Home » Slimme thermostaat » Top 10 slimme thermostaten

Top 10 slimme thermostaten

Door Bram | Laatste update: 17 april 2019

slimme thermostaat
  • Top 10

Op deze pagina vind je de top 10 slimme thermostaten van dit moment. Vooral door het grote aanbod aan slimme thermostaten zorgt dit voor een goed overzicht. Deze top 10 heb ik opgesteld aan de hand van zelf uitgevoerd onderzoek en daarbij heb ik verschillende thermostaten met elkaar vergeleken op functionaliteit, design en natuurlijk ook op prijs.

Met slimme thermostaten krijg je inzichtelijk wat je per dag of per maand aan energieverbruik hebt, daarnaast kun je zo’n smart thermostaat ook op afstand bedienen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je bewuster wordt van het energieverbruik, maar dit zorgt er ook voor dat je eventueel bij kunt sturen en kunt besparen op je energierekening.

nest slimme thermostaat

1. Nest Thermostaat E

Zelflerende thermostaat van Nest, makkelijk te installeren en geschikt voor modulerende en aan/uit CV ketels. Koppelmogelijkheden met de producten van Nest Google Assistant en Homey.

nest slimme thermostaat

2. Nest slimme thermostaat

De slimme thermostaat van Nest, iets duurder dan de Nest E thermostaat. Het is niet alleen een eyecatcher, maar is zelflerend en is te koppelen aan producten van Nest, Homey en met Google Assistant.

tado slimme thermostaat

3. tado° slimme thermostaat

Deze thermostaat van tado° is een hele goede keuze. Heeft een mogelijkheid om te koppelen met Apple HomeKit, Google Assistant, Alexa en IFTTT.

netatmo slimme thermostaat

4. Netatmo intelligente thermostaat

Deze Netatmo thermostaat is vrij simpel en draadloos te gebruiken. Heeft koppelmogelijkheden met Apple HomeKit, IFTTT en Homey.

honeywell lyric slimme thermostaat

5. Honeywell Lyric

Een zelflerende thermostaat van Honeywell kan gekoppeld worden met Apple HomeKit, Google Assistant, IFTTT, Homey en de andere smart producten van Lyric

Nefit Easy Slimme Thermostaat

6. Nefit Easy

Een mooie thermostaat met mooi design. Helaas beperkt de koppelmogelijkheden zich momenteel alleen tot Homey.

toon slimme thermostaat

7. Toon thermostaat 

Een bekende thermostaat die tegenwoordig vaak aangeboden wordt door een bekende energieleverancier. Het is een goede thermostaat, alleen een minpuntje is dat je een abonnement moet aansluiten voor alle volledige functionaliteiten.

honeywell evohome connect

8. Honeywell Evohome Connect

Nog een slimme thermostaat van Honeywell. Deze Evohome connect is een vrij uitgebreide thermostaat is te koppelen aan Google Assistant en Homey. Natuurlijk ook aan de producten van Honeywell denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaatknoppen.

anna slimme thermostaat

9. Thermostaat Anna

De slimme thermostaat Anna. Anna is een zelflerende thermostaat die bijvoorbeeld rekening houdt met het weer buiten en speelt hierop de verwarming aanpast. Momenteel alleen een integratiemogelijkheid met Homey.

poereco slimme thermostaat

10. Poereco slimme thermostaat

Een slimme draadloze thermostaat van Poereco. Helaas geen integratiemogelijkheden met een domotica platform, werkt met eigen app. Desalniettemin een goedkope keuze voor een slimme thermostaat.

Methodologie van onderzoek

Deze top 10 slimme thermostaten heb ik natuurlijk niet zo maar opgesteld. Allereerst is deze top 10 opgesteld omdat er veel vraag is naar overzichtelijkheid en duidelijkheid. Vandaar deze top 10 met de beste slimme thermostaten van dit moment. Hoe ik de thermostaten heb geselecteerd en hoe ik ze een plek in deze top 10 heb gegeven staat hier onder onderbouwt.

Selectie top 10 slimme thermostaten

Voor het selecteren van thermostaten van deze top 10 heb ik alleen gekeken naar “slimme” thermostaten. Dit houdt voor mij in dat een thermostaat minimaal bedient kan worden op afstand. Tegenwoordig hangen veel bedrijven het label slim aan een product, terwijl dit vaak niet het geval is.

Daarnaast is er gekeken naar het huidige aanbod aan thermostaten in Nederland. Van deze thermostaten is de top 10 slimme thermostaten opgebouwd. Deze top 10 wordt eens per jaar geüpdate, zodat nieuwe thermostaten ook meegenomen worden in deze top 10.

Vergelijken van de functies van slimme thermostaten

Van de gevonden slimme thermostaten is er gekeken naar de functies van deze thermostaten. Een hele belangrijke functie is bijvoorbeeld de integratiemogelijkheden met diverse domotica platformen. Door een thermostaat te koppelen met andere platformen kunnen andere producten op elkaar reageren. Denk bijvoorbeeld aan je Philips Hue lampen die je kunt koppelen aan je thermostaat.

De functies die ook van belang zijn bij het kopen van een slimme thermostaat en waar ook de vergelijking op gebaseerd is staat hieronder:

  • Zelflerend: Sommige thermostaten zijn zelflerend. Zelflerend houdt in dat de thermostaat zelf bedenkt wanneer hij moet werken. Een voorbeeld is wanneer je elke dag om 18:00 thuis komt, zo’n thermostaat snapt op een gegeven moment dat hij voor 18:00 het huis moet verwarmen.
  • Draadloze verbinding: met een draadloze verbinding kun je gemakkelijk een thermostaat verplaatsen. Werk je toevallig een dag in een andere kamer en dient die kamer op temperatuur te blijven dan neem je de thermostaat gewoon mee.
  • Bediening op afstand: met bediening op afstand kun je voordat je thuis komt de thermostaat het huis alvast laten verwarmen, maar het is ook handig wanneer je van huis bent en je ziet dat de thermostaat nog aan staat.
  • Energieverbruik inzichtelijk: ook een belangrijke functie is dat de thermostaat het inzichtelijk maakt wat er verbruikt is per dag of per maand aan energie. Hierdoor wordt je bewuster van je energieverbruik en kun je dit eventueel aanpassen.

Hoe zijn de posities in deze top 10 toegewezen?

Na het vergelijken van de diverse thermostaten op basis van design, prijs en functionaliteiten zijn de posities bepaald in deze top 10. In deze vergelijking hebben de functies het zwaarder meegewogen dan de prijs en design. Vooral omdat de prijzen van de thermostaten dicht bij elkaar liggen is het belangrijk om te welke integratiemogelijkheden een thermostaat. Heeft een thermostaat geen integratiemogelijkheden dan is het niet mogelijk om er andere slimme producten mee te koppelen en dit beperkt in mijn ogen de functionaliteit een slimme thermostaat.

The following two tabs change content below.

Bram

Bram is mede-oprichter van Smarthomeweb.nl en schrijft dagelijks blogs over smart home toepassingen en gadgets. In zijn vrije tijd leest hij graag over de laatste nieuwtjes op het gebied van slimme producten. Bram maakt graag handige top 10 lijsten van smart home producten om snel de toppers te ontdekken.

Laatste berichten van Bram (toon alles)