Een smart home beginnen met KlikAanKlikUit

klikaanklikuit-review

▲ Verschillende slimme KaKu-producten © Smarthomeweb.nl

KlikAanKlikUit stuurde ons een complete set met producten waarmee je een smart home kunt beginnen. Nu waren wij natuurlijk benieuwd naar de werking van deze slimme producten en hoe ze zich tot de producten van andere merken verhouden. Daarom schreven we deze KlikAanKlikUit review om ze eens goed uit te testen.

We testte de ICS-2000, twee slimme schakelaars met afstandsbediening, de slimme waterlekkage detector, de slimme sensor en de slimme rookmelder. Omdat al deze apparaten een eigen slimme toepassing hebben, namen we ze één voor één onder de loep en zetten we de meest opvallende punten op een rijtje. Tot slot beoordelen we in deze KlikAanKlikUit review de koppelingen van de producten onderling.

Inhoud van dit artikel

KlikAanKlikUit: wat meer over het merk

KlikAanKlikUit is een bekend Nederlands merk dat slimme producten in verschillende klassen aanbiedt, die allemaal hun eigen eigenschappen hebben. Zo is er Start Line (zenders en ontvangers), Premium Line (Zigbee) en Plus Line (security producten). Er is dus genoeg verkrijgbaar van KlikAanKlikUit! In deze review kijken we naar zowel Start als Premium Line producten en kijken we naar het onderling koppelen daarvan.

KlikAanKlikUit staat ook wel bekend als KaKu in Nederland en Trust Smart Home (voorheen CoCo) in het buitenland. Het mooie aan het merk is dat ze niet alleen zelf enorm veel betrouwbare producten aanbieden, maar dat hun producten ook met veel andere merken compatibel zijn. Mede daardoor hebben ze van ons eerder al de Very Smart Brand Award ontvangen. Octopus Control Station (ICS-2000): het centrum van je slimme huis

We beoordeelden de ICS-2000 eerder al als de beste smart home controller voor Zigbee, maar wat maakt deze nu beter dan vele andere controllers? Daar gaan we wat dieper op in:

Er zijn vele control stations beschikbaar van verschillende merken. Wat deze stations vooral onderscheid is het communicatieprotocol dat geldt. Zo zijn er meerdere goedkope stations die bijvoorbeeld één specifiek protocol ondersteunen, maar dat is niet altijd even handig. Wanneer er maar sprake is van één protocol, dan kun je alleen maar producten aansluiten die met datzelfde protocol werken. Zo vallen er al gauw een hoop producten af.

Gelukkig is dat niet het geval bij de Octopus Control Station, deze werkt namelijk zowel met Zigbee als de 433Mhz frequentie. Dat is handig gezien sommige KaKu producten met Zigbee werken en andere op de 4ssMhz frequentie. Deze kunnen dus allemaal centraal bediend worden met gebruik van de ICS-2000, wel zo handig! Daarnaast kunnen we ook vele producten van andere merken eenvoudig koppelen, wat een hoop vrijheid geeft.

ics 2000

ICS-2000: Octopus control station

Met dit control station van KlikAanKlikUit kun je vele verschillende slimme apparaten koppelen en centraal bedienen.

Bekijk

KaKu slimme stekkers: bedien vrijwel al je apparaten met een afstandsbediening

Deze slimme stekkers helpen je om apparaten makkelijker aan en uit te zetten. Zo’n slimme stekker is ook handig wanneer je apparaten helemaal uit wilt zetten i.p.v. op de slaapstand te laten staan. Er zijn vele voordelen van slimme stekkers, maar dit zijn de voordelen aan deze KaKu set ten opzichte van anderen:

  • De stekkers zijn relatief klein: Het kleine formaat staat niet alleen mooier, ook zorgt het ervoor dat andere stekkers er gewoon nog naast passen. Bij grotere formaten is dat niet altijd het geval.
  • Eenvoudig in gebruik te nemen: Doordat er bij de set een eigen afstandsbediening meegeleverd is, kun je de stekker met één druk op de knop koppelen. Je kunt ze dan met de afstandsbediening direct aan- en uitschakelen.
  • De afstandsbediening is voor meer te gebruiken: Je kunt naast de meegeleverde stekkers ook nog een slimme inbouw schakelaar of slimme lamp koppelen. Er zijn namelijk 3 apparaten mee te bedienen, zowel afzonderlijk als tegelijkertijd.

We zijn al met al erg te spreken over deze slimme stekker startset. Het installeren was aan fluitje van een cent en gebruik is erg prettig. Met de afstandsbediening konden we de stekkers vanaf de andere kant van het huis nog prima bedienen, perfect voor de luie zondag dus.

KlikAanKlikUit-schakelaar-set

Startset: twee schakelaars en een afstandsbediening

Met deze set kun je twee apparaten slimmer maken door ze via de slimme stekkers aan te sluiten. Aan/uit te schakelen via de afstandsbediening

Bekijk

Draadloze waterlekkage detector: krijg een melding bij lekkage

Dit kleine apparaatje helpt je om snel te kunnen handelen wanneer er sprake is van lekkage. Plaats hem op risicoplekken zoals je (af)wasmachine, spoelbakken of cv en ontvang een melding wanneer hij lekkage detecteert. Je dient hem aan de ICS-2000 of Z1 Control Station te koppelen voordat hij zo’n pushnotificatie kan sturen.

Deze detector is erg compact, waardoor je hem op vele plekken op kunt hangen. Daarnaast heb je geen externe kabels nodig, hij werkt namelijk op batterijen. Zo kun je hem dus praktisch overal kwijt, ook op plekken waar geen stopcontact zit.

Klikaanklikuit-waterlekkage-detector

Waterlekkage Detector

Deze draadloze waterlekkage detector van KaKu waarschuwt je op je smartphone of tablet bij lekkage.

Bekijk

Slimme sensor: temperatuur en luchtvochtigheid meten

Een ICS-2000 of Z1 is een vereiste om dit apparaatje zijn werkt te laten doen. Is hij verbonden, dan kun je op ieder moment met je telefoon de temperatuur en luchtvochtigheid aflezen. Het feit dat de sensor deze dingen meet, heeft een aantal voordelen:

  • Temperatuur meten: Door de temperatuur te meten, kan hij verwarmings- of verkoelingsapparaten aansturen. Afhankelijk van voorkeur kun je instellen wat er bij welke temperatuur moet gebeuren.
  • Luchtvochtigheid meten: Dit is bijvoorbeeld handig in de badkamer. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, kun je hem de ventilatie een seintje laten geven. Wanneer de luchtvochtigheid dan weer laag is, kan de ventilator weer automatisch uit. Zo bespaar je ook nog wat energie.

De sensor is compact en draadloos, waardoor je hem overal kwijt kunt. Via de app zie je ook het batterijniveau, waardoor je tijdig in de gaten zult hebben wanneer je hem moet vervangen.

klikaanklikuit-slimme-sensor

Slimme sensor

Met deze slimme sensor kun je de temperatuur en luchtvochtigheid op je smartphone bekijken. Ook kan hij automatisch de ventilatie/verwarming aansturen.

Bekijk

Slimme rookmelder: waarschuwt je bij rook of brand

Deze slimme rookmelder van KaKu doet gewoon wat hij moet doen: hij waarschuwt je wanneer er brand of rook is door middel van een alarm. Ook zijn er een aantal slimme functies:

  • Je ontvangt een pushbericht: Wanneer er rook of brand is, ontvang je een bericht op je telefoon. Zo ontgaat het je nooit als er iets fout is, waar je dan ook bent.
  • Batterijniveau is inzichtelijk: Naast het feit dat de rookmelder een geluid maakt wanneer de batterij bijna leeg is, kun je ook op ieder moment in de app zien wat het batterijniveau is.
  • Kan acties triggeren: Je kunt zelf acties van andere apparaten instellen bij rook- of brandmeldingen. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch lichten aan laten gaan of je rolluiken omhoog laten gaan.

De KaKu slimme rookmelder scoorde eerder al goed in de slimme rookmelder top 10, waar we verschillende rookmelders op hun functies vergeleken.

slimme rookmelder smart home

Slimme rookmelder

Bij rook of brand maakt deze draadloze rookmelder niet alleen geluid, maar geeft hij ook een seintje naar je smartphone/tablet.

Bekijk

Conclusie KlikAanKlikUit review: deze apparaten vormen een goede basis voor je smart home.

We merken bij het testen van de producten dat ze los van elkaar goed hun taak vervullen, dus ook al zou je ze niet aan het Control Station koppelen. Maar wanneer ze wel gekoppeld zijn, zijn het aantal mogelijkheden nog veel groter. Je kunt de status van de verschillende apparaten dan namelijk inzien op je smartphone en zelfs het ene apparaat acties uit laten voeren op basis van met andere apparaat. Handig!

Naast het feit dat de producten handig zijn, geven ze ons ook een stukje meer zekerheid. Doordat we dit pakket geïnstalleerd hebben, weten we zeker dat de ventilatie niet te lang of kort aan staan. We krijgen direct een seintje als er lekkage is én weten door een melding direct wanneer er brand of rook is. En dat alles zonder thuis te hoeven zijn.

We zijn erg tevreden met de slimme producten van KaKu en vooral de mogelijkheid tot integratie met andere merken. Zo sloten we de producten die we al hadden gemakkelijk aan op de ICS-2000 en kunnen we nu alles centraal bedienen. Al met al kunnen we concluderen dat de producten van KlikAanKlikUit een goede basis voor een smart home vormen.

Sinds kort hebben we ook een actueel overzicht met de beste KlikAanKlikUit Black Friday aanbiedingen. Daarmee wordt het nog interessanter om je smart home te beginnen met KaKu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
chromecast installeren stappen

Chromecast installeren

▲ Afstandsbediening © Pixabay Het kan verdraaid handig zijn: met z’n allen een video bekijken op een grote televisie…
Lees meer