slimme thermostaat
Menu
 • Top 10

Op deze pagina vind je de top 10 slimme thermostaten en de beste slimme thermostaat van dit moment. Vooral door het grote aanbod aan slimme thermostaten zorgt dit voor een goed overzicht. Deze top 10 heb ik opgesteld aan de hand van zelf uitgevoerd onderzoek en daarbij heb ik verschillende thermostaten met elkaar vergeleken op functionaliteit, design en natuurlijk ook op prijs. Ook hebben we natuurlijk gekeken naar de koppelmogelijkheden met diverse spraakassistenten, zo hebben we ook een Google Home thermostaat gevonden.

Met slimme thermostaten krijg je inzichtelijk wat je per dag of per maand aan energieverbruik hebt, daarnaast kun je zo’n smart thermostaat ook op afstand bedienen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je bewuster wordt van het energieverbruik, maar dit zorgt er ook voor dat je eventueel bij kunt sturen en kunt besparen op je energierekening.

nest beste slimme thermostaat

1. Google Nest Thermostat

In onze ogen is de beste slimme thermostaat van dit moment de Google Nest Thermostat. Dit komt doordat de thermostaat de meeste slimme functies heeft als zelflerend en met de meeste slimme apparaten te koppelen (Homey en Google Assistant, dit maakt de thermostaat een echte Google Home thermostaat.

nest slimme thermostaat

2. Nest Thermostaat E

Ook deze Nest thermostaat hoort in deze top 10. Makkelijk te installeren en wordt geleverd met voorgeprogrammeerde energiebesparende functies. Ook is deze thermostaat van Nest te koppelen met producten van Google Assistant en Homey.

tado slimme thermostaat

3. tado° slimme thermostaat

Deze thermostaat van tado° is een hele goede keuze. Heeft een mogelijkheid om te koppelen met Apple HomeKit, Google Assistant, Alexa en IFTTT.

netatmo slimme thermostaat

4. Netatmo intelligente thermostaat

Deze Netatmo thermostaat is vrij simpel en draadloos te gebruiken. Heeft koppelmogelijkheden met Apple HomeKit, IFTTT en Homey.

honeywell lyric slimme thermostaat

5. Honeywell Lyric

Een zelflerende thermostaat van Honeywell kan gekoppeld worden met Apple HomeKit, Google Assistant, IFTTT, Homey en de andere smart producten van Lyric

nefit thermostaat slimme

6. Nefit Easy

Een mooie thermostaat met mooi design. Helaas beperkt de koppelmogelijkheden zich momenteel alleen tot Homey.

toon slimme thermostaat

7. Toon thermostaat 

Een bekende thermostaat die tegenwoordig vaak aangeboden wordt door een bekende energieleverancier. Het is een goede thermostaat, alleen een minpuntje is dat je een abonnement moet aansluiten voor alle volledige functionaliteiten.

honeywell evohome connect

8. Honeywell Evohome Connect

Nog een slimme thermostaat van Honeywell. Deze Evohome connect is een vrij uitgebreide thermostaat is te koppelen aan Google Assistant en Homey. Natuurlijk ook aan de producten van Honeywell denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaatknoppen.

anna slimme thermostaat

9. Anna Thermostaat

De slimme thermostaat Anna. Anna is een zelflerende thermostaat die bijvoorbeeld rekening houdt met het weer buiten en speelt hierop de verwarming aanpast. Momenteel alleen een integratiemogelijkheid met Homey. Met een omweg en koppelingen met Homey is het wel mogelijk om Anna thermostaat Google Home compatibel te maken.

poereco slimme thermostaat

10. Poereco slimme thermostaat

Een slimme draadloze thermostaat van Poereco. Helaas geen integratiemogelijkheden met een domotica platform, werkt met eigen app. Desalniettemin een goedkope keuze voor een slimme thermostaat.

Beste slimme thermostaat

Uit ons onderzoek is de Google Nest Thermostat als beste slimme thermostaat uit de test gekomen. Deze thermostaat heeft naast handige functionaliteiten ook het mooiste design en werkt momenteel het best samen met verschillende slimme apparaten, dit is ook een echte slimme thermostaat voor Google Home. Hieronder de punten waarop deze thermostaat goed scoorden:

 • Design
 • Werking
 • Koppeling met andere Nest en Google apparaten
 • Bediening op afstand

Het is een hele goede en mooie thermostaat, let bij de aanschaf hiervan wel op de installatie van de thermostaat. Heb hier geen ervaring mee dan kan dit best lastig zijn. Vaak is het ook mogelijk om de installatie er direct bij de bestellen, zodat bij aankoop de thermostaat ook geïnstalleerd voor je wordt.

nest slimme thermostaat

Beste slimme thermostaat van dit moment

Uit ons onderzoek is deze thermostaat van Nest als beste slimme thermostaat naar voren gekomen, tevens ook een Google Home thermostaat. Het is een thermostaat die gezien wordt als eye-catcher en de functionaliteiten van deze thermostaat zijn ook zeer goed.

Methodologie van onderzoek

Voor het opstellen van deze top 10 is er uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Dit is gedaan om uiteindelijk te kunnen zeggen wat de beste slimme thermostaat is en eerlijk advies te kunnen geven. Zelf hebben we ook geen samenwerkingen of voorkeuren voor bepaalde merken, hierdoor zijn we eerlijk en trekken we geen merken voor. Het onderzoek is uitgevoerd in de volgende stappen:

 1. Selectie top 10 slimme thermostaten
 2. Vergelijken van de functies van slimme thermostaten
 3. Posities toegewezen in deze top 10

Selectie top 10 slimme thermostaten

Voor het selecteren van thermostaten van deze top 10 heb ik alleen gekeken naar “slimme” thermostaten. Dit houdt voor mij in dat een thermostaat minimaal bedient kan worden op afstand. Tegenwoordig hangen veel bedrijven het label slim aan een product, terwijl dit vaak niet het geval is.

Daarnaast is er gekeken naar het huidige aanbod aan thermostaten in Nederland. Van deze thermostaten is de top 10 slimme thermostaten opgebouwd. Deze top 10 wordt eens per jaar geüpdate, zodat nieuwe thermostaten ook meegenomen worden in deze top 10.

Vergelijken van de functies van slimme thermostaten

Van de gevonden slimme thermostaten is er gekeken naar de functies van deze thermostaten. Een hele belangrijke functie is bijvoorbeeld de integratiemogelijkheden met diverse domotica platformen. Door een thermostaat te koppelen met andere platformen kunnen andere producten op elkaar reageren. Denk bijvoorbeeld aan je Philips Hue lampen die je kunt koppelen aan je thermostaat.

De functies die ook van belang zijn bij het kopen van een slimme thermostaat en waar ook de vergelijking op gebaseerd is staat hieronder:

 • Zelflerend: Sommige thermostaten zijn zelflerend. Zelflerend houdt in dat de thermostaat zelf bedenkt wanneer hij moet werken. Een voorbeeld is wanneer je elke dag om 18:00 thuis komt, zo’n thermostaat snapt op een gegeven moment dat hij voor 18:00 het huis moet verwarmen.
 • Draadloze verbinding: met een draadloze verbinding kun je gemakkelijk een thermostaat verplaatsen. Werk je toevallig een dag in een andere kamer en dient die kamer op temperatuur te blijven dan neem je de thermostaat gewoon mee.
 • Bediening op afstand: met bediening op afstand kun je voordat je thuis komt de thermostaat het huis alvast laten verwarmen, maar het is ook handig wanneer je van huis bent en je ziet dat de thermostaat nog aan staat.
 • Energieverbruik inzichtelijk: ook een belangrijke functie is dat de thermostaat het inzichtelijk maakt wat er verbruikt is per dag of per maand aan energie. Hierdoor wordt je bewuster van je energieverbruik en kun je dit eventueel aanpassen.

Hoe zijn de posities in deze top 10 toegewezen?

Na het vergelijken van de diverse thermostaten op basis van design, prijs en functionaliteiten zijn de posities bepaald in deze top 10. In deze vergelijking hebben de functies het zwaarder meegewogen dan de prijs en design. Vooral omdat de prijzen van de thermostaten dicht bij elkaar liggen is het belangrijk om te welke integratiemogelijkheden een thermostaat. Heeft een thermostaat geen integratiemogelijkheden dan is het niet mogelijk om er andere slimme producten mee te koppelen en dit beperkt in mijn ogen de functionaliteit een slimme thermostaat.

Recente artikelen over slimme thermostaten

google nest mini lampjes
Black-friday-coolblue-smart-home
bol.com black friday deals smart home
50five black friday smart home deals
tado klimaatbeheer