smart display
Home » Smart display
Menu
 • Advies

Een smart display is een slimme speaker die voorzien is van een scherm. Met zo’n slim display geniet je van dezelfde voordelen als bij een slimme speaker, maar kun je ook genieten van visueel beeld. Dit kan enorm handig zijn in de keuken, waar je bijvoorbeeld een recept wilt bekijken of wanneer er iemand aanbelt op een gekoppelde deurbel. In veel gevallen wordt een smart display dan ook op een centrale plaats in de woning gezet, waarbij de keuken een populaire plek is.

Vanwege de vele keuzes op het gebied van een slim display voor in je smart home, heb ik besloten om een adviesgids te schrijven. Middels deze gids geef ik je tips voor een smart display kopen en zet ik de beste modellen voor je op een rij.

Beste smart display in Nederland

Op dit moment zijn er een aantal displays op de markt die enorm interessant zijn. Het is echter de vraag welke wens jij hebt bij het kopen van een smart display: ga jij voor de goedkoopste prijs, stel je kwaliteit voorop of vind je het design het meest belangrijke aspect? Voor al deze aankoopmotivaties heb ik een beste smart display geselecteerd. Bekijk mijn selectie.

Beste keuze

google nest hub beste smart display
Google Nest Hub

Goedkope keuze

archos hello 5 smart display
Archos Hello 5

Mooie keuze

archos hello 10 smart display
Archos Hello 10

robbertAdvies van Rob: Het beste smart display op dit moment is de Google Nest Hub. Met de ondersteuning van Google Assistant geniet je van opvallend veel mogelijkheden. Als je echter op zoek bent naar een goedkoper model maak je met de compacte Archos Hello 5 een goede keuze. Er is daarvan ook een mooiere versie: de Archos Hello 10 is de mooiste smart display op dit moment.

Let hier op bij het kopen van een smart display

Wanneer je opzoek gaat naar een geschikte smart display voor in jouw smart home, zijn er aantal zaken waar je goed naar moet kijken. Zo is het belangrijk om te letten op de ondersteuning van domotica platformen, dien je te letten op de grootte van het display én wil je het design natuurlijk niet het oog verliezen. Ik zet een aantal handige kooptips voor je op een rij.

 • Kijk naar ondersteuningen: ik raad je altijd aan om goed te letten op intergratie mogelijkheden. Check daarom altijd welk platform door het display ondersteund wordt. Meerdere zaken aangesloten op Google Assistant? Ga dan op zoek naar een ondersteunend model!
 • Bekijk de afmetingen van het display: er zijn zeer compacte modellen, maar ook enorme displays. Bepaal wat jij het handigste vindt en denk alvast na waar jij het display straks wilt plaatsen. Ook de grootte van het scherm is belangrijk om mee te nemen bij je overweging: een te klein display verliest zijn toegevoegde waarde.
 • Let op aansluiting in jouw interieur: het oog wil ook wat! Dit product wordt veelal op een centrale plek neergezet, waardoor hij bijna altijd in het zicht is. Ga dus altijd voor een model wat past bij jouw interieur.
 • Bepaal of het in jouw situatie zorgt voor waarde: onderaan de streep is het natuurlijk de vraag of zo’n display in jouw situatie echt zorgt voor een toegevoegde waarde. Heb jij reeds een smart speaker en geen zaken gekoppeld als een slimme deurbel? Dan kun je wellicht nog beter eventjes wachten met je aankoop.

Belangrijke functies van een slim display

Bij een slim display geniet je nagenoeg van dezelfde functionaliteiten als een smart speaker. Toch zijn er nog wat aanvullende functies die ik ook graag voor je uitlicht, zodat je een beter beeld krijgt van het ‘kunnen’ van zo’n smart home display.

 • Interactie met assistant: krijg antwoord op diverse vragen als het weer, de actuele verkeersinformatie of wat je vandaag op de planning hebt staan. Let er wel op dat je bij diverse assistants nog geen Nederlands kunt spreken.
 • Koppelen met andere apparaten: in mijn ogen een mooie functionaliteit! Je kunt bijvoorbeeld je slimme deurbel koppelen aan het display, waarna ja daarop gelijk kunt zien wie er voor de deur staat.
 • Perfect hulpje voor in de keuken: je kunt het display ook prima gebruiken als kookwekker of voor het opvragen van recepten. Het is daarom een goed hulpje voor in de keuken.
 • Overzicht van informatieve zaken: het standaard beginscherm is vaak gevuld met allerlei standaard informatie. Denk aan een overzicht van de weersverwachting, het laatste nieuws en je agenda.

Voordelen van een speaker voorzien van een display

Je kunt het al raden: met alle bovenstaande functionaliteiten geniet je direct van een aantal voordelen. Met name in de keuken zijn deze displays erg handig, denk aan momenten waarbij je aan het koken bent en met vieze handen niet meer je telefoon uit je broekzak hoeft te halen.

 • Eenvoudig opvragen van informatie: door de interactiemogelijkheid kun je heel snel informatie opvragen. Deze handeling scheelt al snel een paar stappen dan wanneer jij op zoek moet gaan naar informatie via je smartphone.
 • Minder gebruik van smartphone: daarmee maak je dus ook minder gebruik van je smartphone. Laat hem lekker in je broekzak zitten en wordt niet afgeleid van allerlei berichten of apps.
 • Perfect bij vieze handen: lekker in de keuken aan het kokkerellen? Dan is het vervelend om telkens je handen af te moeten vegen voor het bekijken van de hoeveelheid ingrediënten of het opnemen van je telefoon. Met een smart display kun je tijdens het koken gewoon vragen naar informatie of specifieke handelingen verrichten.
 • Beeld bij zoekresultaten: dit is het grootste voordeel in mijn ogen. In tegenstelling tot een slimme speaker kun je met dit type displays meekijken bij zoekresultaten. Met name handig bij recepten of specifieke informatie die versterkt kan worden met beeldmateriaal.
smart display google assistant

Een smart display is met name erg handig in de keuken

Tip: smart display met Google Assistant

Zoals je wellicht hebt meegekregen is Google Assistant vanaf oktober 2018 Nederlands ondersteund. Hierdoor kun je in het Nederlands communiceren, wat het allemaal natuurlijk nog een stukje makkelijker maakt. Wist je dat Google zelf ook een smart display op de markt heeft gebracht? De Google Home Hub. Helaas is dit model nog niet in Nederlands ondersteund: het model wordt officieel ook enkel nog verkocht in Amerika, Engeland en Duitsland.

Om je een beeld te geven van een smart display met Google Assistant, heb ik hieronder de belangrijkste mogelijkheden op een rij gezet.

 • Vraag Google Asssitant om de lampen uit te zetten: wanneer jij al meerdere smart home producten met Google Assistant hebt aangeschaft, kun je het display hiermee integreren. Zo kun je bijvoorbeeld het smart display vragen om de lampen uit te zetten.
 • Check wat er vandaag op je planning staat: met een koppeling van je Google account, kun je het display vragen wat er vandaag op je planning staat. Je kunt ook je e-mail berichten checken via het smart display.
 • Centrale smart home hub in jouw woning: in veel gevallen wordt het display gebruikt als centrale spil binnen een smart home. Dit vanwege de mogelijkheden binnen Google Assistant om specifieke producten toe te wijzen aan ruimtes en te kunnen groeperen.

Mocht je een Google Home Hub op het oog hebben, hou er dan rekening mee dat deze nog niet in het Nederlands ondersteund is. Hoewel Google Assistant in het Nederlands is, is dit nog niet zo op dit model smart display.

google home hub display

Met Google Assistant: Google Nest Hub

De Google Nest Hub is natuurlijk voorzien van Google Assistant. Maak van deze display de centrale spil binnen jouw smart home en koppel er allerlei apparaten aan. Let wel op dat je nog niet in het Nederlands kunt communiceren met dit display en dat het nu nog gaat om een Amerikaanse versie. Sinds kort gaat de Google Home Hub door het leven als Google Nest Hub!

Overzicht: alle smart displays op dit moment

Op dit moment zijn er diverse interactieve speakers op de markt die voorzien zijn van een extra display. Het is echter de vraag of er sprake is van een display voor enkel de navigatie óf dat deze ook daadwerkelijk interactief is, als een tablet. Om je een overzicht te bieden heb ik alle smart displays op dit moment op een rij gezet. Bekijk direct welke modellen er zijn en welke platformen ondersteund worden.

Smart DisplayInch displayOndersteuningPrijs indicatieBekijken
Google Nest Hub10 inchGoogle Assistant€ 129,-Bekijk
Amazon Echo Show7 inchAlexa€ 215,36Bekijk
Archos Hello 1010 inchGoogle Assistant€ 116,57Bekijk
Archos Hello 77 inchGoogle Assistant€ 98,97Bekijk
Archos Hello 55 inchGoogle Assistant€ 89,24Bekijk

Bij het kopen van een slim display is het altijd zaak om te letten op de interactiviteit van het display. Een scherm ter navigatie van bijvoorbeeld het afspelen van muziek is geen ‘smart’ variant. Helaas worden dit type displays ook soms bestempeld als slim, wat in mijn ogen niet zo is.

Conclusie: is een smart display handig?

De grote vraag is natuurlijk of er sprake is van toegevoegde waarde bij een extra scherm op een smart speaker. Ik vind dit afhankelijk is van jouw situatie. Als je geen smart home producten hebt die op basis van beeld informatie verstrekken, denk aan een slimme deurbel of een slimme IP camera, dan is de toegevoegde waarde van een smart display nihil. Als jij deze producten echter wel hebt en vaak in de keuken staat, dan is kan het een zeer interessante keuze zijn!

FAQ

Smart displays zijn nog vol in ontwikkelingen en we merken dat er toch nog veel vragen zijn over deze slimme displays. Om deze reden hebben we de meest gestelde vragen hieronder beantwoord.

Heb ik een smart display nodig?

Niet iedereen heeft een smart display nodig, wel voegt het een extra dimensie toe aan je smart home. Een smart display is in ieder geval aan te raden wanneer je gebruikt maakt van een slimme deurbel of een slimme IP-camera.

Wat kun je met een smart display?

Met een smart display kun je eenvoudig informatie opvragen voor wanneer je bijvoorbeeld in de keuken staat, ook als je vieze handen hebt. Voordelen van een smart display zijn bovendien meer beeld bij zoekresultaten, verschillende apps en verbinding met een slimme deurbel en IP-camera’s.

Kan ik video’s kijken op een smart display?

Met een smart display kun je verschillende apps gebruiken waar je video’s mee kunt kijken. Zo kun je o.a. Netflix en YouTube installeren, waardoor je op je smart display gemakkelijk video’s kunt bekijken.

Welke apps zijn er voor de smart display?

Wanneer je gebruik maakt van de Google Nest Hub, zijn er veel apps die je kunt installeren op je smart display. In de Google Store kun je precies zien welke je kunt gebruiken, een aantal populaire zijn Youtube, Spotify, Google Home, Agenda, Maps en News.

Wat is de beste smart display?

Kijkende naar vooral de ondersteuning en interactie is de beste smart display volgens ons de Google Nest Hub. Bovenaan deze pagina vind je ook de goedkoopste en mooiste smart display.

Mocht je nog steeds vragen hebben omtrent een smart display of opmerkingen, dan kun je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier.

Recente artikelen over smart displays

google nest wifi
new & next generation google assistant
action blocks voor google assistant
xbox google assistant
amazon echo ring
amazon meerdere spraakassistenten