Smart home cadeau geven? Hou hier rekening mee!

Rob Tigchelaar Laatste update: 11-12-2020

Met de feestdagen om de hoek worden er weer leuke cadeaus gekocht voor in de schoen of onder de boom. Ook smart home gadgets zijn hierin populair. Hoewel wij dit bij Smarthomeweb.nl volledig begrijpen, zijn er een aantal punten waar je wel rekening mee moet houden voor je zomaar iemand een smart home cadeau geeft.

smart home cadeau geven

Beeld ter illustratie © Pixabay

Het is super leuk om te krijgen: een slimme stekker, zodat je bijvoorbeeld je klassieke koffiezetapparaat slim kan maken en kan aansturen met spraak. Ook om te geven trouwens: bij verschillende shops ontdek je ze al voor een tientje. En nee: niet alleen bij elektronicazaken, maar ook gewoon in de schappen bij de Lidl of Kruidvat.

Smart home cadeaus geven vergt aandacht

Toch vergt het geven van zo’n simpel stekkertje meer aandacht dan je denkt: zo werken lang niet alle smart home apparaten volledig zonder een bridge en wordt er lang niet altijd stilgestaan bij de privacy van de gebruiker bij het geven van een smart home cadeau. We delen graag drie belangrijke punten om je in te verdiepen, zodat je strakjes een goed en leuk smart home cadeau kunt geven zonder problemen.

In sommige gevallen is een bridge vereist

Niet alle apparaten werken en communiceren via WiFi, maar maken bijvoorbeeld gebruik van Zigbee of Z-Wave. Wanneer je zo’n apparaat te pakken hebt, kun je er pas volledig gebruik van maken als je in het bezit bent van een bridge; een gateway die een brug vormt naar het WiFi netwerk, zodat je het apparaat bijvoorbeeld via je smartphone kunt bedienen.

Het is dus goed om te letten op het smart home protocol van het smart home product: werkt deze via WiFi of op een andere frequentie, waardoor zo’n gateway – van vaak tientallen euro’ s – noodzakelijk is?

Graag maken we hierbij wel de opmerking dat het gebruik van een bridge in onze ogen wel veiliger is: je sluit dan apparaten niet direct aan op je WiFi netwerk. Daarbij is er ook minder kans op interferentie bij niet-WiFi communicerende smart home producten.

Let op ondersteuning binnen een smart home

We roepen het bij smart home vaak: een product wordt vaak nog slimmer als deze gekoppeld wordt met andere smart home apparaten. Je kunt dan spreken van smart scenario’s: geautomatiseerde processen binnen een smart home. Ook kun je met een slim apparaat vaak veel meer na een koppeling.

Een product wordt vaak nog slimmer als deze gekoppeld wordt met andere smart home apparaten

Neem bijvoorbeeld de slimme stekker: het is leuk om deze via je smartphone te kunnen bedienen, maar het wordt nog leuker als deze gekoppeld kan worden met een smart speaker. Je kunt dan de stekker een naam geven en deze aan- en uitzetten met spraakopdrachten. Maar, hiervoor dient de stekker natuurlijk wel compatibel te zijn met een voice assistant.

Steeds meer mensen hebben smart home apparaten in huis. De kans is groot dat jij een smart home cadeau wil  geven aan iemand die hier interesse in heeft; hoogstwaarschijnlijk heeft deze persoon dan ook reeds smart home producten in huis.

Om te voorkomen dat degene niets kan met de gadget in zijn of haar smart home, kan het geen kwaad om te vragen van welk smart home platform gebruik gemaakt wordt. Vaak ontdek je op de verpakking van smart home apparaten (of in de productomschrijving bij webshops) waarmee het smart home apparaat compatibel is. Je kunt specifieke producten ook vergelijken op platformen: zo kun je bij ons slimme stekkers vergelijken.

Hou rekening met privacy van gebruiker

Tenslotte is het goed om altijd stil te staan bij de privacy van de gebruiker. Is er wel sprake van een veilig product, wat jij weggeeft? Zit de persoon aan wie jij het geeft wel te wachten op het delen van persoonlijke informatie en is hij of zij überhaupt op de hoogte wat er bij het gebruik allemaal gedeeld wordt?

Het kan nooit kwaad om goed te kijken naar het bedrijf achter het product: hoe staat deze bekend? Is het een bekend smart home merk of het is een onbekende speler? Wist je dat wij trouwens awards uitreiken aan veilige en betrouwbare aanbieders? Bekijk de betere smart home webshops in onze ogen.


Meer van dit soort smart home nieuws?

Meld je gratis aan en krijg de 60 pagina dikke Smart Home voor Beginners gids tijdelijk gratis.


Meer smart home artikelen

(Slimme) rookmelders verplicht in 2022
ikea slimme producten
Nanoleaf introduceert Nanoleaf Lines
ring wired videodeurbel
banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *