Slimme wasmachine

Een wasmachine is vandaag de dag stukken slimmer en handiger dan eerder. Onder de naam slimme wasmachines ontdek je diverse varianten die met verschillende smart functionaliteiten het wassen van kleding stukken makkelijker maken. Hierbij kun je denken aan een koppeling van je wasmachine met je smartphone, waarbij je een notificatie krijgt als de was klaar is. Of wat dacht je van de mogelijkheid om de wasmachine aan te zetten als je op je werk bent, zodat je bij thuiskomst direct je schone was eruit kunt halen?

Vanwege de velen vragen die ik ontvang over slimme wasmachines (of deze bijvoorbeeld wél echt van toegevoegde waarde zijn), heb ik besloten om een adviesgids te schrijven over deze smart home apparaten. Ik licht de beste wasmachines uit met slimme functies, vertel waar je op moet letten bij je aankoop én ga dieper in op de mogelijkheden!

slimme wasmachine advies

Index: Slimme wasmachine

Beste slimme wasmachine keuzes

Op het gebied van slimme wasmachines zijn er diverse keuzes: niet alleen op het gebied van merken als Samsung of Siemens, maar ook bij specifieke koopwensen. Om je op weg te helpen, heb ik drie smart wasmachines op een rij gezet: de beste keuze, een goedkope keuze én de meest uitgebreide slimme wasmachine. Bekijk mijn selectie!


Beste keuze

siemens beste slimme wasmachine
Siemens WMH6Y741NL IQ 800

Goedkope keuze

candy smart wasmachine

CandyCSS41382D3/2-S

Uitgebreide keuze

miele wwe 660 wcs slimme wasmachine

Miele WWE 660 WCS


 Advies van Rob: De beste slimme wasmachine op dit moment is in mijn ogen de Siemens WMH6Y741NL IQ 800. Wil je echter op je uitgaven letten, dan kun je ook genieten bij de goedkopere Candy CSS4 13882D3/2-S van slimme mogelijkheden. Als je wilt gaan voor de meeste functionaliteiten bij een slimme wasmachine is de Miele WWE 660 WCS meest uitgebreide en slimme keuze naar mijn mening!

Slimme wasmachine kopen: waar op letten?

Er zijn tal van factoren waar je goed op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine. Of het nu gaat om een klassieke variant of om een smart model: bij zaken als het energielabel dien je altijd even goed stil te staan bij het maken van de juiste keuze. Ik heb op basis van mijn ervaringen met slimme wasmachines een aantal handige kooptips op een rij gezet.

 • Let altijd op het energielabel: het is altijd belangrijk om het energielabel bij de aankoop van een nieuwe wasmachine te bekijken. Tegenwoordig zijn wasmachines steeds zuiniger en raad ik je aan om te kijken naar A+++ varianten, de meest zuinige modellen op de markt. Scheelt in je portemonnee, maar ook voor het milieu een betere keuze.
 • Controleer de slimme functies: helaas kom ik veel wasmachines tegen die eigenlijk helemaal niet slim zijn. Ze krijgen enkel het stempeltje ‘smart’, doordat ze bijvoorbeeld sneller wassen dan klassiekere modellen. Controleer daarom altijd de mogelijke slimme functies en bepaal aan de hand daarvan of het nu écht gaat om een slimme wasmachine.
 • Bekijk ondersteuning en mogelijkheden: is de wasmachine te bedienen met een smartphone via WiFi? Kijk dan altijd of de huidige software op jouw toestel compatibel is met de smart wasmachine.
 • Binnenkant van de trommel: je wilt natuurlijk je kleding zo lang mogelijk mooi houden, ook als je ze vaker wast. Er zijn trommels die voorzien zijn van een honingraatstructuur, waarbij de kleding veel langer mooi blijft dan bij normale wastrommels.
 • Check maximale laadvermogen: bij een wasmachine blijft het natuurlijk belangrijk om te letten op het maximale laadvermogen. Je wilt na elke wasbeurt natuurlijk wel weer de onderkant van de wasmand kunnen zien. Voor een normaal gezin kun je het best kiezen voor een laadvermogen rond de 9 kilogram.
 • Geluidsniveau bij gebruik: slimme wasmachines maken gelukkig steeds minder geluid. Daarbij is er minder sprake van enorme trillingen, wat ten gunste komt van het maximale geluidsniveau. Check altijd hoeveel geluid een wasmachine maakt en ga waar mogelijk voor de meest stille variant.
 • Garantie blijft belangrijk: een wasmachine is een grote aankoop. Het is slim om van te voren altijd te controleren hoe het zit met de garantie bij je aankoop en of je recht hebt om eventuele service als er iets mis gaat met de wasmachine.

honingraatstructuur bij smart wasmachine

Tip: kijk naar wastrommels met honingraatstructuur!

miele wwe 660 wcs slimme wasmachine

Wasmachine met honingraatstructuur trommel

Deze wasmachine heeft een trommel met honingraatstructuur, waarbij de kwaliteit van je kleding gewaarborgd blijft.

Bekijk

Functies van slimme wasmachines

Een slimme wasmachine heeft vaak veel meer extra functies dan reguliere varianten. Zo kun je ze bedienen met je smartphone, zijn ze vaak een stuk energiezuiniger én kun je ze beheren met platformen als Home Connect. Ik zet de slimste functionaliteiten van slimme wasmachines op een rij!

 1. Veel sneller wassen: veel wasmachines van nu hebben de techniek om sneller te wassen. Bij Samsung modellen is er bijvoorbeeld vaak sprake van het ‘QuickDrive’ mechanisme. Hiermee kan wasgoed tot wel twee keer sneller gewassen worden. Dit heeft een grote besparing op water als resultaat. Een smart wasmachine is dan ook vaak een van de belangrijkste waterbesparende tips voor in een huis.
 2. Energiezuiniger: in tegenstelling tot oudere wasmachines, zijn slimme varianten een stuk energiezuiniger. Zo kan dit wel tot 50% schelen op je energierekening bij het wasmachine gebruik. Daarbij raadde ik net aan om te letten op A+++, waarbij er zelfs modellen zijn die naast dit energielabel nog eens 30% zuiniger kunnen wassen.
 3. Automatisch doseersysteem: met een automatisch doseersysteem wordt het wasmiddel gelijkmatig toegevoegd op verschillende momenten in de wasbeurt. Op die manier wordt het wasmiddel goed gedoseerd en is de kans op verspilling minimaal. Ook dit komt ten gunste van een beter wasresultaat.
 4. Integraties binnen een smart home: smart wasmachines zijn goed te integreren binnen een smart home. Met name ‘Home Connect’ modellen springen er op dit moment tussenuit als een goede keuze voor binnen een slimme woning. Vaak kunnen slimme wasmachines ook gekoppeld worden aan een smartphone met behulp van een iOS of Android applicatie.
 5. Wasgoed tijdens wassen erbij doen: een van de meest opvallende slimme functies is het erbij kunnen doen van extra wasgoed als de wasmachine al draait! Goede voorbeelden hiervan zijn de Samsung AddWash wasmachines, die voorzien zijn van een extra opening om tijdens het wassen ‘vergeten’ wasgoed erbij te doen.

Meer weten over de slimme functies van een slimme wasmachine? Bekijk hier dan een uitgebreidere lijst met functies van een smart wasmachine.

Slimme wasmachine WiFi mogelijkheden

Een slimme wasmachine mét WiFi: wat kun je hiermee en wat zijn de voordelen hier eigenlijk van? Ik heb onlangs kennis gemaakt met een wasmachine die voorzien is van WiFi (de Siemens IQ 800). Via Home Connect heb ik toegang tot de verschillende functies van de wasmachine, waar ik dan ook ben. Het is uiteraard wel noodzakelijk om een stabiele WiFi verbinding te hebben in jouw woning.

Home connect voor bediening via WiFi

Om je kennis te laten maken met de slimme wasmachine WiFi mogelijkheden via Home Connect, som ik wat interessante opties op.

 • Zet je wasmachine alvast aan als je onderweg bent: de wasmachine laten draaien terwijl je thuis bent is niet zo fijn. Hij maakt vaak herrie en net op momenten dat je weg wilt gaan is de wasmachine nog niet klaar. Dit is einde verhaal met WiFi wasmachines, waarbij je de machine alvast kunt aanzetten als je bijvoorbeeld van je werk naar huis rijdt!
 • Krijg een melding als de wasmachine klaar is: zelf heb ik wel eens meegemaakt dat ik ’s avonds tanden ging poetsen en er toen nog achterkwam dat de wasmachine nog leeggehaald moest worden. Vervelend! Met behulp van WiFi kun je de smart wasmachine een notificatie laten versturen als de was klaar is. Zo vergeet je het nooit meer!
 • Vertel wanneer de wasmachine klaar moet zijn: vanmiddag een afspraak? Dan is het vervelend als de wasmachine nét klaar is als jij de deur uit wilt stappen. Geef via de Home Connect app aan wanneer jij wilt dat de wasmachine klaar is en laat de machine zelf op het juiste moment starten met wassen.

Home Connect wasmachine: Siemens IQ 800

Bedien de wasmachine op afstand via wifi eenvoudig met je smartphone en krijgt notificaties wanneer deze slimme wasmachine klaar is!

Bekijk

Uitgelicht: Samsung wasmachines zijn smart!

Samsung is tegenwoordig flink aan het innoveren op het gebied van wasmachines. Met name de Samsung AddWash wasmachines zijn in mijn ogen smart: je kunt extra was toevoegen terwijl de machine al aanstaat en ze zijn voorzien van diverse ‘slimme sensoren’. Vanwege het feit dat Samsung heel wat eigen namen gebruikt bij de verschillende functies en eigenschappen, heb ik besloten om het eens op een rij te zetten.

 • AddWash: een van de bekendste en meest besproken functies bij slimme wasmachines op dit moment is het kunnen toevoegen van extra was als de machine al aanstaat. Met behulp van een speciaal luik aan de bovenzijde van de wasmachine deur heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld nog een paartje sokken mee te laten wassen.
 • Ecobubble: de Samsung wasmachines zijn steeds vaker voorzien van een Ecobubble motor. Hierbij mengt de motor het wasmiddel met lucht, waarna de motor schuim in de trommel blaast. Uit onderzoek van Samsung zelf blijkt dat schuim 40% sneller opgenomen wordt door wasmiddel. Daarbij kun je met schuim ook op lagere temperaturen wassen, wat weer energiezuiniger is.
 • Bubble Soak: dit is een Eco Bubble-technologie die in handen is van Samsung, waarbij de kleding grondig gewassen wordt. De meest vuile vlekken van bijvoorbeeld wijn of chocolade vormen geen enkel probleem bij Bubble Soak.
 • Quick Wash: waar je voorheen de wasmachine een volle wasbeurt moest laten draaien voor dat ene vlekje op het shirt wat je vandaag aan zou willen, is dit met Quick Wash binnen een kwartier gepiept. Deze Samsung technologie zorgt voor de mogelijkheid om voor bij kleine wasbeurten snel klaar te zijn.

ecobubble samsung wasmachines

Met Eco Bubble blaast de motor schuim in de trommel via de achterzijde.

samsung quickdrive wasmachine

Topper: Samsung QuickDrive wasmachine

Deze wasmachine is in mijn ogen het meest slimme model van Samsung. Voorzien van de meest geavanceerde Samsung Technologie.

Bekijk

Samsung wasmachines vergelijken

Zoals je wellicht al hebt ontdekt, zijn er van het merk Samsung een aantal modellen die bestempeld worden als slim. De prijzen van deze wasmachines verschillen enorm, evenals de aantal functionaliteiten en technologieën onder de motorkap van deze smart wasmachines.

Om een duidelijker beeld te scheppen, heb ik alle mogelijke Samsung technologieën bij wasmachines op een rij gezet en gekeken welke modellen wel of niet voldoen aan desbetreffende techniek. In onderstaand overzicht kun je eenvoudig de Samsung wasmachines vergelijken op basis van deze technieken.

SAMSUNG TECHNOLOGIESAMSUNG WW 80K6604QSAMSUNG WW80M6420SAMSUNG WW90M6420SAMSUNG 90M760NSAMSUNG 10M86INO
AddWashJaNeeJaJaJa
Eco BubbleJaJaJaJaJa
Quick WashJaJaJaJaJa
Bubble SoakJaJaJaJaJa
Quick DriveNeeJaJaJaJa
VRT StabilisatieJaNeeNeeJaJa
Automatisch doseersysteemNeeNeeNeeNeeJa
EnergielabelA+++A+++ (40%)A+++ (40%)A+++ (40%)A+++ (50%)
Capaciteit8 kilogram8 kilogram9 kilogram9 kilogram10 kilogram
Adviesprijs€ 649,-€ 899,-€ 949,-€ 1010,-€ 1699,-
BekijkBekijkBekijkBekijkBekijk

Conclusie: is een wasmachine nu écht slimmer?

Naar aanleiding van mijn adviesgids kan ik maar één ding concluderen: een wasmachine is daadwerkelijk een stuk slimmer dan klassieke varianten. Met name de mogelijkheid om de wasmachine op afstand te kunnen bedienen zorgt voor een goede toegevoegde waarde binnen een smart home. Hierin steken Home Connect wasmachines er met kop en schouders bovenuit als beste keuzes.

Het is vooralsnog belangrijk om op nagenoeg dezelfde functionaliteiten te letten als bij normale wasmachines wanneer je een goede keuze wilt maken voor een smart variant. Denk hierbij met name aan zaken als het energielabel, de wascapaciteit en de garantievoorwaarden.

FAQ: veelgestelde vragen over een slimme wasmachine

De meest gestelde vragen over slimme wasmachines krijgen we binnen via onze website. Op deze vragen hebben we kort en bondig antwoord gegeven om meer informatie te verschaffen over deze slimme apparaten.

Wat doet een slimme wasmachine?

Een slimme wasmachine heeft een aantal aanvullende mogelijkheden, afhankelijk van het type. Vooral de koppeling met je smartphone is erg handig, zo kun je bijvoorbeeld een notificatie krijgen wanneer je was klaar is en de wasmachine op afstand aanzetten.

Is een slimme wasmachine beter dan een normale wasmachine?

Los van de handige slimme functies zijn er natuurlijk nog veel aspecten hetzelfde als bij normale wasmachines, een slimme wasmachine hoeft daarom niet altijd per se beter te zijn. Let bij aanschaf altijd goed op energielabel, capaciteit en andere functies.

Wat is de beste slimme wasmachine?

Kijkende naar zowel de slimme functies als de belangrijke aspecten die voor alle wasmachines gelden, is de Siemens WMH6Y741NL IQ 800 de beste slimme wasmachine. Zie bovenin deze pagina ook de goedkope en uitgebreide keuzes.