Een slimme wekker, ook wel bekend als een smart wekker of een wekker met licht, zorgt ervoor dat je meer ontspannen wakker wordt. Er zijn verschillende soorten slimme wekkers beschikbaar, zo zijn er wake-up lights waarmee je met gesimuleerde zonlicht wakker wordt of wekkers die verbonden zijn met het internet. De wekkers die verbonden zijn met het internet hebben meer functies, dan een gewone wekker. Zo kun je bijvoorbeeld muziek afspelen, je agenda bekijken of met spraakcommando’s opdrachten geven aan de spraakassistent.

De slimme wekkers die werken met een spraakassistent zijn ook te integreren in je smarthome. Je kunt bijvoorbeeld een Google Nest Hub gebruiken als smart wekker. Je kunt er vervolgens slimme apparaten aan koppelen, bijvoorbeeld slimme verlichting. Deze apparaten kun je vervolgens instellen met scenario’s. Een voorbeeld scenario kan bijvoorbeeld zijn dat wanneer je zegt: “He Google, Slaap lekker”, dat Google alle slimme verlichting uitzet. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over slimme wekker, daarbij laten we ook zien welke modellen de “beste slimme wekkers” zijn.
Index: Slimme wekker
- De beste slimme wekker van 2023
- Waarom is een slimme wekker interessant?
- Is er ook een Philips Hue wekker?
- Functies – slimme wekker op afstand bedienen
- Voordelen van een smart wekker met licht
- Slimme wekker Google Home
- Conclusie: is een wekker nu echt slimmer?
De beste slimme wekker van 2023
Er zijn verschillende slimme wekkers op de markt, en het is moeilijk om te zeggen welke de beste is, aangezien dit afhangt van je persoonlijke voorkeuren. Een populaire optie is de Amazon Echo Dot, die over veel spraakbesturing en connectiviteit met andere slimme apparaten beschikt. De Lenovo Smart Clock is ook een goede keuze, met een compact formaat en handige functies zoals een nachtlampje en een uitschakelfunctie voor het licht. Ook kun je de Google Nest Hub gebruiken als slimme wekker, ideaal wanneer je producten hebt die werken met Google Assistant.
Vaak is het handig om te kijken aan welk smart home systeem een smart wekker te koppelen is en daar vervolgens een keuze op te maken. Hieronder staan drie beste slimme wekkers van 2023.

Google Nest Hub – Met Google Assistant
Wanneer je al producten hebt van Google Home is de Google Nest Hub een goede keuze. Je kunt het display van Google goed gebruiken als Slimme wekker. Stel vooraf handige scenes en scenario’s in, zodat wanneer je na bed gaat je met één spraakopdracht alle slimme apparaten in de juiste instelling kunt zetten.

Amazon Echo Dot – Met Amazon Alexa
Wanneer je liever met Amazon Alexa werkt, dan is de Amazon Echo Dot een goede keuze. Deze klok kun je goed gebruiken als smart wekker. Deze wekker heeft geen display, maar geeft wel de tijd weer. Door de ingebouwde Alexa kun je ook via de wekker spraakopdrachten doorgeven.

Lenovo Smart Clock – Met Google Assistant
Ook de Lenovo Smart Clock is te koppelen met Google Home. De smart wekker heeft een ingebouwde spraakassistent van Google en je kunt dus allerlei vragen stellen of spraakcommando’s geven.
Waarom is een slimme wekker interessant?
Er zijn verschillende redenen waarom een slimme wekker interessant kan zijn. Zo kun je bijvoorbeeld je favoriete muziek afspelen zodra je wakker wordt, of je dagelijkse agenda checken zonder je telefoon te pakken. Ook kun je de slimme wekker gebruiken om andere slimme apparaten te bedienen, zoals je verlichting of thermostaat.
Daarbij kun je de slimme wekker integreren in je smart home. Je kunt dan de slimme wekker meenemen in scenario’s of scenes. Ook zit er in de meeste smart wekkers een ingebouwde spraakassistent, waaraan je van alles kunt vragen of spraakcommando’s door kunt geven. Eén van onze favoriete scene is dat je met de spraakassistent alle slimme lampen in huis uit kunt zetten met een spraakcommando en de lampen in de slaapkamer in de juiste setting.
Is er ook een Philips Hue wekker?
Eerder werden de wake-up lights van Philips bestempeld als slim, maar eigenlijk hebben deze wekker helemaal geen slimme functies. Wel is er een andere lamp die je kunt gebruiken als Philips Hue wakker. Je kunt dan bijvoorbeeld de Philips Hue Go hiervoor gebruiken. De Philips Hue Go is een draagbare lamp die je kunt gebruiken als wekker. Deze lamp kan bijvoorbeeld de kamer verlichting op een vooraf ingestelde tijd, zo kun je lekker wakker worden met licht. Ook kun je de lamp bedienen met spraakcommando’s met Google Assistant of Amazon Alexa.

Philips Hue Go
Word je liever wakker met licht, kies dan voor de Philips Hue Go. Dit is een slimme lamp, waarmee je met vooraf ingestelde tijd de lamp kunt laten branden. Met de juiste instellingen kun je de lamp ook geleidelijk feller laten branden. Het voordeel met zo’n lamp is dat je wat rustiger wakker wordt, in plaats van een alarm van een wekker.
Functies – slimme wekker op afstand bedienen
Een handige functie van een slimme wekker is dat je hem op afstand kunt bedienen via je smartphone of een ander slim apparaat. Zo kun je bijvoorbeeld je wekker instellen of snoozen zonder dat je uit bed hoeft te komen. Ook kun je een slimme wekker integreren in je smart home en slimme apparaten met de wekker bedienen. Lig je in bed en heb je bijvoorbeeld een slimme koffiemachine, dan kun je gewoon aan de spraakassistent vragen of hij even een bakje koffie zet. Daarnaast heeft een slimme wekker de volgende functies:
- Wake up light: negen van de tien slimme wekkers zijn van het type wake up lights. Dit is een wekker die je wekt met licht wat steeds feller gaat schijnen.
- FM radio: wees niet bang als je alsnog wakker wilt worden met je favoriete radio DJ. Veel slimme wekkers hebben ook gewoon een FM radio aan boord, die begint te spelen op een door jou ingesteld tijdstip.
- Natuurlijk geluiden: wist je dat er ook veel smart wekkers zijn die natuurlijke geluiden kunnen afspelen tijdens het wekken met licht? Je hebt vaak keuze uit fluitende vogeltjes tot een bosachtig geluid.
- Leeslampje: zoals ik net aangaf bij mijn kooptips, is er ook vaak sprake van een leeslampje. Wel zo handig, gezien er weinig plek overblijft op je nachtkastje.
- Display met tijd: ook op wekker met licht is vaak een display te vinden op de voorzijde, waarop je de tijd en de ingestelde tijd van de wekker af kunt lezen.
Een wekker met licht werkt heel ontspannend!
Voordelen van een wekker met licht
Bij een wekker met licht geniet je van opvallend veel voordelen. Zo wordt je meer ontspannen wakker, maar ziet de wekker er ook gewoon super mooi uit. Op basis van mijn eigen ervaringen en van onze lezers, som ik de grootste voordelen van een wekker met licht op.
- Je wordt ontspannen gewekt met licht: je begint de dag met een wake up light meer ontspannen dan bij een klassieke wekkerradio. Je wordt geleidelijk gewekt over een gemiddelde periode van 30 minuten.
- Een opgeruimdere nachtkast: vanwege het feit dat een wekker met licht vaak voorzien is van een FM radio en van een nachtlampje, is het alleen deze wekker op je nachtkastje al voldoende!
- Niet meer snoozen: doordat je kamer binnen 30 minuten helemaal gevuld wordt met licht, zul je merken dat opnieuw in slaap vallen bijna geen optie is. Ook helemaal niet nodig! Je hoeft dus niet meer zo lang (ongewild, jaja…) te snoozen!
- Hulp bij het in slaap vallen: de kans is groot dat jij nog niet wist dat er ook wekkers met licht zijn die je helpen in slaap te vallen. Hiervan is de Philips Somneo een goed voorbeeld. Ik licht deze strakjes toe!
Bovenstaande voordelen is bij veel wekkers met licht terug te vinden. Echter, hoeft dit niet altijd zo te zijn: ik raad je aan om altijd goed te kijken naar de productomschrijvingen.
Slimme wekker Google Home

Slimme wekkers zijn ook te gebruiken met Google Home, een slimme luidspreker van Google met spraakbesturing. Je kunt bijvoorbeeld Google Assistant vragen om je wekker te zetten of om je dagelijkse agenda te bekijken. De Google Nest Hub is ook een optie als slimme wekker, met een groot scherm waarop je bijvoorbeeld je agenda of het weerbericht kunt bekijken.
Ook heeft de Google Nest Hub sinds kort nieuwe functies, waardoor de smart wekker nog beter te gebruiken is als slimme wekker. Je kunt bijvoorbeeld nu rustige geluiden laten afspelen, waardoor je lekker rustig in slaap kunt vallen. Ook is er een nieuwe zo geheten Sunrise alarm functie, hiermee wordt de zon nagebootst op de display van de Google Nest. Lees hier hoe je de Google Nest Hub als slimme wekker kunt gebruiken.
Conclusie: is een wekker nu echt slimmer?
Zeker weten! In het algemeen bieden slimme wekkers meer mogelijkheden dan traditionele wekkers, en ze kunnen een handig hulpmiddel zijn om je dag te beginnen. Of je nu muziek wilt afspelen, je agenda wilt checken of slimme apparaten wilt bedienen, een slimme wekker kan een nuttige aanvulling zijn in je smart home. Ook zijn er veel handige functies, waardoor je ontsnappen in slaap kunt vallen of wat relaxter wakker kunt worden. Daarbij is het ook gewoon handig dat de meeste smart wekkers een ingebouwde spraakassistent hebben, hiermee kun je apparaten in bed activeren of uitzetten.
FAQ: Meer informatie over slimme wekkers
Slimme wekkers zijn een leuke toevoeging in je slaapkamer, echter merken we dat er soms nog vragen zijn over deze smart wekkers. Om deze reden hebben we hieronder de meest gestelde vragen geformuleerd en beantwoord.
Wanneer je een slimme wekker vergelijkt met een gewone wekker, zie je dat er veel meer mogelijkheden zijn. De grootste voordelen zijn de Wake up light en natuurlijke geluiden bij het wakker worden en aan de andere kant zelfs hulp bij in slaap vallen.
Dit verschilt per situatie, er zijn verschillende goede slimme wekkers. Zo kun je kiezen voor de Google Nest Hub, Amazon Echo Dot of Lenovo Smart Clock. Belangrijkste is dat je de slimme wekker kunt koppelen met andere slimme apparaten in je huis.
Jazeker, dat kan. Naast het wekker moet een natuurlijk licht kun je de wekker ook instellen dat je wakker wordt met je favoriete muziekzender. In principe is het ook gewoon een slimme wekkerradio.