aantal interessante kooptips op een rij gezet, die jij mooi kunt gebruiken bij het maken van de juiste keuze!

 • Als je al smart home apparaten hebt, check dan of het basisstation hiermee kan communiceren: wanneer jij al veel smart home apparaten in huis hebt geïnstalleerd, is het zinvol om te kijken of het basisstation wat jij overweegt hier compatibel mee is. In sommige gevallen kan een basisstation niet met alle smart home protocollen communiceren.
 • Check hoe het gesteld is met de verbinding: de verbinding per smart home basisstation kan tientallen meters verschillen. Ga voor de beste verbinding, helemaal als jij in een groter huis woont.
 • Lees ervaringen en reviews: wees een stap voor en check wat anderen hebben ervaren bij het model wat jij op het oog hebt. Vaak zijn er tientallen reviews en ervaringen te lezen bij webshops van eerdere kopers.
 • Check updates en blogs van ontwikkelaars: zelf checken we altijd in hoeverre een ontwikkelaar van een basisstation er nog op doorontwikkeld. Innovatie is belangrijk; je wilt niet een duur station kopen om straks weer een nieuwe te moeten kopen vanwege vernieuwingen of updates. Door een kijkje te nemen bij de blog van ontwikkelaars kom je er vaak snel achter hoe toegewijd zij zijn aan het product.
 • Bekijk of sprake is van een community: een community of een forum is altijd een goed teken van een grote gebruikersgroep. Vaak kun je bij zo’n community allerlei tips krijgen en achter interessante mogelijkheden komen. Daarbij weet je ook zeker dat je een plek hebt voor vragen of bij vastlopers.
 • Kijk altijd naar voordeelbundels of aanbiedingen: als je begint met een smart home en de controller je eerste aankoop is, kan een voordeelbundel interessant zijn. Zo krijg je vaak een controller en direct enkele basisproducten om je smart home op te starten. Tip: check bijvoorbeeld het Homey aanbieding overzicht.

Op onze smart home forum worden er ook vaak topics aangemaakt voor basisstations. Mocht je aanvullende vragen hebben over een specifiek model ben je van harte welkom op Smarthomeforum.nl.

Smart home controllers vergelijken

Vergelijk de beste controllers op relevante factoren

BasisstationSpraakbesturingRouter koppelingAantal te koppelen apparaten/sensorenBereik binnenshuisPrijs indicatie
KlikAanKlikUit ICS2000NeeBedraad4830 meter € 93,90
FIBARO Home Center 2
NeeDraadloos23040 meter€ 499,-
Athom HomeyJaBedraad23150 meter€ 299,-
FIBARO Home Center LiteNeeDraadloos23040 meter€ 229,-
Somfy TaHoma BoxNeeDraadloos10020 meter€ 299,-

Top merken voor een smart home bassistation

Van deze merken kun je het best een basisstation kopen

athom homey bassistation kopen

Athom Homey controller

Athom is een Nederlands bedrijf wat Homey heeft ontwikkeld. Athom zorgt met Homey voor een makkelijke en eenvoudige koppelmogelijkheid van apparaten binnen een smart home. Homey is niet overal verkrijgbaar, enkel bij door Athom geselecteerde partners als Coolblue.nl en Mediamarkt.nl.

FIBARO controllers

Op het gebied van smart home zijn er heel veel apparaten op te sommen van het merk FIBARO. Daarbij heeft FIBARO ook zelf twee basisstations ontwikkelt die al in menig smart homes zorgen voor overzicht en een centrale plek om apparaten op een plek te bedienen. Je hebt keuze uit de Home Center Lite of de Home Center 2 (we komen binnenkort met een duidelijke vergelijking tussen deze twee stations).

KlikAanKlikUit controllers

Bij KlikAanKlikUit ‘draait alles om comfort’ en dat is terug te zien in de verschillende producten en sensoren om het huis slimmer en comfortabeler te maken. Wat ons opvalt is dat KaKu (veel gebruikte afkorting voor het merk) ontzettend populair is bij zowel smart home experts op een gevorderd niveau als smart home beginners. Met de bekende ICS 2000 Octopus Internet Station biedt KlikAanKlikUit een goede oplossing voor overzicht binnen een smart home en de mogelijkheid van het verbinden van apparaten.

Smart home controller ontwikkelingen en nieuws

homey met klikaanklikuit koppelen
klikaanklikuit bedienen met telefoon
fibaro koppelen aan homey
voordelen van homey
homey 2.0 update
smart home starpakket
The following two tabs change content below.

Rob

Rob is mede-oprichter van Smarthomeweb.nl. Hij is van jongs af aan gek op slimme gadgets en alles wat te maken heeft met het slimmer maken van producten en toepassingen. In zijn vrije tijd leest hij graag over de laatste online ontwikkelingen, waarover hij schrijft op Smarthomeweb.nl en advies geeft aan lezers. Favoriete smart home merken? FIBARO en Homey!

Laatste berichten van Rob (toon alles)