Smart display

Een smart display is een slimme speaker die voorzien is van een scherm. Met zo’n slim display geniet je van dezelfde voordelen als bij een slimme speaker, maar kun je ook genieten van visueel beeld. Dit kan enorm handig zijn in de keuken, waar je bijvoorbeeld een recept wilt bekijken of wanneer er iemand aanbelt op een gekoppelde deurbel. In veel gevallen wordt een smart display dan ook op een centrale plaats in de woning gezet, waarbij de keuken een populaire plek is.

Vanwege de vele keuzes op het gebied van een slim display voor in je smart home, heb ik besloten om een adviesgids te schrijven. Met deze gids geef ik je tips voor een smart display kopen en zet ik de beste modellen voor je op een rij.

Index: Smart display

smart display

Beste smart display in Nederland

Op dit moment zijn er een aantal displays op de markt die enorm interessant zijn. Het is echter de vraag welke wens jij hebt bij het kopen van een smart display: ga jij voor de goedkoopste prijs, stel je kwaliteit voorop of vind je het ontwerp het meest belangrijke aspect? Voor al deze aankoopmotivaties heb ik een beste smart display geselecteerd. Bekijk mijn selectie.


google nest hub beste smart display

De beste smart display: Google Nest Hub

Momenteel is de Google Nest Hub de beste keuze wanneer je op zoek bent naar een smart display. Deze smart display van Google is vooral interessant omdat je er veel andere apparaten aan kunt koppelen. Ook is dit een van de populairste smart displays van dit moment.


Let hier op bij het kopen van een smart display

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte smart display voor in jouw smart home, zijn er aantal zaken waar je goed naar moet kijken. Zo is het belangrijk om te letten op de ondersteuning van domotica platformen, dien je te letten op de grootte van het display én wil je het ontwerp natuurlijk niet het oog verliezen. Ik zet een aantal handige kooptips voor je op een rij.

 • Kijk naar ondersteuningen: ik raad je altijd aan om goed te letten op integratie mogelijkheden. Check daarom altijd welk platform door het display ondersteund wordt. Meerdere zaken aangesloten op Google Assistant? Ga dan op zoek naar een ondersteunend model!
 • Bekijk de afmetingen van het display: er zijn zeer compacte modellen, maar ook enorme displays. Bepaal wat jij het handigste vindt en denk alvast na waar jij het display straks wilt plaatsen. Ook de grootte van het scherm is belangrijk om mee te nemen bij je overweging: een te klein display verliest zijn toegevoegde waarde.
 • Let op aansluiting in jouw interieur: het oog wil ook wat! Dit product wordt vaak op een centrale plek neergezet, waardoor hij bijna altijd in het zicht is. Ga dus altijd voor een model wat past bij jouw interieur.
 • Bepaal of het in jouw situatie zorgt voor waarde: onderaan de streep is het natuurlijk de vraag of zo’n display in jouw situatie echt zorgt voor een toegevoegde waarde. Heb jij al een smart speaker en geen zaken gekoppeld als een slimme deurbel? Dan kun je wellicht nog beter eventjes wachten met je aankoop.

Belangrijke functies van een slim display

Bij een slim display geniet je bijna van dezelfde functionaliteiten als een smart speaker. Toch zijn er nog wat aanvullende functies die ik ook graag voor je uitlicht, zodat je een beter beeld krijgt van het ‘kunnen’ van zo’n smart home display.

 • Interactie met assistent: krijg antwoord op diverse vragen als het weer, de actuele verkeersinformatie of wat je vandaag op de planning hebt staan. Let er wel op dat je bij diverse assistants nog geen Nederlands kunt spreken.
 • Koppelen met andere apparaten: in mijn ogen een mooie functionaliteit! Je kunt bijvoorbeeld je slimme deurbel koppelen aan het display, waarna ja daarop gelijk kunt zien wie er voor de deur staat.
 • Perfect hulpje voor in de keuken: je kunt het display ook prima gebruiken als kookwekker of voor het opvragen van recepten. Het is daarom een goed hulpje voor in de keuken.
 • Overzicht van informatieve zaken: het standaard beginscherm is vaak gevuld met allerlei standaard informatie. Denk aan een overzicht van de weersverwachting, het laatste nieuws en je agenda.

Voordelen van een speaker voorzien van een display

Je kunt het al raden: met alle bovenstaande functionaliteiten geniet je direct van een aantal voordelen. Met name in de keuken zijn deze displays erg handig, denk aan momenten waarbij je aan het koken bent en met vieze handen niet meer je telefoon uit je broekzak hoeft te halen.

 • Eenvoudig opvragen van informatie: door de interactiemogelijkheid kun je heel snel informatie opvragen. Deze handeling scheelt al snel een paar stappen dan wanneer jij op zoek moet gaan naar informatie via je smartphone.
 • Minder gebruik van smartphone: daarmee maak je dus ook minder gebruik van je smartphone. Laat hem lekker in je broekzak zitten en wordt niet afgeleid van allerlei berichten of apps.
 • Perfect bij vieze handen: lekker in de keuken aan het kokkerellen? Dan is het vervelend om telkens je handen af te moeten vegen voor het bekijken van de hoeveelheid ingrediënten of het opnemen van je telefoon. Met een smart display kun je tijdens het koken gewoon vragen naar informatie of specifieke handelingen verrichten.
 • Beeld bij zoekresultaten: dit is het grootste voordeel in mijn ogen. In tegenstelling tot een slimme speaker kun je met dit type displays meekijken bij zoekresultaten. Met name handig bij recepten of specifieke informatie die versterkt kan worden met beeldmateriaal.

smart display google assistant

Een smart display is met name erg handig in de keuken

Tip: smart display met Google Assistant

Ook Google heeft sinds een tijdje een smart display: de Google Nest Hub. Dit is de eerste smart display van Google Nest, daarnaast is er ook de Google Nest Hub Max. Deze Hub Max is officieel nog niet te koop in Nederland, maar wel te bestellen via Bol.com voor € 349,99. De grootste verschillen tussen deze smart displays is dat de Max is wat groter en heeft een camera heeft, dit maakt ook het prijsverschil. Bekijk hieronder beide modellen:


google nest hub beste smart display

Google Nest Hub

De Google Nest Hub is natuurlijk voorzien van Google Assistant. Maak van deze display de centrale spil binnen jouw smart home en koppel er allerlei apparaten aan.


google nest hub max

Google Nest Hub Max

De nieuwste en grootste smart display van Google. Deze Hub Max heeft ook een camera, hiermee kun je bijvoorbeeld gratis bellen via Google Duo.


Wat kun je met een smart display met Google Assistent?

Om je een beeld te geven van een smart display met Google Assistant, heb ik hieronder de belangrijkste mogelijkheden op een rij gezet:

 • Vraag Google Assistant om de lampen uit te zetten: wanneer jij al meerdere smart home producten met Google Assistant hebt aangeschaft, kun je het display integreren. Zo kun je bijvoorbeeld het smart display vragen om de lampen uit te zetten.
 • Check wat er vandaag op de planning staat: met een koppeling van je Googleaccount, kun je het display vragen wat er vandaag op de planning staat. Je kunt ook je email berichten checken via het smart display.
 • Centrale smart home hub in jouw woning: in veel gevallen wordt het display gebruikt als centrale spil binnen een smart home. Dit vanwege de mogelijkheden binnen Google Assistant om specifieke producten toe te wijzen aan ruimtes en te kunnen groeperen.

Smart displays Amazon spreken nog geen Nederlands

We kunnen wel zeggen dat op het gebied van spraakassistenten, dat Amazon Alexa momenteel de grootste concurrent is van Google Assistant. In Nederland is Alexa nog erg populair, Google Assistant daarentegen wel. Dit heeft voornamelijk te maken met de taal, zo ondersteunt Alexa helaas nog niet de Nederlandse taal en kun je nog niet praten in het Nederlands tegen de display.

Wel kun je het interessant vinden om toch een smart display van Amazon aan te schaffen. De smart speaker en display lijn staat ook wel bekend als Echo. Hieronder hebben we de smart displays van Amazon die er nu te koop zijn opgesteld:

Smart display Apple: tablet als smart display voor Siri gebruiken?

Naast Alexa en Google Assistant is er nog een andere bekende spraak assistent, namelijk Siri. Wanneer je een iPhone of iPad hebt, ben je waarschijnlijk al bekend met Siri, want deze zit standaard op je smartphone of tablet.

We krijgen ook veel vragen of je een tablet ook als smart display kunt gebruiken, en ja dat kan. We nemen als voorbeeld een iPad. Op je iPad zit namelijk de “Woning” app. Via deze applicatie kun je diverse apparaten koppelen die werken met Siri. Zo kan het slimme slot van Nuki bijvoorbeeld aan gekoppeld worden en kun je met spraak het slot openen.


apple ipad pro 11 inch

Gebruik je iPad als smart display

Tablets zijn in principe ook gewoon smart displays. Veel slimme apparaten kun je koppelen aan HomeKit van Siri, gebruik daarom gewoon je iPad als smart display.


Uitgelicht: Lenovo smart display Nederlands

Momenteel zijn Siri en Google Assistent de twee grootste spraak assistenten die Nederlands spreken, maar niet alleen in de Google Nest smart displays is Google Assistent te vinden. Nee ook de smart displays Lenovo heeft Google Assistant aan boord. Wat ook inhoudt dat de Lenovo smart display Nederlands verstaat en spreekt.

Lenovo heeft twee verschillende smart displays, één met een 8 inch en één met een 10 inch beeldscherm. De displays zien er goed uit en werken ook goed, zo hebben ze beide ook een camera. Een camera is handig om te videobellen, want via Google Duo kun je gratis met elkaar bellen. Bekijk hieronder beide smart displays van Lenovo:

Overzicht: alle smart displays op dit moment

Op dit moment zijn er diverse interactieve speakers op de markt die voorzien zijn van een extra display. Het is echter de vraag of er sprake is van een display voor enkel de navigatie óf dat deze ook daadwerkelijk interactief is, als een tablet. Om je een overzicht te bieden heb ik alle smart displays op dit moment op een rij gezet. Bekijk direct welke modellen er zijn en welke platformen ondersteund worden.

SMART DISPLAYINCH DISPLAYONDERSTEUNINGPRIJS INDICATIEBEKIJKEN
Google Nest Hub7 inchGoogle Assistant€ 129,-Bekijk
Google Nest Hub Max10 inchGoogle Assistant€ 349,99Bekijk
Amazon Echo Show7 inchAlexa€ 215,36Bekijk
Amazon Echo Spot2,5 inchAlexa€ 159,98Bekijk
Amazon Echo Show 55,5 inchAlexa€ 109,-Bekijk
Archos Hello 1010 inchGoogle Assistant€ 116,57Bekijk
Archos Hello 77 inchGoogle Assistant€ 98,97Bekijk
Archos Hello 55 inchGoogle Assistant€ 89,24Bekijk
Lenovo Smart Display 8 inch8 inchGoogle Assistant€ 179,99Bekijk
Lenovo Smart Display 10 inch10 inchGoogle Assistant€ 229,99Bekijk

Bij het kopen van een slim display is het altijd zaak om te letten op de interactiviteit van het display. Een scherm ter navigatie van bijvoorbeeld het afspelen van muziek is geen ‘smart’ variant. Helaas worden dit type displays ook soms bestempeld als slim, wat in mijn ogen niet zo is.

Conclusie: is een smart display handig?

De grote vraag is natuurlijk of er sprake is van toegevoegde waarde bij een extra scherm op een smart speaker. Ik vind dit afhankelijk is van jouw situatie. Als je geen smart home producten hebt die op basis van beeld informatie verstrekken, denk aan een slimme deurbel of een slimme IP camera, dan is de toegevoegde waarde van een smart display nihil. Als jij deze producten echter wel hebt en vaak in de keuken staat, dan is kan het een zeer interessante keuze zijn!

FAQ: veelgestelde vragen over een smart display

Smart displays zijn nog vol in ontwikkelingen en we merken dat er toch nog veel vragen zijn over deze slimme displays. Om deze reden hebben we de meest gestelde vragen hieronder beantwoord.

Heb ik een smart display nodig?

Niet iedereen heeft een smart display nodig, wel voegt het een extra dimensie toe aan je smart home. Een smart display is in ieder geval aan te raden wanneer je gebruikt maakt van een slimme deurbel of een slimme IP-camera.

Wat kun je met een smart display?

Met een smart display kun je eenvoudig informatie opvragen voor wanneer je bijvoorbeeld in de keuken staat, ook als je vieze handen hebt. Voordelen van een smart display zijn bovendien meer beeld bij zoekresultaten, verschillende apps en verbinding met een slimme deurbel en IP-camera’s.

Kan ik video’s kijken op een smart display?

Met een smart display kun je verschillende apps gebruiken waar je video’s mee kunt kijken. Zo kun je o.a. Netflix en YouTube installeren, waardoor je op je smart display gemakkelijk video’s kunt bekijken.

Welke apps zijn er voor de smart display?

Wanneer je gebruik maakt van de Google Nest Hub, zijn er veel apps die je kunt installeren op je smart display. In de Google Store kun je precies zien welke je kunt gebruiken, een aantal populaire zijn Youtube, Spotify, Google Home, Agenda, Maps en News.

Wat is de beste smart display?

Kijkende naar vooral de ondersteuning en interactie is de beste smart display volgens ons de Google Nest Hub. Bovenaan deze pagina vind je ook de goedkoopste en mooiste smart display.