Smart home beginnen

Smart Home voor beginners gidsen

Slim huishouden starten? Kom alles te weten over een smart home beginnen!

Zet de eerste stappen naar een slim huis!

Wanneer je processen in en rondom het huis wilt automatiseren, zul je je vast al eens ingelezen hebben over de mogelijkheden voor een smart home. Je hebt al enig idee welke producten je nodig zou kunnen hebben om te genieten van een slimmere woning én wellicht heb je al een voorkeur ontwikkelt voor enkele merken of systemen. Toch zul je ook snel merken dat er ontzettend veel mogelijk is: met diverse merken, producten, protocollen en systemen verandert het al snel in een smart home jungle van mogelijkheden.

We hebben besloten om een complete sectie op Smarthomeweb.nl te wijden aan een smart home beginnen. Hierin vind je alles wat je moet weten om goed te starten met jouw smart home: van het bepalen van je budget tot de keuze voor specifieke merken en producten. Met behulp van onze smart home tips helpen wij je stap voor stap op weg bij een smart home beginnen. Wanneer je nog helemaal geen kennis hebt gemaakt met de mogelijkheden van een smart home, raad ik je aan om ook een kijkje te nemen bij onze smart home kennisbank.


Dé Smart Home voor Beginners gids

Bij het starten van een smart home is het vaak onduidelijk welke producten er allemaal zijn en wat nu eigenlijk de mogelijkheden zijn van deze slimme artikelen. Voor een eerste kennismaking met de mogelijkheden van een smart home hebben wij een boek geschreven: Smart Home voor Beginners. Met meer dan 60 pagina’s aan waardevolle informatie maak je kennis met de vele mogelijkheden van een smart home.

  • Alles wat je moet weten over populaire smart home producten
  • Alle belangrijke onderwerpen komen aan bod
  • Schrijf je je in voor onze nieuwsbrief? Dan krijg het boek cadeau!
smart home voor beginners gids

Beginnen: belangrijke smart home tips

Wanneer je nog helemaal geen kennis hebt gemaakt met de mogelijkheden van een smart home, deel ik graag eerst de allerbelangrijkste smart home tips met je. Deze tips heb ik op een rij gezet, op basis van onze ervaringen en vragen die we veelal hebben mogen ontvangen van onze bezoekers, waarvoor we erg dankbaar voor zijn. Met deze smart home tips kun je een vliegende start maken met een smart home maken. Houd deze tips altijd in je achterhoofd, met welke keuze je ook bezig bent.

1. Lees je in op het gebied van smart home

De allereerste en meest belangrijke tip die we je mee willen geven, is dat je eerst op zoek kunt gaan naar informatie over smart home. Lees je in en ontdek de eindeloze mogelijkheden van smart home, wat smart home protocollen precies zijn of wat nu de specifieke voordelen van een smart home zijn.

Smart Home voor Beginners gids

Maak kennis met demogelijkheden van een smart home. Kom erachter hoe jij het beste kunt starten en waar je rekening mee moet houden in Smart Home voor beginners. Het e-book is gratis voor onze leden! Dit kan een goede start zijn om te ontdekken welke slimme producten er zoal zijn en wat je hiermee kunt!

2. Zorg voor een goed WiFi netwerk

Voor je begint met het aanschaffen van verschillende smart home producten, is het slim om te zorgen voor een goed WiFi netwerk. Een goed smart home beginnen kan pas wanneer jij overal een stabiel netwerk hebt. Onze voorkeur gaat dan ook naar een ‘mesh-netwerk’.

Maak gebruik van een mesh-netwerk

Met een mesh-netwerk maak je gebruik van verschillende units, die constant de verbinding naar minimaal twee andere units doorsturen. Op die manier heb je overal in een huis altijd een goede verbinding.

Voorbeelden van dit soort mesh netwerken zijn:

  • Google WiFi
  • Netgear Orbi
  • Ubiquiti Unify
  • Linksys Velop

Met name smart home protocollen als Zigbee en Z-Wave maken gebruik van een mesh-netwerk, waardoor er ontzettend veel apparaten op aangesloten kunnen worden.

3. Zoek producten die met zoveel mogelijk andere producten werken

Wanneer je begint met het selecteren en onderzoeken van verschillende smart home producten, is het slim om te kijken naar de mogelijkheden om deze te koppelen met andere apparaten. Zo is het allereerst raadzaam om te controleren met welke domotica systemen de apparaten gekoppeld kunnen worden.

Controleer smart home protocollen bij smart home producten

Ook is het aan te raden om te checken via welk smart home protocollen de apparaten communiceren. Op de verpakking en in productomschrijvingen wordt bij smart home producten altijd beschreven of er bijvoorbeeld sprake is van het Zigbee of het Z-wave smart home protocol.

Daarbij willen we je als extra tip meegeven om te kijken naar producten die met zoveel mogelijk verbonden kunnen worden. Op die manier hou je je uitbreidingsmogelijkheden het breedste: wanneer je enkel apparaten aanschaft die werken met bijvoorbeeld Google Home, kun je straks alleen nog maar uitbreiden met soortgelijke smart home producten.

4. Begin met slimme thermostaat en verlichting

begin smart home met slimme verlichting

Begin je smart home met slimme verlichting om een gevoel te krijgen.

Wanneer je dan uiteindelijk over wilt gaan tot het kopen van je eerste producten bij een smart home beginnen, is het slim om te kiezen voor makkelijk koppelbare apparaten van bekendere merken.

Slimme verlichting van bijvoorbeeld Philips Hue is hier een goed voorbeeld van, evenals een slimme thermostaat van bijvoorbeeld Eneco (Toon). Het grote voordeel van dit soort apparaten is dat je ze kunt koppelen met heel veel andere apparaten (tip 3) en je hiermee kunt beginnen met het opbouwen van je eigen smart home.

Krijg een goed gevoel bij smart home

Door deze apparaten te integreren in jouw huis, krijg je een goed gevoel bij een smart home. Zo kun je ze al koppelen met je smartphone en kun je wellicht al enkele situaties bedenken die het straks een stuk comfortabeler maken in jouw huis.

5. Ontdek een geschikt smart home systeem

Aan andere handige tip bij een smart home beginnen is het ontdekken van een geschikt smart home systeem. Wanneer jij straks meerdere slimme apparaten in huis hebt, wil je niet voor elk apparaat een aparte applicatie gebruiken om ze te kunnen bedienen. Het liefst werk je vanuit een programma, waarmee je alles kunt besturen.

Producten koppelen zorgt pas voor een smart home

Daarnaast maak je een huis pas slim, als je de smart home producten met elkaar verbindt en laat praten. Met andere woorden: dat een apparaat kan reageren op gegevens van een ander apparaat. Een voorbeeld: wanneer de slimme thermostaat 24 graden Celcius aangeeft, gaat het slimme ventilatorsysteem automatisch aan in huis.

Om apparaten met elkaar samen te voegen en centraal te bedienen ben je genoodzaakt om te kijken naar een smart home systeem. In de inleiding gaven we al voorbeelden van Apple HomeKit en Google Home, maar hierbij is het niet mogelijk om apparaten met verschillende smart home protocollen met elkaar te combineren (bijvoorbeeld Zigbee en Z-Wave).

Homey is een interessante oplossing

Een interessante oplossing van een systeem dat wel de centrale spil in jouw smart home kan zijn en waarbij je meerdere smart home producten met verschillende protocollen kunt bedienen is Homey. Ook heeft Amazon onlangs een smart speaker uitgebracht waarmee je bijvoorbeeld apparaten met Z-Wave en apparaten met Zigbee centraal kunt bedienen.

6. Koop geen goedkope producten of smart home producten op WiFi

Wanneer jij een smart home begint, is het slim om vanaf het begin af aan veiligheid hoog in het vaandel te houden. Je wilt immers niet dat straks je slimme deurbel gehackt kan worden of iemand de beveiligingscamera’s in huis over kan nemen en op een afstand kan besturen.

Zigbee of Z-Wave producten werken met een bridge

Het is daarom aan te raden om geen smart home producten te kopen die op een WiFi systeem aangesloten dienen te worden. Wanneer dit zo is, zijn de apparaten direct in verbinding met een computer. Bij een smart home product met een protocol als Zigbee of Z-Wave is dit niet zo: deze communiceren op een andere frequentie en maken gebruik van een zogeheten ‘bridge’, die constant geüpdatet wordt door de leverancier om de veiligheid te waarborgen.

Tenslotte is het ook niet slim om altijd te gaan voor de goedkoopste keuze. Is het prijsverschil te groot? Dan kan er sprake zijn van barre kwaliteit. Zo kom je slimme deurbellen tegen in de prijsrange van € 100,- € 150,-, maar ontdek je ook Chinese varianten van slechts € 50,-. Toch zijn deze voorzien van een HD-camera. Genoeg redenen om vraagtekens bij te zetten. Lees altijd reviews en ervaringen van eerdere kopers.