Slimme thermostaat top 10

Op deze pagina vind je de top 10 slimme thermostaten en de beste slimme thermostaat van dit moment. Vooral door het grote aanbod aan slimme thermostaten zorgt dit voor een goed overzicht. Deze top 10 heb ik opgesteld aan de hand van zelf uitgevoerd onderzoek en daarbij heb ik verschillende thermostaten met elkaar vergeleken op functionaliteit, design en natuurlijk ook op prijs. Ook hebben we natuurlijk gekeken naar de koppelmogelijkheden met diverse spraakassistenten, zo hebben we ook een Google Home thermostaat gevonden.

Met slimme thermostaten krijg je inzichtelijk wat je per dag of per maand aan energieverbruik hebt, daarnaast kun je zo’n smart thermostaat ook op afstand bedienen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je bewuster wordt van het energieverbruik, maar dit zorgt er ook voor dat je eventueel bij kunt sturen en kunt besparen op je energierekening.

slimme thermostaat kopen

Index: Slimme thermostaat top 10

Top 10 slimme thermostaten

Al sinds twee jaar houden wij de slimme thermostaten markt nauwlettend in de gaten. Van innovaties tot software-updates van bestaande smart home thermostaten. Wij weten daarom als geen ander of een specifieke thermostaat wel of geen goede keuze is. Bekijk onze top 10 slimme thermostaten hieronder en doe er je voordeel mee.


nest beste slimme thermostaat

1. Google Nest Thermostat

In onze ogen is de beste slimme thermostaat van dit moment de Google Nest Thermostat. Dit komt doordat de thermostaat de meeste slimme functies heeft als zelflerend en met de meeste slimme apparaten te koppelen (Homey en Google Assistant, dit maakt de thermostaat een echte Google Home thermostaat.


nest slimme thermostaat

2. Nest Thermostaat E

Ook deze Nest Learning thermostaat E hoort in deze top 10. Makkelijk te installeren en wordt geleverd met voorgeprogrammeerde energiebesparende functies. Ook is deze thermostaat van Nest te koppelen met producten van Google Assistant en Homey.


tado slimme thermostaat

3. tado° slimme thermostaat

Deze thermostaat van tado° is een hele goede keuze. Heeft een mogelijkheid om te koppelen met Apple HomeKit, Google Assistant, Alexa en IFTTT.


netatmo thermostaat

4. Netatmo intelligente thermostaat

Deze Netatmo thermostaat is vrij simpel en draadloos te gebruiken. Heeft koppelmogelijkheden met Apple HomeKit, IFTTT en Homey.


honeywell lyric t6

5. Honeywell Lyric T6

Een zelflerende thermostaat van Honeywell T6 kan gekoppeld worden met Apple HomeKit, Google Assistant, IFTTT, Homey en de andere smart producten van Lyric


honeywell evohome connect

6. Honeywell Evohome Connect

Nog een slimme thermostaat van Honeywell. Deze Evohome connect is een vrij uitgebreide thermostaat is te koppelen aan Google Assistant en Homey. Natuurlijk ook aan de producten van Honeywell en denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaatknoppen.


anna slimme thermostaat

7. Anna Thermostaat

De slimme thermostaat Anna. Anna is een zelflerende thermostaat die bijvoorbeeld rekening houdt met het weer buiten en speelt hierop de verwarming aanpast. Momenteel alleen een integratiemogelijkheid met Homey. Met een omweg en koppelingen met Homey is het wel mogelijk om Anna thermostaat Google Home compatibel te maken.


bosch easy control thermostaat

8. Bosch Easy Control

Nieuwe aanraakgevoelige slimme thermostaat van Bosch met veel intelligente functies, zo weet de Bosch Easy Control wanneer je aanwezig bent en past hij zich aan op het gedrag van personen in huis.


9. Honeywell Round Connected thermostaat

Nog een slimme thermostaat van Honeywell. Het is een vrij simpele thermostaat die te bedienen is via je smartphone en te koppelen is met Amazon Alexa, Google Assistant en met IFTTT.


remeha etwist thermostaat

10. Remeha eTwist thermostaat

Deze slimme thermostaat van Remeha is op afstand te bedienen. Is momenteel nog niet te koppelen aan andere domotica systemen.


Beste slimme thermostaat

Uit ons onderzoek is de Google Nest Thermostat als beste slimme thermostaat uit de test gekomen. Deze thermostaat heeft naast handige functionaliteiten ook het mooiste ontwerp en werkt momenteel het best samen met verschillende slimme apparaten, dit is ook een echte slimme thermostaat voor Google Home. Hieronder de punten waarop deze thermostaat goed scoorden:

 • Design
 • Werking
 • Koppeling met andere apparaten van Google Nest
 • Bediening op afstand

Het is een hele goede en mooie thermostaat, let bij de aanschaf hiervan wel op de installatie van de thermostaat. Heb hier geen ervaring mee dan kan dit best lastig zijn. Vaak is het ook mogelijk om de installatie er direct bij de bestellen, zodat bij aankoop de thermostaat ook geïnstalleerd voor je wordt.


nest beste slimme thermostaat

Beste slimme thermostaat van dit moment

Uit ons onderzoek is deze thermostaat van Nest als beste slimme thermostaat naar voren gekomen, bovendien ook een Google Nest thermostaat. Het is een thermostaat die gezien wordt als eye-catcher en de functionaliteiten van deze thermostaat zijn ook zeer goed.


Methodologie van onderzoek

Voor het opstellen van deze top 10 is er uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Dit is gedaan om uiteindelijk te kunnen zeggen wat de beste slimme thermostaat is en eerlijk advies te kunnen geven. Zelf hebben we ook geen samenwerkingen of voorkeuren voor bepaalde merken, hierdoor zijn we eerlijk en trekken we geen merken voor. Het onderzoek is uitgevoerd in de volgende stappen:

 1. Selectie top 10 slimme thermostaten
 2. Vergelijken van de functies van slimme thermostaten
 3. Posities toegewezen in deze top 10

Selectie top 10 slimme thermostaten

Voor het selecteren van thermostaten van deze top 10 heb ik alleen gekeken naar “slimme” thermostaten. Dit houdt voor mij in dat een thermostaat minimaal bedient kan worden op afstand. Tegenwoordig hangen veel bedrijven het label slim aan een product, terwijl dit vaak niet het geval is.

Daarnaast is er gekeken naar het huidige aanbod aan thermostaten in Nederland. Van deze thermostaten is de top 10 slimme thermostaten opgebouwd. Deze top 10 wordt eens per jaar geüpdate, zodat nieuwe thermostaten ook meegenomen worden in deze top 10.

Bekijk de complete top 10 slimme thermostaten in onderstaand overzicht.

ThermostaatPlatformZelflerendGeofencingAdviesprijs
1. Google Nest ThermostatGoogle AssistantJaJa€ 229,-
2. Nest Thermostat EGoogle Assistant
Homey
JaJa€ 194,99
3. tado° slimme thermostaatGoogle Assistant
Amazon Alexa
IFTTT
Homey
Apple HomeKit
JaJa€ 185,-
4. NetatmoApple HomeKit
IFTTT
Homey
JaJa€ 159,-
5. Honeywell Lyric T6Google Assistant
Amazon Alexa
IFTTT
Homey
Apple HomeKit
JaJa€ 209,95
6. Honeywell Evohome ConnectGoogle Assistant
Amazon Alexa
IFTTT
Homey
JaNee€ 239,99
7. Anna thermostaatHomeyJaJa€ 149,99
8. Bosch Easy ControlAmazon Alexa
IFTTT
JaJa€ 322,66
9. Honeywell Round Connected thermostaatGoogle Assistant
Amazon Alexa
IFTTT
Homey
NeeNee€ 148,-
10. Remeha eTwistGoogle AssistantNeeNee€ 195,-

Vergelijken van de functies van slimme thermostaten

Van de gevonden slimme thermostaten is er gekeken naar de functies van deze thermostaten. Een hele belangrijke functie is bijvoorbeeld de integratiemogelijkheden met diverse domotica platformen. Door een thermostaat te koppelen met andere platformen kunnen andere producten op elkaar reageren. Denk bijvoorbeeld aan je Philips Hue lampen die je kunt koppelen aan je thermostaat.

De functies die ook van belang zijn bij het kopen van een slimme thermostaat en waar ook de vergelijking op gebaseerd is staat hieronder:

 • Zelflerend: Sommige thermostaten zijn zelflerend. Zelflerend houdt in dat de thermostaat zelf bedenkt wanneer hij moet werken. Een voorbeeld is wanneer je elke dag om 18:00 thuis komt, zo’n thermostaat snapt op een gegeven moment dat hij voor 18:00 het huis moet verwarmen.
 • Draadloze verbinding: met een draadloze verbinding kun je gemakkelijk een thermostaat verplaatsen. Werk je toevallig een dag in een andere kamer en dient die kamer op temperatuur te blijven dan neem je de thermostaat gewoon mee.
 • Bediening op afstand: met bediening op afstand kun je voordat je thuis komt de thermostaat het huis alvast laten verwarmen, maar het is ook handig wanneer je van huis bent en je ziet dat de thermostaat nog aan staat.
 • Energieverbruik inzichtelijk: ook een belangrijke functie is dat de thermostaat het inzichtelijk maakt wat er verbruikt is per dag of per maand aan energie. Hierdoor wordt je bewuster van je energieverbruik en kun je dit eventueel aanpassen.

Hoe zijn de posities in deze top 10 toegewezen?

Na het vergelijken van de diverse thermostaten op basis van design, prijs en functionaliteiten zijn de posities bepaald in deze top 10. In deze vergelijking hebben de functies het zwaarder meegewogen dan de prijs en design. Vooral omdat de prijzen van de thermostaten dicht bij elkaar liggen is het belangrijk om te welke integratiemogelijkheden een thermostaat. Heeft een thermostaat geen integratiemogelijkheden dan is het niet mogelijk om er andere slimme producten mee te koppelen en dit beperkt in mijn ogen de functionaliteit een slimme thermostaat.

FAQ: veelgestelde vragen over de beste slimme thermostaat

Op de redactie krijgen wij vaak vragen over wat nu de beste slimme thermostaat is. Sterker nog: naar aanleiding van bergen aan vragen besloten wij zo’n twee jaar geleden een onderzoek te starten naar de 10 beste thermostaten op dit moment. Nu is het een kwestie van updaten waar nodig! We hebben de veelgestelde vragen gebundeld in onderstaande FAQ.

Wat is op dit moment de beste slimme thermostaat?

Op basis van ons onderzoek bestempelen wij de Google Nest Learning Thermostat als de beste keuze.

Hoe doen jullie onderzoek naar de top 10 slimme thermostaten?

Met behulp van een betrouwbare onderzoeksmethodologie in combinatie met veel smart home kennis, zijn wij in staat om grondig en waardevol onderzoek te verrichten. Bekijk hierboven meer over onze aanpak.

Welke factoren van een slimme thermostaat zijn leidend voor een plekje in de top 10?

We kijken met name naar slimme eigenschappen, ondersteuning (dus met welk platform praat desbetreffende thermostaat) en de gebruiksvriendelijkheid van de thermostaat. Echter, houden we natuurlijk ook met een schuin oog de prijs in de gaten.

Hoe houden jullie de top 10 smart thermostaten accuraat?

Wij volgen het laatste nieuws rondom slimme thermostaten op de voet. Als een nieuwe lancering de top 10 door de war schopt, dan melden wij dit. Bovenaan de pagina ontdek je dan ook de laatste update-datum.

One comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *