Wanneer je begint aan een smart home zul je in het begin te maken krijgen met verschillende smart home systemen. Het ene product werkt met HomeKit, het systeem van Apple, terwijl andere slimme apparaten juist werken met Google Assistant. Er zijn diverse domotica platformen waarop jij je smart home kunt inrichten. Ik zet ze op een rij, waarna je de systemen met elkaar kunt vergelijken op belangrijke factoren.
Welke smart home systemen zijn er?
Er zijn vier grote spelers die allen de centrale spil binnen jouw smart home willen zijn. Niet heel gek: bij een smart home wordt er ontzettend veel data verzameld, iets wat partijen als Google, Apple en Amazon natuurlijk het middelpunt van willen zijn. Wees overigens niet bang dat zij met een smart home altijd alles van je te weten kunnen komen: ik heb een handige gids voor beginners geschreven over smart home privacy, hierin deel ik tips en tricks voor het beveiligen van je apparatuur en het delen van data.
Laten we inzoomen op de verschillende grote smart home systemen die er zijn!
Google Home
Een van de grootste smart home systemen is Google Home. Met Home wilt Google de smart home hub in jouw slimme woning zijn. Natuurlijk kennen we allemaal de slimme speakers van Google, waarvan de Google Home Mini een bekend voorbeeld is.
Google Home biedt ondersteuning voor spraakbediening. Hiervoor kun je gebruik maken van Google Assistant, de spraakassistent die we onder andere tegenkomen op smartphones (Android) en onder de motorkap van smart speakers.
In Nederland is Google Home een van de meest gebruikte smart home systemen. Dit komt met name door het feit dat Google Assistant sinds oktober 2018 in het Nederlands ondersteund is. Hiermee kun je dus in het Nederlands je smart home bedienen.
Nieuw: Google Nest Hub
De Google Nest Hub is een speaker met een display, ook wel smart display genoemd. Dit model is handig en creëert meer overzicht bij het koppelen van slimme apparaten.
Apple HomeKit
Een ander bekend smart home systeem is HomeKit van Apple. Het systeem van Apple biedt alle handvatten die je nodig hebt voor het inrichten en bedienen van je complete slimme woning. Let wel op: niet altijd kunnen apparaten gekoppeld worden met HomeKit.
HomeKit heeft een speciale app, die gratis gedownload kan worden via de iOS AppStore: de Woning App. In deze overzichtelijke applicatie kun je eenvoudig apparaten koppelen, groeperen en bedienen. Ook heb je via deze HomeKit app de mogelijkheid om scenario’s in te stellen.
Net als bij Google Home kun je bij Apple HomeKit gebruik maken van spraakbediening. Hiervoor gebruikt Apple natuurlijk Siri. Ook deze spreekt ruime tijd Nederlands, waardoor je alle apparaten in het Nederlands kunt aansturen.
Amazon Alexa
Een wat minder bekend smart home systeem in Nederlands is Amazon Alexa. Alexa is de spraakassistent van Amazon, die helaas nog geen Nederlands spreekt. Dit is dan ook een van de redenen waarom bijvoorbeeld de smart speakers van Amazon wat minder populair zijn in Nederland.
Amazon biedt met een ruime lijn aan smart speakers oplossingen om je smart home te bedienen met spraak. De smart speakers dragen de naam ‘Echo’ en zijn beschikbaar in (op dit moment) 5 verschillende varianten. Opvallend is dat de nieuwste modellen, waaronder de Amazon Echo Plus ook als smart home hub gebruikt kan worden. Dit wil zeggen dat je apparaten niet alleen met spraak kunt bedienen, maar dat deze Amazon speaker ook werkt als smart home controller.
Net als bij de andere smart home systemen kun je aangesloten apparaten via je Amazon app aansturen met spraakopdrachten. Deze vorm van smart home bediening kan echter nog niet in het Nederlands. Dit zorgt op dit moment vaak voor frustratie bij speaker merken die in Nederland veel gekocht worden, maar Alexa aan boord hebben. Een goed voorbeeld hiervan zijn Sonos speakers.
Samsung SmartThings
Het minst bekende en tevens minst populaire smart home systeem is SmartThings van Samsung. Wie een Samsung smart TV aan de wand heeft hangen zal ongetwijfeld een SmartThings account hebben aangemaakt: hiermee kun je bijvoorbeeld je televisie bedienen via je smartphone. Echter is het in Nederland een weinig gebruikt centraal systeem voor een smart home.
Hoe dit komt? Met name vanwege het feit dat de SmartThings hub in Nederland niet of vaak slecht verkrijgbaar is. In tegenstelling tot de andere smart home systemen heeft Samsung geen eigen spraakassistent.
Smart home systemen vergelijken
Nu we de vier grootste smart home systemen behandeld hebben, is het interessant om ze eens naast elkaar te leggen. Waarin zijn de grootste verschillen op te merken? En bij welke systemen geniet je van een Nederlands sprekende spraakassistent? Ik zet ze op een rij!
Kenmerk | Google Home | HomeKit | Alexa | SmartThings |
Merk | Apple | Amazon | Samsung | |
App | Google Home app | Woning App | Amazon app | SmartThings app |
Voice Assistant | Google Assistant | Siri | Alexa | – |
Nederlands | Ja | Ja | Nee | Ja |
Eigen smart speakers | Ja | Ja | Ja | Nee |
Waar moet je op letten bij de keuze voor een systeem?
In bijna elk smart home advies wat geef, ga ik dieper in op de keuze voor een bepaald systeem. Er zijn een aantal belangrijke factoren, waarmee jij kunt bepalen welk systeem het meest geschikt is voor jouw smart home. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de taal waarmee jij je smart home producten aan wilt sturen. Wil je dit echt in het Nederlands of is Engels ook prima? Ik zet de belangrijkste overwegingen op een rij om te bepalen welk systeem het best bij jou past.
- Communicatie: de communicatie met het smart home systeem is onwijs belangrijk. Hierbij doel ik op de spraakbediening. Bij Google Assistant en Siri kun je Nederlands spreken en antwoord krijgen, maar dit is niet het geval bij Alexa van Amazon.
- Smart home protocollen: het is belangrijk om na te gaan welke merken smart home producten jij straks wilt aanschaffen. Wil jij gaan voor een deurbel van Google Nest? Besef dan dat deze het best geïntegreerd kan worden binnen een smart home wat gebouwd is op het Google Home smart home systeem.
- Bediening en gebruiksvriendelijkheid: het kan nooit kwaad om van te voren wat apps van smart home systemen te installeren en wat uit te proberen. Dit kan prima zonder dat je apparaten hebt: het geeft je gewoon een beeld van hoe makkelijk de stappen zijn om bijvoorbeeld apparaten te koppelen. Bepaal wat voor jou het makkelijkste werkt. Dit kost trouwens niets: alle apps zijn gratis te downloaden.
- Ondersteuning: ik raad je aan om een lijst te maken met specifieke producten die jij in je smart home wenst. Ga vervolgens op zoek naar mogelijke ondersteuningen. Zo kom je erachter welke systemen het meest werken met de producten die jij wilt aanschaffen. Het valt me trouwens wel op dat er steeds meer producten op de markt komen die met bijna alle systemen praten.
Check bij producten altijd het ondersteunende systeem
Als je eenmaal gekozen hebt voor een centraal smart home systeem binnen jouw slimme woning, blijft het ontzettend belangrijk om te letten op de ondersteuning hiervoor bij apparaten die je gaat kopen. Ik zet een aantal tips op een rij die je hierbij kunnen helpen.
- Kijk naar ondersteuning: allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken of het product daadwerkelijk het systeem ondersteunt. Vaak is dit te zien aan een logo op de verpakking. In het geval van Google Home, zal er een logo op staan met “Talks with Google Assistant…”.
- Lees ervaringen: hoewel een koppeling vaak gemaakt kan worden, blijft het de vraag of de gebruikerservaring ook prima is. Je kunt vaak goedkope slimme stekkers kopen die geschikt zijn voor Google Home, maar die helemaal niet gebruiksvriendelijk zijn of haken en ogen hebben. Het is slim om dus ervaringen te lezen van eerdere kopers.
- Zoek naar stappenplannen: om alvast een beeld te kunnen krijgen hoe makkelijk een verbinding of koppeling te maken is, is het slim om van te voren op zoek te gaan naar stappenplannen. Ziet het stappenplan er te ingewikkeld uit? Overweeg dan een ander model wat meer geschikt is voor het systeem.