Alles over een slimme stekker

Een slimme stekker wordt ook wel een smart plug of smart stekker genoemd. Een smart stekker kan verbonden worden met andere apparaten, zodat je aangesloten apparaten kunt integreren in je smart home. Zo kun je apparaten op afstand bedienen en kun je ze opnemen in smart home scenario’s. De laatste tijd zijn twee koppelingen enorm in trek: zowel een smart stekker met Google Home en met Toon van Eneco koppelen.

In deze gids geef ik advies voor een slimme stekker kopen. Ik ga dieper in op de beste keuzes voor een smart stekker, beschrijf de belangrijke functionaliteiten en licht enkele voordelen van een smart plug uit. Daarbij zoom ik ook in op mogelijke koppelingen.

slimme stekker

Index: Slimme stekker

Beste keuze: Philips Hue Smart Plug

Enige tijd geleden introduceerde Philips Hue haar eerste eigen slimme stekker: de Philips Hue Smart Plug. Deze slimme stekker bemachtigde al snel ons Very Smart Choice Award vanwege twee redenen: de stekker is zeer compact, waardoor hij geen andere contactpunten overlapt én heeft een prima prijs.


philips hue smart plug

Very Smart Choice™: Philips Hue Smart Plug

De perfecte combinatie: een kleine slimme stekker voor een prima prijs. Deze Hue Smart Plug werkt met tussenkomst van de Hue bridge, zodat je veilig kunt genieten.


De Hue Smart Plug is onze absolute favoriet. De stekker is zeer compact, werkt makkelijk én is veilig te gebruiken.
– Bram Tigchelaar, oprichter Smarthomeweb.nl

Natuurlijk is dit niet de enige goede keuze. Bekijk in onze top 10 veel meer beste slimme stekker opties.

Waar moet je op letten bij een slimme stekker kopen?

Er zijn een aantal zaken waar je goed naar moet kijken als je van plan bent om een slimme stekker te kopen. Zo is niet alleen de ondersteuning voor een domotica platform belangrijk; ook wil je voorkomen dat een smart plug zo groot is dat hij andere stopcontacten overlapt. Ik zet een aantal handige kooptips op een rij, waar je goed op kunt letten voor het maken van de beste keuze.

 • Bekijk altijd de afmetingen: de belangrijkste tip die ik je mee wil geven is het checken van de afmetingen. Ik heb verschillende smart home stekkers in mijn handen gehad, waarbij het verschil in grootte soms wel 100% was (zie ook afbeelding hieronder). Voorkom dat je andere stopcontacten ontoegankelijk maakt en ga voor compacte en kleine smart stekkers.
 • Check ondersteuning voor mogelijke platformen: wil je een slimme stekker koppelen met Google Home of heb je juist voorkeur voor bediening via Alexa? Controleer altijd mogelijke ondersteuningen en koppelingen. Vaak vind je op de verpakking logo’s van ondersteuningen met ‘Talks with…‘ of ontdek je het bij de productomschrijving onder de noemer ‘domotica platform’.
 • Vermijd onbekende merken: ik wil je echt aanraden om de onbekende merken te vermijden. Op diverse buitenlandse websites ontdek je smart plugs voor enkele euro’s. Lijkt interessant, maar wat als ik je vertel dat hier vaak sprake is van een slechte beveiliging van verbindingen? Onthoud dat smart stekkers altijd werken via je thuisnetwerk: privacy en beveiliging zijn belangrijke factoren!
 • Lees reviews en ervaringen: voor je overgaat tot aankoop is het altijd slim om online reviews en ervaringen door te lezen van eerdere kopers. Op die manier kun je precies te weten komen wat tegenviel bij gebruikers of wat juist als positief ervaren werd.

slimme stekker verschillen

De grootte van een slimme stekker kan enorm verschillen

Functies van een smart plug

Zelf kan ik niet meer zonder smart stekkers. Je kunt heel eenvoudig apparaten op een centrale plek bedienen, je krijgt inzicht in je energieverbruik en je kunt producten koppelen met je smart speaker. Ik zet 4 belangrijke functies op een rij.

 1. Apparaten centraal bedienen binnen een smart home: in een slimme woning wordt het al snel een jungle van apparaten en apps. Wanneer je gebruik maakt van een smart home controller, kun je met smart plugs die hiermee te koppelen zijn, apparaten op een centrale plek bedienen.
 2. Inzicht in je energieverbruik per apparaat: altijd al willen weten hoeveel je televisie verbruikt in de stand-by functie? Het kan met diverse slimme stekkers! Er zijn zelfs stekkers die voorzien zijn van een speciale lichtring, die met behulp van kleur aangeeft hoeveel er op dat moment verbruikt wordt.
 3. Product met spraak bedienen via smart speaker: door een smart stekker te koppelen aan een slimme speaker, kun je apparaten met spraak bedienen! Zo kun je bijvoorbeeld lampen aan- en uitzetten die aangesloten zijn op de smart plug.
 4. Aangesloten apparaten op afstand uitzetten: ook een mooie functie is dat je aangesloten apparaten overal ter wereld aan en uit kunt zetten. Kom je op je werk erachter dat het koffiezetapparaat nog aanstaat? Zet hem dan direct uit via je smartphone!

Voordelen van een slimme stekker

Je bent vast benieuwd waarom je zo’n stekker aan zou moeten schaffen in mijn ogen! Ik heb daar een aantal mooie redenen voor die ik graag met je deel. Bekijk de voordelen van een slimme stekker:

 • Lagere energiekosten: doordat je apparaten op een afstand uit kunt zetten, is de kans klein dat je ze de hele dag voor niets aan laat staan. Daarbij krijg je ook beter inzicht in je energieverbruik en kun je daarop actie ondernemen.
 • Apparaten tegelijk bedienen: combineer slimme stekkers en wijs ze toe aan kamers en groepen. Op die manier kun je met een druk op de knop meerdere apparaten te gelijk bedienen.
 • Oude apparaten worden slim: zelf ben ik wel eens tegen de situatie aangelopen dat een slimme lamp niet in een armatuur kon. Geen probleem met een smart plug: combineer de smart stekker bijvoorbeeld met Philips Hue en neem ook de bureaulamp op in specifieke smart home scenario’s!

oude apparaten worden slim

Door ‘oude’ apparaten aan te sluiten worden deze slim.

Slimme stekker Google Home populair

Een smart plug kun je eenvoudig koppelen met allerlei apparaten en diensten. Zo ook met smart speakers, waarbij een slimme stekker Google Home koppeling een veel gemaakte verbinding is. Dit opent onwijs veel mogelijkheden voor toepassingen binnen een smart home.

 • Apparaten met spraak bedienen: wanneer je een apparaat aansluit op een slimme stekker die gekoppeld is met Google Home, kun je deze een naam geven. Vanaf dat moment kun je Google vragen om het apparaat aan of uit te zetten. Dit kan erg handig zijn bij bureaulampen waar geen slimme verlichting in kan.
 • Aangesloten producten centraal bedienen: met Google Home kun je met een smart plug eenvoudig aangesloten apparaten op een centrale plek bedienen. In een keer al je huishoudelijke apparaten uitzetten? Het is mogelijk via Google Home. Daarbij kun je ook individuele apparaten en smart plugs groeperen en toewijzen aan specifieke kamers.
 • Integreren in smart home scenario’s: er zijn verschillende scenario’s te bedenken, waarbij een smart plug erg handig kan zijn. Google Home biedt mogelijkheden om met een spraakopdracht meerdere apparaten aan te kunnen zetten. Denk aan een ochtendscenario, waarbij je met een simpele spraakopdracht alle lampen in huis aanzet en de stopcontact van het koffieapparaat activieert.

slimme stekker google home

Diverse slimme stekkers kun je koppelen met Google Home

Slimme stekker koppelen: een overzicht

Een slimme stekker koppelen aan een domotica platform kan erg interessant zijn. Hiermee benut je in mijn ogen pas écht de voordelen van een smart plug. Om je overzicht te bieden voor de beste keuzes voor specifieke domotica platformen, heb ik een overzicht gemaakt met diverse stekkers.

Slimme stekkerTe koppelen metMogelijkhedenAdviesprijsBekijken
Gigaset smart home stekkerGoogle HomeMet spraakapparaten bedienen€ 37,99Bekijk
Fibaro Wall Plug Type FTOON / EnecoMeer inzicht in energieverbruik€ 54,95Bekijk
AvatarControls small plugAmazon AlexaMet spraakapparaten bedienen€ 27,95Bekijk
Eve Systems Energy stekkerApple HomeKitMet spraakapparaten bedienen€ 51,99Bekijk

Smart plug voor een thermostaat

Een onwijs interessante mogelijkheid van een smart stekker, is door deze te koppelen met een slimme thermostaat. Een thermostaat als Toon van Eneco of Nest biedt de mogelijkheden om een koppeling te maken met ondersteunende slimme stekkers. In veel gevallen kun je bij deze koppeling genieten van het centraal bedienen van apparaten en inzicht in je energieverbruik.


fibaro wall plug type f slimme stekker

Slimme stekker Eneco/Toon

De FIBARO Wall Plug Type F is een zeer geschikte keuze voor een slimme stekker voor Toon van Eneco. Nadat deze smart stekker gekoppeld is met Toon, krijg je direct inzicht in het energieverbruik en kun je hier actie op ondernemen. Deze Wall Plug is bovendien voorzien van een LED-indicatie ring voor het bekijken van het huidige energieverbruik.


Conclusie: zijn stekkers echt zo slim?

Het type stekkers die te verbinden zijn met andere apparaten zijn zeker weten slim. Het is echter wel belangrijk om de slimme stekkers te koppelen met je smartphone of tablet en ze in verbinding te brengen met andere apparaten. Hiermee benut je optimaal de slimme mogelijkheden in mijn ogen. Het is belangrijk om daarom altijd goed te kijken naar apparaten die ondersteund worden door specifieke stekkers, anders is het koppelen simpelweg niet mogelijk.

FAQ: veelgestelde vragen over een slimme stekker

Er bestaan veel vragen over slimme stekkers: kun je bijvoorbeeld altijd energie meten met zo’n smart plug? Bekijk alle veelgestelde vragen over slimme stekkers en ontdek ons antwoord direct.

Kun je met een slimme stekker stroom meten?

Ja, dit kan in veel gevallen. Een slimme stekker is dan vaak voorzien van een ‘LED’ indicatiering, waarmee je kunt zien hoeveel een apparaat gebruikt. Let wel op: niet altijd alle slimme stekkers bieden deze functionaliteit.

Kun je een slimme stekker met spraak bedienen?

Dit kan als de slimme stekker compatibel is met een spraakassistant. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling met Google Home: als je een klassiek apparaat aansluit op zo’n smart plug, kun je deze aan- of uitzetten met spraak via je smart speaker.

Kan een smart plug in elk stopcontact?

Een slimme stekker gaat gewoon in je stopcontact aan de muur. Wel is het aan te raden om goed te letten op de grootte van de smart plug: als deze te groot is kunnen andere contacten overlapt worden. Dat is natuurlijk zonde van de ruimte.

Werkt een slimme stekker ook met een app?

Bijna alle slimme stekkers die wij in handen hebben gehad zijn te bedienen middels een app. Voor je overgaat tot aankoop is het altijd belangrijk om te letten op de integratiemogelijkheden binnen je smart home, zodat je niet voor elk apparaat een eigen app nodig hebt.

2 comments
 1. Ik mis Shelly.
  Deze slimme stekkers zijn scherp geprijsd, erg krachtig (ook zonder hub) en erg populair dus integreert met bijna alles wat de moeite waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *