Slimme Speaker met AI Stemassistent

AI is erg populair, maar zit er zijn er ook slimme speakers met AI?
slimme speaker met ai

De kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt voor digitale assistenten en chatbots wordt steeds slimmer, wat maakt dat we er op steeds meer verschillende vlakken iets mee kunnen. Als smart home fans kunnen wij dan ook niet wachten om AI in huis te benutten, waarbij een AI-assistent in slimme speakers een van de mooiste toepassingen lijkt. In deze blog lees je wat wij vonden over de toepassing van AI op stemassistenten, en via welke slimme speakers dit momenteel te benutten is.

Voice Assistants vs. AI Chatbots

Alhoewel er in de meeste bekende stemassistenten al voor een lange tijd gebruikt gemaakt wordt van kunstmatige intelligentie, is de ene de andere niet. Mede door de opkomst van ChatGPT, hebben we namelijk gemerkt dat nieuwere chatbots vele malen slimmer kunnen zijn dan de initiële voice assistants in onze slimme speakers. Dit zijn nu de voornaamste verschillen tussen de twee:

 1. Chatbots kunnen veel meer vragen beantwoorden: Chatbots zijn er op voorbereid om uiteenlopende vragen te beantwoorden, en benutten enorm veel data om antwoord te geven op je vragen. Omdat het bij stemassistenten tot nu toe specifieker gericht is, spannen chatbots op dit moment de kroon wat kennis en advies betreft.
 2. Voice assistants hebben meer persoonlijke context: Wanneer je gebruik maakt van de voice assistant op je telefoon, dan is deze al van enorm veel voorkennis voorzien. Denk aan je apparaten, contacten en andere persoonlijke data, waar de assistent handig op in kan spelen.
 3. Met voice assistants bedien je je apparaten: Een van de voornaamste redenen waarom we gebruik maken van stemassistenten is om slimme apparaten te bedienen. Omdat chatbots (nog) niet gekoppeld zijn aan onze slimme apparaten, hebben stemassistenten op dit vlak de voorkeur.

Alhoewel de stemassistenten voorlopen op gebied van smart home integratie en personificatie, zijn ze zeker nog beperkt ten opzichte van de nieuwere chatbots. Wel verwachten we dat deze verschillen de komende tijd steeds minder groot worden naarmate Google, Amazon en Apple hun assistenten uitbreidt.

Beste Stemassistenten met Artificial Intelligence

Alhoewel er op moment van schrijven door de meeste stemassistenten nog een hoop groei te behalen valt op het gebied van AI, maken ze er allemaal al wel degelijk gebruik van. Dit is wat de beste stemassistenten van dit momenten al doen met AI:

Google Assistant AI

Google Assistant maakt gebruik van AI om taal te analyseren en te interpreteren, waardoor het effectief kan reageren op spraakopdrachten en vragen. De AI-componenten bestaan uit spraakherkenning, natural language processing (NLP) en machine learning-algoritmen die helpen bij het verfijnen van het begrip ervan in de loop van de tijd. Bovendien gebruikt Google Assistant AI om gebruikerservaringen aan te passen door te leren van gebruikersinteracties, voorkeuren en patronen.

Siri AI

Net als Google Assistant maakt Siri, de stemassistent van Apple, gebruik van AI om het begrijpen en verwerken van gebruikersvragen te vergemakkelijken. AI-technologieën, waaronder spraakherkenning en NLP, zijn een integraal onderdeel van de functionaliteit van Siri. Machine learning-algoritmen dragen ook bij aan Siri’s voortdurende verbetering van begrip en prestaties. Bovendien past Siri AI toe om op maat gemaakte suggesties en antwoorden te geven op basis van de context, het gedrag en de voorkeuren van gebruikers. Ook kun je met een kleine omweg.

Amazon Alexa AI

Alexa, de stemassistent van Amazon, integreert AI op een manier die vergelijkbaar is met Google Assistant en Siri. Het vertrouwt op door AI aangedreven spraakherkenning en NLP om gebruikersvragen te interpreteren en relevante antwoorden te genereren. Algoritmen voor machinaal leren helpen Alexa voortdurend zijn begrip en vaardigheden te ontwikkelen. Bovendien stelt de AI Alexa in staat om gepersonaliseerde gebruikerservaringen te bieden door te leren van interacties en zich aan te passen aan gebruikersvoorkeuren.

Ook interessant: ChatGPT als stemassistent

ChatGPT is ontworpen als een gespreks-AI voor algemeen gebruik, wat betekent dat het kan deelnemen aan een breed scala aan discussies over verschillende onderwerpen. Alhoewel het niet ontworpen is om gebruikers te helpen bij specifieke taken, zoals het instellen van herinneringen of het bedienen van slimme apparaten, kun je ChatGPT met een omweg ook al met stem bedienen.

Welke slimme speakers hebben AI?

Op dit moment zijn alle slimme speakers met Google Assistant, Siri en Amazon Alexa al wel voorzien van AI, maar nog niet van het niveau waar bij nieuwere chatbots wel sprake van is. We verwachten dat het slechts een kwestie van tijd is dat er updates uitgerold zullen worden, waarop de volgende slimme speakers naar ons idee het beste voorbereid zijn:

1. Sonos One

De Sonos One is de ideale slimme speaker om je voor te bereiden op al het moois dat AI nog zal bieden. Hij scoort niet alleen enorm hoog in onze top 10, hij is ook voorzien van meerdere voice assistants. Wil je zowel Google Assistant als Amazon Alexa benutten? Kies dan de Sonos One.

Sonos One

Sonos One

Deze Sonos One is een perfecte aanvulling voor het Sonos systeem. Het mooie van deze Sonos speaker is dat je keuze hebt voor twee verschillende spraakassistenten: Google Assistant of Amazon Alexa. Ook is de sound van deze speaker erg goed. Kortom, een goede keuze wanneer je ook op zoek bent naar een speaker met goede geluidskwaliteit.

2. Google Nest Audio

Naast het feit dat de Google Nest Audio onze favoriete slimme speaker is, vermoeden wij dat je met deze slimme ook goed voorbereid zul zijn op AI-ontwikkelingen. Google heeft een sterk track-record wat technologie betreft, dus is het waarschijnlijk een kwestie van tijd dat ook de Google Assistant up-to-date is.

Google Nest Audio

Google Nest Audio

De Google Nest Audio is een goede speaker met een ingebouwde Google Assistant. Je kunt de speakers van alles vragen of dingen laten uitvoeren. Wanneer je bijvoorbeeld slimme lampen hebt van Philips Hue kun je met je stem de lampen aan- of uitzetten. Ook kun je gewoon muziek afspelen en is deze speaker te gebruiken met meerdere Nest Audio speakers.

3. Apple HomePod

Zet je je geld liever in op Apple? Kies dan in het geval van smart speakers voor de Apple HomePod. Deze slimme speaker is onze favoriete speaker met Siri, en helpt je dus o.a. met het bedienen van al je (slimme) Apple apparaten.

  Apple HomePod

  Apple HomePod

  Fan van Apple? Dan is deze Apple HomePod een must-have! Dit is een slimme speaker van Apple met de spraakassistent Siri aan boord. Met je stem kun je apparaten aansturen via Siri of je favoriete muziek opzetten. Wel moet je rekening houden dat Siri nog geen Nederlands spreekt en dus ook geen Nederlandse vragen kan beantwoorden.

  Blijf op de hoogte van AI ontwikkelingen

  Zoals je op basis van deze blog gemerkt zult hebben, valt er in slimme huizen nog een hoop te behalen op gebied van AI. Wil je weten wanneer stemassistenten als Google Assistant, Amazon Alexa en Siri op dit vlak verbeteren? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, blijf op de hoogte en ontvang de gratis e-Book Smart Home voor Beginners!

  Deze Sonos One is een perfecte aanvulling voor het Sonos systeem. Het mooie van deze Sonos speaker is dat je keuze hebt voor twee verschillende spraakassistenten: Google Assistant of Amazon Alexa. Ook is de sound van deze speaker erg goed. Kortom, een goede keuze wanneer je ook op zoek bent naar een speaker met goede geluidskwaliteit.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Related Posts

  HomeWizard Domotica

  HomeWizard is het centrale punt voor huisautomatisering, zo kun je met HomeWizard je huis besturen met je smartphone, tablet of computer. Het handige van van HomeWizard is dat er naast een standaard app ook een handige webapp is. Op je computer kun je dan ook je smart home apparaten bedienen en handige scenes maken.
  Lees meer