Beste smart lampen (top 10)

Slimme lampen of slimme verlichting is een belangrijk onderdeel van een slim huis. Met slimme verlichting kun je de lampen in huis op een slimme manier bedienen en zelfs automatiseren. Vooraf kun je scenes maken of de lampen op afstand aan- of uitzetten. Ook is het mogelijk om slimme lampen te koppelen aan andere apparaten, hiermee kun je handige scenario’s maken.

Tegenwoordig zijn er veel aanbieders van slimme lampen, wij laten zien wat de beste keuze is op basis van onze ervaringen. Ook laten we zien welk alternatieven er zijn met een top 10 slimme verlichting.

Dé beste slimme verlichting van dit moment

Momenteel is Philips Hue het meest populaire merk qua slimme verlichting. Philips Hue heeft een enorm aanbod en daardoor kun je het huis volledig voorzien van Philips Hue lampen. Veel merken bieden bijvoorbeeld alleen losse lampen aan en hierdoor kun je het huis niet volledig voorzien van slimme lampen. Daarbij vinden we dat Philips Hue het best werkt, maar ook het mooist is. Vergelijken we Philips Hue met andere merken, dan zien we bijvoorbeeld dat de kleur van de lampen minder prettig is en dat de lampen niet goed dimmen.

Daarbij is het ook mogelijk om de meeste lampen van andere merken te koppelen aan het systeem van Philips Hue. Je kunt dus Philips Hue gebruiken als basis en daar andere lampen aan koppelen. Het kan dan bijvoorbeeld interessant zijn om je woonkamer te voorzien van goede lampen van Hue, maar op kamers weer de sfeer minder belangrijk is de goedkopere lampen te plaatsen.

Waarom is dit een goede keuze:

Een ander pluspunt van de slimme verlichting van Philips Hue is dit systeem werkt met de Hue Bridge. Aan de Hue Bridge kun je 50 verschillende lampen en apparaten koppelen. De Bridge zorgt voor een connectie tussen de lampen en het systeem, hierdoor werken de lampen vlotter en veiliger. Ook zorgt dit ervoor dat je niet elke lamp hoef te verbinden met wifi. Er zijn bijvoorbeeld ook merken, vooral de goedkoperen, waarbij je elke lamp verbindt met wifi en dit kan voor overbelasting zorgen. Daarbij hebben we hier nog meer punten waarom Philips Hue de beste keuze is:

  • Lampen werken goed en stabiel.
  • Goede overzichtelijk app, waarmee je scenes en scenario’s kunt maken.
  • Groot assortiment van verschillende lampen en modellen.
  • Je kunt aan het systeem van Hue ook andere merken (goedkopere) koppelen.
  • Is geschikt voor bijna elk smart home platform.

Top 10 slimme verlichting

We hebben hele wat slimme lampen in onze handen gehad en hier uitgebreid reviews over gemaakt. Daarom zijn wij in staat om een eerlijke en betrouwbare top 10 slimme lampen op een rij te zetten. Bekijk hieronder de beste slimme verlichting keuzes die je kunt maken!


Innr verlichting – Goede aanvulling op het Hue systeem

#2 Innr verlichting – Goede aanvulling op het Hue systeem

De lampen van Innr zijn een stuk goedkoper dan de lampen van Hue, maar werken erg goed. Wel kunnen de lampen gekoppeld worden met het systeem van Hue, dit maakt Innr een mooie aanvulling op het systeem van Hue. Wel dien je gebruik te maken van de Hue bridge.


EGLO CONNECT.Z

#3 EGLO CONNECT.Z

EGLO is een bekend merk dat verschillende lampen en armaturen verkoopt. Het merk heeft een speciale lijn met slimme verlichting: EGLO CONNECT.Z. Deze lampen werken met Philips Hue en zijn direct te koppelen aan Google Home. Ook kun je de lampen gebruiken met het eigen systeem. Lampen zijn een stuk goedkoper geprijsd dan de lampen van Philips Hue.


Trust Smart Home Lampen – Inclusief Zigbee bridge

#4 Trust Smart Home Lampen – Inclusief Zigbee bridge

De lampen van Trust werken met een Zigbee bridge, mocht je het systeem van Hue gebruiken dan kunnen deze lampen daar ook aan gekoppeld worden.


Slimme verlichting Calex

#5 Slimme verlichting Calex

Calex heeft mooie slimme lampen die werken via een wifi verbinding. De lampen zijn niet te koppelen met het systeem van Philips Hue, maar wel met Google Assistant, Siri en Alexa.


Hombli slimme lampen – Werkt met Tuya platform

#6 Hombli slimme lampen – Werkt met Tuya platform

De Hombli lampen verbindt je via de app met wifi. Hombli lampen werken op het Tuya platform en zijn niet te koppelen met Hue, maar wel met Google Assistant, Siri en Alexa.


Xiaomi Yeelight E27

#7 Xiaomi Yeelight E27

Ook de lampen van Xiaomi werken op basis van een wifi verbinding. Via de Yeelight-app kun je de lampen bedienen met je smartphone of tablet.


AduroSmart ERIA

#8 AduroSmart ERIA

Slimme lampen van het merk Adurosmart werken met Zigbee, bij deze set krijg je zo’n Zigbee brigde bij. Hierdoor kun je de lampen op afstand bedienen met je telefoon of tablet.


Osram smart lampen – Osram SMART+ Switch

#9 Osram smart lampen – Osram SMART+ Switch

De lampen van Osram kunnen natuurlijk ook niet ontbreken in deze top 10. Lampen werken met het eigen SMART+ systeem van Osram en is met veel verschillende lampen uit te breiden.


Nanoleaf verlichting – Creëer unieke creaties

#10 Nanoleaf verlichting – Creëer unieke creaties

De lampen van Nanoleaf zijn weer totaal verschillend. Zo heb je paneellampen die waarmee je unieke creaties kunt maken. Nanoleaf werkt onder andere met Siri en Google Assistant.

De beste slimme verlichting

Na het onderzoeken en vergelijken van verschillende soorten slimme lampen, kan ik zeggen dat Philips Hue Ambiance Starterskit de beste slimme verlichting is van dit moment. Het gaat hierbij om een compleet pakket van Philips Hue. Met dit pakket kun je direct van start gaan en heb je alles wat nodig is om de slimme lampen te koppelen en te besturen.

In dit pakket zitten drie Philips Hue lampen die in meer dan 16 miljoen verschillende kleuren kunnen branden. Ook zit er een Hue bridge bij, zodat je de lampen met elkaar kunt koppelen en besturen via de Hue applicatie. Verder wordt er ook nog een Hue afstandsbediening bij geleverd, hiermee kun je de lampen handmatig aan en uit zetten of een scene aanzetten. Scenes zijn heel eenvoudig te maken via de Hue applicatie.

Methodologie van onderzoek

Om te kunnen zeggen wat de beste slimme lampen van dit moment zijn, is er uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek heb uitgevoerd in een tijdsbestek van een week en hoe dit onderzoek uitgevoerd is staat hieronder onderbouwd.

Verder zal dit onderzoek ook up-to-date gehouden worden, zodat deze aanbeveling relevant blijft. Bij een introductie van een nieuwe soort slimme lamp zal deze meegenomen worden in het onderzoek en zal dit waar nodig aangepast worden. Hoe de slimme verlichting geselecteerd is en hoe de posities bepaald zijn lees je hieronder.

Selectie top 10 slimme verlichting

Allereerst is er gekeken naar lampen die werkelijk slim zijn. Onder slimme lampen vallen lampen die op afstand bediend kunnen worden met een app. Ook zijn er vaak lampen die slim genoemd, maar in werkelijkheid zijn dit niet echt slimme lampen. Dit zijn dan lampen die bediend kunnen worden met een afstandbediening. De diversiteit in de koppelingen met dit soort lampen zijn erg beperkt en zijn daarom niet meegenomen in dit onderzoek.

Naast het bedienen op afstand van de slimme lampen is er ook gekeken naar overige functionaliteiten. Denk aan het koppelen aan andere apparaten zoals een smart speaker. De functionaliteiten waarnaar gekeken is in deze top 10 zijn:

  • Koppeling met andere apparaten: het mooie van slimme apparaten is dat ze kunnen communiceren met elkaar. Door deze koppelingen wordt je huis dan ook echt slim en kun je het huis automatiseren. Niet elke slimme lamp kan dan ook een koppeling maken met andere apparaten.
  • Maken van scenes: naast een koppeling met andere apparaten kun je de lampen ook op zichzelf automatiseren, die doe je door het aanmaken van scenes.
  • Diverse kleuren: ook zijn er slimme lampen die in verschillende kleuren kunnen branden. Dit is een leuke optie die de sfeer in je huis kunnen maken.

Hoe zijn de posities in deze top 10 bepaald?

De posities in deze top 10 slimme verlichting zijn gebaseerd op de bevindingen van een zelf uitgevoerd onderzoek. Ik heb de lampen zelf uitgetest, daarop heb ik mijn bevindingen gebaseerd. Mijn bevindingen heb ik vergeleken met de prijs en kwaliteit van het product en zo zijn de posities in de top 10 bepaald. Bekijk hieronder de posities in het overzicht met de top 10 beste slimme lampen.

Slimme verlichtingPlatformEnergieverbruikFittingPrijsindicatie
1. Philips Hue StarterskitGoogle Assistant
Amazon Alexa
Apple HomeKit
A+E27€ 109,-
2. Innr RB 265 intelligente verlichtingGoogle Assistant
Amazon Alexa
Apple HomeKit
A+E27€ 14,99
3. IKEA TrådfriGoogle Assistant
Amazon Alexa
Apple HomeKit
A+E27€ 64,95
4. Trust Smart Home StartersetGoogle Assistant
Amazon Alexa
Apple HomeKit
A+E27€ 89,99
5. Calex Smart LampGoogle Assistant
Amazon Alexa
Apple HomeKit
A++E27€ 14,44
6. Hombli Smart LampGoogle Assistant
Amazon Alexa
AE27€ 17,95
7. Xiaomi Yeelight Google Assistant
Amazon Alexa
Apple HomeKit
AE27€ 27,95
8. AduroSmart StartpakketGoogle Assistant
Amazon Alexa
A+E27€ 64,95
9. Osram Clas A60 Smart+Google Assistant
Amazon Alexa
Apple HomeKit
A+E27€ 13,99
10. Nanoleaf Canvas Smarter KitGoogle Assistant
Amazon Alexa
Apple HomeKit
A+++Geen€ 179,95

FAQ: veelgestelde vragen over de beste slimme lampen

Wat zijn nu de beste slimme lampen en op basis van waarvan krijgen specifieke merken dan een plekje in jullie top 10? Deze en veel andere vragen krijgen we zo nu en dan binnen over ons onderzoek naar de beste slimme lampen. Bekijk hieronder de veelgestelde vragen.

Hoe weten jullie wat de beste slimme verlichting is?

Dagelijks doen we onderzoek naar slimme apparaten. Eén van de meest gebruikte slimme apparaten is slimme verlichting en hier hebben we veel ervaring mee. Doordat we veel werken met slimme verlichting hebben we hier veel kennis van en weten we hoe slimme verlichting werkt.

Wat heb ik nodig voor slimme verlichting?

Dat verschilt een beetje per merk, kies je bijvoorbeeld voor de verlichting van Philips Hue dan raden we aan gebruik te maken van een Philips Hue bridge. Met deze bridge kun je dan alle slimme lampen in je huis bedienen, daarnaast heb je natuurlijk ook armaturen nodig om de lampen in te doen. Kies je voor een merk dat met wifi werkt, dan heb je enkel ene wifi verbinding en een smartphone nodig.

Is het makkelijk om slimme verlichting te installeren?

Ja heel makkelijk en het spreekt voor zich. Je draait een slimme lamp in een armatuur en zet er vervolgens de lamp aan. Daarna dien je alleen maar de lamp te activeren via een app en je kunt de lampen bedienen op een slimme manier.

Waarom zou ik slimme verlichting nemen in mijn huis?

Slimme verlichting zorgt voor gemak, maar kan ook energiebesparend zijn. Zo kun je met handige timers er bijvoorbeeld voor zorgen dat de lampen niet onnodig lang aanstaan. Ook zijn de meeste slimme lampen LED lampen en is bijna elke lamp wel te dimmen. Kies je voor kleur slimme lampen dan kun je ook nog een leuke sfeer creëren in elke ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *