Beste slimme weegschalen – Advies + top 10

Een slimme weegschaal is een weegschaal met slimme functies (wifi weegschaal), zo is een slimme weegschaal te koppelen met je smartphone. Op je smartphone kun je vorderingen en je gezondheid checken. Het voordeel van een smart weegschaal is dat deze automatisch de gegevens doorstuurt naar je smartphone. Op je smartphone kun je doelstellingen invullen en je progressie bijhouden.

Steeds meer merken komen met een nieuwe weegschalen en noemen dit ook slimme weegschalen. Helaas zijn niet alle weegschalen zo smart als er vaak aangeduid staat. Om het voor jou wat makkelijker en overzichtelijker te maken, hebben we een top 10 slimme weegschalen opgesteld. In deze top 10 staan de tien top modellen en de beste slimme weegschaal van dit moment.

slimme weegschaal

Index: Slimme weegschaal

Beste slimme weegschaal keuzes van nu

Er zijn tal van redenen voor een slimme weegschaal kopen: om beter je gewicht in de gaten te houden, om makkelijker analyses te maken of om bijvoorbeeld thuis je BMI te kunnen berekenen. Kijken we naar de standaard functies en de prijs, dan vinden we de Silvergear Bluetooth weegschaal de beste slimme weegschaal. Dit model is te koppelen met je smartphone en kan duidelijke lichaamsanalyses maken. Ook is de weegschaal compatibel met Apple Health of Fitdays. Met deze weegschaal kun je onder andere je buikvet, botmassa, caloriebehoefte, spiermassa, vetpercentage en vochtgehalte meten.


silvergear bluetooth

Beste keuze: Silvergear Bluetooth

Deze Silvergear Bluetooth weegschaal is in onze ogen de beste slimme weegschaal. Deze weegschaal maakt een complete lichaamsanalyse die je op smartphone kunt bekijken. Zo meet de weegschaal onder andere het buikvet, botmassa, caloriebehoefte, spiermassa, vetpercentage en het vochtgehalte. Maak je gebruik van Apple Health of Fitdays, dan kun je weegschaal hiermee koppelen. Ook is de prijs van deze weegschaal laag, wat de weegschaal extra interessant maakt.


Top 10 slimme weegschalen

Zoals je in de inleiding al hebt kunnen lezen is het aanbod aan slimme weegschalen enorm en dit wordt steeds uitgebreider. Daarom vind je hier onder een top 10 met nog meer goede slimme weegschalen. Deze weegschalen zijn alle voorzien van slimme functies, echter kan er verschil zitten extra functies en mogelijkheden. Dit is ook direct het verschil tussen deze slimme weegschalen en de reden waarom er zo’n groot prijsverschil is.


silvergear bluetooth

1. Silvergear Bluetooth

Deze Silvergear Bluetooth weegschaal is in onze ogen de beste slimme weegschaal. Deze weegschaal maakt een complete lichaamsanalyse die je op smartphone kunt bekijken. Zo meet de weegschaal onder andere het buikvet, botmassa, caloriebehoefte, spiermassa, vetpercentage en het vochtgehalte. Maak je gebruik van Apple Health of Fitdays, dan kun je weegschaal hiermee koppelen. Ook is de prijs van deze weegschaal laag, wat de weegschaal extra interessant maakt.

withings body smart weegschaal


2. Withings Body

Deze Withings Body weegschaal is ook een goede slimme weegschaal en heeft goede functies. Zo kun je het streefgewicht invullen waarna je in de app bij kunt houden hoe het ervoor staat.

withings body cardio

3. Withings Body Cardio

Deze Withings Body Cardio weegschaal is ook een hele goede keuze. Dit model is iets duurder dan bovenstaande keuze, maar heeft dan ook net weer wat meer functies. Zo heeft deze bijvoorbeeld een speciale babymodus, waarmee je het gewicht van je baby kunt wegen.

tanita rd 953 slimme weegschaal

4. Tanita RD-953

Deze Tanita RD-953 is qua prijs aan de hoge kant, maar maakt wel een geavanceerde lichaamsanalyse. Ook bij dit model kun je het streefgewicht invoeren en zo kun je gericht naar je doel toe werken.


5. Tanita BC-401

Deze Tanita BC-401 weegschaal is qua prijs iets interessanter. Ook zijn de metingen minder geavanceerd, wel kun je met dit model je vetpercentage, BMI, spiermassa en vochtgehalte meten. Automatisch wordt dit naar de MyTanita app gestuurd waar je alle gemeten gegevens kunt bekijken en bijhouden.

6. Garmin Index S2 Smart

Met deze Garmin Index S2 slimme weegschaal van Garmin krijg je een uitgebreide lichaamsanalyse. Het mooie van deze weegschaal is dat deze te koppelen is met de Garmin app, ideaal wanneer je een smartwatch van Garmin hebt.

medisana bs440 connect


7. Medisana BS440 Connect

Nog een erg goede slimme weegschaal van Medisana. Met deze Medisana BS440 Connect krijg je een uitgebreide lichaamsanalyse. Ook kun je in de app makkelijk je streefgewicht instellen en monitoren.

fitbit aria 2

8. Fitbit Aria Air

Vrij simpele maar goede weegschaal van Fitbit. Deze Fitbit Aria Air is te koppelen met de Fitbit app en daardoor ideaal in combinatie met de smartwatch van Fitbit.

medisana bs 444 slimme weegschaal


9. Medisana BS 444

Deze Medisana BS 444 is laaggeprijsd, maar je kunt er wel een lichaamsanalyse mee maken. Ook is de weegschaal te gebruiken met acht verschillende gebruiksprofielen.

omron viva weegschaal

10. Omron Viva

Deze Omron Viva weegschaal is compatibel met de Omron Connect app. In de app kun je een persoonlijke gebruikersprofiel aanmaken, waarin je alle relevante informatie bij kunt houden.


Waarom is een slimme weegschaal interessant?

slimme weegschaal meet meer dan gewone

Een slimme weegschaal meet vaak “meer” dan een gewone weegschaal.

Een slimme weegschaal is voor verschillende personen interessant. Zo kun je een slimme weegschaal gebruiken wanneer je wilt checken of het dieet werkt en je afvalt, maar een slimme weegschaal is ook ideaal wanneer je wilt monitoren of je wel genoeg aankomt. Het mooie van een slimme weegschaal is dat deze het vorige gewogen gewicht onthoudt in een app en deze vergelijkt met je huidige weegmoment. Hierdoor kun je eenvoudig monitoren wat je gewicht doet en welke kant het op gaat.

Mocht je op zoek zijn naar een goede slimme weegschaal dan kun je op de volgende punten letten:

 • Bepaal eerst wat je wilt meten: voordat je een slimme weegschaal koopt, is het belangrijk dat je weet waarvoor je de weegschaal wilt gebruiken. Wil je alleen het lichaamsgewicht meten of wil je bijvoorbeeld ook je vetpercentage meten. Hoe geavanceerder een weegschaal wordt, hoe duurder deze vaak wordt, maar je krijgt wel meer informatie na een weegbeurt.
 • Geschikt voor meerdere personen: woon je in een huishouden met meerdere personen? Dan kan het handig zijn om een slimme weegschaal te kopen die geschikt is voor meerdere personen, zo’n weegschaal herkent de persoon en zo houdt je de gegevens gescheiden van elkaar.
 • Check ook maximaal en minimaal gewicht: sommige weegschalen hebben een minimaal en maximaal te wegen gewicht. Check dit ook altijd even eerst, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Ben je zwanger? wanneer je zwanger bent wordt het afgeraden gebruik te maken van een slimme weegschaal. Voor het meten van spiermassa en vochtgehalte stuurt een slimme weegschaal kleine schokjes door je lichaam, daarom wordt het afgeraden een slimme weegschaal te gebruiken, hetzelfde geldt voor wanneer je een pacemaker hebt.

Natuurlijk denk je een weegschaal is toch een weegschaal? Dat klopt, alleen bij een slimme weegschaal met app kunnen deze functionaliteiten enorm verschillen. Er zijn bijvoorbeeld weegschalen die simpelweg alleen je gewicht doorsturen naar je smartphone. Maar de meest geavanceerde weegschalen geven je ook feedback. Stel bijvoorbeeld je doelen in, bijvoorbeeld afvallen, na elke meting krijg je te zien of je op de goede weg bent. Mocht je niet op de goede weg zijn dan krijg je feedback van je weegschaal wat je kunt doen om wel op de goede weg te komen.

Slimme weegschalen kopen: mijn kooptips!

Bij het kopen van een slimme weegschaal zijn er aantal factoren waar je goed naar moet kijken. Denk aan het aantal gewenste gebruikersprofielen en of je van de mogelijkheid wilt genieten om de weegschaal via wifi te kunnen bedienen met je smartphone. Ik zet deze en andere belangrijke kooptips op een rij.

 • Stel vast wat jij met de slimme weegschaal wilt meten: allereerst is het belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je allemaal wilt kunnen meten. Is alleen het lichaamsgewicht meten een vereiste, dan is een slimme variant misschien niet eens nodig. Wil je ook je BMI, vetpercentage en wellicht je spiermassa kunnen berekenen? Check dan altijd bij specifieke modellen of deze metingen behoren tot de mogelijkheden.
 • Ga na hoeveel gebruikersprofielen wenselijk zijn: ben jij de enige die de smart weegschaal straks gebruikt of is het de bedoeling dat het hele gezin metingen kan verrichten? Bepaal hoeveel gebruikersprofielen mogelijk dienen te zijn en ga op zoek naar een model die deze hoeveelheid minimaal biedt.
 • Check of de slimme weegschaal compatibel is met jouw smartphone: wil jij de weegschaal kunnen bedienen met je smartphone, wat tegenwoordig mogelijk is? Dan is het slim om te kijken of de bijhorende app ook ondersteund wordt op jouw smartphone. Let ook op de minimale software versie van bijvoorbeeld iOS of Android.
 • Schaalverdeling voor precieze wegingen: het is slim om altijd naar de schaalverdeling bij slimme weegschalen te kijken. Hoe kleiner de schaalverdeling, hoe nauwkeuriger de metingen en wegingen. In veel gevallen is er sprake van een schaalverdeling van 100 gram, maar ik heb ook modellen gezien die een nog kleinere verdeling hadden.
 • Monitoring en analyse mogelijkheden: een van de grootste voordelen van een wifi weegschaal, is dat je eenvoudig je lichaamsgewicht kunt monitoren via een app. Het is slim om je hier kort in te verdiepen en te bekijken of bijvoorbeeld de applicatie en bijhorende dashboards gebruiksvriendelijk zijn.

Meetfuncties van een smart weegschaal

Omdat ik vaak vragen krijg over wat je nu precies allemaal kunt meten met een smart weegschaal, heb ik onderzoek gedaan naar alle mogelijke meetfuncties. Ik heb met name gekeken naar de mogelijkheden bij weegschalen die als slim of smart bestempeld worden en zet deze voor je op een rij.

 • Gewicht: uiteraard kunnen slimme weegschalen ook gewoon je lichaamsgewicht meten.
 • BMI: BMI staat voor Body Mass Index. Je hoeft niet meer naar de sportschool om dit op te meten als je een smart weegschaal in huis haalt met deze optie.
 • Spiermassa: voor sporters kan het interessant zijn om enkel hun spiermassa te kunnen berekenen. Het kan namelijk zijn dat je aangekomen bent in kilo’s, wat een goed teken kan zijn als je spiermassa toegenomen is.
 • Vetpercentage: hetzelfde geldt voor vetpercentage. Bereken enkel je vetpercentage en bekijk of je je doelen al aan het behalen bent. Wanneer je aankomt, terwijl je hard je doelen aan het nastreven bent, kun je hiermee uitsluiten dat het gaat om een toename aan lichaamsvetten.
 • Vochtgehalte: het vochtgehalte wordt vaak vergeten bij complete metingen van het lichaam. Toch is dit een aanzienlijk belangrijk onderdeel, wat met slimme weegschalen vaak gemeten en berekend kan worden.
 • Zone metingen: er zijn ook enkele modellen waarbij je zelfs een bepaalde lichaamszone kunt meten. Denk aan je armen, borst of kuiten. Erg handig als je een specifieke spiergroep aan het trainen bent.

Slimme weegschalen vergelijken op metingen

Om je een handje te helpen bij het vinden van smart weegschalen die voldoen aan specifieke zaken die jij wilt meten, heb ik een overzicht gemaakt met de meest populaire smart weegschalen op dit moment. Bekijk per weegschaal aan welke meet-functionaliteiten deze voldoet en ontdek wel je het beste kunt kopen.

MEETFUNCTIEMEDISANA
BS
440
TEFAL
BM BODY
PARTNER
FITBIT
ARIA
2
XIAOMI
MI SMART
SCALE 2
OMRON
VIVA
SCALE
WITHINGS
BODY+
SMART
GewichtJaJaJaJaJaJa
BMIJaJaJaJaJaJa
SpiermassaJaJaNeeJaJaJa
VetpercentageJaJaJaJaJaJa
VochtgehalteJaJaNeeJaNeeJa
Zone metingenNeeJaNeeNeeNeeNee
Adviesprijs€ 53,99€ 172,49€ 119,99€ 43,99€ 99,99€ 87,99
BekijkBekijkBekijkBekijkBekijkBekijk

Weegschaal wifi mogelijkheden

Een van de mooiste voordelen van een slimme weegschaal is dat je vaak een verbinding kunt maken met je smartphone. Negen van de tien keer gaat dit via bluetooth, maar het kan in sommige gevallen ook via een wifi verbinding. Een verbinding met je smartphone of tablet kan super interessant zijn: zo kun je eenvoudig je voortgang monitoren en dit bijvoorbeeld delen met je sportmaatje. Ik som enkele mogelijkheden met een wifi weegschaal op:

 • Overal je gegevens bekijken: doordat een weegschaal via wifi of bluetooth gegevens direct door pusht naar je smartphone of tablet, kun je overal ter wereld je gegevens terugkijken.
 • Eenvoudig monitoren en analyseren: in veel gevallen worden gegevens ook gekenmerkt met een datum. Hierdoor kun je met behulp van grafieken je voortgang bekijken over een langere tijd.
 • Delen en doorsturen: heb jij een personal trainer en wil deze inzage hebben in jouw voortgang? Deel dit dan eenvoudig via de bijhorende app op je smartphone.
 • Notificaties bij halen van doelen: er zijn ook weegschalen met wifi die werken met een applicatie waarin jij persoonlijke doelen kunt stellen. Zodra jij op de weegschaal staat en je een specifiek doel hebt gehaald (bijvoorbeeld 5 kilogram afvallen), krijg je direct een notificatie op je device. Dit werkt enorm motiverend!

Withings: slimme weegschaal en Body Analyzer

De kans is groot dat je het merk Withings tegen bent gekomen tijdens je zoektocht naar een smart weegschaal. Het merk, onderdeel van Nokia, biedt een aantal interessante slimme weegschalen aan die niet alleen je gewicht kunnen meten, maar ook een complete Body Analyzer zijn.

De Withings Smart Body Analyzer is zo’n personenweegschaal. Door alleen al op de weegschaal te stappen wordt je hartslag al gemeten, zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen! Een ander groot voordeel van deze Smart Body Analyzer weegschaal, is dat je niet alleen doelstellingen kunt stellen, maar je ook tips krijgt om deze beter te kunnen behalen! De slimme weegschaal en Body Analyzer is er niet alleen voor jouw eigen lichaam. Zo is er in de personenweegschaal ook sprake van een ingebouwd weerstation: de weegschaal is in staat om de luchtkwaliteit te meten door ingebouwde CO2 en thermometers.

Slimme weegschaal meet cardiovasculaire gezondheid

Naast de Smart Body Analyzer heeft Withings nog een interessant model: de Body Smart Cardio. Dit model is in staat om je cardiovasculaire gezondheid te meten en is dus met name voor doelstellingen op het gebied van cardio een goede keuze. Met behulp van de Health Mate app (beschikbaar voor iOS en Android) kun je al je doelstellingen bijhouden en krijg je interessante tips.

Conclusie: is een wifi weegschaal van toegevoegde waarde?

Een weegschaal met smart-mogelijkheden is zeker van toegevoegde waarde. Met name de mogelijkheid om de weegschaal te kunnen koppelen aan je smartphone is interessant: zo kun je makkelijk je voortgang in gewicht analyseren. Ook het feit dat er sprake is van veel meer meetfuncties is een interessant pluspunt in vergelijking met klassieke personenweegschalen. Zo kun je niet alleen je gewicht meten, maar ook je BMI berekenen en bijvoorbeeld en enkel je spiermassa meten.

Het blijft wel belangrijk om goed te letten op de ondersteuning van de applicatie voor jouw smartphone en software. Ik heb vaak meegemaakt dat men niet gebruik kon maken van de slimme functies, vanwege een verouderd toestel. Wanneer dit niet mogelijk is komen alle pluspunten van een slimme weegschaal in mijn ogen te vervallen. Goed checken dus!

FAQ: veelgestelde vragen over een slimme weegschaal

Een slimme weegschaal lijkt een vanzelfsprekend product, maar toch bestaan er veel vragen rondom dit type weegschalen. Zo is het lang niet altijd duidelijk wat de toegevoegde waarde is én of een smartwatch of sporthorloge noodzakelijk is. Wij geven antwoord op de meestgestelde vragen die we binnen hebben gekregen.

Is een sporthorloge noodzakelijk bij een slimme weegschaal?

Nee, een sporthorloge als een FitBit is niet noodzakelijk. Toch zijn er wel slimme weegschalen waarmee je met een koppeling nóg meer kunt. De FitBit Aria is hier een voorbeeld van: je kunt makkelijk monitoren en gegevens bekijken via je smartwatch.

Wat kun je allemaal meten met een slimme weegschaal?

Wat je allemaal kunt meten met een slimme weegschaal is afhankelijk van het model. Een ding is zeker: je kunt meer meten dan enkel je gewicht. Zo kun je ook lichaamsvocht, vetpercentage en zelfs botmassa berekenen via een smart weegschaal.

Kun je smart weegschalen opnemen in smart home scenario’s?

Tot op heden zijn er nog geen integratie mogelijkheden naar voren gekomen. Toch kan dit in de toekomst wel interessant gaan zijn: laat bijvoorbeeld lichten knipperen als het tijd is om te wegen.

Wat is de beste slimme weegschaal?

Kijkende naar de meetfuncties die mogelijk zijn bij verschillende weegschalen, komt de FitBit Aria 2 naar voren als de beste slimme weegschaal. Een mooie extra is dat je deze met de handige FitBit-app kunt bedienen.