📢WINACTIE: Doe mee en maak kans op een slimme robotstofzuiger (€429)




Smart home scenario’s

Wanneer je een smart home gaat beginnen, zul je al snel te maken krijgen met de wens om apparaten met elkaar te laten praten. Hiermee bereik je in mijn ogen ook pas écht de grote voordelen van een smart home. Het automatiseren van processen gaat via zogeheten smart home scenario’s. Er zijn smart home scenario’s te bedenken voor allerlei scenario’s: voor het besparen op energiekosten tot het automatiseren van beveiligingsopties.

Smart home scenario’s voor het automatiseren van je woning

Een smart home scenario is een actie-reactie die in gang gezet wordt. Dit kan automatisch plaatsvinden, maar je kunt ook een scenario vaak zelf activeren. Over het algemeen zijn er vier belangrijke smart home scenario’s te benoemen: scenario’s die je specifieke notificaties sturen, scenario’s ten behoeven van een betere beveiliging, sfeer scenario’s voor specifieke instellingen van bijvoorbeeld lampen en compleet geautomatiseerde scenario’s waarbij je zelf niet meer hoeft na te denken en te handelen.

Scenario’s met notificaties

Een van de meestgebruikte smart home scenario’s is het ontvangen van notificaties wanneer er iets plaats vindt. Denk aan het moment dat er iemand aanbelt, en jij hierover een notificatie wilt ontvangen op je smartphone of tablet.



Met notificaties hoef je echter niet altijd te denken aan een smartphone of tablet. Ook notificaties in de vorm van visuele effecten zijn vaak mogelijk wanneer je bijvoorbeeld slimme lampen hebt. Belt er iemand aan op je slimme deurbel? Dan kun je een bericht krijgen op je smartphone en bijvoorbeeld de lamp boven de eettafel laten knipperen.

Smart home beveiliging scenario’s

Op het gebied van beveiliging zijn er onwijs veel interessante smart home scenario’s denkbaar. Juist door het koppelen van beveiligingsproducten aan zaken als slimme lampen zijn van grote toegevoegde waarde voor de veiligheid in een woning.

Een goed voorbeeld die ik altijd deel, is het koppelen van een slimme rookmelder aan lampen. Zo kun je een smart home scenario instellen dat wanneer een smart rookmelder rook detecteert, de lampen op een specifieke lichtsterkte aangaan om door de rook te kunnen kijken. Het scenario is nog op velen manieren extra uit te breiden: denk aan mogelijkheden met slimme rolluiken die in een gesloten toestand direct opengaan als er rookvorming plaatsvindt!



fibaro smoke sensor 2

Fibaro Smoke Sensor 2

De Fibaro Sensor 2 is een slimme rookmelder die je op kunt nemen in smart home scenario’s. Dankzij notificaties bij rookvorming ben je altijd snel op de hoogte bij brand in huis. De beste slimme rookmelder in onze ogen.

Bekijk

notificatie van slimme rookmelder

Sfeer scenario’s voor in je smart home

Ook op het gebied van sfeer zijn smart home scenario’s in een slimme woning niet meer weg te denken. Hierbij komen met name slimme lampen om de hoek kijken, die uiteraard kunnen zorgen voor een flinke dosis sfeer.



Philips Hue maakt het ook mogelijk om smart home scenario’s te maken, die zij zogeheten ‘Hue scenes’ noemen. Je kunt zelf specifieke instellingen verrichten en hier een naam aan geven. Zo kun je een ‘Netflix scenario’ maken, waarbij je de lampen op een specifieke lichtsterkte hebt ingesteld, dat er sprake is van een rustgevende woonkamer om even lekker op de bank te ploffen. Of wat dacht je van een romantisch scenario: laat de lampen dimmen en zet automatisch romantische muzieklijst op via je smart speaker.

Geautomatiseerde scenario’s

Er zijn ook tal van mogelijkheden om smart home scenario’s compleet te automatiseren. Daarnet gaf ik al aan dat je hiervoor niet meer hoeft na te denken en jouw smart home het werk uit handen neemt. En juist dit maakt een woning in mijn ogen slim!

Zo kun je denken aan een scenario met een smart weerstation, een robotmaaier en een slim besproeiingssysteem. Wanneer een smart weerstation merkt dat het drie dagen niet geregend heeft, kun je automatisch het gras laten maaien. Is de robotmaaier klaar? Dan mag pas het besproeiingssysteem geactiveerd worden. Ook kun je een scenario bedenken wanneer het juist wel geregend heeft: laat de robotmaaier even wachten, gezien het maaien van nat gras niet aanbevolen wordt.



Hoe maak je een smart home scenario?

Als ik kijk naar de opties om smart home scenario’s te maken is er vaak sprake van twee mogelijkheden:

  • Het product zelf heeft een app: vaak heeft een product zelf een bijhorende app waarmee je scenario’s aan kunt maken. Het nadeel hiervan is dat je vaak geen scenario’s kunt maken met andere producten en diensten.
  • Je kunt gebruik maken van software: er zijn diverse soorten smart home software programma’s waarmee je apparaten van diverse merken en diensten van verschillende aanbieders met elkaar kunt verbinden. Hiermee zijn de mogelijkheden vaak eindeloos.

Software voor het maken van smart home scenario’s

Zoals ik net aangaf zijn er ook verschillende soorten smart home software waar jij gebruik van kunt maken voor het realiseren van smart home scenario’s Een goed voorbeeld hiervan is Olisto, een Nederlands bedrijf wat koppelingen mogelijk maakt tussen verschillende diensten en producten van diverse merken. Het bedrijf maakte bijvoorbeeld als eerst een Google Home koppeling met Toon mogelijk.

Olisto voor het maken van scenario’s

Olisto noemt scenario’s “Triggs”. Met het aanmaken van Triggs kun je zeggen wat er moet gebeuren, als er iets plaats vindt (als dit, dan dat). Olisto werkt zowel via desktop als via je smartphone middels een app. In de software ontdek je honderden apps voor merken.



koppel google home met services met ifttt

IFTTT maakt met Applets scenario’s mogelijk

Een alternatief voor Olisto is IFTTT. IFTTT is de afkorting voor ‘If This, Then That’ en maakt met zogeheten Applets verbindingen mogelijk tussen allerlei apparaten en diensten.

In Nederland is IFTTT ook gewoon beschikbaar, hoewel diverse functies in ons land nog niet beschikbaar zijn. Vaak heeft dit te maken met data wat niet gedeeld kan worden. Een voorbeeld is een notificatie op je slimme lampen wanneer er pollen in de lucht zijn: er is nog geen Nederlands weerstation wat hier een mogelijkheid voor biedt.

Smart home controllers voor scenario’s

Naast de mogelijkheden voor een software, is de keuze voor een smart home controller ook snel gemaakt. Het is hierbij altijd wel belangrijk om te letten op de ondersteuning van diverse apparaten en producten. Een blik op de ondersteunende protocollen, zegt vaak of een product compatibel is met desbetreffende controller



Er zijn smart home controllers die vaak werken met een protocol, waarbij er wel speciale plugins zijn voor producten met andere protocollen. Zo is de smart home controller van Fibaro, de Home Center 2, ondersteunend voor het Z-Wave protocol. Toch kun je Philips Hue opnemen in scenario’s door een speciale Zigbee plugin.

Homey: scenario’s in de vorm van Flows

Een smart home controller die scenario’s kan realiseren met producten van diverse merken met verschillende protocollen is Homey. Homey noemt scenario’s Flows. Je kunt hiermee verder gaan dan enkel een actie en een reactie instelling. Zo kun je ook meerdere ‘als’ varianten opstellen, alvorens er een actie in gang gezet dient te worden.

homey is een smart home controller
athom homey

Athom Homey 2019

De nieuwste variant van Homey, de 2019 versie, maakt van een smart home jungle een overzichtelijk slim huis. Maak eenvoudig scenario’s aan, zogeheten Homey Flows, en automatiseer je complete woning.



Bekijk

Waar moet je op letten bij het maken van scenario’s?

Bij het maken van een scenario zijn er altijd een aantal zaken waar je goed naar moet kijken. Ik zet ze voor je op een rij.

  • Kijk naar de toegevoegde waarde: wanneer je een smart home scenario aanmaakt is het altijd slim om na te denken waar de toegevoegde waarde te vinden is in de actie-reactie. Is het automatiseren van het scenario echt nodig en zo ja: welke apparaten heb je hiervoor nodig?
  • Denk na over automatisering: het automatiseren van scenario’s is enorm interessant. Echter raad ik je wel aan om altijd goed na te gaan wat er gebeurd als jij geen invloed meer uitoefent. Ook wanner je op vakantie gaat dien je je geautomatiseerde scenario’s goed te onderzoeken.
  • Werk vanuit één systeem: het is zeer aan te raden om te werken van uit een type software of systeem. Ga niet aan de slag met IFTTT en Olisto tegelijk: hiermee onstaat er een wir-war van koppelingen en scenario’s en weet je vaak niet meer waar specifieke instellingen terug te vinden zijn. Zo zaten Bram en ik in de winter een hele dag onder blauw licht te werken, om er na even zoeken achter te komen dat we via Olisto een scenario hadden ingesteld (wanneer het zou gaan vriezen, zouden de lampen aan moeten gaan, leek Bram wel een goed idee…).