slimme stekker
Menu

 • Advies

Een slimme stekker wordt ook wel een smart plug of smart stekker genoemd. Een smart stekker kan verbonden worden met andere apparaten, zodat je aangesloten apparaten kunt integreren in je smart home. Zo kun je apparaten op afstand bedienen en kun je ze opnemen in smart home scenario’s. De laatste tijd zijn twee koppelingen enorm in trek: zowel een smart stekker met Google Home en met Toon van Eneco koppelen.

In deze gids geef ik advies voor een slimme stekker kopen. Ik ga dieper in op de beste keuzes voor een smart stekker, beschrijf de belangrijke functionaliteiten en licht enkele voordelen van een smart plug uit. Daarbij zoom ik ook in op mogelijke koppelingen.

Beste slimme stekker

Je kunt diverse wensen hebben bij het kopen van een smart plug. Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn of ga je voor kwaliteit? Vanwege de vele mogelijke wensen heb ik besloten om drie modellen op een rij te zetten. Bekijk mijn selectie voor de beste, een goedkope en een eenvoudig te installeren slimme stekker. Ook hebben we een top 10 gemaakt met de beste slimme stekkers in onze ogen, hier zie je diverse slimme stekkers van verschillende merken.

Beste keuze

fibaro wall plug type f beste keuze
Fibaro Wall Plug
Type F

Goedkope keuze

goedkope slimme stekker
Wendi
WiFi stopcontact

Eenvoudige keuze

belkin wemo slimme stekker
Belkin
WeMo Switch

robbertAdvies van Rob: De beste slimme stekker is in mijn ogen de FIBARO Wall Plug Type F. Deze smart plug is van zeer goede kwaliteit, met veel apparaten te koppelen en is voorzien van een LED ring voor het verbruik. Op het gebied van prijs scoort de Wendi slimme stekker de meeste punten: voor een scherpe prijs haal je een prima stopcontact in huis. De eenvoudigste keuze is de stekker van Belkin. Deze is makkelijk te gebruiken en te koppelen.

Waar moet je op letten bij een slimme stekker kopen?

Er zijn een aantal zaken waar je goed naar moet kijken als je van plan bent om een slimme stekker te kopen. Zo is niet alleen de ondersteuning voor een domotica platform belangrijk; ook wil je voorkomen dat een smart plug zo groot is dat hij andere stopcontacten overlapt. Ik zet een aantal handige kooptips op een rij, waar je goed op kunt letten voor het maken van de beste keuze.

 • Bekijk altijd de afmetingen: de belangrijkste tip die ik je mee wil geven is het checken van de afmetingen. Ik heb verschillende smart home stekkers in mijn handen gehad, waarbij het verschil in grootte soms wel 100% was (zie ook afbeelding hieronder). Voorkom dat je andere stopcontacten ontoegankelijk maakt en ga voor compacte en kleine smart stekkers.
 • Check ondersteuning voor mogelijke platformen: wil je een slimme stekker koppelen met Google Home of heb je juist voorkeur voor bediening via Alexa? Controleer altijd mogelijke ondersteuningen en koppelingen. Vaak vind je op de verpakking logo’s van ondersteuningen met ‘Talks with…‘ of ontdek je het bij de productomschrijving onder de noemer ‘domotica platform’.
 • Vermijd onbekende merken: ik wil je echt aanraden om de onbekende merken te vermijden. Op diverse buitenlandse websites ontdek je smart plugs voor enkele euro’s. Lijkt interessant, maar wat als ik je vertel dat hier vaak sprake is van een slechte beveiliging van verbindingen? Onthoud dat smart stekkers altijd werken via je thuisnetwerk: privacy en beveiliging zijn belangrijke factoren!
 • Lees reviews en ervaringen: voor je overgaat tot aankoop is het altijd slim om online reviews en ervaringen door te lezen van eerdere kopers. Op die manier kun je precies te weten komen wat tegenviel bij gebruikers of wat juist als positief ervaren werd.
slimme stekker verschillen

De grootte van een slimme stekker kan enorm verschillen

Functies van een smart plug

Zelf kan ik niet meer zonder smart stekkers. Je kunt heel eenvoudig apparaten op een centrale plek bedienen, je krijgt inzicht in je energieverbruik en je kunt producten koppelen met je smart speaker. Ik zet 4 belangrijke functies op een rij.

 1. Apparaten centraal bedienen binnen een smart home: in een slimme woning wordt het al snel een jungle van apparaten en apps. Wanneer je gebruik maakt van een smart home controller, kun je met smart plugs die hiermee te koppelen zijn, apparaten op een centrale plek bedienen.
 2. Inzicht in je energieverbruik per apparaat: altijd al willen weten hoeveel je televisie verbruikt in de stand-by functie? Het kan met diverse slimme stekkers! Er zijn zelfs stekkers die voorzien zijn van een speciale lichtring, die met behulp van kleur aangeeft hoeveel er op dat moment verbruikt wordt.
 3. Product met spraak bedienen via smart speaker: door een smart stekker te koppelen aan een slimme speaker, kun je apparaten met spraak bedienen! Zo kun je bijvoorbeeld lampen aan- en uitzetten die aangesloten zijn op de smart plug.
 4. Aangesloten apparaten op afstand uitzetten: ook een mooie functie is dat je aangesloten apparaten overal ter wereld aan en uit kunt zetten. Kom je op je werk erachter dat het koffiezetapparaat nog aanstaat? Zet hem dan direct uit via je smartphone!

Voordelen van een slimme stekker

Je bent vast benieuwd waarom je zo’n stekker aan zou moeten schaffen in mijn ogen! Ik heb daar een aantal mooie redenen voor die ik graag met je deel. Bekijk de voordelen van een slimme stekker:

 • Lagere energiekosten: doordat je apparaten op een afstand uit kunt zetten, is de kans klein dat je ze de hele dag voor niets aan laat staan. Daarbij krijg je ook beter inzicht in je energieverbruik en kun je daarop actie ondernemen.
 • Apparaten tegelijk bedienen: combineer slimme stekkers en wijs ze toe aan kamers en groepen. Op die manier kun je met een druk op de knop meerdere apparaten te gelijk bedienen.
 • Oude apparaten worden slim: zelf ben ik wel eens tegen de situatie aangelopen dat een slimme lamp niet in een armatuur kon. Geen probleem met een smart plug: combineer de smart stekker bijvoorbeeld met Philips Hue en neem ook de bureaulamp op in specifieke smart home scenario’s!
oude apparaten worden slim

Door ‘oude’ apparaten aan te sluiten worden deze slim.

Slimme stekker Google Home populair

Een smart plug kun je eenvoudig koppelen met allerlei apparaten en diensten. Zo ook met smart speakers, waarbij een slimme stekker Google Home koppeling een veel gemaakte verbinding is. Dit opent onwijs veel mogelijkheden voor toepassingen binnen een smart home.

 • Apparaten met spraak bedienen: wanneer je een apparaat aansluit op een slimme stekker die gekoppeld is met Google Home, kun je deze een naam geven. Vanaf dat moment kun je Google vragen om het apparaat aan of uit te zetten. Dit kan erg handig zijn bij bureaulampen waar geen slimme verlichting in kan.
 • Aangesloten producten centraal bedienen: met Google Home kun je met een smart plug eenvoudig aangesloten apparaten op een centrale plek bedienen. In een keer al je huishoudelijke apparaten uitzetten? Het is mogelijk via Google Home. Daarbij kun je ook individuele apparaten en smart plugs groeperen en toewijzen aan specifieke kamers.
 • Integreren in smart home scenario’s: er zijn verschillende scenario’s te bedenken, waarbij een smart plug erg handig kan zijn. Google Home biedt mogelijkheden om met een spraakopdracht meerdere apparaten aan te kunnen zetten. Denk aan een ochtendscenario, waarbij je met een simpele spraakopdracht alle lampen in huis aanzet en de stopcontact van het koffieapparaat activieert.
slimme stekker google home

Diverse slimme stekkers kun je koppelen met Google Home

Let altijd goed op of de slimme stekker Google Home ondersteund. Vaak wordt dit aangegeven met een logo van Google en daarbij de tekst “Talks with Google Assistant“. Hoewel de prijzen van Google Home ondersteunde smart plugs een stukje hoger liggen dan andere modellen, zijn de mogelijkheden wel eindeloos.

 Mijn aanbeveling 
gigaset smart home stekker

Gigaset Smart Home Stekker

De Smart Home Stekker van Gigaset is opvallend compact, wat voorkomt dat andere stopcontacten door de smart plug overlapt worden. Deze smart plug is makkelijk te koppelen met Google Home, waarna je aangesloten apparaten onder andere met spraak kunt bedienen.

Slimme stekker koppelen: een overzicht

Een slimme stekker koppelen aan een domotica platform kan erg interessant zijn. Hiermee benut je in mijn ogen pas écht de voordelen van een smart plug. Om je overzicht te bieden voor de beste keuzes voor specifieke domotica platformen, heb ik een overzicht gemaakt met diverse stekkers.

Slimme stekkerTe koppelen metMogelijkhedenPrijs indicatieBekijken
Gigaset Smart Home StekkerGoogle HomeMet spraak apparaten bedienen€ 39,95Bekijk
FIBARO Wall Plug Type FTOON / EnecoMeer inzicht in het energieverbruik€ 64,95Bekijk
AvatarControls smart plugAmazon AlexaMet spraak apparaten bedienen€ 27,95Bekijk
Eve Systems Energy stekkerApple HomeKitMet spraak apparaten bedienen€ 51,99Bekijk

Een koppeling met een slimme stekker is vaak snel gemaakt met een domotica platform. Het is echter afhankelijk van het platform hoe moeilijk de koppeling te maken is. Vaak kun je in de instellingen van desbetreffend platform de smart stekker een naam geven en deze toewijzen aan een kamer of actie.

Smart plug voor een thermostaat

Een onwijs interessante mogelijkheid van een smart stekker, is door deze te koppelen met een slimme thermostaat. Een thermostaat als Toon van Eneco of Nest biedt de mogelijkheden om een koppeling te maken met ondersteunende slimme stekkers. In veel gevallen kun je bij deze koppeling genieten van het centraal bedienen van apparaten en inzicht in je energieverbruik.

 Uitgelicht  
slimme stekker eneco

Slimme stekker Eneco/Toon

De FIBARO Wall Plug Type F is een zeer geschikte keuze voor een slimme stekker voor Toon van Eneco. Nadat deze smart stekker gekoppeld is met Toon, krijg je direct inzicht in het energieverbruik en kun je hier actie op ondernemen. Deze Wall Plug is tevens voorzien van een LED indicatie ring voor het bekijken van het huidige energieverbruik.

Conclusie: zijn stekkers echt zo slim?

Het type stekkers die te verbinden zijn met andere apparaten zijn zeker weten slim. Het is echter wel belangrijk om de slimme stekkers te koppelen met je smartphone of tablet en ze in verbinding te brengen met andere apparaten. Hiermee benut je optimaal de slimme mogelijkheden in mijn ogen. Het is belangrijk om daarom altijd goed te kijken naar apparaten die ondersteund worden door specifieke stekkers, anders is het koppelen simpelweg niet mogelijk.

FAQ

Er bestaan veel vragen over slimme stekkers: kun je bijvoorbeeld altijd energie meten met zo’n smart plug? Bekijk alle veelgestelde vragen over slimme stekkers en ontdek ons antwoord direct.

Kun je met een slimme stekker stroom meten?

Ja, dit kan in veel gevallen. Een slimme stekker is dan vaak voorzien van een ‘LED’ indicatiering, waarmee je kunt zien hoeveel een apparaat gebruikt. Let wel op: niet altijd alle slimme stekkers bieden deze functionaliteit.

Kun je een slimme stekker met spraak bedienen?

Dit kan als de slimme stekker compatibel is met een spraakassistant. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling met Google Home: als je een klassiek apparaat aansluit op zo’n smart plug, kun je deze aan- of uitzetten met spraak via je smart speaker.

Kan een smart plug in elk stopcontact?

Een slimme stekker gaat gewoon in je stopcontact aan de muur. Wel is het aan te raden om goed te letten op de grootte van de smart plug: als deze te groot is kunnen andere contacten overlapt worden. Dat is natuurlijk zonde van de ruimte.

Werkt een slimme stekker ook met een app?

Bijna alle slimme stekkers die wij in handen hebben gehad zijn te bedienen middels een app. Voor je overgaat tot aankoop is het altijd belangrijk om te letten op de integratiemogelijkheden binnen je smart home, zodat je niet voor elk apparaat een eigen app nodig hebt.

Heb je nog meer vragen over slimme stekkers? Dan kun je deze altijd naar mij toesturen. Ik kijk graag met je mee en help je waar nodig bij het maken van de beste keuze!

Recente artikelen over slimme stekkers

smart tink week
siri vragen
slimme ventilator
slimme stekker voor buiten
kerstkado's
stekker-black-friday