Smart home inrichten

Wanneer je begint met een smart home is het slim om na te denken waar ruimte is voor smart home apparatuur. Hoe werk je bepaalde zaken mooi weg? Denk aan een kabelgootje voor kabels bij een smart TV of een standaard voor je thermostaat. Een smart home inrichting is in veel gevallen belangrijk: helemaal bij zaken als smart speakers die in het zicht komen te staan. Laten we kijken naar diverse factoren die je kunt overwegen en mee dient te nemen bij het inrichten van je nieuwe smart home!

Design: maak je smart home ‘mooi’

Diverse smart home apparatuur wordt netjes weggewerkt en hebben als enige functie om bij te dragen aan het automatiseren van processen en rondom jouw slimme woning. Echter zijn er ook artikelen die daadwerkelijk in het zicht komen te staan: denk aan een smart speaker. Het is altijd belangrijk om bij de aanschaf van smart home producten te letten op het feit of de producten in het zicht komen te staan of dat deze als ‘onzichtbaar’ beschouwd kunnen worden.

Smart home apparatuur in het zicht

Zoals ik net al aangaf zijn er tal van apparaten die daadwerkelijk in zicht komen te hangen of komen te staan. Een slimme thermostaat zal bijvoorbeeld een belangrijke plek in jouw smart home krijgen: iets waar je rekening mee moet houden bij de inrichting. Laat ik de voornaamste smart home apparaten die voor het oog te zien zijn binnen een smart home eens op een rij zetten:

 • Smart speaker: een smart speaker moet jou kunnen horen en jij de speaker zelf natuurlijk ook. Het zal niet te voorkomen zijn om deze op een makkelijke manier weg te werken, waarbij het dus belangrijk is om een mooie variant te scoren.
 • Smart weerstation: een slim weerstation komt vaak in de vensterbank te staan. Ook hierbij is er sprake van een smart home apparaat in het zicht, waarbij het oog ook wat wilt. Netatmo heeft hiervoor mooie oplossingen.
 • Slimme stekker: een slimme stekker is dan misschien wat onopvallender, hij komt wel in het zicht te hangen. Hij wordt namelijk aangesloten op een huidig stopcontact. Er zijn enorme kasten van stekkers, hoewel er ook kleine mooie varianten zijn.
 • Smart TV: tja, een televisie komt natuurlijk sowieso in het zicht te hangen. Ook hierbij zijn er tal van mogelijkheden om deze naadloos te integreren in jouw interieur. Zo zijn er zelfs Samsung televisies die werken als een kameleon en de achtermuur overnemen op het scherm.
 • Slim witgoed: zaken als een wasmachine en koffiezetapparaat komen natuurlijk altijd in het zicht te staan. Hierbij is het de kunst om de apparatuur netjes op elkaar aan te laten sluiten. Denk aan alles in het wit of zwart.
google home koppelen aan homey

Smart home apparaten die minder opvallen bij inrichting

Natuurlijk zijn er ook apparaten die wel in het zicht komen te staan, maar een wat minder opvallend plekje zullen krijgen in bijvoorbeeld de woonkamer. Vaak kun je gebruik maken van speciale standaardjes of slimme ophangssystemen.

 • Indoor IP beveiligingscamera’s: een camera wordt vaak in de hoek van een kamer geplaatst. Deze zal wat minder opvallend zijn, maar een grote telelens aan de muur is geen mooie zet. Ook hiervoor heeft Netatmo prachtige binnenmodules op de markt gebracht die naast hun kwaliteiten erg mooi zijn om te zien.
 • Smart home controller: diverse controllers kunnen een plaats innemen in de meterkast, hoewel Homey hierbij een uitzondering is. Met zaken als infrarood dien je deze in het zicht te zetten, maar hoeft deze niet prominent voor de televisie te staan.
 • Slimme thermostaat: een slimme thermostaat is vaak gemonteerd aan de muur in de woonkamer. Ook hierbij zijn er echter andere mogelijkheden, waaronder een standaardje, om deze wat meer uit het zicht te halen.
 • Slimme rookmelder: een smart rookmelder is vandaag de dag stukken kleiner en wordt nog steeds netjes aan het plafond bevestigt. Vast geen doorn in het oog, maar wel altijd handig om te letten op de wat kleinere en strakke varianten.
netatmo welcome

Mooi: Netatmo Welcome Indoor IP camera

Genieten van een indoor camera die er mooi uitziet? Dan zit je met de Netatmo Welcome goed. Deze prachtige binnencamera is geen doorn in het oog en ziet er anders uit dan de standaard beveiligingscamera’s.

Bekijk

Onzichtbare smart home apparatuur

Smart home apparaten waar je je wat minder zorgen hoeft te maken over het uiterlijk en het design, zijn producten als routers, lampen en systemen. Ik licht ze hieronder kort toe!

 • WiFi mesh routers: een mesh router wordt vaak geplaatst op strategische plekken. Hoewel een mesh netwerk bestaat uit verschillende nodes, zijn deze vaak enorm onopvallend en komen ze op plekken als bovenop een kast in de hoek van de vloer te staan.
 • Slimme verlichting: een slimme lamp draai je in de fitting van je huidige lamp. Je hoeft je net als bij gloei- of spaarlampen geen zorgen te maken over het uiterlijk van deze lichtbronnen.
 • Smart home systemen: systemen of hubs van bijvoorbeeld FIBARO kunnen prima een plekje krijgen in de meterkast. Deze zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld Homey niet voorzien van visueel bereikbare frequenties als IR.
 • Lampen bridges: een bridge voor slimme lampen, bijvoorbeeld de Hue bridge, komt niet in het zicht te staan. Ook deze wordt veelal geplaatst bij de modem (hier dienen ze ook vaak op aangesloten te worden).
 • Inbouw-modules: en natuurlijk zijn er ook inbouwmodules die vaak weggewerkt worden in de muur. Hoewel de Fibaro Roller Shutter 3 inbouwmodule voor slimme rolluiken en strak uitziet, is hij niet meer zichtbaar na de installatie hiervan.

Tip: check mogelijke uitvoeringen en kleuren

Bij veel smart home producten die daadwerkelijk in het zicht komen te staan, zijn vaak allerlei kleuren en uitvoeringen mogelijk. Het is belangrijk om hier op te letten bij de inrichting van jouw smart home, gezien je natuurlijk een mooie aansluiting wilt maken met jouw huidige interieur.

Het is altijd raadzaam om te checken of er meerdere uitvoeringen zijn. Een slimme thermostaat van Google Nest is bijvoorbeeld verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: koper (mooiste in mijn ogen!), aluminium, zwart en wit. Welke zal het mooiste zijn bij jouw muur?

montage slimme beveiligingscamera

Locaties: ontdek de juiste posities

Een ander wezenlijk onderdeel bij het inrichten van je smart home is het bepalen van de ‘juiste’ locaties. Wat de juiste locaties zijn, is met name afhankelijk van het soort aansluiting en het mooi kunnen wegwerken van zaken als kabels en stekkers. Ook bij camera’s en sensoren is het belangrijk om goed na te denken over strategische posities.

Strategische plekken voor smart home apparatuur

Wanneer je nieuwe smart home producten gaat kopen, is het slim om eerst na te denken waar je deze apparatuur wilt gaan plaatsen. Is hier überhaupt ruimte voor? Op welke plekken kom je het meest in aanraking met desbetreffend product?

Ook bij zaken als slimme beveiligingscamera’s dien je goed rekening te houden met het meeste zicht en posities waarmee je bijvoorbeeld in- en uitgangen van kamers in het zicht krijgt.

Hou rekening met energievoorziening 

Het is slim om bij de aankoop van nieuwe apparatuur ook te kijken hoe het gesteld is met de energievoorziening en aansluiting. Er zijn camera’s die draadloos werken, maar ook modellen die direct aan de netstroom aangesloten dienen te worden.

Mijn tip: let altijd op de totale lengte vanaf de gewenste plek naar het dichtstbijzijnde stopcontact. Is dit te ver? Ga dan op zoek naar draadloze oplossingen!

Wegwerken van bekabeling en andere storende factoren

Wanneer het echt niet anders mogelijk is om te werken met kabels, bijvoorbeeld bij een smart TV, is het wegwerken van kabels vaak op diverse wijze mogelijk. Sterker nog: er zijn speciale producten op de markt die je hierbij een handje helpen.

Zo is het ophangen van een smart TV een prachtige oplossing voor de inrichting van jouw smart home, maar heb je wel loshangende kabels onder je televisie hangen. Om dit op te lossen zijn er speciale kabelgootjes, waarmee je de kabels praktisch onzichtbaar maakt onder je televisie. Het is slim om dit soort oplossingen te bekijken wanneer jij veel smart home producten in huis haalt die aangesloten dienen te worden op een stopcontact.

Hou rekening met omgevingsfactoren

Wat ook een belangrijk onderdeel is bij het inrichten van een smart home zijn omgevingsfactoren. Zo is bijvoorbeeld slimme verlichting zowel voor buiten als binnen beschikbaar. Dit zie ik ook terug bij weerstations, die je eenvoudig uit kunt breiden met modules voor buiten.

Maar ook zaken als de Nederlandse wetgeving spelen een rol bij het inrichten van je smart home op de juiste wijze. Laten we beide factoren eens bekijken en hoe we hier slim mee om kunnen gaan.

Smart home apparatuur voor buiten of binnen

Bij het kopen van nieuwe producten is het noodzakelijk om te letten of het gaat om binnen- of buitenvarianten. Steeds vaker ontdek ik oplossingen die speciaal voor buiten gemaakt zijn, hoewel ze ook specifieke oplossingen voor binnen hebben.

Bij slimme lampen bijvoorbeeld: deze zijn er voor binnen en buiten. Als je ze buiten een plaatsje wilt geven, is het wel aan te raden om goed te letten op zaken als waterdichtheid en stofbestendigheid. In mijn adviesgids voor een slimme buitenverlichting ga ik dieper in op deze IP certificeringen (hiermee wordt aangegeven hoe geschikt een lamp voor buiten is). Ook deze factoren zijn afhankelijk van de juiste plaatsing voor producten. Zo kan een slimme lamp prima buiten komen te hangen onder een afdak, maar zal hij snel kapot gaan wanneer deze langs een tuinpad staat in de volle buitenlucht.

philips hue tuar wandlamp

Philips Hue Tuar: IP44

Met de Philips Hue Tuar buitenlampen geniet je van goed waterdichte en stofbestendige buitenlampen. De lamp is een mooie uitbreiding van je slimme verlichtingssysteem!

Bekijk

Privacy en wetgeving met bijvoorbeeld opnames

Tenslotte is het onwijs belangrijk om ook zaken als privacy en wetgeving in acht te nemen bij het inrichten van jouw smart home. Met name voor buiten, waarbij er sprake kan zijn van personen die onaangekondigd ‘opgenomen’ worden door een slimme deurbel of een camera.

Zo is het in Nederland niet toegestaan om constant op te nemen en de camera te richten op eigendommen die niet van jou zijn. Denk aan een stoep. Met dit in je achterhoofd dien je op zoek te gaan naar een strategische inrichting van deze producten, zonder de wetgeving of privacy opzij te schuiven.