Smart home kosten

De kosten van een smart home zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het maar net de vraag hoeveel slimme producten je aan wilt schaffen, welke zaken je precies wilt automatiseren en of je voorkeuren hebt voor specifieke smart home merken. Wees niet bang dat je voor een smart home altijd heel veel kosten hoeft te maken: ook voor een klein budget kun je je huis met eenvoudige stappen stukken slimmer maken.

Om je inzicht te geven in de mogelijke kosten die bij het maken van een smart home kunnen kijken, heb ik onderzoek gedaan naar drie typen smart homes. Een kleine, middelmatige en uitgebreid aanpak. Daarnaast ga ik dieper in op eventuele maandelijkse kosten, maar leg ik ook de voordelen van een smart home uit op het gebied van besparing van o.a. energiekosten.

Kosten van een smart home per niveau

Het is lastig te zeggen hoeveel een smart home zal gaan kosten. Dit is onder andere afhankelijk van jouw wensen: wil jij een paar kleine stappen zetten, dan zijn de kosten minimaal. Als je echter complete processen in of rondom jouw huis wilt automatiseren, zullen de kosten al snel hoger uitpakken. Daarbij zul je ook merken dat een smart home best wel verslavend kan werken. Wanneer je bekend raakt met de vele voordelen op het gebied van comfort en gemak zul je steeds meer willen automatiseren.

Smart home kosten: op minimaal niveau

Als je van plan bent om een paar kleine stappen te zetten met je smart home, hoeven de kosten helemaal niet hoog te zijn. Zo fiks je een slimme deurbel voor nog geen € 100,- en kun je deze koppelen aan een smart speaker om te genieten van al heel wat voordelen. Om de mogelijke kosten in kaart te brengen voor een smart home op minimaal niveau, heb ik de must-haves voor een klein smart home op een rij gezet. Ik heb daarna de gemiddelde adviesprijzen berekend, waarmee je een goed beeld krijgt van de kosten van een ‘klein’ smart home.

KOSTENPOSTGEMIDDELDE KOSTPRIJSAANTALKOSTEN
Slimme stekker€ 25,952€ 51,90
Slimme deurbel€ 99,951€ 99,95
Smart speaker€ 69,951€ 69,95
Slimme verlichting€ 149,95Pakket€ 149,95
Totale kosten€ 371,75

Smart home kosten: op gemiddeld niveau

Natuurlijk is de kans groot dat je je smart home snel uit wilt gaan breiden. Zo kun je nog meer genieten van een betere beveiliging met zaken als een slimme beveiligingscamera of een slimme rookmelder. Ook is de uitbreiding in vorm van klimaatbeheer een zinvolle tweede stap: denk aan een slimme thermostaat en een setje slimme radiatorkranen. Ik heb de belangrijkste aanvullingen voor een smart home bij de lijst voor een smart home op klein niveau genoteerd.

KOSTENPOSTGEMIDDELDE KOSTPRIJSAANTALKOSTEN
Slimme stekker€ 25,952€ 51,90
Slimme deurbel€ 99,951€ 99,95
Smart speaker€ 69,952€ 139,90
Slimme verlichting€ 149,95Pakket€ 149,95
Slimme beveiligingscamera€ 159,951€ 159,95
Slim deurslot€ 199,951€ 199,95
Slimme thermostaat€ 199,951€ 199,95
Slimme radiatorknoppen€ 69,954€ 279,80
Totale kosten€ 1281,35

Smart home kosten: op uitgebreid niveau

Natuurlijk kun je ook nog een stapje verder gaan en je smart home naar buiten uitbreiden. Denk aan een robotmaaier die gras maait en een slim besproeiingsysteem wat je planten automatisch bewatert als een smart weerstation opmerkt dat het al drie dagen niet geregend heeft. Ook op het gebied van witgoed kunnen er nog wat stappen gezet worden om je smart home naar een uitgebreid niveau te tillen. Ik neem deze zaken nu ook mee in de totale gemiddelde kosten berekening van een compleet smart home (niet schrikken).

KOSTENPOSTGEMIDDELDE KOSTPRIJSAANTALKOSTEN
Slimme stekker€ 25,952€ 51,90
Slimme deurbel€ 99,951€ 99,95
Smart speaker€ 69,952€ 139,90
Slimme verlichting€ 149,95Pakket€ 149,95
Slimme beveiligingscamera€ 159,951€ 159,95
Slim deurslot€ 199,951€ 199,95
Slimme thermostaat€ 199,951€ 199,95
Slimme radiatorknoppen€ 69,954€ 279,80
Robotstofzuiger€ 799,951€ 799,95
Robotmaaier€ 749,951€ 749,95
Slim besproeiingsysteem€ 449,95Pakket€ 449,95
Smart weerstation€ 149,951€ 149,95
Slimme koelkast€ 1089,951€ 1089,95
Slimme wasmachine€ 699,951€ 699,95
Totale kosten€ 5221,05
abonnement kosten bij cloud storage

Bijkomende kosten: abonnementen

Er zijn ook tal van apparaten waarbij je vaak afhankelijk bent van een maandelijks abonnement om optimaal genieten van de functionaliteiten. Hiervan is echter sprake bij een paar smart home producten:

 • Slimme thermostaten
 • Slimme beveiligingscamera’s
 • Slimme deurbellen

Ik licht de gemiddelde kosten en de functionaliteiten die je daarbij krijgt toe per slim product per optie.

Abonnementkosten slimme thermostaten

Er zijn verschillende slimme thermostaten waarbij je afhankelijk bent van een abonnement om volop gebruik te kunnen maken van de functionaliteiten. Dit is het geval bij de volgende populaire thermostaten: Toon, Anna, Nest en Delta. Vaak krijg je ze gratis bij een energiecontract en betaal je pas na 5 jaar maandelijkse abonnementskosten. Dit is echter niet altijd zo. In onderstaand overzicht vind je mijn bevindingen voor de maandelijkse kosten.

SLIMME THERMOSTAATAANSCHAF KOSTEN I.C.M. ENERGIECONTRACTMAANDELIJKSE KOSTENINSTALLATIE KOSTEN
Toon€ 0,-€ 4,50Nee
Nest€ 79,-€ 0,-Ja (Bij Engie gratis)
Anna€ 70,-€ 3,99 en € 4,99 voor klantenJa
Delta€ 249,95NeeNee

Abonnementkosten slimme beveiligingscamera’s

Vaak ontdek je bij slimme beveiligingscamera’s extra opties waar je pas gebruik van kunt maken als je een abonnement afsluit. Deze kosten hoeven niet alleen bij te dragen aan extra opties, maar ook aan de manier van opslaan van opgenomen beelden van een slimme beveiligingscamera. Wil jij je opnames niet opslaan op een intern geheugenkaartje, maar in de cloud (wat ik sowieso aanraad, zodat de beelden bewaard blijven als iemand de camera weghaalt) dan ben je vaak genoodzaakt om een abonnement af te sluiten. Ik heb de beveiligingcamera’s die werken met een abonnement op een rij gezet met daarbij de keuzemogelijkheden voor het aantal dagen opslag.

SLIMME BEVEILIGINGSCAMERAKEUZE AANTAL DAGEN OPSLAGMAANDELIJKSE ABONNEMENT KOSTEN
Nest2, 10 of 30 dagenVanaf € 5,-
Ring30 dagenVanaf € 3,-
Foscam3, 7, 15 of 30 dagenVanaf € 4,-
Arlo30 of 60 dagenVanaf € 9,-
Somfy7 dagenVanaf € 5,-
Logitech14 of 31 dagenVanaf € 10,-

Abonnementkosten slimme deurbellen

Ook bij slimme deurbellen is er vaak sprake van een abonnement om van meer functies gebruik te kunnen maken. Let hierbij echter wel op: in veel gevallen is een slimme deurbel zonder abonnement in Nederland een betere keuze. Dit heeft te maken met de wetgeving: zo is het niet toegestaan om constant op te nemen en dient de persoon die aanbelt geïnformeerd te worden dat deze wordt opgenomen. Bekijk in onderstaande tabel de mogelijke kosten als je toch van plan bent om een abonnement aan te schaffen bij je slimme deurbel.

SLIMME DEURBELEXTRA FUNCTIESABONNEMENT KOSTEN
RingOpslag via de cloud
Beelden terugkijken
Video’s delen via social media
Vanaf € 30,- per jaar
NestActiviteiten zone instellen
Timelapse maken
Continue opnemen
Beeldopslag via de cloud
Gezichtsherkenning
Geluidsdetectie
Volgfunctie
Vanaf € 5,- per maand
DoorbirdBeeldopslag via de cloud€ 48,- per jaar
besparen op kosten met thermostaat

Besparing op kosten met smart home oplossingen

Wat natuurlijk een van de grote smart home voordelen is, is dat je ook kunt besparen op een aantal zaken. Zo kun je met een slimme stekker precies zien hoeveel energie een apparaat gebruikt en hier actie op ondernemen. Of wat dacht je van een slimme thermostaat die automatisch uit gaat als jij het huis verlaat met behulp van geofencing? Laten we kijken naar de mogelijke vormen van besparing op kosten met behulp van smart home apparaten!

fibaro wall plug type f slimme stekker

Slimme stekker met verbruiksindicator

De FIBARO Wall Plug Type F is voorzien van een visuele LED ring, waarmee je kunt zien hoeveel een apparaat qua energie verbruikt. Onderneem besparende acties!

Bekijk

Bespaar op kosten van energie, warmte en water

Op veel andere websites kom ik vaak de bewering tegen dat een slimme stekker of een slimme thermostaat direct helpt bij de besparing op zaken als energiekosten. In mijn ogen is dit niet waar: het is de actie die jij onderneemt op basis van de data die je inzichtelijk krijgt wat zorgt voor een besparing op je kosten van je smart home. De volgende apparaten dragen daadwerkelijk bij op de besparing van kosten bij het maken van een smart home.

 • Slimme stekkers: er zijn verschillende slimme stekkers die voorzien zijn van een LED ring. Op die manier zie je ook visueel hoeveel een apparaat gebruikt. Ook stekkers zonder zo’n ring geven vaak energieverbruik van aangesloten apparaten door via een app
 • Slimme thermostaten: een thermostaat is vandaag de dag steeds vaker zelflerend. Hierbij ontdekt de thermostaat patronen en onderneemt hierop zelf actie. Kom jij een aantal weken op werkdagen pas om 20.00 uur thuis? Dan hoef je niet bang te zijn dat de verwarming al om 18.00 uur aangaat. Ook met functies al geofencing kun je flink besparen op je energiekosten.
 • Slim witgoed: witgoed in de vorm van koelkasten en wasmachines zijn steeds vaker voorzien van een groen energielabel. Naast deze ‘A+++’ energielabels zijn onder andere slimme koelkasten vaak voorzien van extra zuinige functies waarmee je nog kunt besparen.
 • Slimme besproeiingsystemen: ook bewatering in de tuin zijn kosten die je kunt maken. Met een besproeiingssysteem met smart opties geef je de planten exact genoeg water. Het wordt nog mooier als je deze koppelt aan een smart weerstation. Als het net geregend heeft zal het besproeiingssysteem de planten niet nogmaals water geven.
 • Slimme lampen: een slimme lamp is vaak uitgevoerd in een LED variant. Wist je dat LED verlichting niet alleen een stuk langer meegaat dan normale gloeilampen: ook zijn ze veel energiezuiniger. Zelfs in vergelijking met spaarlampen.
starterskit google home

Tip: Philips Hue starterpack met Google Home Mini

Met het starterpack van Philips Hue haal je in een keer de benodigdheden voor slimme verlichting in huis. Daarbij geniet je van dit pakket ook van een Google Home Mini, zodat je je energiezuinige lampen met spraak kunt bedienen!

Bekijk

Tips om de kosten van een smart home te beperken

Er zijn een aantal manieren waarbij ik heb gemerkt dat je de kosten van een smart home aardig naar beneden kunt halen. Dit zijn bijvoorbeeld keuzes voor specifieke merken of oplossingen, maar ook voor het niet opnieuw hoeven kopen van apparatuur wat nu nog ‘dom’ is. Ik zet mijn tips op een rij.

robbert

Rob’s meest besparende tip: de mooiste tip die ik je mee kan geven, is om op zoek te gaan naar toevoegingen om een klassiek apparaat slim te maken. Niet altijd hoef je een compleet nieuw apparaat te kopen, terwijl je oude nog prima werkt. Met een slimme stekker en de Google Home die je wellicht al hebt staan kun je vaak apparaten als slimmer maken en deze met spraak bedienen. Ben je voor nog geen € 30,- klaar!

Goedkoop is vaak duurkoop bij een smart home

Natuurlijk verwacht je hier als tip om te gaan voor de goedkoopste oplossingen. Niet doen, roep ik dan gelijk. Ik heb ongelooflijk veel situaties meegekregen waarbij goedkope opties vaak leidde tot een aantal problemen. Ik zet ze op een rij:

 • Apparaat is niet gebruiksvriendelijk: vaak merk je bij goedkopere apparatuur dat er een slechte handleiding is en zaken als dashboards of applicaties vaak totaal niet gebruiksvriendelijk zijn.
 • Niet te koppelen met andere apparaten: ook zijn koppelingen met bijvoorbeeld Google Home of Amazon Alexa slecht of niet te realiseren. Toch staat dit helaas vaak wel aangegeven.
 • Snel kapot of defect: van de kwaliteit hoef je vaak ook niet veel te verwachten. Goedkope apparatuur gaat vaak snel stuk en het is vaak onmogelijk (zelf meegemaakt) om dit soort producten terug te sturen.
 • Zeer slechte beveiliging: de beveiliging van goedkope apparatuur is vaak schandalig slecht, terwijl dit juist op orde moeten zijn gezien je de apparaten koppelt aan andere producten en aansluit op je netwerk.

Met name dat laatste is een belangrijk punt waarop je zeker niet wilt besparen. Vaak worden goedkope apparaten direct aangesloten op je WiFi netwerk, waarbij je je netwerk in gevaar kunt brengen. Weetje (geen leuk weetje dit keer): er zijn bedrijven die scripts runnen die binnen een half uur een ‘slechte beveiligingscamera’ kunnen hacken wanneer deze aangesloten is.

slimme stekker goedkoper dan nieuw product

Compleet nieuwe apparatuur kopen is niet altijd nodig

In tegenstelling tot wat men veelal denkt, hoef je voor slimme functies niet altijd een apparaat te vervangen voor een smart-variant. Wil jij een apparaat met spraak aan- en uitzetten, dan ben je vaak met een Google Home en een slimme stekker al klaar. Sluit de slimme stekker aan op bijvoorbeeld een oude radio, noem de slimme stekker ‘radio’ in Google Home en bedien deze vervolgens met spraak.

Check aanbiedingen en wacht op momenten als Black Friday

Natuurlijk is het ook slim om op zoek te gaan naar interessante smart home aanbiedingen. Je kunt vaak flink besparen op smart home producten met een percentuele korting of door bijvoorbeeld gebruik te maken van combinatiedeals. Dit laatste kan handig zijn bij producten waar je er meer van nodig hebt: denk aan slimme lampen of slimme beveiligingscamera’s.

Ook kan het slim zijn om momenten als Black Friday af te wachten. Op dit soort dagen scoor je vaak onder aan de streep de meeste korting. Bij Smarthomeweb.nl zijn we al weken bezig met een compleet Black Friday Smart home overzicht: hier ontdek je de beste deals tijdens deze Amerikaanse kortingsdag.