Wifi & netwerk – Stabiele wifi is erg belangrijk in een smart home

Als er iets belangrijk is bij het beginnen van een smart home, is het wel het creëren van een stabiel netwerk. Apparaten en producten die met elkaar in verbinding staan, dienen goed en stabiel te kunnen werken. In veel gevallen zorgen diverse smart home protocollen als Z-Wave of Zigbee voor een verbetering op het gebied van de stabiliteit van de verbinding. Dit komt met name door mesh-technologie, waarbij een wifi mesh router ook de oplossing kan zijn voor een sterker smart home wifi netwerk.

Waarom is stabiele wifi in een smart home noodzakelijk?

Veel apparaten in een woning werken tegenwoordig via wifi. Dankzij deze draadloze verbinding hoeven er geen eindeloos lange kabels aangelegd te worden en is het aansluiten van apparaten op het netwerk vaak eenvoudig te doen. Echter, is een stabiel wifi netwerk wel een must, helemaal in een smart home waarbij diverse apparaten op het netwerk zijn aangesloten.

Hoewel er vaak sprake is van een bridge, bijvoorbeeld een lampen bridge bij slimme lampen, is een stabiel wifi netwerk alsnog een prioriteit. Je wilt voorkomen dat scenario’s niet werken of dat apparaten elkaar niet kunnen bereiken door de kans op interferentie bij meerdere apparaten op het netwerk.

smart home wifi

Interferentie van wifi frequentie gebeurt snel

De meest voorkomende wifi frequentie is 2,4GHz. Hier zijn veel apparaten op aangesloten, waardoor de kans op ruis van onderling communicerende apparaten in een klein hoekje zit. Deze vorm van ruis wordt interferentie genoemd en kan ervoor zorgen dat een verbinding enorm verslechtert of zelfs helemaal uit kan vallen. Funest voor een smart home!

Soorten draadloze wifi verbindingen

Er zijn verschillende soorten wifi verbindingen mogelijk. Een van de meest voorkomende wifi soorten is wifi N. wifi N heeft een snelheid van zo’n 150 Mbit per seconden, wat veel lager is dan zijn snellere broertje: wifi AC. Deze opvolger van de N-variant is daarmee een stuk interessanter voor het streamen van muziek en beeld. In een smart home kun je denken aan Netflix.

Let op 5GHz voor betere snelheid

Ik raad je niet alleen om te letten op wifi AC bij het kopen van een nieuwe router, maar ook is het slim om te letten op een 5GHz frequentie. Pas op deze frequentie kun je bij wifi AC gebruik maken van de hogere snelheden dan bij wifi N. Met name de 5GHz frequentie is interessant voor een stabieler wifi in je smart home, gezien de kans van interferentie minder aanwezig is dan op de 2,4GHz frequentie.

Wifi versterken binnen je smart home

Er zijn tal van mogelijkheden om je wifi te versterken binnen een smart home. Zo zijn er speciale wifi-repeaters (waar ik zelf minder goede ervaringen mee heb) en zijn er zelfs DIY-projecten met opengeknipte cola-blikjes te vinden op het web. Hoewel dit soort praktijken een wifi signaal kunnen versterken, gaat mijn voorkeur uit naar het opbouwen van een mesh-netwerk. Hoe dit precies werkt? Laten we er dieper op in gaan.

nodes wifi mesh netwerk

Wat is wifi mesh-netwerk? 

Bij een wifi mesh-netwerk wordt het signaal constant doorgestuurd van station naar station. Je koopt vaak een wifi mesh-router die voorzien is van minimaal 3 stations, ook wel nodes genoemd. Het signaal van een node wordt naar minimaal twee andere nodes doorgestuurd, waardoor je praktisch overal geniet van een sterke wifi verbinding.


Netgear Orbi RBK753


1. Netgear Orbi RBK753 Multiroom wifi

Momenteel is de Neatgear Orbi RBK753 Multiroom wifi de beste wifi mesh router van dit moment. Dit systeem is van alle nieuwe functies voorzien, zo ondersteunt deze router ook wifi 6. Het systeem is te koop met twee station, maar ook uit te breiden met vijf stations voor nog meer bereik. Ook kun je met dit systeem drie verschillende draadloze netwerken tegelijk opzetten, door middel van simultaneous tri band.


Nodes op strategische plekken voor betere verbinding

Het is dan ook zaak om goed te kijken naar de inrichting van de nodes: waar kun je ze het beste neerzetten? In veel gevallen kiest men ervoor om op elke verdieping van een smart home een station te plaatsen. Zo geniet je op zolder van een even goede verbinding als beneden naast de router zelf.

Protocollen met mesh-technologie

Hoewel je kunt kiezen voor een WiFi mesh router voor het creëeren van een mesh-netwerk, zijn er ook smart home protocollen die deze techniek toepassen. Met name Zigbee en Z-Wave zijn hierbij goede voorbeelden.

Z-Wave staat bekend om de ijzersterke en stabiele verbinding in een smart home. Door de lage frequentie is er nauwelijks sprake van interferentie en kan het signaal zelfs door betonnen muren heen gaan.