▲ Stekkers in een stopcontact © Pexels
Slimme stekkers zijn tegenwoordig erg populair. Met zo’n smart stekker maak je namelijk eenvoudig niet slimme apparaten op een makkelijke manier slim. Tenminste je kunt alle apparaten middels een slimme stekker aan- of uitzetten op afstand met je smartphone of je zet er een timer op. Denk bijvoorbeeld aan het koffiezetapparaat die om 8:00 uur koffie zet of de verlichting die automatische aangaat wanneer de zon ondergaat.
In huis heb je veel apparaten die je zou kunnen bedienen met een slimme stekker, maar naast je woonkamer heb je ook waarschijnlijk een tuin. Op Smarthomeweb.nl kregen we veel vragen over slimme stekkers voor buiten. Want ook in je tuin kun je apparaten hebben die je misschien op afstand wilt bedienen, vandaar dat we dit bericht wijden aan een slimme stekkers voor buiten. In dit bericht lees je wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten.
Belangrijk om te weten voor slimme buitenstekkers
Voordat je een slimme stekker koopt is het belangrijk om te weten waar je rekening mee dient te houden, want een slimme stekker voor buiten heeft weer andere eigenschappen of andere benodigdheden om goed te kunnen functioneren. Bekijk hieronder vier tips waar je op dient te letten, voordat je een slimme buitenstekker koopt:
- Wifi: een slimme stekker verbind je met wifi, voordat je een stekker plaatst is het belangrijk om te checken of je op die plek ook wifi hebt. Heb je dit niet dan kan een Wifi Mesh systeem uitkomst bieden.
- IP-waarde: check ook de IP-waarde van de slimme stekkers. De IP-waarde geeft aan wat de mate van bescherming is. Het eerste cijfer geeft aan wat de bescherming is tegen vaste stoffen en het tweede cijfer geeft de bescherming tegen vocht en water aan. Zo staat IP44 voor spatwaterdicht en dit is geschikt voor in de tuin.
- Benodigdheden: veel slimme stekkers werken met een basisstation en afstandsbediening. Om deze stekkers via een smartphone te bedienen heb je dan ook dat basisstation nodig. Bekijk daarom goed voordat je een product koopt of deze ook alleen volledig werkt met een basisstation.
- Koppelingen: ook is het belangrijk in een slim huis (tuin) dat je kijkt of de stekkers ook te koppelen zijn met je smart home systeem of andere apparaten. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld slimme buitenlampen hebt van Philips Hue en je deze kunt koppelen met de stekkers.
Dit zijn de beste slimme stekkers voor buiten:
Hieronder hebben we de beste slimme stekkers voor buiten van dit moment voor je opgezocht. Deze slimme stekkers hebben alle minimale IP-waarde van IP44, dit houdt in dat de stekkers stofdicht, drupwaterdicht, regenwaterdicht en spatwaterdicht zijn.

KlikAanKlikUit slimme buitenschakelaar
Deze slimme buitenstekkers van KlikAanKlikUit zijn te bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening, maar ook met het systeem van KlikAanKlikUit. Wanneer je het basisstation van KlikAanKlikUit hebt kun je koppelingen maken met andere slimme apparaten.

Smartwares SH4-99650 outdoor stekkers
Voordelige stekkers van Smartwares. Ook deze slimme buitenstekkers zijn te bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening of met smartphone. Voor het bedienen met je smartphone heb je wel het Link basisstation nodig van Smartwaress.

Profile Qnect draadloos stopcontact
Ook deze slimme stekker werkt met de bijgeleverde afstandsbediening en met het systeem van Profile Qnect. Om de slimme buitenschakelaar te bedienen via de app dien je de Qnect smart plug te hebben, dit is ook meteen het basisstation.
Hoi,
Ik ben aan het onderzoeken wat voor oplossingen er zijn om een Buitenlamp waar geen smartlamp in past via een smart buitenstopcontact te kunnen bedienen (google/Nest/hub). Het gaat namelijk om twee Edison Fatboy grand lampen.
Heb zojuist 1x zigbee en 1x wifi IP44-waarde tussenstekkers retour moeten stuuren, omdat ze na korte tijd buiten defect waren ivm waterschade. Ik denk toch wel, dat je aan een hoger IP-waarde moet denken…