slimme weegschaal
 • Advies

Met een slimme weegschaal, ook wel een smart weegschaal of een WiFi weegschaal genoemd, kun je opvallend meer metingen verrichten dan reguliere persoonlijke weegschalen. Je kunt ze vaak bedienen middels je smartphone of tablet via WiFi en hebt daarbij de mogelijkheid om makkelijke analyses te maken op basis van je persoonlijke geschiedenis. Een ander belangrijk verschil met klassieke weegschalen, is dat een slimme weegschaal vaak mogelijkheden biedt voor meerdere gebruiksprofielen.

Er zijn echter enorm veel keuzes voor een WiFi weegschaal en daarbij wordt er flink door geïnnoveerd met slimme mogelijkheden. Zo komt FitBit met een eigen weegschaal en biedt Medisana verschillende modellen aan met diverse meetfuncties. Ik heb besloten om een adviesgids te schrijven om jou een handje te helpen met het maken van de beste keuze!

Beste slimme weegschaal keuzes van nu

Er zijn tal van redenen voor een slimme weegschaal kopen: om beter je gewicht in de gaten te houden, om makkelijker analyses te maken of om bijvoorbeeld thuis je BMI te kunnen berekenen. Daarbij kun je ook nog specifieke koopwensen hebben! Ik help je een handje en heb een selectie gemaakt voor de beste slimme weegschaal keuzes voor drie redenaties: de beste slimme weegschaal, een goedkoop alternatief en de meest uitgebreide WiFi weegschaal. Check mijn selectie.

Beste keuze

medisana targetscale 3
Medisana
TargetScale 3

Goedkope keuze

medisana bs 440 connect
Medisana
BS 440

Uitgebreide keuze

tefal bm bodypartner wifi weegschaal
Tefal
BM Body Partner

bram Advies van Bram: de beste slimme weegschaal op dit moment is de Medisana SmartScale 3, een personen WiFi weegschaal die je vertelt hoe ver je van je streef gewicht zit. Een goedkopere, maar ook goede smart weegschaal is de Medisana BS 440 Connect. Op zoek naar een slimme weegschaal en complete Body Analyzer? Ga dan voor de Tefal BM Body Partner, het meest uitgebreide model waarmee je ook specifieke lichaamszones kunt meten!

Slimme weegschalen kopen: mijn kooptips!

Bij het kopen van een slimme weegschaal zijn er aantal factoren waar je goed naar moet kijken. Denk aan het aantal gewenste gebruikersprofielen en of je van de mogelijkheid wilt genieten om de weegschaal via WiFi te kunnen bedienen middels je smartphone. Ik zet deze en andere belangrijke kooptips op een rij.

 • Stel vast wat jij met de slimme weegschaal wilt meten: allereerst is het belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je allemaal wilt kunnen meten. Is alleen het lichaamsgewicht meten een vereiste, dan is een slimme variant misschien nog geen eens nodig. Wil je ook je BMI, vetpercentage en wellicht je spiermassa kunnen berekenen? Check dan altijd bij specifieke modellen of deze metingen behoren tot de mogelijkheden.
 • Ga na hoeveel gebruikersprofielen wenselijk zijn: ben jij de enige die de smart weegschaal straks gebruikt of is het de bedoeling dat het hele gezin metingen kan verrichten? Bepaal hoeveel gebruikersprofielen mogelijk dienen te zijn en ga op zoek naar een model die deze hoeveelheid minimaal biedt.
 • Check of de slimme weegschaal compatibel is met jouw smartphone: wil jij de weegschaal kunnen bedienen met je smartphone, wat tegenwoordig mogelijk is? Dan is het slim om te kijken of de bijhorende app ook ondersteund wordt op jouw smartphone. Let ook op de minimale software versie van bijvoorbeeld iOS of Android.
 • Schaalverdeling voor precieze wegingen: het is slim om altijd naar de schaalverdeling bij slimme weegschalen te kijken. Hoe kleiner de schaalverdeling, hoe nauwkeuriger de metingen en wegingen. In veel gevallen is er sprake van een schaalverdeling van 100 gram, maar ik heb ook modellen gezien die een nog kleinere verdeling hadden.
 • Monitoring en analyse mogelijkheden: een van de grootste voordelen van een WiFi weegschaal, is dat je eenvoudig je lichaamsgewicht kunt monitoren via een app. Het is slim om je hier kort in te verdiepen en te bekijken of bijvoorbeeld de applicatie en bijhorende dashboards gebruiksvriendelijk zijn.

fitbit aria 2

Mijn tip: FitBit Aria 2

FitBit heeft sinds kort een smart weegschaal geïntroduceerd. Helemaal handig als je ookal voorzien bent van een FitBit om je pols. Maak de metingen compleet en analyseer via de app!

Meetfuncties van een smart weegschaal

Vanwege het feit dat ik vaak vragen krijg over wat je nu precies allemaal kunt meten met een smart weegschaal, heb ik onderzoek gedaan naar alle mogelijke meetfuncties. Ik heb met name gekeken naar de mogelijkheden bij weegschalen die als slim of smart bestempeld worden en zet deze voor je op een rij.

 • Gewicht: uiteraard kunnen slimme weegschalen ook gewoon je lichaamsgewicht meten.
 • BMI: BMI staat voor Body Mass Index. Je hoeft niet meer naar de sportschool om dit op te meten als je een smart weegschaal in huis haalt met deze optie.
 • Spiermassa: voor sporters kan het interessant zijn om enkel hun spiermassa te kunnen berekenen. Het kan namelijk zijn dat je aangekomen bent in kilo’s, wat een goed teken kan zijn als je spiermassa toegenomen is.
 • Vetpercentage: hetzelfde geldt voor vetpercentage. Bereken enkel je vetpercentage en bekijk of je je doelen al aan het behalen bent. Wanneer je aankomt, terwijl je hard je doelen aan het nastreven bent, kun je hiermee uitsluiten dat het gaat om een toename aan lichaamsvetten.
 • Vochtgehalte: het vochtgehalte wordt vaak vergeten bij complete metingen van het lichaam. Toch is dit een aanzienlijk belangrijk onderdeel, wat met slimme weegschalen vaak gemeten en berekend kan worden.
 • Zone metingen: er zijn ook enkele modellen waarbij je zelfs een bepaalde lichaamszone kunt meten. Denk aan je armen, borst of kuiten. Erg handig als je een specifieke lichaamsgroep aan het trainen bent.

Slimme weegschalen vergelijken op metingen

Om je een handje te helpen bij het vinden van smart weegschalen die voldoen aan specifieke zaken die jij wilt meten, heb ik een overzicht gemaakt met de meest populaire smart weegschalen op dit moment. Bekijk per weegschaal aan welke meet-functionaliteiten deze voldoet en ontdek wel je het beste kunt kopen.

MeetfunctieMedisana
BS
440
Tefal
BM Body
Partner
FitBit
Aria
2
Xiaomi
Mi Smart
Scale 2
Omron
Viva
Scale
Withings
Body+
Smart
GewichtJaJaJaJaJaJa
BMIJaJaJaJaJaJa
SpiermassaJaJaNeeJaJaJa
VetpercentageJaJaJaJaJaJa
VochtgehalteJaJaNeeJaNeeJa
Zone metingenNeeJaNeeNeeNeeNee
Adviesprijs€ 53,99€ 172,49€ 119,99€ 43,99€ 99,99€ 87,99
BekijkBekijkBekijkBekijkBekijkBekijk

Weegschaal WiFi mogelijkheden

Een van de mooiste voordelen van een slimme weegschaal is dat je vaak een verbinding kunt maken met je smartphone. Negen van de tien keer gaat dit via bluetooth, maar het kan in sommige gevallen ook via een WiFi verbinding. Een verbinding met je smartphone of tablet kan super interessant zijn: zo kun je eenvoudig je voortgang monitoren en dit bijvoorbeeld delen met je sportmaatje. Ik som enkele mogelijkheden met een WiFi weegschaal op:

 • Overal je gegevens bekijken: doordat een weegschaal via WiFi of bluetooth gegevens direct door-pusht naar je smartphone of tablet, kun je overal ter wereld je gegevens terugkijken.
 • Eenvoudig monitoren en analyseren: in veel gevallen worden gegevens ook gekenmerkt met een datum. Hierdoor kun je met behulp van grafieken je voortgang bekijken over een langere tijd.
 • Delen en doorsturen: heb jij een personal trainer en wil deze inzage hebben in jouw voortgang? Deel dit dan eenvoudig via de bijhorende app op je smartphone.
 • Notificaties bij halen van doelen: er zijn ook weegschalen met WiFi die werken met een applicatie waarin jij persoonlijke doelen kunt stellen. Zodra jij op de weegschaal staat en je een specifiek doel hebt gehaald (bijvoorbeeld 5 kilogram afvallen), krijg je direct een notificatie op je device. Dit werkt enorm motiverend!

medisana bs 440 wifi weegschaal

WiFi weegschaal van Medisana

De Medisana BS 440 kun je koppelen met je smartphone via de Vita Dock+ app. Analyseer, monitor en bekijk je voortgang in gewicht bij diverse metingen!

Withings: slimme weegschaal en Body Analyzer

De kans is groot dat je het merk Withings tegen bent gekomen tijdens je zoektocht naar een smart weegschaal. Het merk, onderdeel van Nokia, biedt een aantal interessante slimme weegschalen aan die niet alleen je gewicht kunnen meten, maar ook een complete Body Analyzer zijn.

De Withings Smart Body Analyzer is zo’n personenweegschaal. Door alleen al op de weegschaal te stappen wordt je hartslag al gemeten, zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen! Een ander groot voordeel van deze Smart Body Analyzer weegschaal, is dat je niet alleen doelstellingen kunt stellen, maar je ook tips krijgt om deze beter te kunnen behalen! De slimme weegschaal en Body Analyzer is er niet alleen voor jouw eigen lichaam. Zo is er in de personenweegschaal ook sprake van een ingebouwd weerstation: de weegschaal is in staat om de luchtkwaliteit te meten door ingebouwde CO-2 en thermometers.

Slimme weegschaal meet cardiovasculaire gezondheid

Naast de Smart Body Analyzer heeft Withings nog een interessant model: de Body Smart Cardio. Dit model is in staat om je cardiovasculaire gezondheid te meten en is dus met name voor doelstellingen op het gebied van cardio een goede keuze. met behulp van de Health Mate app (beschikbaar voor iOS en Android) kun je al je doelstellingen bijhouden en krijg je interessante tips.

slimme weegschaal en body analyzer

Withings Smart Body Analyzer

Met deze slimme weegschaal van Withings kun je eenvoudig zaken als je hartslag meten en dit analyseren via je smartphone.

Conclusie: is een WiFi weegschaal van toegevoegde waarde?

Een weegschaal met smart mogelijkheden is zeker van toegevoegde waarde. Met name de mogelijkheid om de weegschaal te kunnen koppelen aan je smartphone is interessant: zo kun je makkelijk je voortgang in gewicht analyseren. Ook het feit dat er sprake is van veel meer meetfuncties is een interessant pluspunt in vergelijking met klassieke personenweegschalen. Zo kun je niet alleen je gewicht meten, maar ook je BMI berekenen en bijvoorbeeld en enkel je spiermassa meten.

Het blijft wel belangrijk om goed te letten op de ondersteuning van de applicatie voor jouw smartphone en software. Ik heb vaak meegemaakt dat men niet gebruik kon maken van de slimme functies, vanwege een verouderd toestel. Wanneer dit niet mogelijk is komen alle pluspunten van een slimme weegschaal in mijn ogen te vervallen. Goed checken dus!

FAQ: veelgestelde vragen over een slimme weegschaal

Een slimme weegschaal lijkt een vanzelfsprekend product, maar toch bestaan er veel vragen rondom dit type weegschalen. Zo is het lang niet altijd duidelijk wat de toegevoegde waarde is én of een smartwatch of sporthorloge noodzakelijk is. Wij geven antwoord op de meestgestelde vragen die we binnen hebben gekregen.

Is een sporthorloge noodzakelijk bij een slimme weegschaal?

Nee, een sporthorloge als een FitBit is niet noodzakelijk. Toch zijn er wel slimme weegschalen waarmee je met een koppeling nóg meer kunt. De FitBit Aria is hier een voorbeeld van: je kunt makkelijk monitoren en gegevens bekijken via je sportwatch.

Wat kun je allemaal meten met een slimme weegschaal?

Wat je allemaal kunt meten met een slimme weegschaal is afhankelijk van het model. Een ding is zeker: je kunt meer meten dan enkel je gewicht. Zo kun je ook lichaamsvocht, vetpercentage en zelfs botmassa berekenen via een smart weegschaal.

Kun je smart weegschalen opnemen in smart home scenario’s?

Tot op heden zijn er nog geen integratie mogelijkheden naar voren gekomen. Toch kan dit in de toekomst wel interessant gaan zijn: laat bijvoorbeeld lichten knipperen als het tijd is om te wegen.

Wat is de beste slimme weegschaal?

Kijkende naar de meetfuncties die mogelijk zijn bij verschillende weegschalen, komt de FitBit Aria 2 naar voren als de beste slimme weegschaal. Een mooie extra is dat je deze met de handige FitBit-app kunt bedienen.

Mist er een vraag in onze FAQ voor slimme weegschalen? Neem dan eenvoudig contact met ons op, zodat we jou verder kunnen helpen en de vraag toe kunnen voegen aan de veelgestelde vragen!

Recente artikelen over slimme weegschalen

garmin index s2 slimme weegschaal
medisana home care robot
fitbit koppelen aan iphone
medisana bs440 connect review
weegschaal met vetpercentage