banner tink

Smart home software

Om je smart home apparatuur te kunnen verbinden, kun je gebruik maken van diverse applicaties in de vorm van software. Voorbeelden hier van zijn Olisto en IFTTT, waarbij je eenvoudig apparaten met elkaar kunt koppelen en complete smart home scenario’s kunt instellen. Vaak verschilt het soort software in de bediening en ondersteuning.

Waarom kiezen voor smart home software?

Een smart home begint vaak met enkele slimme lampen, die je nog prima kunt bedienen via een app op je smartphone. Al snel zul je merken dat je je smart home aan wilt vullen met nog meer slimme artikelen: denk aan een smart speaker of een slimme rookmelder.

Hoewel enkele merken, denk aan Google Nest, een platform bieden voor het bedienen en koppelen van meerdere soort producten, is dit lang niet altijd het geval. Denk aan een situatie waarin jij je lampen wilt laten knipperen als er iemand aanbelt: juist. Smart home software biedt uitkomsten! Er zijn verschillende soorten smart home software programma’s waarmee je apparaten van verschillende merken met elkaar kunt verbinden en complete smart home scenario’s kunt maken.

Verschillende smart home software programma’s

Er zijn tal van software programma’s die je kunt gebruiken voor het bedienen en koppelen van apparaten. Echter zijn er maar een paar die er in mijn ogen tussenuit springen. Met name vanwege de volgende factoren:

  • Op meerdere manieren te beheren: ik vind het belangrijk als ik de software zowel op mijn desktop als via mijn smartphone kan benaderen.
  • Eenvoudig en overzichtelijk: ik wil juist een smart home software gebruiken om door de bomen het bos weer te kunnen zien. Een overzichtelijk dashboard is een must!
  • Altijd up to date en vaak innovaties: er is wel eens een smart home software in het nieuws geweest, die sinds de lancering niets nieuws heeft uitgebracht. De smart home wereld gaat snel: dit is dus killing voor ontwikkelaars die niets aanpassen aan de smart home software!
  • Veel mogelijkheden: daarnaast is ook het feit dat er veel merken en producten gekoppeld moeten kunnen worden aan de software. Ik heb voorbeelden (strakjes, nog even wachten!) waarbij er sprake is van honderden apps om producten te kunnen koppelen!
  • Grote community: het laatste, maar net zo belangrijk. Veel gebruikers betekent vaak dat het een goede keuze is. Daarbij is er ook vaak sprake van een groot forum, waar je terecht kunt voor al je vragen. Het wordt nog mooier als de community zelf ook kan ontwikkelen in de software (dit kan bijvoorbeeld met Homey).

Olisto: automatiseer je smart home

Een van de meest bekende smart home software programma’s van eigen bodem is Olisto. Het bedrijf, dat voorheen de naam ‘Triggi’ droeg, heeft al heel wat primeurs op hun naam weten te zetten op het gebied van mogelijke koppelingen. Een voorbeeld: Google Home koppelen met Toon is tegenwoordig steeds makkelijker, maar vroeger was er geen een mogelijkheid. Toch wist Olisto hier een oplossing voor te bieden en bereikten ze een grote naamsbekendheid.

Tot op heden werkt Olisto hard aan de weg om de nummer één smart home software te worden. In mijn ogen maken ze een goede kans: het is een overzichtelijke software, kinderlijk eenvoudig en er is onwijs veel mogelijk.

mogelijkheden met olisto

Met Triggs kun je scenario’s in gang zetten

Met Olisto kun je na het verbinden van apparaten met de software, scenario’s aanmaken. Deze smart home scenario’s worden bij Olisto ‘Triggers’ genoemd. Dit werkt eigenlijk als ‘als dit, dan dat’ reactie. Hoewel je bij het koppelen van apparaten vaak denkt aan tastbare producten, maakt Olisto ook koppelingen met services en diensten mogelijk.

Zo heb ik bijvoorbeeld een lamp naast mijn bureau staan, die rood gaat knipperen als ik een e-mail binnenkrijg die prioriteit heeft. Daarbij zijn er ook scenario’s te maken met weersomstandigheden. Eerder vermeldde ik al dat Bram het goed idee leek om alle lampen blauw te laten schijnen, als het zou gaan vriezen.

Bekijk ook onderstaande commercial voor meer informatie over de werking van Olisto!

IFTTT: maak If This Then That scenario’s

Een goed vergelijkbare smart home software met Olisto is het Amerikaanse IFTTT. IFTTT is een afkorting voor If This, Then That, wat vertaald ‘Als dit, dan dat’ betekent. Je raadt het vast al: ook met dit type software kun je eenvoudig apparaten koppelen (enorm veel!), verbindingen maken en complete smart home scenario’s in gang zetten.

Het is wel belangrijk om altijd te letten op een aantal punten wanneer je producten wilt koppelen of scenario’s aan wilt maken:

  • Check de ondersteuning voor IFTTT: bij veel producten staat vermeld of ze compatibel zijn met deze software. Vaak vind je dit onder het kopje ‘Domotica Platform’.
  • Hou er rekening mee dat sommige diensten nog niet werken: een kleine blik in het dashboard van IFTTT laat honderden apps zien. Echter is een klein gedeelte hiervan nog niet in Nederland beschikbaar. Denk aan zaken als ‘Pollen-radars’, die enkel nog in Amerika te gebruiken zijn.
ifttt met google home koppelen

Koppel diensten met producten 

In het dashboard van IFTTT werkt het koppelen zeer eenvoudig. Je komt in een beginscherm (zie foto hierboven) waar je eerst op ‘IF’ kunt klikken om een sensor aan te geven. Bij ‘That’ kun je vervolgens een actor/actie aangeven die het werk moet gaan doen.

Zoals ik net al aangaf bij het voorbeeld van de Pollen-radar, kun je met IFTTT ook diensten koppelen. Ook hierbij zijn er zaken als Gmail gewoon terug te vinden als te koppelen diensten.

Homey: koppel apparaten 

Ik hoor je nu denken: “Homey is toch smart home hardware?”. True, maar eigenlijk wil ik Homey liever bestempelen als een software bedrijf. Uiteraard is het witte bekende bolletje gemaakt van plastic en kun je hem vasthouden, maar juist de software is wat Homey, Homey maakt. Wellicht ben je al bekend met Homey en weet je dat de smart home controller een goede keuze is voor je complete smart home bediening.

Wat velen echter nog niet weten is dat Homey ontwikkelt is op een open source software. Het grote voordele hiervan is dat de community zelf apps kunnen ontwikkelen en deze kunnen uploaden in de speciale Homey AppStore, vergelijkbaar met de Google PlayStore en Appstore van Apple.

Apps voor honderden toepassingen

Als ik een kijkje neem bij de appstore van Homey, voel ik me net een kind in de snoepwinkel. Wat een aanbod! Het meest fijne hiervan, is dat zo’n 75% van deze applicaties ontwikkelt is door gebruikers zelf. Daar zit natuurlijk ook de kracht: een gebruiker ontwikkelt pas iets als het echt nodig is. Zelf maakt Homey ook apps, met name voor de grotere merken, diensten en producten.

athom homey

Homey: verbind al je apparaten

Of je nu een Zigbee of een Z-Wave apparaat hebt, de kans is groot dat je ze met Homey samen kunt brengen. Met de software van Homey kun je alle kanten op en automatiseer je alles met zogeheten Flows.

Bekijk

Smart home software vergelijken

Nu we de favoriete software programma’s hebben behandeld, is het interessant om ze naast elkaar te leggen. Wat zijn de grote verschillen? Bekijk het in onderstaande vergelijking!

KenmerkolistoOlistoiftttIFTTThomey smart home merkHomey
TaalNederlandsEngelsNederlands
Aantal merken+21+100+50
PrijsGratisGratisController á € 299,95 benodigd
Desktop applicatieJaJaJa
Smartphone applicatieJaJaJa
Open sourceNeeNeeJa
Google Assistant ondersteuningJaJaJa
Amazon Alexa ondersteuningJaJaJa